Scania R620 + naczepa Schmitz

1. szaman 2022-09-08 06:47:22

Robiąc fotki na polu zwróć uwagę na pogodę. To ma wpływ na balans bieli w aparacie. Nie zawsze okazuje się, że ustawienie "automatycznego balansu" wystarcza żeby prawidłowo oddać kolory. W aparacie jest co najmniej kilka opcji ustawienia balansu bieli. Pochmurno, światło sztuczne, automatyczny itd, a czasem możliwość samodzielnego ustawienia wg, skali Kelwina/. Mnie się to też zdarza. Automatyka sprawdza się dobrze przy niezbyt silnym słońcu, ale ja w razie czego ratuję zdjęcie nakładając odpowiedni filtr w programie graficznym.

Wykonanie napisu też mnie ciekawi, więc napisz jak go nałożyłeś. 

Były znów pytania o Twoje koła. Znalazłem ten opis, który podałeś i przerobiłem go na plik PDF, tak żeby każdy mógł sobie ściągnąć na komputer i nie musiał szukać. Chyba nie masz nic przeciwko temu?. Spróbuję wrzucić go do działu "technika modelarska".

Poza tym ,podobnie jak Tulipan wydaje mi się, że zamiast czerwonych felg, lepiej prezentowały by się np. popielate. Ten czerwony nie bardzo pasuje mi do całości zestawu, ale to Twój model.

1. Skorpion 2022-09-08 13:09:55

Napisy sa wymalowane poprzez uzycie szablonu. Do pdfa nic nie mam, w koncu poradnik jest po to zeby wszyscy mogli z niego korzystac jesli chca:), z tym ze kostki bieznika teraz robie troche inaczej, zamiast pilnika uzywam tarczy do ciecia na multiszlifierce.  Felgi od samego poczatku zakladalem czerwone i dlatego takie sa, podobnie bedzie w ciagniku, bedzie czerwony z czerwonymi felgami, cos jakby na specjalne zamowienie:) Wszystkie inne modele maja felgi srebrne badz szare, wiec tu chcialem zrobic cos innego :)

1. szaman 2022-09-08 15:04:08

Mam taką multiszlifierkę "mini"  z zasilaniem na sieć i regulacją obrotów. Coś takiego jak na Twoich fotkach z robienia kół.Świetna sprawa, tylko tarcze są delikatne i trzeba mieć pewną ręke. Zacząłem Peterbilda. Reszta info na poczcie. 

1. Skorpion 2022-09-22 10:56:57

Cześć i czołem !

Dorobiłem plandekę i coś na kształt siłownika, oczywiście nie jest on rozkładany, tylko mocowany jako podparcie przy rozłożonym kiprze. W związku z powyższym naczepa prawie gotowa, więc można brać się za ciągnik, a co za tym idzie na pierwszy ogień poszły koła, które można zobaczyc na ostatniej fotce :) 

I na razie tyle...

1. Wojok 2022-09-22 11:47:59

Hmm, obawiam się, że masz poważny problem. Podniosłeś sobie solidnie poprzeczkę. Ta naczepa jest dobra. Jest cholernie dobra. Jest tak dobra, że musisz się cholernie postarać przy budowie ciągnika, bo jak pod nią podepniesz "zaledwie" dobrze wykonany ciągnik, to będzie on wyglądał jak przysłowiowy wół u karety

Nie umiem zrozumieć, dlaczego nie potrafisz ogarnąć rozsuwanego siłownika - przecież to nie jest jakiś wielki problem. No, ale też nic, bez czego nie można się obejść, jak widać  Bardzo podoba mi się podest - jest świetny

Do plandeki dorób jeszcze korbę - fotka.

Przy łapach zresztą, też takowej jakoś nie umiem dojrzeć

1. AndDi 2022-09-22 20:56:36

Popieram, naczepa elegancka

1. Skorpion 2022-09-24 22:34:34

Wojok - z tą "dobrością" to bym się tak nie wyrywał, wyszła jak wyszła, mogło byc lepiej, a mogło byc gorzej, ważne, że nie ma jakiejś tragedi. Czy ciągnik będzie podobnie wyglądał, tego zagwarantować nie mogę, oczywiście bede się starał, ale sam wiesz jak jest :)) Korby będą, pamiętam o nich :)

Tymczasem rama wraz z zawieszeniem i założonymi kołami. Przy ramie i zawieszeniu zrezygnowałem z różnych pierdółek, bo po założeniu kabiny, błotników i bocznych owiewek i tak nie będzie nic widać, więc zrobiłem tyle o ile :))

Do miłego...

1. Skorpion 2022-10-12 16:50:01

Cześć !

Początki sklejania kabiny, niestety stoczyłem ciężką walkę z dopasowaniem przedniej szyby, więc czeka mnie tam troche poprawek, a kto wie czy nie trzeba będzie zrobić nowej :( Wyjdzie w praniu.

Na razie tyle...

1. Wojok 2022-10-13 15:17:27

Nie no, znowu ta kierownica tak z boku ?!!!

1. Skorpion 2022-10-13 18:15:57

Kwestia ujęcia, jest po środku, poza tym po zmontowaniu wszystkiego i tak nie będzie widać czy jest na środku czy z boku :))

1. Wojok 2022-10-13 20:47:36

Kwestia ujęcia, jest po środku...

Skorpion

Eeee, ściemniacie panie kolego, może jest w środku, między drzwiami, a tunelem, ale fotel jest zdaje się bliżej tego drugiego

1. Karol1985 2022-10-13 23:33:31

Hej.... 

I ja wrzucę swoje 3gr.... :|

Rzuciły mi się w oczy w sumie trzy rzeczy.

1. Deska z zegarami - bardzo odstaje od całej reszty kabiny... Jest strasznie płaska i nie wiem czy to błąd aparatu, ale brakuje jej na krawędzi retuszu.. ?? Co widać na jednym ze zdjęć.

2. Koło kierownicy - No takie koło to robię ja :D , U Ciebie to zazwyczaj było ono dość dopieszczone/zwaloryzowane. Tutaj nawet widać łącznie obręczy i jest delikatna łezka a nie okrąg... Dodatkowo środek kierownicy w zdjęciach 3,4 jest czarny, a na zdjęciu 5 juz biały co też mi strasznie nie pasuje....

3. I jak pisze Wojok - może kierownica jest i środkiem względem przedziału kierowcy, ale fotel jest ewidentnie za bardzo przesunięty do prawej strony... 

1. Skorpion 2022-10-14 08:42:43

Deska z zegarami jest płaska, gdyż pochodzi prosto z wycinanki, nie bawię się w walorkę zegarów, bo raz że wiem iż mi to nie wyjdzie, a dwa i tak za wiele nie będzie widać, zreszta we wszystkich moich autach deski są tak robione. Kierownica w środku jest czarna, na fotce wygląda na białą bo za mocno światło sie odbiło, chyba nie sądzisz Karolu że pomalowałem ja na czarno, a później na biało :)) Czy jest łezką, czy okrągła, tego nie wiem, mnie wygląda na okrągła i szczerze mówiąc nigdy nie robiłęm jakoś super dopiszczonych tak jak mówisz, zawze robiłęm je drutu owinietego izolacją, tu chciałem zrobić inaczej, bez owijki i taka jest, że widać łączenie, no cóż nie zwróciłem uwagi na to. Fotel jest wciśnięty na styk między drzwi a tunel, więc nie da się stwierdzić iżjest on za bardzo przesunięty w jedną bądź drugą stronę. Moim zdaniem kierwonica jest na środku, poza tym cała deska wraz z kolumną jest sklejona wg. wycinanki, więc kierownicę musiałem osadzić tam gdzie było jej miejsce, a nawet jeśli jest delikatnie przesunięta, to i tak przez szyby będzie to nizauważalne. Cała deska jest malowana, więc cięzko mówić o braku retuszu. Te białe krawędzie to resztki kleju z taśmy która maskowała zegary, wydaje mi się, że lakier dobrze nie wysechł przed jej przyklejeniem i później zostały resztki kleju, one w realu nie są aż tak bardzo widoczne, tu ponownie mocne światło trochę to wyciąga. Błędy są, owszem jak w każdym moim modelu, ale jeśli mam byc szczery, to ja nie narzekam, zresztą za wiele i tak już nie poprawię, bo cała kabina jest już zamknięta. Niemniej dzięki za uwagi.

1. Skorpion 2022-10-14 19:09:41

Cześć !

Niezależnie od tego jak wyszedł środek, lecę dalej z kabiną. Jak widać sporo roboty mnie czeka żeby wyprowadzić ją na prostą, mam tylko nadzieję że się uda :))

To do następnego...

1. Skorpion 2022-11-05 22:11:37

Cześć !

Kabina skończona, niestety wyszła mocno średnio ( pomijam szybę, bo to już chyba standard u mnie ), mimo że założenia miałem inne. Nie będę się rozpisywał co jest nie tak, bo za dużo by tego było, generalnie nosiłem się już z zamiarem rozpoczęcia budowy od nowa, ale szkoda mi było wywalać tyle kasy na nowy model i wykorzystać tylko kabinę z niego, więc postanowiłem że zrobię całą i zobaczę jak to wyjdzie, wyszło trochę lepiej niż źle, więc kontynuuję budowę dalej. Dodam tylko iż grill jest projektu kolegi Pawelelka77. Może przy gotowym zestawie nie będzie to tak źle wyglądało :)

P.S. Podkreślę jeszcze raz, że cały zestaw jest CZERWONY, aparat przekłamuje.

I tyle na razie...

1. Szwagier 2022-11-06 00:03:34

Piękny odcień różu, lalka Barbie mogla by śmigać taką scanią   żartuję oczywiście, w plenerze pewnie wyjdzie piekna czerwiej jak z mercedesem  w sumie to może pora na zmiiane aparatu, skoro aż tak przekłamuje 

1. Skorpion 2022-11-26 13:54:59

Szwagier - obawiam się, że wymiana aparatu niewiele da, nie znam się na fotografi ale wydaje mi się iż tutaj problemem może być tło, oświetlenie itp, bo praktycznie tylko czerwone obiekty wychodzą przekłamane, robiłem fotki innym aparatem ( pożyczonym) i jest to samo. Teraz wyszedłem na dwór i zrobiłem telefonem, nadal nie jest to dokładnie ten kolor który jest w rzeczywistości, ale jest bardzo bliski :)

Dorobiłem błotniki z lampami i siodło. I jak już mówiłem wcześniej, fotki zrobione na zew trochę bardziej przybliżaja kolor modelu więc zrobiłem kilka ujęć całości.

I do następnego...

1. tulipan740i 2022-11-26 14:19:15

Zestawik ekstra, ale, tylne czerwone błotniki  moim zdaniem wybitnie nie pasują. Lepiej by wyglądały czarne w zestawieniu z błotnikami naczepy. Natomiast samo wykonanie, kształtowanie świetne. 

1. Skorpion 2022-11-26 14:55:08

Zastanawiałem się nad czarnymi, ale biorąc pod uwagę że cały zestaw ma być taki jakby ekstrawagancki, do tego dojdą jeszcze boczne listwy, spojlery czy jak to nazwać ( między kabina a tylnymi błotnikami ) które też będą czerwone, to doszedłem do wniosku, że czerwone będą najlepsze. Jako ciekawostkę dodam iż autor w projekcie też zrobił te błotniki czerwone, zresztą na drogach widuje się ciągniki w takim ubarwieniu, więc myślę iż ten czerwony jest dobrym rozwiązaniem. Fotka zapożyczona z google.

1. tulipan740i 2022-11-26 15:09:40

Ufff. Jak dojdzie do tego zabudowa w tym samym kolorze to pewnie będzie wyglądać zupełnie inaczej. Natomiast jak by między osiami był jakiś czarny osprzęt to wyglądało by to nieciekawie. 

Rezultaty 20 - 40 z 55 pozycji
Udostępnij temat: