Gokart z drabiny.... Odskocznia od modelarstwa :)

1. Szwagier 2021-04-28 21:50:39

Na prośbę AndDi wrzucam mój kolejny projekt. Jak wiadomo lubię wykorzystywać odpadki i inne dziwne rzeczy w moich modelach. Tym razem padło na coś większego, a mianowicie na aluminiową drabine i dziecięce krzesełko. Które zostały uratowane przed złomowaniem. Drabina świetnie nadają się do budowy ramy, jest mocna i bardzo lekka. Przednia oś zamocowana na nóżkach od krzesełka komputerowego.Sam fotel zamocowany prowizorycznie na ściski stolarskie, muszę zrobić jakiś patent żeby było przesowane. Bo sam też chcę się przejechać haha W sobotę przyjdzie paczka z Polski. Zamówiłem silnik od hulajnogi elektrycznej, sterownik, pedał gazu, łańcuch zębatki. Kilka fotek tego co już zrobiłem. 

Docinanie ramy Docinanie ramy Nóżki od krzesła komputerowego jako mocowanie przedniej osi Dawca kierownicy. Przód ogarnięty. Teraz tylną oś Wygląda agresywnie haha.. Nisko i szeroko. Tylną oś do poszerzenia Pierwsze testy.... Stara drabina, a tyle frajdy.
  1. AndDi 2021-04-28 22:24:11

Jesteś niesamowity, Twoja wyobraźnia i inwencja twórcza jest godna pozazdroszczenia.

Jestem Twoim fanem i podziwiam Twoje pomysły 

1. Jacek-KP 2021-04-29 22:59:35

Pomysłowy Dobromir tu się ujawnił :-)

1. AndDi 2021-04-30 09:00:44

Dawidzie, tak sobie pomyślałem, że aluminium to miękki metal, a na dodatek drabina wykonana jest z cienkiej blachy i miejsca nawiercone mogą się łatwo roztrajbować (rozrobić). Dla bezpieczeństwa musisz to często sprawdzać. Mam nadzieję, że będzie dobrze, ale strzeżonego... 

1. Szwagier 2021-04-30 14:52:30

AndDi bo to jest norweska drabina, nie co te polskie... To jest ta "jakość",.. Haha  To tak samo jak proszki do prania z Niemiec na bazarach. 

A tak poważnie to drabina całkiem stabilna jest. Po skróceniu jej, dołożyłem szczebelki z odciętego elementu jako wzmocnienie. Wszystko skręcam na nakrętki kontrujące, takie z niebieskim plastikiem w środku. Co by się nie rozkręcało. Z tyłu trafi silnik i planuje zrobić taką obudowę/klapę z plastikowego pojemnika. Bo tam będzie łańcuch i zębatki, nie chce żeby sobie palce poucinali. Jak to będzie przykryte to nie będą tam grzebać. 

Silnik Takim pojemnikiem chce przykryć napęd, żeby zębatki nie były na wierzchu.
  1. AndDi 2021-04-30 19:58:00

Oby była taka jak mówisz, życzę tobie i dzieciakom całym sercem.

Pomysł z osłoną - przedni

P.S. Rozumiem dzieciaki na nim, ale Ty to ile ważysz, że chcesz na tym jeździć?

1. szaman 2021-05-03 18:25:24

Nowy "Pan samochodzik...!Brawo!

1. AndDi 2021-05-03 18:50:34

Nowy "Pan samochodzik...!Brawo!

szaman

Raczej wujek Gromiłło 

1. Szwagier 2021-05-06 10:43:20

Dzięki Panowie

Kurier miał problem na granicy, nie przepuścili go, paczka z silnikiem nie dotarła.  Pod koniec miesiąca ma znów jechać, mam nadzieję że dojedzie. Poza tym resztę gratów zamówiłem na aliexpres, czyli dojdą za jakiś miesiąc, może dwa. Idę fiata wyciągnąć z pudełka, coś podklejam 

1. AndDi 2021-05-06 21:16:31

Pewnie opisali "bombowy silniczek" i dlatego nie przeszedł. 

No cóż musicie się uzbroić w coś innego - w cierpliwość. 

1. Szwagier 2021-06-02 11:25:07

Silnik w końcu dotarł. Takie pytanie czy ten silnik można podłączyć na odwrót tak żeby był bieg wsteczny. Kupiłem taki przełącznik do zmiany polaryzacji. I myślałem go wpiąć na plusie i minusie który wychodzi z modułu bezpośrednio do silnika. Nie chcę go zjarać... 

Przełącznik tył / przód Przełącznik tył / przód Czy mogę go wpiąć w tym miejscu... Na kablu do silnika
  1. AndDi 2021-06-02 14:41:08

Ponieważ jest to silnik prądu stałego (DC), to nie widzę przeszkód w zmianie polaryzacji (mam nadzieję, że szczotki są dostosowane do zmiany kierunku obrotu).

Ale zapytaj się Sebastian01 on ma potężną wiedzę na takie tematy.

1. Szwagier 2021-06-02 20:30:38

Podłączyłem i działa.... Zmyliło mnie to że w opisie modułu było napisane, że nie posiada biegu wstecznego. Miałem problem jak podłączy ten przelicznik przod/tył bo tam jest 6 pinów. Ale znalazłem schemat na internecie i poszło. Krańcowe piny trzeba połączyć na krzyż, a środkowe do silnika. 

1. AndDi 2021-06-02 21:37:41

Podłączyłem i działa.... Zmyliło mnie to że w opisie modułu było napisane, że nie posiada biegu wstecznego. Miałem problem jak podłączy ten przelicznik przod/tył bo tam jest 6 pinów. Ale znalazłem schemat na internecie i poszło. Krańcowe piny trzeba połączyć na krzyż, a środkowe do silnika. 

Szwagier

A nie środkowe do baterii, a do silnika wyjście z jednego z boków, bo tak wygląda ze schematu?

1. AndDi 2021-06-02 22:30:54

W sumie to nie wiem czy on już nie ma tej krzyżówki w środku w obudowie (na zdrowy rozum tak powinno być) , ale to Ci wyjdzie doświadczalnie. Zdejmiesz z jednej strony końcówki i zobaczysz czy bez tych drucików też zmienia kierunek obrotów. 

1. Szwagier 2021-06-02 22:44:51

A nie środkowe do baterii, a do silnika wyjście z jednego z boków, bo tak wygląda ze schematu?

AndDi

Środek podłączyłem do silnika. Akurat inny schemat użyłem,  nie zwróciłem uwagi że ten jest inny. Ale widzę że można tak i tak podłączyć. 

1. Szwagier 2021-06-17 16:07:02

Bryka całkiem nieźle się zbiera. Tylko czasem spadnie łańcuch.... Muszę to jeszcze dopracować. Ze starej klapy od śmietnika wyciolem przednią owiewke i tylni zderzak , światła od przyczepki. Narazie tyle, weekend wolny to coś podłubię przy projekcie. 

Owiewki ze starej klapy od smietnika
  1. AndDi 2021-06-17 16:57:39

Jak skończysz to filmik na YouTube i go tu załączymy.

Brawo Ty 

1. Zygfryd 2021-06-17 23:29:03

Szkoda, że nie mieszkasz w Polsce. Miałbym dla Ciebie fotel do tego. Mam Krzesełka z trybun z basenu. Siedzisko z oparciem świetnie by pasowało do tego  Sprzęcior pierwsza klasa, sam bym pojeździł takim 

1. Szwagier 2022-01-26 10:44:41

AndDi pytałeś o gokarta... Bryka śmigała całe lato, kilka rzeczy musze usprawnić.... Na nowy sezon mam przygotowane wieksze akumulatory. Teraz było 2x7Ah a będzie wsadzone 2 baterie 40Ah wyciagniete z tesli  mysle jeszcze kupic na aliexpres zacisk i hydrauliczny pedal hamulcowy ... Podłączyć lampy... Predkosc zmierzona aplikacja na tel... 25 km/h. Srednia predkosc hulajnogi elektrycznej. Na filmie gonię mlodego na rowerze i nagrywam.

https://youtube.com/shorts/YhLVod_kdSU?feature=share

Rezultaty 0 - 20 z 22 pozycji
Udostępnij temat: