Scania R620 + naczepa Schmitz

1. Karol1985 2022-11-26 15:11:51

Hej, hej. 

Fakt, czerwone błotniki trochę odbiegają od spójności modelu, ale jak to Scorpion wspomniał na początku budowy model miał być cały czerwony.... i tak pewnie będzie. 

Propozycja: może jak będzie montował zbiorniki i skrzynki na ramie za kabiną, wrzuci na to czerwoną osłonę i wtedy cały ciągnik będzie spójny w kolorze :) 

Poza tym jak zawsze ochy i achy.... świtne masz te ciężarówki. 

Do następnego ...

1. Skorpion 2022-11-26 16:10:29

Szczerze powiedziawszy nie bardzo was rozumiem. Moim zdaniem, jeśli mamy mieć taką pstrokatą kolorystykę, to właśnie najbardziej mi się komponuje czarny z czerwonym. Zbiorniki paliwa bedą srebrne z czarnymi opaskami, skrzynki zapewne czarne, a pomost za kabiną srebrny. W tej chwili nie ma jeszcze tych bocznych spojlerów, więc patrząc na czerwoną kabine, potem na czerń ramy i znowu na czerwone elementy może to być dziwne w odbiorze, ale jak dojdzie cała reszta, to nie powinno sie to wszystko tak rzucać w oczy. Dodaję jeszcze fotkę z budowy Scani przez Pawła, który zrobił ją zgodnie z kolorystyką z wycinanki i, jeśli mam być szczery, to właśnie jego relacja zainspirowała mnie do budowy mojego modelu w takiej kolorystyce.

1. tulipan740i 2022-11-26 18:02:45

Mnie w drugim wpisie właśnie wszystko pasuje skoro okazało się, że będzie zabudowa w kolorze między osiami. Myślałem tylko, że zabudowy ma nie być a wtedy tylny błotnik byłby, że tak to ujmę osamotniony kolorystycznie. Teraz to wygląda porządnie.

1. Wojok 2022-11-26 18:26:48

Hmm, myślę, że to nie błotniki są problemem. Wydaje mi się, że to jednak te czerwone felgi powodują kiepski odbiór i niezależnie od tego co wstawisz między koła, nie będzie to wyglądać dobrze

1. Skorpion 2022-12-14 09:33:37

Tulipan - kluczowym słowem jest zabudowa, bo ja pod tym pojęciem rozumiem to, co stawia się na ramie pojazdu, a jako że tu mamy ciagnik, to na ramie nie ma nic, dlatego nie mogłem zajarzyć w czym rzecz, teraz już wszystko jasne.

Wojok - czerwone felgi zakładałem od początku budowy, zarówno w ciagniku jak i w naczepie i tak też to zrobiłem. Rozumiem, że może się to niepodobać, czy wywoływać mieszane uczucia, ale ja tak właśnie chciałem zrobić i mimo iż często masz rację, to tu pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą, bo wg mnie wygląda bardzo dobrze, dokładnie tak jak sobie to założyłem :)) I powiem więcej - nastęny model, który już pomału gości na macie, będzie zielony i będzie miał zielone felgi :)))

Tymczasem doszło trochę uzbrojenia za kabiną, jakiś filtr, pomost, przewody z uchwytem, zbiornik paliwa i od siebie dołożyłem zbiornik Adblue. Zamontowałem również boczne listwy, zabudowy, spojlery czy jak to tam nazwać jak i piasty na kołach. Za namową Pawła zrobiłem srebrne obręcze na przednich kołach. Od strony pasażera, na ramie, widać dużo wolnej przestrzeni, bo zastanawiam się co tam dołożyć, autor proponuje uchwyt z kołem zapasowym, a jako że zapasów nie robie, tym bardziej iż jestem w trakcie produkcji kół do nastepnego modelu, am ich on 10, to nie mam ochoty rzeźbić jeszcze jednego do Scani. Sam uchwyt na koło wyglądałby troche łyso, więc chyba zrobię drugi, mniejszy zbiornik paliwa. Uspokoję jeszcze co niektórych, model nie jest jeszcze skończony, więc do ramy pare elementów jeszcze dojdzie, jak zbiorniki paliwa, wał napędowy itp. Zdjęcia i tło są takie se, bo robiłem je telefonem żeby nie razić oczu oglądających tym przekłamanym różem, ale mam nadzieję iż meritum każdy zobaczy, a i kolor jest nawet prawie oryginalny :))

To do usłyszenia...

1. AndDi 2022-12-14 10:24:44

O pojawiłeś się, długo Cię nie było

Co do felg, to mam mieszane uczucia, bo raz mi się podoba, a raz nie. Dziwne to jakoś (to takie chwiejne postrzeganie), ale tak jakoś jest i nie wiem dlaczego, może zależy od ujęcia.

Aparat zmieniłeś? Bo czerwony jest czerwony

P.S. Doczytałem, że telefonem robiłeś - rób nim zawsze

1. Wojok 2022-12-14 16:21:27

I powiem więcej - nastęny model, który już pomału gości na macie, będzie zielony i będzie miał zielone felgi :)))

Skorpion

Kurna, czerwone,zielone, a weź se je od razu tęczowe zrób i będzie super !!!

W tę dziurę, to rzeczywiście drugi zbiornik wstaw. Bardziej przydatny niż zapasówka

1. Szwagier 2022-12-14 19:53:18

Elegancka Scania i eleganckie zdjecia. Mówiłem że pora na zmianę aparatu  

1. Skorpion 2022-12-16 13:15:14

Szwagier - aparatu nie zmieniłem bo nie widzę takiej potrzeby, to że przekłamuje jeden kolor nie kfalifikuje go do wymiany, obecne zdjęcia robiłem telefonem, więc jak widać problem jest do rozwiązania :))

Wojok - tęczowe mówisz, w sumie niegłupi pomysł, ale do tego co zacząłem rzeźbić tęczowe felgi nie bardzo będą pasować, niemniej rozważę taki pomysł w przyszłości :))

Tymczasem doszedł drugi zbiornik paliwa, zbiorniki powietrza i chlapacze. Jako że udało się pi razy drzwi uchwycić kolor to machnąłem fotki całego zestawu, ostatnia troche się rozmazała bo trudno mi ustabilizować telefon robiąc zdjęcia na podłodze.

I na razie tyle...koniec tuż tuż...

1. tulipan740i 2022-12-18 09:19:11

Właśnie, trochę się nie zrozumieliśmy. Dla mnie takie rzeczy przy ramie jak zbiorniki, itp. to osprzęt, podobnie jak rozrusznik, alternator przy silniku. Ale ważne, że całość wygląda super. Ogólnie robisz coraz lepsze modele. 

1. AndDi 2022-12-18 09:59:49

Wow,  tą naczepą wygląda świetnie

1. Skorpion 2022-12-19 15:53:09

Dzięki panowie, choć tak naprawdę zdjęcia nie pokazuja wszystkiego. Generalnie, jak sie okazuje malowanie sprayem nie jest takie proste jakby się wydawało i to gdzieniegdzie widać, ale wązne że się podoba:))

Dorobiłem wał napędowy, choć jak wspominałem wcześniej podwozie uprościłem na max, więc od spodu i tak nie będę nic pokazywał, lusterko na drzwiach, uprzedzając Wojoka - jest przyklejone do drzwi, nie nad nimi :))) i korby. I choć oficjalnie budowę zkończyłem, wypadałoby dokleić jeszcze rejestracje, ale te dam przed sesją do galeri, na którą niestety trzeba będzie poczekać ze względu na warunki pogodowe, tak więc ponownie kilka ujęć całości i zdjęcie rodzinne na zaszczytnym miejscu :)))

P.S. Jest jeszcze taka rzecz, po zbudowaniu tej hybrydy zostały mi dwie, praktycznie kompletne wycinanki naczepy wydanej ze Scanią, samej naczepy bez ciągnika. Jak ta naczepa wygląda można zobaczyć na stronie wydawnictwa lub w relacji Pawła. W związku z tym jeśli ktoś byłby zainteresowany posiadaniem wycinanek samej naczepy to niech się odezwie ( tu lub na priv ), a na pewno jakoś się dogadamy. Dodam iż nie są mi one do niczego potrzebne, więc jeśli nikt się nie zainteresuje to trafią do pieca albo coś w tym stylu :)

1. AndDi 2022-12-19 17:26:49

No jeszcze tylko 5 modeli i trzeba coś pomyśleć

1. Sebastian01 2022-12-19 22:11:22

Cudeńko 

1. Szwagier 2022-12-21 00:03:37

Z wszystkich modeli na półce, to Scania mój faworyt. 

Rezultaty 40 - 55 z 55 pozycji
Udostępnij temat: