Konkurs 20UK - Łódź latająca PBY Catalina

1. Wojok 2025-02-20 07:27:07

...Może jeszcze ktoś wystartuje z wody ? ...

...Można by podzielić finał konkursu na < Ziemia - Woda - Powietrze > ...A z Tobą znów będzie problem, jak zwykle

PAN-KARTON

Nooo, i to poważny problem - nie dość, że pływa i lata, to jeszcze na kołach stoi

A co do startowania jeszcze kogoś z wody, to, hmm, ORP S1 "Chart" z MM-a za mną chodzi. Prościutki i szybki model. Kto wie...

1. PAN-KARTON 2025-02-20 08:16:30

Nooo, i to poważny problem - nie dość, że pływa i lata, to jeszcze na kołach stoi
    A co do startowania jeszcze kogoś z wody, to, hmm, ORP S1 "Chart" z MM-a za mną chodzi. Prościutki i szybki model. Kto wie...

Wojok

I ja mam na oku pewien obiekt do sklejenia w ramach konkursu. Taka mała budowlunia ale to nie takie chop siup...

1. szaman 2025-02-20 10:08:28

NO!, Pan Wojok nie pomyślał. że koła powinny się schować do wnęk jako należy. Trzeba było uwzglednić grubość koła, ale jak napisałeś jest wnęka i super, a że trochę płytka to trzeba z tym żyć!. Nikt tego mierzył nie będzie.

1. Wojok 2025-02-20 12:23:52

NO!, Pan Wojok nie pomyślał. że koła powinny się schować do wnęk jako należy.

szaman

Spoko, spoko, gdyby przyszło co do czego, to koło by się tam zmieściło bez problemu.
    Jedynie co, to te fragmenty poszycia, które się chowają do wnętrza musiałem przyciąć, żeby takie załamane tam nie siedziały. Poza tym, niczemu to nie przeszkadza

1. szaman 2025-02-20 20:01:39

Nic to, Ja też musiałem przeprowadzić operację na żywym organiźmie... Zauważyłem to dopiero na zdjęciach jak porównałem z prawdziwym Subaru na torze. . Za bardzo zadarty przód zrobiłem. Po prostu tak wychodziło po dodaniu spodu. Wyszło na fotkach. Dzisiaj mnie to wkurzyło, wiec skalpel w dłoń i rozciąłem spód w poprzek przed przednimi kołami i na siłę dopchałem przód do dołu i dokleiłem do reszty podwozia. Zdecydowanie lepiej i pacjent przeżył!

1. Wojok 2025-02-20 20:46:08

Szaman, i to mi właśnie spędza sen z powiek - jak ogarnąć tę całą drążkologię podwozia, żeby się obyło bez rwania ?

Kombinuję nad jakimiś dybami do montażu. Ale ja to i tak spieprzę, więc chyba dam spokój z nimi i na żywioł będę składał

1. szaman 2025-02-20 21:06:08

To wcale wg. mnie nie jest trudne. Ja wiem jak bym to zrobił, ale znając Ciebie będziesz się pastwił nad szczegółami i wnerwiał.. Ja widzę to tak. Użyć patyczków do szaszłyków, wikolu  i rurek z kartonu lub zlutować szkielet z drutu i nałożyć rurki. Lutowany byłby mocny tylko musiałby mieć solidne oparcie w kadłubie, zresztą z patyczków też.

1. szaman 2025-02-21 07:31:21

Przez to Twoje podwozie to nie mogłem spać....  Wymyśliłem takie proste, a mocne rozwiązanie. Myślę, że szkic powie Ci wszystko , albo podsunie pomysł. Trzeba z drutu ok. 1 mm zrobić takie 2 elementy obejmujące rurkę z kartonu w która wklejasz kawałek drutu zagięty, będący równocześnie osią koła. Na rurkę nasuwasz ciasno na górze i na dole te elementy wygięte z drutu/wahacze/ i mocujesz CA albo vikolem. taka sztywna konstrukcja już może być zamocowana w kadłubie a element teleskopowy /ten najdłuższy dokleisz już po ustawieniu i wklejeniu tego rusztowania do kadłuba.

Oczywiście na szkielet z drutu można nasunąć odpowiednie rurki zwinięte z papieru i całość przed montażem pomalować i ewentualnie dokleić jakieś istotne, a widoczne drobne elementy.

.To moim zdaniem by było najprościej i najszybciej, bo jak zaczniesz po 5 razy próbować to zajmie Ci masę czasu. Głównym tematem jest Catalina, a podwozie sobie sam wymyśliłeś, więc potraktuj jak dodatek.

1. Wojok 2025-02-21 21:57:21

Cholewcia, szaman, śpij spokojnie, jakoś się to ogarnie

Ale dzięki serdeczne za chęci pomocy

Tyle, że to będzie zbyt proste. To konkurs, a Piotrek kompletnie nie współpracuje przy eliminacji zawodników. Mało tego, co chwilę ściąga nowych. Jeszcze trochę i na 2026 będzie kalendarz typu: każdy dzień, inna kartka - każda kartka, inny model

Dlatego chyba trzeba się z modelem bardziej postarać. Ale już mam plan.

A jeżeli chodzi o samą konstrukcję podwozia, to te górne ramię, to nie teleskop, tylko składany drążek. Teleskop jest wewnątrz kadłuba - widać go dobrze na pierwszej fotce z tych, które wczoraj zapodałeś.

Tutaj pod linkiem jest fajna animacja, jak to podwozie się składa:

https://elpoderdelasgalaxias.wordpress.com/2018/12/12/consolidated-pby-5a-catalina-in-out/

1. szaman 2025-02-23 07:03:08

OMG!. Aleś link wykopał. Mam nadzieję, że nie będziesz tego robił na serio.... Albo zrób jako nowy model do konkursu/ oczywiście ruchomy/

1. AndDi 2025-02-23 08:27:57

Tak sobie myślę, że jak Wojok zaprezentował taki "filmik", to pewnie tak zrobi w swoim samolocie, bo inaczej po co by go pokazywał?

A jak nie, to wykluczyć

1. Wojok 2025-02-23 08:53:51

Tak sobie myślę, że jak Wojok zaprezentował taki "filmik", to pewnie tak zrobi w swoim samolocie, bo inaczej po co by go pokazywał?

AndDi

Taki miałem plan. Poleciałem najarany do Pierwszej Damy i mówię: zobacz jak chopoki misternie upchali cały ten pierdolnik we wnęce. Robi wrażenie, co ?

Ona mi wtedy pokazała swoją torebkę i... cały zapał mi minął

1. AndDi 2025-02-23 08:58:50

Ona mi wtedy pokazała swoją torebkę i... cały zapał mi minął

Wojok

One tak lubią porządki, to zrób jej porządek w torebce . Jestem ciekaw po jakim czasie będziesz w stanie zrobić wpis na forum

1. Wojok 2025-02-23 09:55:19

One tak lubią porządki, to zrób jej porządek w torebce . Jestem ciekaw po jakim czasie będziesz w stanie zrobić wpis na forum

AndDi

Tu nie chodzi o porządek, tylko: co, ile i jak to tam miała upchane. A co najlepsze, z zewnątrz ta torebka nie wygląda na wypchaną

Rezultaty 40 - 54 z 54 pozycji
Udostępnij temat: