Kleje a kleje

1. alekx 2024-10-09 20:55:27

Trzy - cztery dekady temu do klejenia modeli używało się przede wszystkim klejów typu wikol (przy klejeniu wręg) oraz kleju butapren.

Butapren jest klejem szybkoschnącym ale odradzam używania go przynajmniej z trzech powodów 

1. Po pierwsze bardzo brudzi elementy gdy wydostanie się w widoczne miejsce. 

2. Po drugie jest on trochę szkodliwy dla zdrowia. 

3. Po trzecie, a w tym przypadku jednak najważniejsze nie jest on trwały. Po wielu latach w trakcie przeprowadzki modele klejone tym klejem dosłownie rozpadały mi się w rękach (skrzydła się rozklejały a segmenty łączone metodą bliźniaczych wręg się rozchodziły jakbym złączył je chwilowo na wodę) 

1. PAN-KARTON 2024-10-15 00:12:29

W PRL'u na wszystkim oszukiwano.

Ja kupowałem w jedynym kiosku ruchu na Pradze koło kina SAVA ( zburzone ) klej Hermol w szklanych słoiczkach po jakieś (?) 25-30ml, kurka to było 40 lat temu. z czarną zakrętką. 7 przystanków po niego musiałem jechać, nie mówiąc rodzicom,,,

A dziadek nauczył mnie robić klej z kasztanów !!! i jak brakowało hermolu to się kasztany tarło zbierane jesienią. Niestety przepis wyparował z głowy na zawsze. Zapytam o to kiedyś dziadka i wam jakoś przekażę       .

A kto pamięta klej w kulkach który się rozgrzewało na gazie i jak się stawał płynny to kleił... Qwa jak on kleił !

1. Wojok 2024-10-15 02:02:07

A Gumę Arabską pamiętasz ? W buteleczce z taką gumą na wierzcu do ciaprania ? To dopiero był szajs

Był jeszcze taki klej Lepkol. Le Terrible nim skleiłem. Dziś by mi się chyba ta sztuka nie udała

1. PAN-KARTON 2024-10-15 02:42:05

A Gumę Arabską pamiętasz ? W buteleczce z taką gumą na wierzcu do ciaprania ? To dopiero był szajs

Był jeszcze taki klej Lepkol. Le Terrible nim skleiłem. Dziś by mi się chyba ta sztuka nie udała

Wojok

No faktycznie, ale mi przypomniałeś - Guma Arabska ! Ledwo znaczek przyklejała do koperty. Ale chodziło o to żeby Pani na poczcie mogła go sobie odkleić i sprzedać jeszcze raz

Lepkol, coś było (?). Jak napiszę że pamiętam to lekko bym bujnął

1. alekx 2024-10-15 19:55:48

Pamiętam gumę arabską ????. Z pewnością nie używałem tego do modeli kartonowych, ale pamiętam. 

Rezultaty 0 - 5 z 5 pozycji
Udostępnij temat: