GAZ 69M Modelik

1. plain 2017-09-28 16:06:11

Na początek chciał bym się przywitać. Jestem na forum od kilku minut choć czytam Was i przeglądam posty już od dłuższego czasu. Oczywiście przyszedł czas na zrobienie pierwszego modelu. Nie mam kompletnie doświadczenia w modelarstwie kartonowym a co do plastiku kiedyś jako dzieciak kilka modeli wykonałem. Traktuję to jako model do nauki, więc liczę na Waszą konstruktywną krytykę i podpowiedzi.

Model GAZ 69M - Modelik.

Jak do tej pory skleiłem podłużnice i kilka dodatkowych elementów. Napotkałem już kilka trudności związanych zarówno z błędami z instrukcji jak i z moim brakiem w warsztacie. 

Poniżej dotychczasowy stan prac.

1. AndDi 2017-09-28 17:29:03

Cześć,

fajnie, że dołączyłeś do zakręconych Papieraków ,

To co pokazałeś dobrze wygląda.

Możesz dodawać fotki bezpośrednio do Kartonówek, będzie wygodniej dla Ciebie i dla nas do oglądania.

Po napisaniu nowego postu i opublikowaniu go, klikasz nad nim na "Podejmij akcję" > "Obrazki" i je dodajesz.

Pozdrawiam

1. plain 2017-09-28 18:25:06

Dzięki za podpowiedź ze zdjęciami. 

Mam problem z jednym elementem którego nigdzie nie widzę jeśli chodzi o oznaczenia na instrukcji. Może ktoś z Was sklejał Gazika i mi podpowie gdzie na ramie się to znajduje ? 

1. Wojok 2017-09-28 18:37:39

No cześć. Nie sklejałem tego "gazika", ale jak na mój gust, to musisz te części skojarzyć jakoś z częściami 3La i 3Pa. Przymierz je do ramy i sprawdź czy przypadkiem części 3b nie mają pokrywać się z tymi szarymi równoległobokami od drugiej strony w celu zakrycia białych powierzchni.

A tak wogóle, to początki są naprawdę obiecujące 

1. beata 2017-09-28 18:38:12

Witam w klubie.

Na początek modelarskiej drogi, wziąłeś sobie trudny model. Życzę powodzenia i obyś się nie zniechęcił.

CZĘŚCI 3b, SĄ KOMPLETEM DO CZĘŚCI 3PA ORAZ 3LA. Tak mniemam, patrząc na ich kształt.

1. Wojok 2017-09-28 18:43:44

CZĘŚCI 3b, SĄ KOMPLETEM DO CZĘŚCI 3PA ORAZ 3LA. Tak mniemam, patrząc na ich kształt.

beata
    Byłem szybszy 

1. plain 2017-09-28 18:48:23

Miejsce o którym mówicie jest przeznaczone dla elementów 3Pc i 3Lc a na górę 3d. Chyba że to miało być jeszcze pod tymi o których piszę.

Ciężko mnie zniechęcić jeśli sobie coś założę. :) 

1. beata 2017-09-28 19:37:43

Tutaj masz relację, może się przyda.

http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=8238&start=70

1. plain 2017-10-01 21:48:16

Cześć, 

Dalszy etap prac nad ramą zamieszczam poniżej. Nie jest łatwo ale powoli idę do przodu. Na ramie pojawiło się  kilka nowych belek i pierwsza warstwa farby.

1. Jacek-KP 2017-10-02 21:50:09

Witaj w klubie. Nie kleiłem jeszcze tego typu modelu więc tym chętniej będę tu zaglądał.

1. anber 2017-10-05 10:44:36

Witam . Model jak w sam raz w moich klimatach. Będę Ci kibicował i podglądał Twoje poczynania. Na razie jest ok, ale z malowaniem to bym się raczej wstrzymywał bo mogą później być problemy z przyklejaniem następnych elementów.

1. plain 2017-10-08 20:04:23

Cześć,

Kolejny updeate ramy. Jeszcze trochę pracy do końca elementu zostało a czas pozwala jedynie na pracę w niedziele 

Mam dosyć duże kłopoty z jakością zagięć zakładek typu 0,5 mm. Staram się to zaginać na 2 stalowych linijkach jednak kąt zawsze jest odrobinę mniejszy niż 90 stopni i dogięcia sprawiły trochę kłopotów. Z tym problemem jakoś sobie jednak radzę, gorzej jeśli zakładka jest w miejscu gdzie nie można się dostać z linijką. Może macie jakieś podpowiedzi jak zagiąć drobne elementy w miejscach trudno dostępnych dla długiej linijki ?

1. Wojok 2017-10-08 23:20:22

Hmm, tak drobne zagięcia musisz raczej planować z wyprzedzeniem. Po montażu to już duży kłopot

1. plain 2017-10-09 09:04:25

Chodzi o zaginanie małych zakładek przy bardziej skomplikowanym kształcie elementu. Jeśli mamy prostokąt to jeszcze można sobie poradzić jeśli to jest wielobok to jest gorzej bo jak zagniemy jeden element to pojawia się problem z dostępem do drugiego. Podobnie z zakładką która ma np 0,5mm x 1mm :)

1. Wojok 2017-10-09 20:27:32

Hmm, a czy Ty trasujesz linie zagięć przed zaginaniem ? Nacinaj linie tępym nożem lub wypisanym długopisem ( najlepiej od niezadrukowanej strony ), to nie będziesz musiał pchać się tam z linijkami 

1. Kurt 2017-10-12 12:49:58

Hmm, a czy Ty trasujesz linie zagięć przed zaginaniem ? Nacinaj linie tępym nożem lub wypisanym długopisem ( najlepiej od niezadrukowanej strony ), to nie będziesz musiał pchać się tam z linijkami 

Wojok

Dodatkowo jak już natrasujesz linie to do "rowka" nanieś niewielką ilość kleju wodnego najlepszy BCG i poczekaj aż papier zmięknie. Dużo łatwiej się zagina ładniej można dopracować krawędź zagięcia a jak klej wyschnie to dodatkowo usztywni. Uwaga BCG nie ściąga no może minimalnie za to wikolowate dość mocno.

1. plain 2017-11-05 18:27:04

Po dłuższej przerwie związanej z brakiem czasu mały updeate. Kilka dodatkowych elementów na ramie się pojawiło. Zostały praktycznie 2 ceowniki  i hak do zrobienia jeśli chodzi o samą konstrukcję ramy. Później przyjdzie pora na resory.

Dzięki za podpowiedz z BCG do rowków podczas zagięć. Wykorzystałem :)

pozdrawiam

1. beata 2017-11-05 21:51:14

Wygląda całkiem nieźle. Maluj rzadszą farbą. Nie będzie widać smug po pędzlu.

1. plain 2017-11-05 22:43:16

Patrząc na model normalnie nie widać tych smug chyba zoom je bardzo uwidacznia i światło z tej lampy. 

Pytanie czy w razie czego da się jeszcze ich pozbyć ? Jeśli tak to jakie rady ?  

Na przyszłość rozcieńczać tą farbę Pactry jeszcze z wodą ? 

1. plain 2018-04-08 23:22:08

Długa przerwa niestety deficyt czasu. Nie ułatwia to pracy nad pierwszym modelem ale mam nadzieję, że teraz coś ruszy intensywniej.

Mały updeate ramy czyli dodane kilka drobnych elementów + hak + resory.

Kilka problemów napotkałem przy zakładaniu resorów. Zbyt ciasno w miejscu zaznaczonym na czerwono. problem z włożeniem elementu między tulejkę a ramę ale jakoś to wymęczyłem. 

Obecnie prace trwają nad przednim mostem :)

Rezultaty 0 - 20 z 37 pozycji
Udostępnij temat: