Konkurs 20UK - Polonez Truck Answer

1. Kikol77 2025-01-01 13:07:12

No to ja tez się nie omieszkam dołaczyć do tak szczytnej inicjatywy :)

Narazie w tytule 5x ? bo zastanawiam się nad jednym z pięciu modeli które z półki puszczają do mnie oczko :D

Dziś wieczorem trafią na podłoge i bedę tak długo negocjował ze sobą aż wybiore :) Na fotce to co biorę pod uwagę :)

1. Limaks 2025-01-01 19:18:03

Osobiście szedł bym w orlika. Ładny prezencyjnie model No i nie będziesz go robił tyle czasu co np iskrę, bo iskra Ti jednak bardziej skomplikowany i złożony model.

1. Karol1985 2025-01-01 20:54:29

To ja gorąco będę Cię namawiać na złożenie 4 kólek z Answera. Relacji Poloneza-Trucka chyba jeszcze nie było. 

Myślę, że samolotów, czołgów i statków będzie od groma ;) 

1. AndDi 2025-01-01 21:10:34

Też bym zapraszał do Poloneza , takich relacji jest mało.

1. Kikol77 2025-01-01 22:19:49

Idąc tropem Kamila - zgadzam sie iskra może być zbyt czasochłonna z tego samego powodu odpuszcze sobie czołg :)

Zostaje RWD 8, Orlik, Polonez :D chyba zadnego z nich relacji nie było :D

1. PAN-KARTON 2025-01-01 22:35:24

Przepraszam Krystianie za żart. Ale to tak jest jak jest wybór...

Skoro nie ma w regulaminie podziału na kategorie i w ogóle mało co jest tam napisane to sklej Poloneza odrzutowego w wersji dwupłatowej z lufą 120mm - takiej też relacji nie było

Ale coś czuje jednak że pójdziesz w kolor czerwieni na gumowej czerni (?)

1. PAN-KARTON 2025-01-01 22:44:06

Oczywiście internet przelatany w sprawie Poloneza, nie znam się ale jak to nie problem w wycinance to zrób go na zawieszeniu terenowym podniesionym mocno do góry. Jakoś fajniej wygląda i modelu takiego nie znalazłem jedyne archiwalne fotki oryginałów!

Dodam na koniec że nie jest to wycinanka weekendowa. Można obejrzeć całą instrukcję w necie i jest co poczytać 200dni - spoko. Jedną część dziennie i z palcem w wydechu

1. FSO 2025-01-02 18:15:22

Kikol ja też ze swojej strony zachęcam Cię do Poloneza - to jest wyłącznie moja subiektywna prośba, bo po prostu model ten leży w kręgu moich zainteresowań. Chętnie zobaczę postęp prac przy nim i jakie problemy po drodze będą.

1. Kikol77 2025-01-02 19:20:54

Jako ze i mnie kusi od pewnego czasu ten polonez to decyzja finalna nie może byc inna.

Natomiast nie podoba mi się ta kolorystyka wiec model na pewno bedzie malowany, a to z kolei pozwala nieco pobawić się więc pewnie bedzie lekka waloryzacja :)

Dziekuje panowie za pomoc w wyborze :)

PS Kamil co do Orlika to zanim zaczne musimy sie umówić na browarka połaczonego z warsztatem klejenia BCG :D 

1. PAN-KARTON 2025-01-02 19:34:47

Jako ze i mnie kusi od pewnego czasu ten polonez to decyzja finalna nie może byc inna.

Natomiast nie podoba mi się ta kolorystyka wiec model na pewno bedzie malowany, a to z kolei pozwala nieco pobawić się więc pewnie bedzie lekka waloryzacja :)

Dziekuje panowie za pomoc w wyborze :)

PS Kamil co do Orlika to zanim zaczne musimy sie umówić na browarka połaczonego z warsztatem klejenia BCG :D 

Kikol77

Tiiiiiit... Pierwsza żółta kartka !!! Nie można mieć za sąsiada Kamila. Każdy by tak chciał

Kartka zostanie anulowana jak na browarek umówimy się przynajmniej w Toruniu a najlepiej gdzieś w centrum Polski Ja muszę kontrolować czy na takich warsztatach nie będzie dopingu ?

BCG a EPO to może być podstęp.

A jeżeli przyjdzie Wam do głowy złamać wszelkie zasady "dobrego humoru" to proszę z tego spotkania napisać przynajmniej annał w trzech tomach   i przysłać mocz do analizy

1. haydee 2025-01-02 22:45:44

Ooo, marudziłem, że jest relacja Impali a nie El Camino. Patrzę a tutaj jest nasze, polskie, rodzime, biało-czerwone El Camino. Klej, nie zastanawiaj się .

1. Wojok 2025-01-03 04:16:26

Hmm, a ja liczyłem na RWD-8. Ale budowę Poldka też chętnie obejrzę

1. Limaks 2025-01-03 09:15:11

Kikol77

Nooo kuuurde... jak nie jak tak

Jestem za, ale musi to być spotkanie potajemnie bo widzisz że tu kartki rozdają

Sporkanko ogólne też idzie zorganizować przecież przy którejś z wystaw.. tak jak to miało miejsce 2 lata temu z Piotrkiem. 

Krystian odezwij się na WhatsApp.

P.S. Poldek też może być... czemu nie.. ciekaw jestem jak sobie z nim poradzisz? Te malowanie itd...

1. Limaks 2025-01-03 09:15:31

Kikol77

Nooo kuuurde... jak nie jak tak

Jestem za, ale musi to być spotkanie potajemnie bo widzisz że tu kartki rozdają

Sporkanko ogólne też idzie zorganizować przecież przy którejś z wystaw.. tak jak to miało miejsce 2 lata temu z Piotrkiem. 

Krystian odezwij się na WhatsApp.

P.S. Poldek też może być... czemu nie.. ciekaw jestem jak sobie z nim poradzisz? Te malowanie itd...

1. AndDi 2025-01-03 11:17:47

Bardzo dobry wybór. Model nietuzinkowy.

1. Kikol77 2025-01-03 22:38:54

No to powoli zapoznaje się z wycinanka i porównuje do tego co pamietam i do zdjęc z neta.

Bije się jeszcze z myslami co z tym modelem zrobić zacząłem od ramy i paki wypisałem sobie co zrobić żeby było jak w orginale i lista rośnie a to wydawało mi się najprostrza cześć

Więc jak przebrnę przez wszystko to zdecyduje ale raczej to bedzie podrasowany standard bo inaczej musiałbym przerobić wszystko.

Kolor docelowy bedzie taki jakich ja widziałem najwięcej (w tej wersji) czyli szary taki jak na fotce.

1. mirkuch 2025-01-04 09:01:20

To ja będę zaglądać. Po cichu liczyłem na to, że wybierzesz poloneza 

1. FSO 2025-01-04 09:48:25

Zapowiada się świetnie! Z chęcią będę podglądał. Światła zostawisz okrągłe z wycinanki?

1. Kikol77 2025-01-15 10:04:29

Narazie jeszcze nie ma co pokazać, ale skalpel zatopil sie juz w karton 

Przeglad wycinanki i pierwsze ciecia juz za mną.

Jeżeli chodzi o wycinankę to model opracowany w duzym uproszczeniu, zaczałem nawet planowac poprawki ale wyszło mi ze musiałbym zrobic jak Piotr z dworcem PKP a że nie mam jeszcze opanowanego GIMPa i drukarki nadajacej się do takiej pracy to postanowiłem ze model bedzie podrasowanym standardem, no i oczywiscie kolor bedzie jedyny sluszny czyli szary.

Dla zobrazowania uproszczeń załaczam forke przedniego zawieszenia :)

Model zakupiłem z kompletem dedykowanych laserów - lasery lekko za małe na pierwszy rzut oka za małe wiecej niż tylko grubość linii, na razie nie koliduje to mocno ale wszystko wyjdzie w praniu :D 

1. PAN-KARTON 2025-01-15 11:58:51

Teraz na topie czas studniówek.

Poloneza czas zacząć 

Rezultaty 0 - 20 z 92 pozycji
Udostępnij temat: