DEWOITINE D.520C1 - Wydawnictwo WAK

1. Wojok 2024-04-07 03:42:39

Czytałeś mój post, czy te z Meśkami Ci go zasypały ?

Dopasowuj do linii nr 2. Podretuszuj sobie to białe pole przy liniach, żeby Ci bielizna nie wyszła w razie lekkiej obsuwy.

1. KARTOM 2024-04-07 09:58:20

Czytałeś mój post, czy te z Meśkami Ci go zasypały ?

Dopasowuj do linii nr 2. Podretuszuj sobie to białe pole przy liniach, żeby Ci bielizna nie wyszła w razie lekkiej obsuwy.

Wojok
    Tak czytałem bardzo dokładnie. Tylko mam wątpliwości, które próbuję rozwiać. Poniżej zdjęcie z relacji Rafała Ż.

1. haydee 2024-04-07 10:34:44

Super wyszło, teraz jak zaschnie to w miejscach nacięć daj lekko BCG i dogładź jakimś okrągłym prętem. A ten spływ skrzydła też dogładź z BCG i możesz skleić nawet lekko CA, ten element trudno się skleja bo się rozchodzą elementy a CA załatwi temat. 

1. KARTOM 2024-04-07 10:38:51

Super wyszło, teraz jak zaschnie to w miejscach nacięć daj lekko BCG i dogładź jakimś okrągłym prętem. A ten spływ skrzydła też dogładź z BCG i możesz skleić nawet lekko CA, ten element trudno się skleja bo się rozchodzą elementy a CA załatwi temat. 

haydee

To niestety nie moje tylko zdjęcie z relacji Rafała Ż. jako odpowiedź na wpis Wojoka.

1. haydee 2024-04-07 10:42:39

twoje też tak wyjdzie 

1. KARTOM 2024-04-07 11:06:07

twoje też tak wyjdzie 

haydee
    Ale podpowiedz której linii się trzymać i jaki klej?

1. haydee 2024-04-07 11:17:58

Zobacz jak ci przód wychodzi, w sensie to duże miejsce gdzie jest to naklejane na krawędź ataku. Tak trzeba zacząć i według tego niech idzie tak dalej. Co do kleju to wiem, że dla czystości pasowało by bcg ale tam jest kapon i nie będzie to ładnie i szybko łapać. Ja się w tym miejscu wspomagam butaprenem, ale tu musisz sobie poćwiczyć na czyms jak on łapie.

1. KARTOM 2024-04-07 11:30:09

Zobacz jak ci przód wychodzi

haydee
    Moim zdaniem a wynika to z przymiarek powinna to być linia 1 ponieważ na początku czyli przy krawędzi natarcia ten element jest przyklejany na płasko do skrzydła następnie im dalej w stronę krawędzi spływu coraz bardziej zachodzi na kadłub. I tak to chyba zrobię. Zacznę od przodu czyli od krawędzi natarcia klejąc w pierwszej kolejności element do skrzydła. Potem jak klej już złapie będę kleił do kadłuba a na końcu połączę te dwa elementy za skrzydłem. Taki mam plan. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

1. Wojok 2024-04-07 11:38:10

Jak tak na to patrzę, to myślę, że nie utrzymasz się żadnej linii, więc zrób tak, żeby nie wejść na klapy, żeby nie wyszła bielizna, i żeby wyglądało ładnie

No i ja na bank bym użył BCG 

1. KARTOM 2024-04-07 12:30:07

No i ja na bank bym użył BCG 

Wojok
    Też mi to chodzi po głowie.

1. PAN-KARTON 2024-04-09 07:57:39

Teraz juz tylko czekam na fotki, bo wierzę że poradzisz sobie z tym elementem L + P.

1. KARTOM 2024-04-14 13:51:52

Po bardzo ciężkim zeszłym weekendzie i niemniej ciężkim mijającym tygodniu miałem dziś trochę czasu i spokojnej głowy żeby kontynuować walkę, Udało się wkleić jedną stronę. Zacząłem zgodnie z wcześniejszymi założeniami od strony krawędzi natarcia wklejąjąc oprofilowanie małymi mniej więcej centymetrowymi odcinkami. Na początku i na końcu użyłem magicka a środek poszedł na BCG. Jakoś się udało. Nie wygląda to dobrze (na zdjęciach lepiej niż w realu) ale ważne, że poszło. Po wklejeniu musiałem trochę wyretuszować krawędzie w miejscach nacięć i łączenia z dolnym poszyciem, za krawędzią spływu. Kolejny krok w kierunku upragnionego końca wykonany. Jak wyszło oceńcie sami.

1. PAN-KARTON 2024-04-14 14:11:26

Widać zmęczenie materialu. Jeżeli zabrał bym się kiedyś za ten model to jednak nie będę nacinal górnych blach spływu. Oczami wyobraźni juz widze ze, w kolejnym modelu doswiadczenie zaowocuje. I o to chodzi  Na rownym chodniku też można żeby wybić 

1. KARTOM 2024-04-14 14:23:47

Widać zmęczenie materialu.

PAN-KARTON
    Tak. Przez moment obawiałem się, że już nic z tego nie będzie. Mam drugą wycinankę i przez myśl przeszło mi żeby z niej skorzystać ale postanowiłem wkleić to co mam a kompletny model odłożyć do archiwum. Może kiedyś...

1. PAN-KARTON 2024-04-14 14:56:30

Też bym tak zrobił 

1. haydee 2024-04-14 15:10:55

Cześć, teraz delikatnie zaimpregnuj wymęczone miejsca bcg i daj dobrze zaschnąć. Potem znowu leciutko bcg, poczekaj chwilę aż karton zmięknie i czymś okrągłym dogładź do ładnego kształtu. Jest ok.

1. mirkuch 2024-04-14 21:05:02

Tak jak wspomniał Piotrek, gdzieś tam miejscami widać zmęczenie kartonu, ale z drugiej strony udało Ci się uformować do właściwego kształtu i czysto przykleić ten element. A jeszcze jak "dokulkasz" zgodnie z radą Dominika to naprawdę będzię w porządku

1. PAN-KARTON 2024-04-14 21:50:05

Pewnie wahnięcia linii elęment-kadlub juz sie nie poprawi bo spowodowało to zbyt mocne wgniecenie elementu do środka w strone kadłuba ( mialem tak w tachikawie i którymś spedfirerze ) teraz juz wiem czego w tym miejscu nie wiem, ale bez 100% pewnosci. Tam trzeba podgiąć same końcówki elementu a nie cały element. Krystian to rysował...

1. KARTOM 2024-04-14 22:22:43

A moim zdaniem tak czy inaczej element jest słabo zaprojektowany. Element zaczyna się na płasko a potem obraca się wokół własnej osi o 90 stopni na końcu. Gdybym pilnował linii na kadłubie nie zgrałaby się na skrzydle i odwrotnie. Potem jest jeszcze moment w którym trzeba oprofilowanie połączyć z poszyciem skrzydła już za krawędzią spływu. I znowu problem bo kiedy trzymałem się bardziej wypukłego ułożenia nie mogłem ich połączyć. Pewnie, że można to zrobić lepiej ale nie przy moich umiejętnościach.

1. PAN-KARTON 2024-04-14 22:33:30

Tomku, karton ma cudowne właściwości! Aby je odkryć potrzeba czasu  Kazdego pewnie zadziwia jka nim mozna kręcić, mnie na pewno.

Rezultaty 220 - 240 z 252 pozycji
Udostępnij temat: