Konkurs 20UK - Peterbilt 281 "Duel", 1:87

1. PAN-KARTON 2025-02-16 10:35:18

Na moje oko jest OK. Okienko tam jest, ale skoro lusterka są na tyle wysunięte że podczepienie na siodle może się odbywać przez nie to zamontowali klimę w skrzynce co by nie pruć szoferki.
    A po za tym to film i nie takie kadry się widziało, biegnie na bosaka po ulicy a za chwilę w trampkach wskakuje do metra

1. FSO 2025-02-16 20:21:37

W dzisiejszym odcinku zaprezentuję Wam kolejne zmagania z naczepą-cysterną.

Dokleiłem część tylną łączącą koła, oraz przedni element, który będzie zaczepiał się o siodło. Przetestowałem - naczepa będzie ładnie skręcać. Następnie przyszedł czas na kolejne wzdłużne elementy - listwy czy nie wiem co to jest. No i konsekwentnie też musiałem je robić po "czesku" - mini-zakładki wklejałem od środka.

Natomiast dzisiaj doszła do mnie dziwna refleksja a propos tego modelu: To co teraz uprawiam, to czysty modelarski masochizm. Oczywiście ze względu na niektóre malutkie części, jednak efekt jest dla mnie zadowalający. Z drugiej strony mam wrażenie, że gdybym robił ten model w oryginalnej skali (1:32) to jego uproszczenie kłułoby w oczy. Także chyba przeskalowanie aż do H0 było dobrą decyzją:)

1. PAN-KARTON 2025-02-16 20:57:58

To ten sam problem o którym gadaliśmy odnoście Pobiedy M-20. Pewne rzeczy są śliczne jak są małe. ( Tak jak na przykład dzieci )

A to na cysternie to osłona instalacji różnych...

1. Karol1985 2025-02-16 23:14:31

To taka mała podpowiedź od kolegi co też maluchy robi...

Ja takie elementy rozcinam na poszczegolne składowe i sklejam osobno. Czyli skrzynkę 5x5mm z rantem 1-2mm rozcinam na poszczególne siatki i wtedy sklejam do kupy...

1. FSO 2025-02-17 22:23:34

Piotrek ciekawe porównanie:)

Karol serio też właśnie przy takich małych elementach tak robisz? Nie zaginasz ich? Nie wiem, czy bym sobie poradził ciąć wszystko i potem to składać do kupy na styk.

Czas zaprezentować dzisiejszą pracę. Nie było tego dużo, ale zawsze coś skleciłem. Zacząłem od ostatniej listwy, czy osłony instalacji (dzięki Piotrek) i potem zacząłem grzebać przy nadkolach nadających naczepie charakterystyczny kształt. Dokleiłem też sam przód. W ogóle te stare naczepy wydają mi się jakoś ładne, to nie jest zwykły cylinder z opisami. 

Taka ciekawostka: okazało się, że nadkola są niesymetrycznie długie (widać na ostatnim zdjęciu). Zdziwiło mnie to, ale grzebiąc w internetach, utwierdziłem się że tak faktycznie było. 

Nadkola musiałem od wewnątrz pomalować na brązowo, bo by biały papier raził w oczy. Teraz zostało tylko dokleić tył i drabinkę i można się brać za koła.

1. FSO 2025-02-18 22:22:16

Mało, ale jednak coś dzisiaj zrobiłem, więc Wam zaprezentuję:

Dokleiłem tył naczepy, dzięki czemu stała się pełna (oprócz drabinki) i zabrałem się za wdrożenie w życie pomysłu na bliźniacze koła. 

Zasadniczo wymyśliłem sobie, że takie bliźniacze koło będzie wyglądać podobnie jak w autobusach z dopravni.web w tej skali. Czyli wyciąłem środek, dorobiłem rant od felgi (o grubości 2 mm), wkleiłem go do środka i jeszcze dokleiłem środek. Koło wewnętrzne pełne, ale oddalone od zewnętrznego dystansem z tektury 0.5 mm. No i jakoś to wyszło:). Na pierwszym zdjęciu koła nie widać środka, ale wzór tam jest, tylko jakoś mi się światło odbiło. Dla porównania załączam zdjęcie jak to miało wyglądać według autora. 

Patent działa i teraz jeszcze muszę zrobić 7 takich par... 

1. FSO 2025-02-21 20:02:31

Produkcja kół idzie u mnie pełną parą. Zabrałem się za nie z opracowanym schematem i budowa każdego kolejnego odbywała się sprawniej. Ale i tak na razie zrobiłem tylko 4 bliźniaki - starczy na ciągnik.

Jako, że koła są kombinowane, to tylne osie wynikowo muszą być innej długości. Początkowo zrobiłem je za krótkie, potem musiałem je zrobić na nowo i już były odpowiednie (na zdjęciach są obie wersje). 

Finalnie dzisiaj zamontowałem wszystkie koła do ciągnika, a potem lusterka. W ten sposób został on skończony i teraz zabieram się za następne koła, żeby móc skończyć naczepę. A, bo bym zapomniał. Lusterka bardzo fajnie się sprawdziły w tej skali, co pewnie oznacza że w oryginalnej już by takie nie były:).

1. PAN-KARTON 2025-02-21 20:45:33

Produkcja kół idzie u mnie pełną parą.

FSO

Robota poszła również pełna parą. Ja wiem jakie to małe, ale mi jednak brakuje piast na tych 4 osiach podwójnych. Pewnie kopułki wyjdą jakieś po 2mm.

1. FSO 2025-02-21 20:51:57

Piotrek myślałem też o tym. Nawet miałem podjętą próbę - wyglądało to dziwacznie po przypasowaniu i wywaliłem.

No i masz rację - to było kółko o średnicy 2 mm.

1. PAN-KARTON 2025-02-21 20:58:19

Piotrek myślałem też o tym.

FSO

Wróć do tego momentu myślenia Po mojemu piasty powinny tam zaistnieć. Może fi 1,5mm po przymierzaj różne średnice. ( A co mówi grafika, bo coś tam widać ? )

Musi coś przypasić, nawet w taczce jest piasta no to jak by mogło jej zbraknąć w Peterbilt 281...

1. FSO 2025-02-21 22:00:51

Ech, no i namówił:)

1. Wojok 2025-02-22 12:57:21

Ech, no i namówił:)

FSO

No i dobrze, zaraz lepiej

Podziękuj, a nie marudź

1. PAN-KARTON 2025-02-22 13:31:53

Podziękuj, a nie marudź

Wojok

Mikołaj nie dziękuj, to może być pułapka (?) Nie wiadomo co Wojok tym rzem wymyślił żeby się Nas pozbyć z konkursu

1. FSO 2025-02-22 15:56:22

Aha:) Sugerujesz, że Wojok czytał punkt 17.8 regulaminu konkursu, który brzmi "Zabrania się Organizatorowi podpowiadania uczestnikom w celu ulepszania modelu"?

A tak serio to czas na podziękowania będzie w napisach końcowych. Cierpliwości!

1. FSO 2025-02-22 19:30:55

Jak to miło jest w łikend w końcu zobaczyć swój budowany model w świetle dziennym.

Taki widok motywuje do dalszej pracy, czego owocem jest właśnie ukończona ciężarówka z naczepą. 

Początek łikendu minął podczas budowy kół. Skończyłem wszystkie i przykleiłem je do naczepy. Oczywiście reszta kół też była wykonana zgodnie z sugestią Piotrka:). Następnie przyszedł czas na drabinkę przy naczepie i w zasadzie to już koniec zestawu. Model naprawdę mi się spodobał (mam tu odwrotne odczucia niż w Pobiedzie), więc już wstępnie można robić jakieś inscenizacje. Teraz na matę wjedzie Plymouth jako dopełnienie. Niby by nie przewiduję problemów, ale strasznie wszystko małe jest :)

Do następnego odcinka! Może niebawem zamieszczę początki Plymoutha.

1. AndDi 2025-02-22 20:18:34

No i zniszczył toitoia, gdzie teraz będzie robił?

Ładna grafika jest w tym modelu. Aż chciałoby się, aby opony były bardziej zaokrąglone, ale nie wiem czy w tej skali jest to do zrobienia.

1. mirkuch 2025-02-23 13:41:47

Świetny model! Mi zaimponowało ile jest w nim detali. Mikołaj to teraz jeszcze sklej ten drugi i krótki filmik z tej scenki. Piotrek otwieraj nową kategorię: best movie, jak konkurs ma być międzynarodowy 

1. PAN-KARTON 2025-02-23 13:46:08

Świetny model! Mi zaimponowało ile jest w nim detali. Mikołaj to teraz jeszcze sklej ten drugi i krótki filmik z tej scenki. Piotrek otwieraj nową kategorię: best movie, jak konkurs ma być międzynarodowy 

mirkuch

Sie kategoria znajdzie.

Lepiej trzeba się zastanowić z czego ten ogień z ToiToia ? Nie wiem czy do takiego wejdę po takim kadrze z filmu "Dupel"

1. Wojok 2025-02-23 15:00:21

Lepiej trzeba się zastanowić z czego ten ogień z ToiToia ? Nie wiem czy do takiego wejdę po takim kadrze z filmu "Dupel"

PAN-KARTON

Jak to z czego ?

Był ktoś po fasolce... albo jest i dalej gazuje

1. PAN-KARTON 2025-02-23 15:09:06

Jak to z czego ?

Był ktoś po fasolce... albo jest i dalej gazuje

Wojok

To fasolę też będę omijał.

Ktoś w tej relacji stwierdził że oglądał film i nigdy nie widział kierowcy z ciężarówki. Myślę że jak po 55 latach zdradzimy tę tajemnicę to nie będzie skandalu.
    Był nim Carey Loftin i jego kaskader Dale Van Sickel ( fot 1 i 2) ten drugi na zdjęciu z skafandrze kaskaderskim. Fajnie tak poszperać w historii.

A ja dodatkowo w ramach krótkiego odpoczynku oglądam :

https://www.cda.pl/video/94537208f

Rezultaty 40 - 60 z 74 pozycji
Udostępnij temat: