Konkurs 20UK - Chevrolet Impala 1967

1. Karol1985 2025-01-01 21:41:59

Taka okazja i nic nie zbudować to "grzech"....

Wpisuję się w ramy konkursu...

Dlaczego akurat ten model..... 

Widziałem relajce z budowy pierwowzoru, uwielbiam amerykańskie krążowniki. Jak zawsze model cywilny to jest coś, co zawsze siedzi mi w głowie. Model ma pełne wnętrze. Według oznaczenia na okładce skala trudności to 4/5. Dodatkowo, akurat na słowackim profilu modelarskim prowadzona jest relacja z budowy tego "pięknego modelu" Więc zrobię i u nas dodając "swoje" smaczki. 

Ciekawostki:

1. Model nie ma żadnych oznaczeń, które części miałby być podklejone na tekturę więc będę się posiłkował swoją wiedzą. 

2. Mamy podwójny druk - czyli nic co ma mieć kolor z drugiej strony nie trzeba dodatkowo malować. 

3. Chromy - jest tutaj tego trochę i w tym celu będę chciał skorzystać z taśmy aluminiowej samoklejącej ( kilka części już w swoich modelach tak robiłem, ale przypomnę sobie ten patent ). 

4. Na końcu wycianki, na wewnętrzej stronie okładki, są oznaczone kraje i wydawnictwa jakie promują modele.... w szoku byłem, że PL prezentują trzy wydawnictwa, w tym jedno totalnie mi nieznane. 

5. Będę budować równorzędnnie z budową Stara także mam nadzieję zbudować model do ostatecznego terminu. 

6. Mogłem wziąć na matę Syrenę z "zestawu", albo wziąć tą samą jako indywidualną wycinankę...., ale po ostatnich namowach, chciałem się uwolnić od p.W ;) 

Jak to na początku relacji powinno się już coś pociąć.... ale idąc za pozostałym uczestnikami.... wpisuję się zdjęciami wycinanki...

Będę budować na oryginale więc nie ma miejsca na błędy...

1. Kikol77 2025-01-01 22:21:41

no i to bedzie piękna maszyna :)

klikam SUB i dopinguje :D

1. PAN-KARTON 2025-01-01 23:14:49

Jak na młodego wiekiem modelarza przystało niezły erotyk akademicki się tu szykuje; Dziś mi na żarty się zebrało

Moje skojarzenia wynikają z opisu skali trudności : S(t)udetin Gumas - no prawie

Amerykańskie blacharki mają w sobie to coś... Nie są łatwe do zrobienia z blachy a co dopiero z kartonu.

1. FSO 2025-01-02 18:16:51

No i super! Z chęcią będę oglądał relację jak i też Twoje własne dodatki.

1. Kikol77 2025-01-02 19:22:07

No to Karolu bedą dwa samochody cywilne w konkursie :D Ja biore się za Poloneza :D

1. PAN-KARTON 2025-01-02 20:15:33

No to Karolu bedą dwa samochody cywilne w konkursie :D Ja biore się za Poloneza :D

Kikol77

Ciekawy jestem jak w lipcu staną obok siebie Truck i Impala - a to ta sama skala ! ( rymować zaczynam )

Ja już widziałem mały podgląd na matę Karola

1. AndDi 2025-01-02 21:08:56

Bardzo ciekawy niełatwy temat. Trzymam kciuki

1. Kikol77 2025-01-02 22:28:28

Skala ta sama ale pewnie objętościowo polonez o połowe mniejszy :D

1. haydee 2025-01-02 22:39:27

Kurcze, jak byś robił jego łobuziarskiego brata, czyli El Camino to już dziś bym na ten model głosował .

1. PAN-KARTON 2025-01-03 06:08:38

Kurcze, jak byś robił  to już dziś bym na ten model głosował .

haydee

Kurcze, jak byś robił ... Relacje z budowy na kartonówkach w pierwszej kolejności a nie na FB ... to już dziś bym na ten model głosował .

Knkurs zorganizował PAN-KARTON a nie Mark Zuckerberg. Bawimy się razem TU !

Żeby nie było możesz się chwalić swoją pracą gdzie chcesz i jak chcesz ale... kolegom z Naszego forum należy się szacunek i pierwszeństwo do informacji

Gorąca prośba

1. Limaks 2025-01-03 09:23:27

Knkurs zorganizował PAN-KARTON a nie Mark Zuckerberg. Bawimy się razem TU !

Żeby nie było możesz się chwalić swoją pracą gdzie chcesz i jak chcesz ale... kolegom z Naszego forum należy się szacunek i pierwszeństwo do informacji 

PAN-KARTON

Karolu, Piotrek dal Ci słuszny opiernicz

Najpierw tu potem na FB... 

Temat powiedział bym trudny wybrałeś. Jestem ciekaw jak będziesz przechodził przez różne etapy sklejania.

Kibicuje!

1. Karol1985 2025-01-15 12:33:32

Czas coś nadrobić. 

Impala ma sklejoną piewszą belkę. 

Myślałem że będzie prościej. 

Oki. 

Najpierw tu, potem fb :) 

1. FSO 2025-01-15 20:18:24

Gratulacje za te ramy. Podziwiam klejenie na styk na różnych płaszczyznach. Podejrzewam, że po podłużnicach będzie trochę prościej.

1. PAN-KARTON 2025-01-15 20:24:05

Oki. 

Najpierw tu, potem fb :) 

Karol1985

No, odzyskaliśmy Karola z powrotem, zagubił się w tym wszystkim Karol tu jest fajniej !

1. Karol1985 2025-01-24 22:54:15

Hej. 

Miało być najpierw tutaj to lecimy.

Zaczynam mieć wrażenie, że p. Wandke przy tej wycinance to jednak robi proste modele...

Zrobiłem obie belki i zacząłem łaczyć je poprzeczkami. Niestety, obrazki montażowe są mało czytelne i trzeba rzeźbić w powietrzu. 

Na plus jest fakt, że w tym tygodniu na jednej z grup FB pojawił się gotowy model i prezentuje się on całkiem, całkiem.

Niestety autor chyba za bardzo wziął sobie jakość do siebie i wszystko trzeba wyginać w każdą stronę. 

Teraz kilka fotek tego co mam aktualnie

1. FSO 2025-01-24 22:58:41

Karol wygląda to bardzo dobrze i równo! Chociaż zdaję sobie sprawę, że mogło to być okupione frustracją i słownictwem:) ale wychodzi super!

1. PAN-KARTON 2025-01-24 23:23:52

Mam nadzieję że już się przyzwyczailiście do mojego humoru.
    Mi to przypomina póki co Chińskie pałeczki XXII wieku

Nie myślałeś żeby wzmocnić te belki wewnątrz ? czy się usztywniły po sklejeniu 6D ?

1. Karol1985 2025-01-25 00:03:08

Hejo.

Rama się cały czas usztywnia. To jeszcze nie wszytko co do niej jest przewidziane. Co prawda na pierwszy rzut oka przeszło mi przez myśl, co by boczne ścianki belek podkleić na karton, ale przy takim wyginaniu sobie potem tego nie wyobrażałem. Najgosze jest to, że nie ma pewnego punktu odniesienia, a cała rama może mieć wpływ wypoziomowanie podwozia do nadwozia.....

Patrzę teraz na kaształt kolejnej poprzeczki.... I na prawdę od dzisiaj przestaję narzekać na autora Stara C-25... 

Ja coraz bardziej zastanawiam się czy ja do tego Lipca zdążę....

1. PAN-KARTON 2025-01-25 02:51:11

Ja coraz bardziej zastanawiam się czy ja do tego Lipca zdążę....

Karol1985

No co Ty po 3 tygodniach... jakieś myśli o białych flagach ?

Kto jak kto i co jak co ale pojazd cywilny to chyba dobrze kieruje swoje zapytanie ? Impala nie wielbłąd nie musi latać

1. Karol1985 2025-01-25 14:12:24

Mam w miarę luźną sobotę, także jest maly postęp prac. 

Brnę do przodu ale jestem coraz bardziej zniesmaczony tym modelem. Na dzień dzisiejszy posiłkuję się już dwoma relacjami ( w tym jedna autora modelu ). 

Póki co najgorzej wyszło mi wzmocnienie pod silnik. 

Zaskasam rękawy i lecę dalej w temacie.

Rezultaty 0 - 20 z 119 pozycji
Udostępnij temat: