Osada Dwa Młyny TALAR - Młyn wodny 1:87

1. AndDi 2025-03-27 17:31:55

No ładnie, ale bruk nie tłoczony na raszpli i co to?

1. PAN-KARTON 2025-03-27 17:43:31

No ładnie, ale bruk nie tłoczony na raszpli i co to?

AndDi

Pierwsza kreska od góry oznaczona "?" to miejsce doklejenia połaci dachu. Drugi "?" to duch fotografii - nie ma tego tam

W oryginalnej grafice wszystkie deski gzymsów i nie tylko są wybarwione na jasno ( prawie wybielone ), mowa o tych skierowanych ku górze. Czy to kurz, czy jasne promienie słońca nie wiem ? Autor opracowania nadał w grafice cienie. Moim zdaniem sklejona wycinanka sama sobie by poradziła z uplastycznieniem od światła. Ale jak by co jest to zrobione dobrze i broni się.

A bruk i raszpla - kurka zapomniałem - ale mi dałeś teraz do myślenia !

Ddorabiać ? czy zrywać co jest i dać nowy,  to taki fajny efekt może wprowadzić - to ta sama skala. Kurka zaniedbałem swój zeszyt. To w realu nie do końca jest bruk klasyczny, a raczej kamień łupany. Będzie trzeba odpowiednio poklepać wytłoczkę.

Muszę pomierzyć czy wejdzie taka warstwa nie kopiąc układu warstw i uskoków terenowych.

Zrobię wszystko żeby zrobić i zrobię !

edit:

Wstrymuje prace, muszę to po planować i znów próby, próby, próby... co ja z probówki pochodzę ?

1. AndDi 2025-03-27 18:15:16

Fakt, to wygląda bardziej na kostkę łupaną niż na kocie łby, raszpla może zawieść.

Patrząc na jedną fotkę widzę kocie łby, patrząc na drugą widzę kostkę łupaną. Ot zagadka.

1. PAN-KARTON 2025-03-27 18:21:15

Fakt, to wygląda bardziej na kostkę łupaną niż na kocie łby, raszpla może zawieść.

Patrząc na jedną fotkę widzę kocie łby, patrząc na drugą widzę kostkę łupaną. Ot zagadka.

AndDi

Tez to rozkminiałem długo i był pomysł zmiany grafiki tego trotuaru. Zostało, ale skoro jest okazja - kupa kamieni a problem jak by to była powierzchnia obcej planety

A wracając do Twoich znaków zapytania. Spójrz na zdjęcie od Ciebie nr 2 a zobaczysz że kolory tych powierzchni różnie się zachowują i jak dochodzi daszek do ściany.

1. AndDi 2025-03-27 18:47:41

Zdjęcie jest ewidentnie prześwietlone. Zobacz teraz, po obróbce graficznej.

1. PAN-KARTON 2025-03-27 19:45:29

Zdjęcie jest ewidentnie prześwietlone. Zobacz teraz, po obróbce graficznej.

AndDi

Światła nie dogonisz ...

Idę w tę stronę, troszkę ożyje obejście koło Młyna + Raszpla

1. AndDi 2025-03-27 20:14:59

Na fotkach nie widać, ale wierzę Ci, ze jest lepiej

1. PAN-KARTON 2025-03-27 20:42:45

Na fotkach nie widać, ale wierzę Ci, ze jest lepiej

AndDi

No i z tym lepiej to jest gorzej. Marcin twierdzi że w rzeczywistości chodniki wyglądają tam tak jak na grafice i są to kocie łby. Ale po remoncie drogi dwa lata temu nie wiadomo czy i jak ktoś przy tym grzebał.

Chyba wybiorę złoty środek. (?)

1. PAN-KARTON 2025-03-28 04:16:57

Jak pomyślał tak zrobił.

Zdjąłem trochę zieleni z grafiki oryginalnej, lekki kontrast i wyostrzenie ale praca na oryginale.

W drugiej sekcji zrobiłem na pilniku strukturę kamienia.

Schnie i zobaczymy co z tego wylizie ?

1. rogergk 2025-03-28 08:48:19

AndDi
    Mi się wydaje że materiał użytu na plac przed Młynem TALAR to kamień polny łupany 
    a poniższym filmie widać to dość dobrze : 

ale może mi się tylko wydawać 

przekrój budynku : 

https://samorzad.gov.pl/photo/735f9c7b-6b81-4dea-82c7-3b8c5dd3c129

źródło : https://samorzad.gov.pl/web/gmina-dobron/otwarcie-muzeum-im-jana-radgowskiego-w-osadzie-dwa-mlyny-w-talarze

1. AndDi 2025-03-28 09:40:28

Mi się wydaje że materiał użytu na plac przed Młynem TALAR to kamień polny łupany 

a poniższym filmie widać to dość dobrze : 

rogergk

Tak, to wygląda na kamień polny łupany, to dobry materiał poglądowy. Piotrek wygładzaj ten pilnik

1. PAN-KARTON 2025-03-28 15:51:15

Wszystko pod kontrolą. Tak jak pisałem że się uklepie to tak zrobiłem. Pod palcami czuć porowatość trotuaru. Grafika troszkę od perzona i wklejona na nowo. Bez dotknięcia wypukłości nie są zauważalne, chyba że pod takim światłem (foto)

1. PAN-KARTON 2025-03-28 15:55:29

Dochodzą kolejne elementy.

Część zwaloryzowana, część przerobiona, część inaczej zaprojektowana.

Nad turbiną zrobiłem wiatę ze ścianą zachodnią oczywiście dach będzie po całości tak jak w projekcie. Szkoda mi było zakrywać rezerwuaru młyńskiego, wody 3D i turbiny z przekładnią.

Jutro REDA coś tam dziś jeszcze podłubie, ale trza się pakować.

CDN...

1. SlawekH 2025-03-28 17:11:32

1. destroyer84 2025-03-28 19:03:32

A za 2 tygodnie Olsztyn 

1. jagdtiger2 2025-03-28 19:33:28

O Piotrek to będzie okazja do pogadania na żywo  

Jeśli tyle mówisz co piszesz, to wyjdziemy z tamtąd po zamknięciu wystawy 

1. PAN-KARTON 2025-03-28 19:52:25

To zaczyna być standard.

Z Przeciszowa to 2godziny po odjeździe Dyrektora domu kultury poszliśmy z Adamem na stację... spokojnie i z dystynkcją

1. PAN-KARTON 2025-03-28 19:55:13

A za 2 tygodnie Olsztyn 

destroyer84

Dla dokładności za 8 dni minus 1 godzina

Bilety kupione, oj będzie się działo... podobno mam być sędzią (?) szczegóły po !

1. destroyer84 2025-03-28 20:20:36

No to będę dzwonił jak dojadę na miejsce i się trochę rozejrzę 

1. PAN-KARTON 2025-03-29 02:13:10

Między zagrychą a zakąską oglądając zdjęcia w necie zauważyłem że Młyn przy schodach wejściowych posiada tak oczywistą rzecz jak poręcze. No to przed odjazdem sobie jeszcze dorobiłem. Młynarz zimą nie wywinie orła.

A z ciekawostek których dowiedziałem się od Marcina. Wystająca belka ze ściany pod daszkiem werandy, ta na której w dobie elektryfikacji powieszono lampę i ja idąc za tym przykładem też, oryginalnie służyła do wieszania wagi. Tak wagi, ktoś kto przywoził ziarno do młyna ważono je przed przyjęciem i pewnie w dniu wydania.

Taka wiedza przyswajana przy okazji jest równie wspaniała co samo klejenie.

Współczuje tym którzy już wszystko wiedzą, tyle Was omija

Rezultaty 40 - 60 z 72 pozycji
Udostępnij temat: