Konkurs 20UK - Fly Model - Avro Vulcan - bombowiec strategiczny

1. aragorn001 2025-01-06 16:07:22

No i po zabawie, a już się rokręcała na dobre ... Lancaster miał coś wspólnego, rozpiętość ponad 30m, załoga 5-cio osobowa, 4 silniki. Nawet napisałem, że podchodzę was strategicznie ... 

Vulcany wykonały 7 lotów bojowych w 1982 roku podczas wojny o Falklandy z Argentyną, polecam do poczytania, operacja Black Buck.

Ten bombowiec strategiczny od zawsze mi się podobał, nie wiem czy model jest sklejalny, nabyłem na pomarańczowym portalu wydanie z Fly Model tego potwora.

Wrzucam zdjęcia oryginalnej wycinanki.

1. pawelelka77 2025-01-06 16:14:49

Nie ukrywam, że miałem na niego chrapkę. Niestety na pomarańczowym coś sprzedawca nawalił i obszedłem się smakiem.....

Znalazłem fotki jednego sklejonego i wygląda na jaknajbardziej sklejalnego "potwora".

Będę podglądał relację i trzymam kciuki!

1. aragorn001 2025-01-06 16:16:56

Nie ukrywam, że miałem na niego chrapkę. Niestety na pomarańczowym coś sprzedawca nawalił i obszedłem się smakiem.....

Znalazłem fotki jednego sklejonego i wygląda na jaknajbardziej sklejalnego "potwora".

pawelelka77

Mój kupiony jakieś 6 miesięcy temu, za prawie 200zł, ale nie mogłem się oprzeć.

1. aragorn001 2025-01-06 16:18:30

pawelelka77

Podeśli mi link do tego sklejonego, ja już zainwestowałem w przerabianie tego wszystkiego w gimpie, zeszło dużo czasu, wrzucę fotki po przerabianiu. Problem z oryginałem jest taki, że kolory są bardzo różne co arkusz i nawet na samym arkuszu.

1. aragorn001 2025-01-06 16:20:25

No to może ja... Avro Vulcan...

pawelelka77

Pięciu jak BYK

PAN-KARTON

Przynajmniej zgadliście pierwszego dnia, mi pozostało 194 dni by tego potwora ukończyć.

1. aragorn001 2025-01-06 16:25:22

Jeszcze nie wiem, jak mi z nim pójdzie, czy dam radę w standardzie, czy skończy sięna szlifowaniu i malowaniu, ale tego bym chciał uniknąć, nie jestem specem od malowania modeli.

1. aragorn001 2025-01-06 16:39:39

A tu 'poprawione' i wydrukowane arkusze A3, jest tego trochę, chyba się porywam z motyką na Vulcana. Drukowana na 160tce i jeszcze arkusze z dyżymi powierzchniami na 200tce.

Kolory zmieniłem na bardziej odpowiadające zdjęciom samych samolotów, choć malowania były różne.

1. szaman 2025-01-06 16:59:03

Kolego zagadkowy!. Fajnie to poprawiłeś, ale szkoda, że nie pomyślałeś o rozmyciu /rozmiękczeniu/  krawędzi kamuflażu/ W Gimpie też można takie rzeczy. A poza tym to nie pamiętam czy Gimpa masz na "windzie", czy na Linuksie. Mógłbyś sobie go przerobić tak jak opisałem w kafeterii. Na Gimpshop czyli FotoGimp. Najnowsza wersja z nakładką zmieniającą wygląd na Photoshopa i także wszystkie skróty klawiszowe. Jak nie widziałeś to pooglądaj.  Jeżeli masz windę , to mogę Ci udostępnić "gotowca" portable i odpalisz z pena, a do linuksa musiałbyś sobie sam zrobić. Tam jest wszystko opisane.

1. Wojok 2025-01-06 17:39:05

pawelelka77

He, he, i pomyśleć, że gdy chodziłem po stoiskach w Porąbce w poszukiwaniu B-52, to gościu, który takowego nie miał, namawiał mnie właśnie na tego Vulcana, a ja go spławiłem

Osobiście nie żałuję, bo mnie się ten samolot nie podoba, ale co muszę przyznać, to fakt, że byłem w totalnym szoku, gdy go widziałem w locie na air show - wygenerował z siebie największy hałas jaki w życiu słyszałem. Każdy następny nawet się do tego nie zbliżył

1. aragorn001 2025-01-06 18:37:35

Kolego zagadkowy!. Fajnie to poprawiłeś, ale szkoda, że nie pomyślałeś o rozmyciu /rozmiękczeniu/  krawędzi kamuflażu/ W Gimpie też można takie rzeczy. A poza tym to nie pamiętam czy Gimpa masz na "windzie", czy na Linuksie. Mógłbyś sobie go przerobić tak jak opisałem w kafeterii. Na Gimpshop czyli FotoGimp. Najnowsza wersja z nakładką zmieniającą wygląd na Photoshopa i także wszystkie skróty klawiszowe. Jak nie widziałeś to pooglądaj.  Jeżeli masz windę , to mogę Ci udostępnić "gotowca" portable i odpalisz z pena, a do linuksa musiałbyś sobie sam zrobić. Tam jest wszystko opisane.

szaman

Szamanie drogi, dziękuję za poradę, używam gimpa na Macu i czasami na Windowsie. Co do samego Vulcana i camo, to na nim się nie rozmywa, jak widać na zdjęciach. Zobaczę i pobawię się. Pewnie i tak będę dodrukowaywał części i arkusze.

1. aragorn001 2025-01-06 18:40:27

Ostrze nożyczki, nożyki, siekierkę, mam nadzieję, że nie muszę ostrzyć łancucha w pile, no i będzie ciach ... sam model ma ponad 1250 części! Zacznę od potężnego szkieletu i oczywiście od noska.

1. szaman 2025-01-06 19:20:41

Na MAC też jest wersja FotoGimpa. Co do rozmycia to już Twoja decyzja. Ja tylko napisałem, że ja bym delikatnie rozmył.

1. Kikol77 2025-01-06 23:59:59

No to sobie kolega Kawał ambitnego modelu znalazł, kiedyś też na niego miałem chrapkę ale nie mam miejsca na takiego grzmota :)

będę podglądał i kibicował :D

1. aragorn001 2025-01-07 08:35:25

No to sobie kolega Kawał ambitnego modelu znalazł, kiedyś też na niego miałem chrapkę ale nie mam miejsca na takiego grzmota :)

będę podglądał i kibicował :D

Kikol77

No właśnie z tym miejscem na takiego grzmota może skończyć się wykonaniem w locie, bez podwozia, wtedy gdzieś go podwieszę pod sufitem, jeszcze się zastanawiam.

1. aragorn001 2025-01-07 08:36:07

Na MAC też jest wersja FotoGimpa. Co do rozmycia to już Twoja decyzja. Ja tylko napisałem, że ja bym delikatnie rozmył.

szaman

Dzięki Szamanie, sprawdzę wersję na MACa, interesuje mnie.

1. aragorn001 2025-01-07 08:41:56

pawelelka77

He, he, i pomyśleć, że gdy chodziłem po stoiskach w Porąbce w poszukiwaniu B-52, to gościu, który takowego nie miał, namawiał mnie właśnie na tego Vulcana, a ja go spławiłem

Osobiście nie żałuję, bo mnie się ten samolot nie podoba, ale co muszę przyznać, to fakt, że byłem w totalnym szoku, gdy go widziałem w locie na air show - wygenerował z siebie największy hałas jaki w życiu słyszałem. Każdy następny nawet się do tego nie zbliżył

Wojok

Widziałeś i słyszałeś go na żywo? Wow! Ale to musiało być niesamowite. Już nie latają niestety. Zostały z tego co czytałem 3 i fundacje finansują by mogły chociaż kołować po lotnisku.

W sumie zbudowano 134 takie bombowce strategiczne, mogły przenosić bomby konwencjonalne 21x1000lb, lub nuki, ten w opracowaniu ma pocisk z ładunkiem nuklearnym. 

1. aragorn001 2025-01-07 08:45:49

Dodam taką ciekawostkę, że Avro Vulcany wystąpił też w jednym z filmów z 007, z 1965 roku "Thunderball", pamiętam ten film i scenę jak 'ukrywają' go na dnie morza.

1. aragorn001 2025-01-07 08:50:58

I jeszcze trochę historii:

W 1966 vulcany dostosowano także do roli bombardowania konwencjonalnymi bombami. Mogły one przenosić 21 bomb o masie po 454 kg.

Jedyne bojowe zastosowanie vulcanów miało miejsce w 1982 podczas wojny o Falklandy z Argentyną, w ramach operacji „Black Buck”. Vulcany wówczas wykonały 7 lotów bojowych z Wyspy Wniebowstąpienia. Celem ataków biorących w nich udział pojedynczych samolotów, były lotniska oraz radar w Stanley, na Falklandach. Atakowano je klasycznymi bombami oraz pociskami przeciwradarowymi AGM-45 Shrike. W tym czasie były to najdłuższe loty bojowe na świecie, o długości aż 6300 km w jedną stronę, wymagające wielokrotnego tankowania w powietrzu przez tankowce Victor. Pierwsza misja miała miejsce z 30 kwietnia na 1 maja. Ataki te miały wprawdzie znaczenie głównie psychologiczne, nie militarne, udowodniły jednak możliwość zaatakowania w ten sposób Argentyny. Szósta misja skończyła się przymusowym lądowaniem w Brazylii z powodu braku paliwa.

Podczas wojny o Falklandy przebudowano (w krótkim czasie 51 dni) także 6 vulcanów na powietrzne tankowce Vulcan K.2.

Źródło: wikipedia

Wrzucam schemat tankowania w czasie operacji Balck Buck. 2 Vulcany (główny i rezerwa) + 15 Victorów do tankowania Vulcanów i Vicotrów. 12,600km !

Schemat przekazywania paliwa (brązowe strzałki – Victor tankuje Vulcana, niebieskie strzałki – Victor tankuje Victora, litera R – samolot powraca, szare linie – samoloty rezerwowe)

1. Wojok 2025-01-07 13:53:04

Widziałeś i słyszałeś go na żywo? Wow! Ale to musiało być niesamowite. Już nie latają niestety. Zostały z tego co czytałem 3 i fundacje finansują by mogły chociaż kołować po lotnisku.

W sumie zbudowano 134 takie bombowce strategiczne, mogły przenosić bomby konwencjonalne 21x1000lb, lub nuki, ten w opracowaniu ma pocisk z ładunkiem nuklearnym. 

aragorn001

Tak, widziałem go na żywo na air show w Weddington. Trafiłem tam na zaproszenie Loba.

Lobo - pamięta ktoś ? Był taki forumowicz

Wracając do samolotu, to powiem Ci, że ta cholera jest tak wielka, że oprowadzali pod nim wyczieczki, niczm w muzeum. Brali po parę osób, i prowadzali od punktu do punktu i opowiadali historyjki.

Nie łapałem się na to z wiadomego względu, i nie wiem, czy mam jakąś jego fotkę z tej imprezy, ale mam parę filmików z jego lotu. I są to jedyne nieme filmy - hałas był poza skalą, albo mikrofon się w aparacie wyłączał. Nie osiągnęły tego nawet startujące jednocześnie cztery F-16

Rezultaty 20 - 40 z 232 pozycji
Udostępnij temat: