Jak za starych dobrych czasów... czyli kilka sentymentalnych fotek:)

1. PAN-KARTON 2024-02-02 19:02:52

Moja Matula znalazła w swoich archiwach takie cudo ( 1978 ): Się też jeździło...

1. Szwagier 2024-02-03 15:50:33

Też miałem możliwość za małolata posiadać motorower. Przewinęło sie tego trochę. Chyba 3 motorynki, romet ogar 205, romet kadet. Później zamiłowanie zostało i zrobilem prawko na kat. A i przesiadka na MZ, pozniej Kawasaki GPZ (z Eddiem na baku z Iron Maiden) Suzuki GSX-R600. Ostatni mój motocykl to Yamaha R1. R1 jeździłem amatorsko na torze wycigowym Rudskogen.

MZ MZ Kawasaki GPZ 550 Kawasaki GPZ 550 Tor w Rudskogen R1 R1 R1 R1 Suzuki GSX-R600 Suzuki GSX-R600
  1. szaman 2024-02-03 17:36:18

Kurczę!!!!. Zaje..fajne. Aż mi piknęło. Kocham motocykle, i chociaż w moich czasach nie było takich maszyn jak Twoje ostatnie, to sentyment pozostanie na zawsze. Piękna sprawa.

Tak w ogóle , to ten temat retro jest super, bo pozwala się bliżej poznać i mimo tego, że nie każdy chce się pokazać  to jednak bardzo zbliża ludzi, a tego właśnie teraz nam najbardziej potrzeba.

Tak przy okazji. Przypadkowo oglądając filmik ,który nakręciłem w Chicago w 2008 r podczas wycieczki kanałami Chicago zauważyłem "moją łódkę"", która nie tak dawno skleiłem. Jak porównałem, to okazało się ,ze to to samo.1 Nawet numer prawie identyczny.  Klejąc model nawet nie pomyslałem o tym, że mam oryginał na filmie. To screen z filmiku i model który wykonałem. Fajna sprawa. Od razu wróciły wspomnienia...

Numer boczny klatka z mojego filmu Model
  1. szaman 2024-02-03 18:32:34

Nasz kolega Szwagier pokazał tutaj "ulepek" Malucha... Chcę Wam powiedzieć, że do tego pojazdu też odczuwam sentyment bo miałem cos takiego. Był czerwony i miał fotele kubełkowe.... Później wyjechałem do Stanów i zięć go wykończył.. Za to teraz spotkałem taki darmowy prosciutki dla dzieci model z młodego technika i postanowiłem coś z tym zrobić w ramach rozrywki. Przemalowałem więc tego Fiacika na kilka możliwych sposobów, dodając dodatkowe elementy jakby ktoś chciał go troszkę uplastycznić. Model jest w skali 1 do 24. Jak skleiłem testowo, to jednak moim zdaniem to strasznie małe, więc zbuduję taką wersję 3D w skali 1 do 18. Na razie wstępne fotki jak wyglada oryginał i to co ja mam zamiar z tego zrobić. Gdyby ktoś chciał, to moge bez problemu udostępnic . Maluch dla malucha...

Oryginał Maluch z rajdu Barbórki Maluch Marlboro/Mt. Carlo/ Maluch
  1. Kikol77 2024-02-04 12:59:19

Ja z chęcią oddałbym w ręcze mojej córce  :)

więc jak można to poprosze i tego łatwego i tego bardziej advanced :D

Pozdrawiam

1. PAN-KARTON 2024-02-04 14:37:48

Ja z chęcią oddałbym w ręcze mojej córce  :)

więc jak można to poprosze i tego łatwego i tego bardziej advanced :D

Pozdrawiam

Kikol77

Ja spróbuje namówić mojego Antka na maluszka w grafice subaru. Henryk możesz mi wrzucić na @ pdf. Poproszę ślicznie

Wydrukowałem to co jest w wątku, ale ? powinienem uzyskać zgodę szamańską

1. Wojok 2024-02-04 14:55:40

Tak przy okazji. Przypadkowo oglądając filmik ,który nakręciłem w Chicago w 2008 r podczas wycieczki kanałami Chicago zauważyłem "moją łódkę"", która nie tak dawno skleiłem. Jak porównałem, to okazało się ,ze to to samo.1 Nawet numer prawie identyczny.  Klejąc model nawet nie pomyslałem o tym, że mam oryginał na filmie. To screen z filmiku i model który wykonałem. Fajna sprawa. Od razu wróciły wspomnienia...

szaman

Aleś trafił z numerkiem. Szkoda, że totka wtedy nie wysłałeś

1. Szwagier 2024-02-04 23:05:46

Ja jako posiadacz malucha w skali 1:1 chętnie skleję taką miniaturę. Podoba mi się ten Marlboro. Polski Fiat i Mercedes-Benz moje dwie ulubione marki. Mercedesy też kolekcjonuje na półce, samochody w skali 1:18

1. AndDi 2024-02-06 17:04:14

Lubię maluchy, miałem ich 4 w tym jeden wyścigowy z przerobionym silnikiem i zawieszeniem, któremu brakowało licznika (zakresu). Strzałka dochodziła do do końca skali, lekko przekraczała i się zatrzymywała, a autko i tak jeszcze przyspieszało .

1. szaman 2024-02-08 18:35:50

Witam kolejny raz. Miałem trochę zajęć i nie byłem tutaj przez moment,. Może i dobrze, bo więcej chętnych się uzbierało na "Maluchy". Zrobiłem to dla Was tak: Wszystkie połączyłem w jeden plik PDF i macie do wyboru. Modelik w skali 1 do 24.Kolega Szwagier mówił o Mercedesach, więc proponuje przeskaluj sobie na 1 do 18. Mnożnik: 1.33, czyli 133% jak kto woli. Niestety w skali 1 do 18 nie wchodzi na A4. Autko wchodzi, ale obetnie koła, więc taka skala nadaje się do tych Przemalowanych modeli, ale koła trzeba wtedy robić osobno. Stąd te dodatkowe elementy do wykorzystania. To już jak kto chce. Można dorobić sobie jeszcze poszerzone błotniki. Miałem dorysować, ale z tym to sobie każdy da rade na samym końcu budowy karoserii.

Podam Wam jeszcze jeden link do strony z darmowymi modelami głównie samolotów rejsowych w skalach 1 do 50 , 1 do 100 i zbliżonych w formacie PDF i instrukcja jako plik filmowy do ściągnięcia.. Bardzo fajnie opracowane modele. Wyraźnie napisane, że darmowe i do tego każda wersja samolotu ma model nie malowany. dla ewentualnego pomalowania samemu, a nawet autorzy piszą żeby wysłać im taki projekt to go dołożą.

Ten link wygląda tak:  https://www.citycraft-papermodels.com/  a tak wygląda strona i przykładowy z niej model. Poniżej wszystkie "Maluchy" w pliku PDF do pobrania. 

To tyle na dzisiaj. W razie pytań piszcie przez wiadomości, lub tutaj.

1. szaman 2024-02-08 19:47:12

Teraz Do Szwagra. Wrzucił byś fotki tych Twoich Mercedesów 1 do 18..To kartonowe czy plastiki?. 

Tak wygląda powiększony na 1 do 18 Maluszek na formacie A4. Jest taki w sam raz..

1. szaman 2024-02-08 20:14:46

Jeszcze jednym Chciałbym się z Wami podzielić. Jest nowy doskonały i darmowy program graficzny działający przez stronę każdej przeglądarki. Wystarczy wpisać nazwę i program sie otwiera. Nic nie instalujemy, wystarczy zrobić sobie skrót. Program nazywa się

"PHOTOPEA"

Jest bardzo podobny do Photoshopa, zresztą na nim wzorowany i nawet skróty klawiszowe są takie same.

Ma ogromne możliwości porównywalne z Gimpem. Warto się z tym pobawić , tym bardziej ,że jest po polsku. Przyda się jak nic, do przeskalowania lub pomalowania "Malucha"...

Program jest w pełni funkcjonalny, a jedyną niedogodnością są w wersji darmowej wyświetlające się po prawej stronie okna głównego -reklamy. Okazało się, że łatwo można się ich pozbyć instalując w przeglądarce rozszerzenie   "uBlock Origin". Ja tak mam i reklam nie ma. To właśnie kolega AndDi podpowiedział mi o tym blokerze. Jest świetny. A okno programu wygląda tak:

1. Szwagier 2024-02-09 12:43:57

Teraz Do Szwagra. Wrzucił byś fotki tych Twoich Mercedesów 1 do 18..To kartonowe czy plastiki?. 

szaman

To są gotowe modele metalowe, fajnie odwzorowane. W środku są np. Pasy bezpieczeństwa, podłoga wyłożona wykladziną. Mam też maluszka w 1:18.

Maluch jest tak duży, że nie mieści się na dłoni. Kolekcja w gablocie, dojdzie jeszcze kilka samochodzików.
  1. PAN-KARTON 2024-02-09 14:37:14

Podam Wam jeszcze jeden link do strony z darmowymi modelami głównie samolotów rejsowych w skalach 1 do 50 , 1 do 100 i zbliżonych w formacie PDF i instrukcja jako plik filmowy do ściągnięcia.. Bardzo fajnie opracowane modele. Wyraźnie napisane, że darmowe i do tego każda wersja samolotu ma model nie malowany. dla ewentualnego pomalowania samemu, a nawet autorzy piszą żeby wysłać im taki projekt to go dołożą.

Ten link wygląda tak:  https://www.citycraft-papermodels.com/  a tak wygląda strona i przykładowy z niej model.

szaman

To ja dorzucę link gdzie można sobie wybrać malowanie do ewentualnego przemalowania. Wiele, wiele wzorów.

https://www.flickr.com/photos/airlinerart/

1. szaman 2024-02-09 15:28:41

No właśnie! Panie z kartonu, moze sie przydać. 

A teraz do Szwagra: Super te autka !, ale ja się łudziłem, że zdłubałeś choć jednego Merca z kartonu!. Tak pięknie kleisz samochody, a nie masz "Malucha" z papieru!. Weź się i sklej cos w skali 1 do 18 do kompletu. Mogę Ci coś podrzucić, albo sam byś pobrał np. cos takiego...

1. PAN-KARTON 2024-02-09 16:37:50

Szamanie to jak już się rozdmuchał motoryzacyjny świat modeli to zapytam czy istnieje model "kartonowy" Toyoty Supry ? 

Pytałem o to przy okazji DNA ale moze za słabo 

1. szaman 2024-02-09 17:50:25

Aż taki mądry to ja nie jestem..., ale pokopałem troszkę...i...mam 2szt. 

1. PAN-KARTON 2024-02-09 18:38:34

Aż taki mądry to ja nie jestem..., ale pokopałem troszkę...i...mam 2szt. 

szaman

Ale masz bo znalazłeś coś kopiąc ? Czy znalazłeś coś do sklejenia ?

Jak to drugie to PLEASE !!!! na @. 

Każdy szaman musi być mądry bo by nie był szamanem tylko wróżką 

Edit:

No i proszę przyszedł @ od szamana ! Wielkie dzięki dla Wielkiego szamana, Henryk jestem wdzięczny.

1. szaman 2024-02-09 20:12:54

HOWGH!

Jeszcze jak by Kolega Szwagier dał się namówić na Subaru Impreza z wnętrzem w 1 do 18 to byłaby pełnia szczęścia!

1. PAN-KARTON 2024-04-10 03:31:51

Mała kontynuacja. Jadąc do Olsztyna na wystawę skręciłem nieco z trasy i zajrzałem do miejsca gdzie to 30 lat temu zrobiono zdjęcie nr 17 z mojego wpisu z dnia 27.11.23 w tym wątku. Strzałka - to było dokładnie TU :

Jak za starych dobrych czasów ! Wróciły wspomnienia, oprócz rdzy na molo i przegniłej łódki nic się tam nie zmieniło... jest nadal tak pięknie

Rezultaty 40 - 60 z 62 pozycji
Udostępnij temat: