Mercedes Actros 1855

1. Skorpion 2021-01-01 22:03:08

Andrzej - dzięki

Sebastian - listwy antynajazdowe , montowane w wiekszych autach , z reguły dostawczych , jak sama nazwa wskazuje , służą do tego , aby inny pojazd , czy wieksze zwierze nie dostało się pod ramę , a co za tym idzie pod ( najcześciej ) tylna oś. Kiedyś , chyba we Francji robili badania i udowodnili , że w iluś tam przypadkach w wypadkach z udziałem ciężarówek i osobówek , te listwy uratowały zycie kierowcom z mniejszych aut. Ja osobiście poznałem wartość tych listew , jak mi kiedys w Czechach uderzył w nie dzik , odbił się od nich i pobiegł w drugą stronę , na szczęście jechałem stosunkowo wolno , więc i szkód duzych nie narobił.

1. Wojok 2021-01-01 22:50:48

Hejka.

W tej barierce musisz dodać istotny element. Mianowicie pionową belkę na przodzie barierki, łączącą górną belkę z dolną, zabezpieczającą przed nabiciem się na te poziome belki.

Mi osobiście, najbardziej chodzi po głowie funkcja zabezpieczenia przed wpadnięciem rowerzystów pod tylne ośki. Już widywałem, jak się na nich zawodnicy odbijali.

1. Zygfryd 2021-01-01 23:02:36

Mówię Ci retuszuj w kolor podłoża. Patrząc pod kątem zleje się tak, że będzie wyglądało jak płaska naklejka. Jak dasz czarny retusz, patrząc z boku będzie wyglądało jak tabliczki jakiejś tam grubości. Zaufaj mi, sprawdzone 

1. Skorpion 2021-01-01 23:05:03

No wiem , brakuje go , po prostu zapomniałem go zrobić ja sklejałem te listwy. Generalnie pierwotnie listwa miała byc jedna , później stwierdziłem , że zrobie dwie i zapomniałem o tym łączniku. Zostawię to juz jak jest , bo samo doklejenie będzie brzydko wyglądało. Trza by to licować ze sobą , a nie chce tego wszystkiego rozrywać. Sczerze mówiąc , to myslałem , że nikt nie zauważy 

Zygfryd - tak też myślałem , zrobiłem mały test , dwie litery dałem z czarnym retuszem , a dwie z czerwonym , ale szczerze mówiąc nie widzę różnicy , niemniej zrobię tak jak mówisz.

1. Sebastian01 2021-01-01 23:28:44

Sebastian - listwy antynajazdowe , montowane w wiekszych autach , z reguły dostawczych , jak sama nazwa wskazuje , służą do tego , aby inny pojazd , czy wieksze zwierze nie dostało się pod ramę , a co za tym idzie pod ( najcześciej ) tylna oś. Kiedyś , chyba we Francji robili badania i udowodnili , że w iluś tam przypadkach w wypadkach z udziałem ciężarówek i osobówek , te listwy uratowały zycie kierowcom z mniejszych aut. Ja osobiście poznałem wartość tych listew , jak mi kiedys w Czechach uderzył w nie dzik , odbił się od nich i pobiegł w drugą stronę , na szczęście jechałem stosunkowo wolno , więc i szkód duzych nie narobił.

Skorpion

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Z "TIRami" mam w pracy do czynienia codziennie i te listwy zawsze widziałem w naczepach, ale dopiero teraz wiem jak one istotne są i do czego w ogóle służą. Jeszcze raz dzięki.

1. Wojok 2021-01-01 23:33:24

Sczerze mówiąc , to myslałem , że nikt nie zauważy 

Skorpion

Jeleń

1. pawelelka77 2021-01-02 13:05:00

Nie wiem, czy temat aktualny Ale zaproponowałbym papier wycinankowy samoprzylepny, ten z delikatnym połyskiem. Robisz nadruk lustrzanym odbiciem na białej stronie.... Używam go często. Nie jest gruby.... Porównywalny albo cieńszy od tego z drukarki.. 

A że temat dotyczy 'Robura', to proszę bardzo. Dziś rano upolowany na parkingu Auchan Bielany Wrocławskie...

1. Skorpion 2021-01-02 13:14:19

Jeszcze aktualny :) Też biorę takie rozwiązanie pod uwagę , tylko nie wiem czy u mnie maja taki papier , trza by sie rozejrzeć , ale to za dwa tyg , bo niestety jutro do roboty juz jadę.

1. Skorpion 2021-01-03 00:43:12

Cześć !

Zrobiłem taką nijaką osłone na przód naczepy , gniazda przyłączeniowe i rejestracje. Rejestracja ma cztery cyfry , bo tak chciałem , po ich bokach jest niebieskie tło , flaga Uni i PL , ale moja drukarka jest dosyc kiepska , no i słabo to widać. Tu jeszcze dodam , że tablice przygotował Andrzej , za co mu oczywiście dziękuję. Jako , że budowa Robura niestety zbliża się do końca , a na horyzoncie już pojawił się następny model , to na ostatniej fotce pochwalę sie kołami do niego.

I na razie tyle...

1. pawelelka77 2021-01-03 09:53:15

Zestaw z Trzebnicy? W Twoim roczniku? 

1. Skorpion 2021-01-03 10:45:04

Zestaw z Trzebnicy? W Twoim roczniku? 

pawelelka77

Dokładnie :) Mieszkam w powiecie Trzebnickim , od urodzenia ( 1982 ) w tej samej miejscowości :))

1. Zygfryd 2021-01-03 13:38:48

.

1. Skorpion 2021-01-03 15:25:02

Cześć !

Dorobiłem obrysówki i lusterko nad drzwiami , o którym kiedys Wojok wspominał. Pozostało zrobić ten napis na naczepie , ale to za dwa tyg , jak z roboty wrócę , poszukam wtedy tego papieru samoprzylepnego. Tak więc budowa Mercedesa dobiegła końca , mimo kiepskiego początku , jakoś udało doprowadzić sie ten model do końca z jako takim efektem :) Na ostatnich fotkach kilka rzutów całości , bo na galerie końcową trzeba będzie poczekać. Przypomnę jeszcze tylko , że aparat przekłamuje kolory , i model w rzeczywistości jest czerwony. Byłoby na tyle :) 

1. Szwagier 2021-01-03 16:01:33

Gratuluję, świetny zestaw. Czekam na galerie. 

1. Wojok 2021-01-03 18:06:22

Ło matko, dokleiłeś te lustro do listwy nad drzwiami, zamiast do drzwi. W ten sposób nie da rady ich otworzyć

1. Zygfryd 2021-01-03 18:39:01

Jeszcze aktualny :) Też biorę takie rozwiązanie pod uwagę , tylko nie wiem czy u mnie maja taki papier , trza by sie rozejrzeć , ale to za dwa tyg , bo niestety jutro do roboty juz jadę.

Skorpion

Czyli Skorpion będzie teraz Robura w trasie testował  Stąd takie tempo pracy 

1. pawelelka77 2021-01-05 15:33:10

(...)a na horyzoncie już pojawił się następny model , to na ostatniej fotce pochwalę sie kołami do niego.

I na razie tyle...

Skorpion

To mi wygląda na Tartę 813, czy coś w ten deseń....

1. Skorpion 2021-01-16 21:28:28

Cześć !

Szwagier - model jak model :)

Wojok - ono jest doklejone pod listwą , trochę mi sie omsnęło przy doklejaniu i wyszło za wysoko. To na listwie , to ślad po kleju , ale z daleka praktycznie niewidoczne , więc spokojnie , drzwi sie otworzą :)

Zygfryd - w trasie to ja byłem innym , nowszym i zielonym :))

Paweł - nie ten pojazd , nawet nie ten kraj :)) To są koła do Kraza 258 z GPM , wprawdzie w oryginale jest inny bieznik , ale ten było mi łatwiej zrobić. Taki mam plan , żeby się za niego zabrać :) 

1. Skorpion 2021-01-17 21:53:26

Cześć !

Niestety papieru samoprzylepnego nie znalazłem , więc zrobiłem napis ze zwykłego. Dodatkowo dokleiłem jeszcze tabliczki na drzwiach. Dwa rzuty oka na całość i fotka z kolegą , bo budowa Robura dobiegła końca , niestety na galerie trzeba będzie poczekać , bo pół metra śniegu leży na dworze , więc warunków do fotografowania brak.

1. tulipan740i 2021-01-17 22:32:11

Jak dla mnie bombowo wygląda. Plandeka taka realna. Na kabinie nie rzucają się w oczy żadne nierówności. Ogólnie podoba mi się połączenie czerwonego z czarnym. Kiedy będzie w galerii? 

Rezultaty 160 - 180 z 201 pozycji
Udostępnij temat: