KONKURS 20UK- Solferino- Oriel

1. SlawekH 2025-03-09 18:11:31

Aj tam marudzicie  "bedzie pan zadowolony" 

Przykleiłem poszycie, zaszpachlowałem, przeszlifowałem.

Ciężko to poszycie sie kładło, szczegolnie przy dziobie. Podejrzewam, że dlatego ze podkleiłem to tektura 0,5mm i ciężko to się profilowamo. Nic się nie zapadło, styrodur zdal egzamin. 

W planach mam teraz wklejenie lawet, przyklejenie pokładu i zaraz po tym pozostałe poszycie.

Model bedzie ogromny. Zeby zobrazować wielkosc położyłem nóż. Musze powoli jakiś patent na miedziowanie wymyślić, bo jak mam to kleić płytka po płytce to z pół roku mi zejdzie, a tyle czasu to nie mam 

1. AndDi 2025-03-09 18:21:44

Elegansio, bardzo lubię ten etap, bo widać już kształt okrętu.

Marmurek

1. SlawekH 2025-03-10 17:46:47

Doszły lawety i poklad .

1. SlawekH 2025-03-13 16:06:18

Podczas klejenia poszycia miałem niezłe kwiatki. Chyba dlatego, ze model jest przeskalowany i może jakieś rozbieżności po drukowaniu.

Dużym problemem dla mnie byl kształt na dziobie i rufie. Tam trzeba było wyginąć karton w dwóch plaszczyznach. W dodatku były to wielkie elementy. Cały bok składa sie tylko z trzech elementów.

Poszycie wyszło za długie i ciut za szerokie. Jakoś udało mi się z tego wybrnąć, lepiej lub gorzej. Element z płytami nachodzi na pozostałe i zrobil sie dość duży uskok, ale to nie będzie jakoś mocno widoczne. Tam gdzie nie będzie to widoczne ponacinalem zeby móc uzyskać właściwy kształt.

Ambrazury. Tu daje sobie nędzną tróje .  Mam nadzieje, ze jak później wkleję armatki to będą w miarę po środku. 

Narazie zaszpachlowałem te uskoki. Później przeszlifuje i będę się brał za poszycie miedziane. Bedzie dobrze 

Okienka na zdjęciach wyglądają tak jak wyglądają dlatego, że wewnątrz otwór jest większy niż ten na zewnątrz. 

1. AndDi 2025-03-13 21:20:53

Jestem ciekaw jak Ci to wyjdzie

1. SlawekH 2025-03-13 22:12:06

Ja też jestem ciekaw . Bedzie dobrze, da się więcej szpachlówki jak bedzie trzeba

Miałem jeszcze chwile i skonstruowałem taka piekielna machinę to robienia poszycia miedzianego.  Narazie prowizorka, ale działa . Wkładam taśmę i przeciągam. I tak ciągnąć moge aż się taśma skonczy (tak wygląda to bynajmniej w teorii).

Plan jest taki, że będę kładł dlugie paski taśmy po całej długości kadłuba i odciskał łączenia plyt. Test pokazal, ze jest szansa to zrobić. Test byl bez linijki 

1. PAN-KARTON 2025-03-13 22:21:28

To lubię najbardziej. Co to za trudność poszukać i znaleźć gotowe w sklepie... Zrobić maszynkę "X" i samemu zmodyfikować materiał "Y" pod swoje potrzeby "Z". To najwyższa forma twórcza 4D

1. AndDi 2025-03-14 09:11:28

Wymyśliłeś świetne urządzenie - 3xIn. Inwencja, Inspiracja, Innowacja

1. Sebastian01 2025-03-14 10:09:22

I do tego jeszcze z tektury :)

1. SlawekH 2025-03-17 19:16:51

Coś tam zrobiłem. Idzie średnio, a brak czasu w niczym nie pomaga. 

Powalczyłem z tymi uskokami i nawet cos tam wyszło. Jedynie w jednym miejscu nie dałem rady, ale tak już zostanie. Przykleilem kolejne elementy- trzy pasy plyt pancernych, które idą nad i pod linią wody. Został mi tylko jeden pas to przyklejenia, ale to na koniec jak juz poszycie miedziane będzie.

Ogólnie te płyty wszystkie mierzone były i od linijki cięte, a na koniec i tak wszystkie inne są .

No cóż, tak już zostanie.

Nakreśliłem tez kilka linii, żeby mieć jakiekolwiek odniesienie jak będę kładł poszycie. 

Narazie to tyle. Bede się przymierzał do tego poszycia miedzianego i zobaczymy co wyjdzie. 

1. SlawekH 2025-03-18 16:46:27

Nie wiem czy Wy uwierzycie, bo ja ciągle nie moge. Zrobione. Maszynka zdała egzamin. Dwie rolki taśmy poszły.

Oczywiście daleko temu do ideału, wyszly krowie żebra i w niektórych miejscach jest kaszana, ale jak się go postawi we właściwej pozycji to tak nie widać 

1. AndDi 2025-03-18 16:48:53

Pokryje się patyną i żeberka znikną

1. PAN-KARTON 2025-03-18 16:58:50

AndDi

Krowa chuda ale miedziane jajka będzie niosła, bo lepiej miedź niż nie mieć

1. bartnik 2025-03-20 20:55:19

a błyszczy się jak psu mało co

P1: taśmę używałeś samoprzylepną czy "surową" ?

P1a: Jeżeli surową, to jakiego kleju użyłeś do miedzi?

P2: Sąsiadujące pasy są na zakładkę czy na styk?

1. Pashal 2025-03-20 22:57:20

Może coś wykorzystasz - kilka zdjęć  z muzeum :

https://www.flickr.com/photos/12167448@N05/5602820605/in/photostream/

1. SlawekH 2025-03-21 19:34:48

Nie, to jest zwykla taśma samoprzylepna. Paski są na zakładkę,  bardzo delikatnie na siebie nachodzą. Przyklejałem jeden dlugi pas na całą dlugosc łajby, a później rozcinalem na pojedyncze płytki, wiec tylko ta dluzsza krawędź jest na zakładkę, a krótsza powiedzmy, że na styk. 

Błyszczy się, ale to tylko tymczasowo. Z czasem zciemnieje i zrobi się bardziej matowa. I jak Andrzej pisze, może krowie żebra znikna .

Zdjecia sie przydadzą, dzięki. Gdzieś wcześniej widziałem jest stronka muzeum francuskiego i tam jest dużo zdjęć każdego ich modelu ironclada, po kilkanaście zdjęć każdego, ale nie pamiętam  adresu. Jak znajdę to dam linka, może się komuś przyda.

1. Wojok 2025-03-21 20:19:59

AndDi

Krowa chuda ale miedziane jajka będzie niosła, bo lepiej miedź niż nie mieć

PAN-KARTON

Krowa - jajka ?

1. Pashal 2025-03-22 15:24:41

Mroczny klimat ma ten muzealny "Solferino" - ekstra te zdjęcia.

Znam tylko jedną relację ze sklejania tego okrętu, ale pewnie ją też widziałeś ?

1. SlawekH 2025-03-23 16:56:03

Widziałem, widzialem. Ta jedną akurat bardzo łatwo znaleźć. Z tym, że tam model jest w skali 1:200 tak jak wycinanka przewiduje. Nie wyobrażam sobie robić tych wszystkich malych duperelków w tej skali 

Zrobiłem burty. Trochę inaczej niż w wycinance. Według wycinanki one powinny być puste w środku, a u mnie będą pancerne  

Jest też płetwa steru. 

Dużo nie dużo, ale zawsze coś.

Rezultaty 60 - 80 z 83 pozycji
Udostępnij temat: