Konkurs 20UK - Polonez Truck Answer

1. PAN-KARTON 2025-02-10 15:20:53

Fajnie, fajnie Ci to wychodzi. 

Co do zabudowy szklarz to znalazłem tylko jedno zdjęcie na wiki.

Karol1985

Karol nie każ Kikolowi ciąć burt. Ta zabudowa widywana ale do dużych gabarytów nie koniecznie okiennych, w przypadku zdjęcia od Ciebie obstawiał bym branżę dekarską (?). Jak by tej wielkości okno umocować do Poldka to by jechał na dwóch kołach. Może stolarz, może dekarz, może reklama i kasetony. (??? ) Szklarz by nie zamontował samej tafli szkła na tym stelażu.
    Sugerował bym taka ramkę.

1. FSO 2025-02-10 20:58:45

Koledzy jako fanatykowi, bardzo mi się miło czyta tyle opowieści na temat Polonezów. Krystian przed Tobą wielkie wyzwanie, żeby wszystkim sprostać wyposażeniem na pace:) Karol zamieścił fajną wersję eksportowaną do Grecji. Szły na całą Europę.

1. PAN-KARTON 2025-02-10 21:12:59

Koledzy jako fanatykowi, bardzo mi się miło czyta tyle opowieści na temat Polonezów. Krystian przed Tobą wielkie wyzwanie, żeby wszystkim sprostać wyposażeniem na pace:) Karol zamieścił fajną wersję eksportowaną do Grecji. Szły na całą Europę.

FSO

Długo mi zajęło przetłumaczenia słowa CTAK^APA z greckiego na nasze. I faktycznie; SZKLARZ ! co tam dopisane pędzlem nie dałem rady Ze śledztwa wynika że to może byc napisane:

"SZKLARZ najlepsza jakość."

1. Kikol77 2025-02-11 09:23:38

Witam Panowie

Dokładnie o takiej zabudowie myślałem jak ta od Piotra - takie tez pamietam. Zresztą paka taka ładna ze szkoda mi jej nie dać w całości :D

Co co modelu to nie mam fotek ale model przeszlifowany i poszła ostatnia warstwa podkładu, teraz dopieścić i można malować na gotowo :)

W nastepnej kolejności na mate wjechały koła

1. PAN-KARTON 2025-02-21 07:00:40

Prawie codziennie rozmawiam z kimś przez telefon i gadamy sobie o sprawach modelarskich.

Wczoraj rozmowa zeszła się na temat budowy Poldka Trucka na tej relacji.

Jest pytanie:

Czy podział bocznej szyby ( trójkąt ) będzie robiony. Rzeczywiście na wszystkich z realu fotkach taki podział jest. Chodzi o to że, w tych Poldkach wstawiano drzwi od wersji 3 drzwiowej. Ja gdzieś o tym czytałem...

O kilku innych sprawach wynikających ze złego projektu a nie wykonania to już na tym etapie za późno. Model podobno jest o prawie 2cm za krótki (?) Oczywiście nie wpływa to na jakość wykonania modelu.

Zawsze można wykonać coś na przyczepkę

1. Wojok 2025-02-21 07:25:09

Fajna ta krzyżówka z dużym Fiatem

1. PAN-KARTON 2025-03-12 09:33:31

Fajna ta krzyżówka z dużym Fiatem

Wojok

I kto tu z kogo zrzyna pomysły 

1. FSO 2025-03-12 13:16:07

I to nie jedyny:)

1. Wojok 2025-03-12 13:22:59

I to nie jedyny:)

FSO

Nie, no, chyba pierdyknę - nieźle ktoś "odjechał"

1. Karol1985 2025-03-13 18:31:37

Wojok - to w cale nie jest taka głupia przeróbka... Ja bym tylko jeszcze trochę dach obniżył i zrobił bym to na wersji dwu drzwiowej :) 

1. Wojok 2025-03-13 19:09:02

Wojok - to w cale nie jest taka głupia przeróbka... Ja bym tylko jeszcze trochę dach obniżył i zrobił bym to na wersji dwu drzwiowej :) 

Karol1985

Hmm, rozumiem, że to Twój klamor, tyle, że to nie Ty go przerabiałeś

1. Karol1985 2025-03-13 20:00:13

Karol1985

Hmm, rozumiem, że to Twój klamor, tyle, że to nie Ty go przerabiałeś

Wojok

Konkurs K20 wciąż trwa :) :D 

1. PAN-KARTON 2025-07-17 06:53:55

Do wszystkich Uczestników KONKURSU 20UK oraz Obserwujących i chcących głosować :

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4774,3,konkurs-20uk#108026

1. Kikol77 2025-09-24 12:51:47

Jako ze nastała jesień i powoli inne aktywnosci wygasaja czas wrócic do biurka i cos pogrzebać :)

Narazie paluchy jeszcze bardziej przyzwyczajone do szpadla niz do pensety ale startuje z kończeniem projektu poloneza :)

Stan na dziś :

Kabina - pomalowana oszklona naklejone listwy i klamki - do zrobienia cały przód detale i brudzenie :)

Paka - dostała zawiasy i robia sie zapiecia - potem jeszcze akcesoeia i brudzenie

Rama doklejona do kabiny wklejone amortyzatory, resory, światła, most i układ wydechowy 

Koła - pomalowane podkładem (wyszły tak sobie) zostało nakleić bieznik dopiescic i pomalować (moze po brudzeniu mniej beda mnie denerwowac:) )

załaczam kilka fotek z ostatnich dwóch dni 

projekt powinien nabrać tempa :D

1. Karol1985 2025-09-24 21:35:33

Świetnie że wróciłeś do tematu :) 

Niezłe postępy prac. Czekam na dalszy ciąg. 

1. FSO 2025-09-24 22:08:26

Jest w końcu mój faworyt konkursowy! Nie ważne że sam konkurs się skończył, ważne że widać postępy w długo wyczekiwanym przeze mnie modelu. I to jakie postępy! Tak wygląda jak w fabryce FSO, czy raczej w ZSD Nysa, bo tam Trucki robili.

Ten etap budowy dowodzi, jak dobra była decyzja na przemalowanie go na szaro.

1. Perfidniak 2025-09-27 23:17:23

Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy 

1. Kikol77 2025-09-28 18:05:31

Dzięki panowie za dobre słowo :)

Małymi kroczkami lece do przodu, zrobiłem inventaryzacje i okazało się że zagubiłem gdzies dwa tylne błotniki na szczeście sa proste więc szybko sie dorobi :D

Co do postepów to grzebie wciaz przy ramie i pace, jako ze już mi się chce przykleić pake więc wykonałem brudzenie na fotkach jest duzo ciemniejsze niz w realu jakos telefon mi podciąga kolory :)

Generalnie robiłem to suchymi pastelami w ruch poszły pedzle, gabeczki i niezastąpione paluchy :) no właśnie zauważyłem że bardzo fajnie sie robi palcami rozjaśnienia krawedzi :)

W tej chwili jestem gotów żeby "prawie" zamknać tył zostana mi koła i błotniki ale to chce dodać na koniec :)

teraz musze zajać sie przednim zderzakiem, a to mnie troche przeraża bo na ta chwile po sklejeniu pasuje tylko w przybliżeniu :D

Załaczam fotki z aktualnego stanu :)

PS: najbardziej zadowolony jestem z brudzenia tłumików :D

1. mirkuch 2025-09-30 16:34:20

Super polonez się szykuje 

1. Karol1985 2025-10-01 12:41:31

Ależ to dobrze wygląda :) ściągnięte jak z normalnego pojazdu. 

Będzie ciekawy model, oj będzie :) 

Rezultaty 80 - 100 z 140 pozycji
Udostępnij temat: