Scania R620

1. Skorpion 2021-01-19 18:19:20

Cześć !

Zygfryd pytał czy będę Scanie robił , no to jest , Scania R620 z wyd. Answer , autorstwa pana Wandtke w skali 1:25. Model wydany jest jako ciągnik siodłowy z naczepą służącą do bliżej nieokreślonych celów :) Jako , że od dawna chodził za mną pomysł zrobienia modelu - solówka + przyczepa, to postanowiłęm zrobić to teraz. Plan zakłąda zbudowanie Scani w wersji trzy osiowej , z trzecią osią wleczoną , do tego przyczepa dwu osiowa z wózkiem skrętnym , czyli obrotnicą. Zabudowa na 99% kontenerowa , ale nie kontenery morskie , chłodnie czy BDF , po prostu zwykły kontener. Plan ( chyba ) ambitny i mam nadzieję , że sie uda. Wiele elemntów muszę zaprojektować samemu , ale też sporo wykorzysta się z wycinanki. Budowę postanowiłem zacząć od tyłu , czyli od przyczepy. Najpierw rama , wózek skrętny z dyszlem i całość. Za niedługo dojdzie zawieszenie i będzie malowanko. Koła oczywiście będą gotowe - gumowe.

P.S. Dla niewtajemniczonych , BDF jest to system kontenerów wymiennych , czyli odczepia się je od ramy , wjeżdża pod nastepne , zapina i w trasę. Najczęściej można je spotkać w firmach kurierskich. Od siebie dodam , że cztery lata śmigałem z BDF i nie polecam , ale to moje zdanie :)

To do usłyszenia...  

1. Sebastian01 2021-01-19 19:38:15

Zapowiada się ciekawie :)

1. Zygfryd 2021-01-19 21:13:00

Czekałem i się doczekałem  To podglądam temat z niecierpliwością, bo chociaż ja nie "ciężarowy" to Scanie i Volva jakoś lubię

1. Szwagier 2021-01-19 21:17:17

To co lubię, czyli kategoria pojazdy cywilne. Zasiadam do widowni. 

1. pawelelka77 2021-01-20 10:44:49

I się zaczęło....

Trochę ci pozazdroszczę wolnego czasu, którym dysponujesz. Kolejny model na macie, a ja męczę się ciągle z tym samym.

1. Wojok 2021-01-20 12:12:32

Trochę ci pozazdroszczę wolnego czasu, którym dysponujesz.

pawelelka77

Uważaj o czym marzysz, bo może się spełnić

Ja mam teraz dużo czasu, a jednak zachwycony nie jestem

1. pawelelka77 2021-01-20 12:32:52

pawelelka77

Wojok

Dlatego napisałem, że 'trochę'.....

Wszystko z umiarem....

1. pawelelka77 2021-01-20 12:52:29

pawelelka77

Wojok

Dlatego napisałem, że 'trochę'.....

Wszystko z umiarem....

1. Skorpion 2021-01-20 15:35:59

Ja bym się z tym czasem nie rozpędzał. W niedziele do roboty jadę i dwa tyg będzie cisza. Po dwóch tyg mam tydzień wolny , wiec korzystam :)

Zrobiłem tylne zawieszenie , i dwa koła. Jeszcze stan surowy , pomaluję jak będę miał już wszystko , ale trza było coś pokazać :))

To do nastepnego...

1. tulipan740i 2021-01-20 15:44:38

Oś ma na celu obniżenie ramy tym mimośrodem. Wszystkie tego typu przyczepy mają takie osie ?

1. Skorpion 2021-01-20 16:04:33

Oś ma na celu obniżenie ramy tym mimośrodem. Wszystkie tego typu przyczepy mają takie osie ?

tulipan740i

Pojęcia nie mam :)) Ja zrobiłem takie coś , bo za wysokie jest to mocowanie pod osią , nie chciałem robić od nowa , więc zrobiłem takie rozwiązanie. I cel u mnie jest właśnie taki , rama była za wysoko , więc tym sposobem ją obniżyłem , ale czy tak jest w oryginale , to nie wiem i nie wnikam. Dodam jeszcze , że z przodu będzie tak samo , żeby te mocowania osi były jednej wysokości. Podejrzewam , że jak dojdzie kontener i listwy , to i tak nie będzie tego widać :)

1. tulipan740i 2021-01-20 16:15:10

Na pewno konstruktorom takich przyczep jak i każdego pojazdu zależy na obniżeniu środka ciężkości. Jak oś jest inwencją twórczą ważne żeby potem to jakoś wyglądało. Żeby za nisko nie siadło np.

1. Skorpion 2021-01-20 16:32:22

Siąśc to na pewno nie siądzie , bo wszystko jest sztywne jak wiadomo co :) Mogłem po prostu całe zawieszenie zrobić niższe i nie byłoby problemu , no ale wyszło jak wyszło , stąd takie rozwiązanie. Ona wprawdzie dalej jest trochę za wysoko , ale mówi się trudno , już kombinował nie będę. Wyglądać , to chyba jakos wygląda :))

1. Wojok 2021-01-20 16:46:14

tulipan740i

Nie, zawsze oś to cała belka. Chyba, że przyczepa ma jakieś specjalne przeznaczenie, jak np. te do przewozu szkła, czy płyt betonowych. One mają wtedy inne rozwiązania. Ale takie proste, jak ta, co tu jest robiona, to mają oś od koła do koła.

1. Skorpion 2021-01-20 17:54:12

tulipan740i

Ale takie proste, jak ta, co tu jest robiona, to mają oś od koła do koła.

Wojok

Tak też myślałem , ale pewny nie byłem. Tak czy siak u mnie zostanie tak jak jest , żeby za wysoko nie było :)

1. tulipan740i 2021-01-20 18:07:32

Nie, zawsze oś to cała belka. Chyba, że przyczepa ma jakieś specjalne przeznaczenie, jak np. te do przewozu szkła, czy płyt betonowych. One mają wtedy inne rozwiązania. Ale takie proste, jak ta, co tu jest robiona, to mają oś od koła do koła.

Wojok
    Wiem że standardowe przyczepy/naczepy mają proste osie. Jadąc za taką przyczepą czy naczepą wyraźnie widać proste osie w postaci belek. Pytając o prezentowane przez Skorpiona rozwiązanie miałem na myśli te przyczepy z opisanego przez niego systemu BDF. Naczepy do szkła mają niezależne zawieszenie. Czyli fizyczna oś kończy się zaraz za kołem pewnie na jakimś wahaczu, żeby zostawić max wysokości na ładunek.

1. Skorpion 2021-01-21 14:49:47

Tulipan - ja BDFy ciagałem na tzw. sztywnym dyszlu ( osie blisko siebie , brak obrotnicy ) , ale jak widzę nieraz na firmach kurierskich , to przyczepy maja tak jak Wojok mówi , ośka od koła do koła.

Tymczasem rama dostała kolor , felgi również , więc można było wszystko zmontować w całość.

I do usłyszenia...

1. tulipan740i 2021-01-21 15:25:30

W sumie pod solówkę już można podczepiać.

1. Skorpion 2021-01-21 16:04:24

W sumie pod solówkę już można podczepiać.

tulipan740i

Tylko sołówki nie mam :) Same ciągniki :))

1. AndDi 2021-01-21 16:04:35

Dobrze, że ją obniżyłeś, bo w sumie to i tak dość wysoko wisi, a jak byś nie obniżył, to wzniosła by się na niezłe wyżyny

Rezultaty 0 - 20 z 210 pozycji
Udostępnij temat: