Koła - technika wykonania, porady

1. FSO 2024-02-04 19:08:40

Czy macie jakieś własne metody wykonania wybrzuszenia na bokach kół?

Na załączonym zdjęciu jest koło od Autosana H9 w skali 1:43. Bok koła to jeden element, wybrzuszenie zrobiłem za pomocą spinacza. Przejechałem jego końcem po środku okręgu i potem zagiąłem. Może nie wyszło zbyt pięknie, ale za to krzywo.

1. Kikol77 2024-02-06 09:11:49

Witam,

proponuje popatrzeć w relacjach z budowy, metod jest wiele jeżeli miały by być wycinankowe puste w srodku to napewno trzeba by je wyoblić żeby wygladały mniej kanciate :)

tu masz relacje Piotra i na początku jest troszke o kołach :)

http://kartonowki.pl/forum/temat/4543,tatra-128c-cysterna-wojskowa-wyd-pkg

Oczywiście dużo lepsze efekty uzyskać można jak robi się waloryzowane, i malowane wtedy robi się pełne w środku nieco możesz poczytać tutaj:

http://kartonowki.pl/forum/temat/4335,oshkosh-m-977-hemtt

Tak naprawdę każdy docelowoznajduje własną metode bo każdemu pasuje co innego no i zalerzy w jakiej wersji robisz model, czy to standard czy pełna waloryzacja podejścia są różne :)

Pozdrawiam

Krystian

1. tulipan740i 2024-02-06 13:07:33

Kółka możesz zrobić w standardzie , albo z użyciem impregnatu, podkładu szpachli i papieru ściernego. Jeżeli chodzi o pierwszy przypadek to spraw sobie kulki do formowania papieru takie jak na foto. Znajdziesz je w. necie. Są jeszcze komplety o mniejszym zakresie średnic. Nimi sobie uformujesz boki opon. Co do samej techniki to musisz podglądać innych bo można osiągnąć naprawdę piękny efekt. Ze zdjęcia wnioskuję, że właśnie masz na myśli standard.

1. FSO 2024-02-06 17:44:07

Super! Bardzo Wam dziękuję Krystian i Grzesiek.

Okazało się, że najprostsze rozwiązana są najlepsze:)

Teraz to się wydaje banalne, muszę wypróbować ten sposób, bo mi jeszcze jedno koło zostało.

Spróbuję ogarnąć relację, ale od następnego modelu, bo teraz mam rozgrzebanego Autosana H9 w około 70%.

No i muszę się jeszcze nauczyć ładnie robić zdjęcia

Właśnie na konstruktywną krytykę najbardziej liczę, bo jestem świadomy, że moje modele mają niedoskonałości.

1. Szwagier 2024-02-09 16:25:21

https://youtu.be/lS1XPdM6_kc?si=QB09X_GxsbGo0H2O

Tu masz mój filmik jak ja to robię.

Kulki do formowania które poleca Tulipan740i są świetne. Kosztują parę groszy, a na pewno sie przydadzą. Widziałem też technikę jak używają różnej wielkości karabińczyki do wyoblenia boku kół. 

1. FSO 2024-02-11 10:38:56

Szwagier naprawdę fajny film. Też się trochę bawiłem w YouTuba, ale bardziej w głupoty:

https://www.youtube.com/watch?v=tSp2PgDijH0

Zrobiłem bok koła Waszą metodą, nie miałem jednak takich kulek w odpowiednim rozmiarze, więc wziąłem jakąś starą smycz z okrągłym zakończeniem (coś jak karabińczyk) i podziałało lepiej niż spinacz.

1. Wojok 2024-02-11 13:47:23

Spróbuję ogarnąć relację, ale od następnego modelu, bo teraz mam rozgrzebanego Autosana H9 w około 70%.

FSO

Sugerowałbym jednak zacząć relację już z tym Autosanem. Chodzi o to, żeby jak najszybciej zacząć się uczyć. Zarówno modelarstwa, jak i fotek.

Chopoki od razu wychwycą Ci wiele błędów i wskażą rozwiązania. W ten sposób wyeliminujesz błędy, zanim je popełnisz w nowym modelu.

Masz przykład z kołem - uczysz się na ostatnim z Autosana, zamiast na pierwszym z Ikarusa. I wierz mi, takich rzeczy będzie więcej.

Powodzenia

Aha, również witam na forum

1. FSO 2024-02-11 16:55:32

Rada sensowna i pouczająca:) Kłopot w tym, że Autosan z Orlika to świetnie opracowany model, a ja po kolei popełniłem w nim tyle błędów, że aż mi wstyd, bo one na tym etapie już nie mogą wystąpić:) Naprawiam go i kończę, więc niedługo wrzucę jako gotowy. A do relacji z Ikarusa już się przygotowuję, bo model jak dla mnie jest skomplikowany i Wasze rady się przydadzą:) Na razie tłumaczę instrukcję z czechosłowackiego na nasze, bo mam zagraniczne wydanie.

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za miłe słowa i konstruktywną krytykę.

1. Maciejesław 2024-02-20 21:17:58

Hej,

Szukam skanu opony w skali 1:50. Najlepiej od jakiejś ciężarówki albo autobusu. Potrzebuje kilka ulepić jako odboje do stateczku w tej skali. W sumie to może być jakikolwiek skan, skalę sobie dopasuję przy drukowaniu. Będę wdzięczny za pomoc.

1. tulipan740i 2024-02-21 22:55:42

To nie możesz sobie krążkow z tektury dociąć o przeskalowanej już średnicy, zalać CA i przeszlifować na dremelu jak to się czesto robi z kołami do samolotów? Chyba łatwiej i szybciej niż szukać części takich kółek a potem je skleić z kilku elementów w całość i pewnie też trzeba przeszlifować, że je zaokrąglić w przekroju. Jak koniecznie chcesz to mogę Ci przesłać skany od ciężarówki, ale dopiero jutro. 

Rezultaty 0 - 10 z 10 pozycji
Udostępnij temat: