Bus....Airbus, train......skytrain czyli C-47B/MPModel/1:33

1. PAN-KARTON 2024-05-12 16:04:56

[...] ja poprostu do poszycia od wewnątrz doklejam po obwodzie pasek albo zwykłek kartki albo kartonu.

pawelelka77

Czyli jak dobrze rozumiem, jeśli wręga jest za mała to ratujesz to zgrubieniem od wew. poszycia a nie doklejką na wrędze ? Dobre !

1. sztukmistrz 2024-05-13 09:38:38

świetnie wychodzi, że człowiek nabiera ochoty żeby go dziabnąć.

1. Antti 2024-05-13 10:47:11

Śledzę z zapartym tchem. Jestem pod wrażeniem spasowania segmentów. Wkrótce robię podobną rurę i muszę to opanować w stopniu przynajmniej dostatecznym . Przód wyoblony perfekcyjnie. Ciekawa rada, żeby w przypadku szpary podklejać poszycie a nie naklejać na wręgę dodatkowy pasek. Zawsze robiłem to nie tak.

1. pawelelka77 2024-05-13 23:15:00

Czołem!

Dzisiaj odcinek mało spektakularny, bo dotyczy  kadłuba w części ogonowej. Fragmenu równie zajmującego jak część nosowa. Oryginalna konstrukcja steru kierunku u podstawy także wymusza dokładność i czujność, by wszystko było odpowiednio wyprofilowane i w osi. No, mnie samo łączenie ostatnich segmentów wyszło średnio ale zachwałem oś i wyprofilowanie u podstawy steru. W gruncie rzeczy oprofilowania stateczników poziomych zasłonią moje niedokładności.

Budując ogon od końca trzeba wkleić paski łączące oprofilowanie podstawy steru kierunku z poszyciem statecznika. (U mnie to te szare wklejki)Należy to zrobić przed wklejeniem wręgi w segment.

Na razie budowa przebiega bardzo sympatycznie i projekt bardzo mi się podoba. Tylko te wymiary.... Mitchell przy nim wygląda na niewyrośniętego kuzyna, a przecież taki mały, to on nie jest....

1. Popeczek25 2024-05-14 20:22:57

A ja śledze relacje i robię notatki. Dosłownie , notuje wszystko:-) może w końcu wyciągne go z szuflady i podejmę się wyzwania :-) tylko muszę skończyć rozgrzebane projekty. Co do zbyt małych wręg, ja też tak robię, że doklejamy pasek od strony wewnętrznej poszycia , stara, sprawdzona metoda. 

1. pawelelka77 2024-05-15 12:50:47

Czołem!

Ostatni dzień wolnego, a w moim warsztacie skytrain ma już wszystkie segmenty kadłuba. Na razie segment centralny nie jest przymocowany, bo trwają przymiarki.  Poza tym muszę uzupełnić przedział transportowy o ławeczki. 

Oj, będzie z tego fajny "delfinek"..

Tak dla porównania mitchell i skytrain.

1. PAN-KARTON 2024-05-15 14:36:29

Oj, będzie z tego fajny "delfinek"..
    pawelelka77

Toć prawdziwa Orka będzie ( z rodziny delfinowatych ) kawał maszyny się szykuje.

Pewnie okienka otrzymają jeszcze jakieś rameczki ? bo tak jakoś surowo wyglądają na razie Chociaż w realu nie widać nawet uszczelek ?

1. pawelelka77 2024-05-15 17:11:22

Piotrze, one są takie surowe. Tylko retusz, a potem dodatkowo lakier.

1. PAN-KARTON 2024-05-15 17:14:22

Piotrze, one są takie surowe. Tylko retusz, a potem dodatkowo lakier.

pawelelka77

To pewnie na focie światło odbite od szybek samolotu robi taki efekt, jak by tam nie było retuszu

1. Wojok 2024-05-15 18:51:08

Tak dla porównania mitchell i skytrain.

pawelelka77

O ja pierdziu !!! Nie zdawałem sobie sprawy, że to takie duże. A właściwie, to że Mitchell taki mały

1. Jacek-KP 2024-05-22 01:17:35

Tutaj jeszcze mnie nie było. Ciekawy projekt. Jak na razie widzę dokładną robotę. Będę się przyglądał.

1. pawelelka77 2024-05-22 09:08:31

Wojok, Mitchell nie jest taki mały. W zasadzie też się nie spodziewałem takich rozmiarów tego C 47. 

Długość~60cm

Rozpiętość ~88cm...

Teraz prace przy ptaszysku chwilowo wstrzymane, bo jestem w ciągłej trasie, i do domu pewnie zjadę po weekendzie...

1. Antti 2024-05-22 10:52:32

Jak dla mnie ogromny. Ale widziałem ostatnio jak gość złożył B29 w 1:33. Wszystko zależy do czego się porównuje.

1. Wojok 2024-05-22 14:29:19

Wojok, Mitchell nie jest taki mały.

pawelelka77

Hmm, no niby nie, ale gdy oglądałem Dacotę na żywca, to nie eydawała mi się specjalnie wielka, więc skoro Mitchell jest przy niej taki mały, to może być zdziwko

1. Popeczek25 2024-05-22 21:33:50

Największym sklejonym samolotem z kartonu , który widziałem, był B-52 . Ale to już był gigant tak wielki, że nawet nie miałbym gdzie go eksponować. C-47 były dużymi maszynami jak na samoloty 2-silnikowe . A sprawiały wrażenie jeszcze większych ze względu na ich konstrukcje, długi pękaty kadłub , skrzydła o dużej powierzchni nośnej, nawet statecznik pionowy że sterem kierunku był okazały. Miałem okazję widzieć na żywo we Francji to cudeńko pomalowane w barwy z D-day . Jest na prawdę duży :-) 

1. PAN-KARTON 2024-05-22 23:07:18

Największym sklejonym samolotem z kartonu , który widziałem, był B-52 .

Popeczek25

Sklejonego jeszcze nie widziałem, ale co o tym powiesz ?

1. Popeczek25 2024-05-23 12:29:46

Co powiem? .... Słów zabrakło  nie miałem pojęcia, że jakiekolwiek wydawnictwo podejmuje się drukowania takich gigantów . A weź to chłopie sklej , weź to wyeksponuj ! Trzebaby auto z garażu wystawić chyba 

1. PAN-KARTON 2024-05-23 15:25:08

Co powiem? .... Słów zabrakło  [...]

Popeczek25

Jak by Burana dokupić w 1:33 i stelaż na kadłubie gdzieś podpatrzeć to zestaw mógłby być zaje...ty. Tylko tak jak pisałeś, gdzie to eksponować ??? Sali gimnastycznej w domu raczej nikt nie ma a garażu szkoda...

Ciekawe ile szaman by przemalowywał na barwy Ukrainy ? Pewnie z 50 arkuszy to to ma

1. haydee 2024-05-23 15:41:04

...

Ciekawe ile szaman by przemalowywał na barwy Ukrainy ? Pewnie z 50 arkuszy to to ma

PAN-KARTON

Nie trzeba, wydali go też w jego ostatnim malowaniu. Ja to mam jednak mieszane uczucia co do wydania go w tej skali. Wszystko można tylko czy to jeszcze ma sens.

1. PAN-KARTON 2024-05-23 16:44:38

Nie trzeba, wydali go też w jego ostatnim malowaniu. Ja to mam jednak mieszane uczucia co do wydania go w tej skali. Wszystko można tylko czy to jeszcze ma sens.
    haydee

My tylko tak w poszukiwaniu rekordów. Masz rację, zgadzam się. Czy zrobienie Spitfire'a w skali 1:5, 1:2 albo 1:1 z kartonu było by wyczynem czy papierowym psikusem ?

Rezultaty 20 - 40 z 101 pozycji
Udostępnij temat: