Konkurs 20UK Jelcz 004 GCBA

1. AndDi 2025-02-14 08:21:49

Nie chciałem robić kryptoreklamy. Znalezienie takich informacji to 13 sekund bez linku.

https://agtom.eu/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=Vallejo+GAME+COLOR+SPECIAL+FX+&submit_search=

PAN-KARTON

Ale pokrętne tłumaczenie,  przecież piszesz, że podajesz link. Rozgardiasz i skleroza Cię dopadła

1. Wojok 2025-02-14 08:47:09

Ale pokrętne tłumaczenie,  przecież piszesz, że podajesz link. Rozgardiasz i skleroza Cię dopadła

AndDi

Tym bardziej, że link, a właściwie jego brak,  nic nie zmienia - sam post, to kryptoreklama jak się patrzy

1. Szwagier 2025-02-17 07:37:04

Będzie trzeba kupić z 2-3 flakony tych farbek i przetestować. Akurat podałeś link go agtoma, kupuję tam różne rzeczy przez internet. Ewentualnie jak jestem w Polsce to odwiedzam sklep stacjonarny w Krakowie. 

I małe postępy przy Jelczu.

1. PAN-KARTON 2025-02-17 07:46:03

Ale będzie, jak pomalujesz wóz strażacki kolorem Fresh Blood

Co trzeba zrobić żebyś skleił dla mnie model w prezencie ?

1. AndDi 2025-02-17 08:21:28

Co trzeba zrobić żebyś skleił dla mnie model w prezencie ?

PAN-KARTON

Kupić mu w prezencie co najmniej 12 modeli które wskaże

1. Szwagier 2025-04-09 23:38:11

Pan-Karton na razie nie przyjmuje zamówień na modele, brak czasu. Ale będę pamiętał o Tobie,  może kiedyś 

Na razie walczę z kołami,  bieżnik opon to projekt Sebastian01. Opony pomalowane podkładem,  delikatny szlif i jutro druga warstwa podkładu. 

1. destroyer84 2025-04-10 01:10:12

No i taki sposób na opony w przyszłości zaadoptuje. Napisz proszę ile tych kółek skleiłeś że sobą i jaki punkt odniesienia wziąłeś co do ilości sklejonych ze sobą kółek? Czy wszystkie kółka były tego samego rozmiaru? Czy impregnowałeś przed/po lub w trakcie szlifowania? Jeżeli tak, to czym? No i jaką farbą pomalujesz opony? Uff wybacz za potok pytań, ale efekt mi się podoba. Pamiętam chyba Skorpion używa polistyrenu jeśli się nie mylę zamiast kartonu.

1. destroyer84 2025-04-10 01:13:37

Aaaa no i śruby  Z gwintem widzę w różnych rozmiarach. Dzie takie majom? 

1. destroyer84 2025-04-10 03:14:25

Tak sobie teraz dumam nt tych opon i gdyby wykonał je po części wg wycinanki, czyli dwa kółka plus oklejka po zewnętrznym obwodzie i dołożył extra po bokach po jednym, dwa kółka do oszlifowania i nadania odpowiedniego kształtu, to zaoszczędziłby sobie na wycinaniu ilości kółek do wypełnienia w środku.... Kwestia tylko czy ta pozorna oszczędność usprawniłaby pracę 

1. AndDi 2025-04-10 07:45:10

No proszę, następny Mistrz Kołodziej nam wyrósł Gratulacje

1. destroyer84 2025-04-10 14:39:15

A bo ja z Piotrem się w sobotę w Olsztynie widziałem  może doszło do jakiegoś namaszczenia . A tak zupełnie poważnie to przeraziła mnie ilość wycinanych kółek, stąd te rozważania, lecz patrząc na modelarstwo trochę z boku to jest to szereg różnych niepotrzebnych prac i kawał dobrej nikomu niepotrzebnej roboty, więc czasami zwyczajnie trzeba się narobić  Żeby efekt był zadowalający.

1. Sebastian01 2025-04-10 17:35:23

Destoyer84,

Gdybyś się zdecydował na wycinanie kółek z tektury cyrklem to po zaznaczeniu ich środków jakimś szpikulcem nasącz je klejem CA (te środki). Szwagier o tym nie mówi, ale to pokazuje na jednym zdjęciu. Cięcie kółek cyrklem w tekturze, szczególnie tej szarej introligatorskiej i grubej, to dość mozolna praca i wymaga sporo siły przyłożonej do cyrkla. Otworek bardzo szybko się wyrobi i już nie masz kółek tylko elipsy. Nie wiem jak Szwagier, ale ja to tą operację robię z obydwóch stron tektury i z obydwóch wycinam po połowie grubości tektury, wydaje mi się, że brzeg jest równiejszy w ten sposób. Później i tak Cię czeka szlifowanie po sklejeniu pakietu w celu nadania kształtu oponie. Spróbuj znaleźć moją relację Volvo i ściągnij projekt, na którymś arkuszu pokazuję narysowany przekrój takiego koła.

P.S. Kółeczka pierwsza klasa :)

1. Szwagier 2025-04-10 17:37:45

AndDi dzięki,  podglądałem mistrza Skorpiona i trochę nauczyłem się techniki jak robić koła. 

Destroyer84 na jedno koło wyszło 8 krążków tektury 1mm. + 4 (po 2 krążki na boki z tektury 0,5 mm. ) tektura 0,5 wycinam krążki o mniejsze średnicy.

W trakcie wycinania też miałem podobny pomysł jak Ty, żeby użyć tylko 2 krążków (jako wręg) i paska tworząc pustą wydmuszkę.  Ale moje koła po sklejeniu zapinam na wkrekarke i toczę kształt przy pomocy pilniczków do paznokci i papieru ściernego. Dlatego taka ilość sklejonej tektury jest naprawdę mocna.  Pozatym bieznik podczas naklejania mocno dociskam, dopasowując do opony. Więc taka wydmuszka, pustą w środku mogła by się zwyczajnie zapaść.  

Śruby to wydruk z drukarki 3D, zakupiony od kolegi z forum o nicku Saures.

Tutaj masz link do mojego filmu z testu śrub 

https://youtu.be/tX-QfMsjie4?si=lHSs5wIYBSYX0LPX 

Nagrałem też film jak robię takie koła.  

https://youtu.be/lS1XPdM6_kc?si=3Zrr04SPQbEPR2sF

Sebastian01 dobrze mówi,  ważne żeby dać trochę Superglue. Ja robię tak że najpierw robię 2 delikatne obroty cyrklem,  następnie w otwór gdzie była wbita igła daje trochę superglue. Dodatkowo mate do ciecia wysuwam delikatnie za blat biurka co daje mi miejsce aby złapać klipsami arkusz tektury z matą. Dzięki temu nic mi się nie przesuwa podczas ciecia. 

1. PAN-KARTON 2025-04-10 19:21:17

Ale się podziało

Sebastian zmienił Avatar to jest dopiero...

A z tych rzeczy bardziej modelarskich to wycinanie kółek nie jest trudne. Ilość przeraża ale po pierwszym, które robimy dajmy na to 1 minutę a ostatnie 20sek. To tak jak z maturą, przed przeraża, po rozśmiesza Zdane = Wycięte

Kółka jak ta lala. Ja bym dorzucił do świetnych porad przedmówców że ważne jeszcze jest to czym się to wycina, ale temat cyrkli już był na forum...

ps:

Szwagier znów szykuje zazdrmodel... i będzie czego

1. destroyer84 2025-04-10 22:01:18

Super, dzięki Sebastian i Szwagier za objaśnienie, wpisane w kajet do zapamiętania.

1. AndDi 2025-04-11 07:53:24

Dodatkowo mate do ciecia wysuwam delikatnie za blat biurka co daje mi miejsce aby złapać klipsami arkusz tektury z matą. Dzięki temu nic mi się nie przesuwa podczas ciecia. 

Szwagier

A ja robię wręcz przeciwnie. Mata nieruchoma, cyrkiel nieruchomy, a obracam całym kartonem

1. Szwagier 2025-04-11 09:00:41

AndDi też tego próbowałem, ale na mniejszych elementach. Ogólnie to każdy ma swoją technikę i trzeba poćwiczyć z cyrklem. Na początku miałem ochotę wywalić go do kosza, ale doszedłem do wprawy i fajnie mi się wycina tym cyrklem z Olfy.

Koła sklejone, teraz tylo pomalować  

1. Wojok 2025-04-11 11:18:36

Koła palce lizać

1. mirkuch 2025-04-11 11:32:09

Koła prawie jak osobny model wyszły mega!

1. PAN-KARTON 2025-04-11 15:46:45

Koła sklejone, teraz tylo pomalować  

Szwagier

Na pierwszej fotce, rozumiem że to są same dętki do kół (?) Zajefajnie wyszły, aż szkoda że niema budynków na kółkach. Mógłbym przećwiczyć to jeszcze raz w takiej technice.

Rezultaty 20 - 40 z 46 pozycji
Udostępnij temat: