Konkurs Leudo Vinacviere

1. Zbyszek001 2023-07-28 15:29:38

Mam cichą nadzieję, że w kontynuacji tematu budowy . Zawitają tylko wątki merytoryczne.

Liczę że zaliczony zostanie początek budowy z usuniętego tematu.

Zmuszony byłem tak postąpić, gdyż płonnym byłoby liczyć na usunięcie swoich postów przez koleżeństwo z drugiej strony mocy..

Powstawiam tylko zdjęcia z tych co zostały.

I przepraszam tych z kolegów którym usunąłem wypowiedzi w temacie.

1. Petrov 2023-07-28 17:59:16

Niech Cię ręka boska broni od klejenia właściwego poszycia wikolem czy innym tego typu klejem O_O Krowie żebra wyjdą na 99 procent (1 procent zostawiam, bo może po prostu ja nie umiem :P )

1. Zbyszek001 2023-07-29 22:57:05

Prawa strona sklejona na hemol. I powiem, że mieliście rację. Świetnie układa się poziome poszycie.

Niestety dałem ciała. Pierwszego poszycia , pierwszej oklejki  nie wcisnąłem pod belke to chyba kil się nazywa. I nie zachowałem 1 mm miejsca na oklejkę burty na koniec, jak zaleca sutor. Czyli mam burtę wyższą o 1 mm.

No nie sądziłem  że polegnę już na tym etapie. Ale ok idziemy dalej. Może jakoś to skoryguję. Lub ostatecznie oszlifuje górę burty o 1 mm. To jest do zrobienia.

No i jeszcze ogarnęłam z wycinanki podstawkę robocza. Zrobiłem ja z baalsy. Żeby była miękka i nie uszkadzały zrobionego poszycia. Jak będzie trzeba okleje filcem.

Ja nie będę robił dioramy, ale mam pomysł na postawkę

1. Zbyszek001 2023-07-30 14:28:42

Kadłub oszkifiwałem i powiem , bez chwalen8a się, że jest dobrze.

Teraz kolejny etap. Oklejem poszycie. Na początku mały zgrzyt. Ciut brakuje. Ale jest zapas koloru to się uzupełni. Reszta w tej kwestii kapitalnie. Wszystko pasuje. Tylko zachować dokładność.

Szlifowany kadlub Tu brak oklejki na długości Dla potwierdzenia dopasowanie na dziobie kolorów oklein I to samo na rufie kolory się zgrywają
  1. tulipan740i 2023-07-30 19:34:02

To pierwsze koty za płoty. Nie jest źle tylko zwracaj uwagę na dokładność klejenia. To nadburcie i dolne poszycie dziobu (foto 4) przylegają do dziobnicy mniej płynnie niż na foto 5, po drugiej stronie. Może da się to jeszcze wyprowadzić. 

1. Zbyszek001 2023-07-31 05:17:32

Już stępkę okleiłem inie będę paprał szpachli na tym etapie. To minimalnie nierówno wklejone pos ycie poziome. Na wicol. To dobrze zrobione już po Wasxych uwagach. Może skoryguję poszyciem.

No i je wklejam.

Przed wklejeniem podmalowuje na brązowo poszycie drugie. Coby nic białego nie prześwitywało między deskami poszycia. Nie krzyczcie że dobrałem zły kolor na retusz. Z moim wzrokiem i tak to sukces, że jest brązowy.

1. jagdtiger2 2023-08-01 22:09:29

Widzę że na żaglowiec skusił się także rasowy pancerniak. Teraz żaglowiec a potem może jakiś okręt będzie ?

1. Zbyszek001 2023-08-06 06:06:46

Okleiłem kadłub. Były momenty niepewności. Ale poszło. Oceniam efekt 8 na 10. Szału nie ma raczej poprawnie z drobnymi błędami. Na początku stwierdziłem, że jest źle. Potem odlagałem żaglowce. Szczególnie te malowane, pokazały że deskowanie kadłuba wcale nie jest idealne. 

Druga sprawa wykonanie bigowania desek . Starałem się zrobić to od ręki. Ale było źle. To nie cięcie skalpelem. Potem pomodlem sobie krzywikami i jest znacząco lepiej. No pisałem model do bauki.

Na koniec wkleiłem pokład. W kilku miejscach dopasowanie nie jest idealne. Sądzę, że tego nie będzie widać. Beczki zasłonią odrobinę niedopasowanie pokładu.

Ok wiem. Ale też wiem. W którym.momencie dałem ciała.

Kilka fotek.

1. AndDi 2023-08-06 09:46:05

Strasznie poszarpane krawędzie tych planek, może miałeś zbyt tępe ostrze. Tego to już nie poprawisz, ale czy tej krawędzi w luku nie będzie widać? Może warto ją wyretuszować na wszelki wypadek?

1. tulipan740i 2023-08-06 11:22:24

Serio w tej łupince pokład był tak bardzo wypukły? Deskowanie/bigowanie wyszło bardzo fajnie.

1. Zbyszek001 2023-08-06 22:52:49

Strasznie poszarpane krawędzie tych planek ..

AndDi

Niestety dollejałem poszycie, burtę na magika i się planki zakleiły. Jakakolwiek poprawka powodowała to co widać.

Kolejna lekcja.

Nie wszędzie wyszło dobrze.

Uczę się dopiero żaglowca stąd tak rozliczne błędy w wykonaniu. 

Doszło ciut wyposażenia. Malutkie to. Taka dłubania. Ale rewelacyjnie opracowane i daje masę frajdy z budowy.

Andrzej krawędzi była szlifowana bo na to udą deski pokrycia. .

Zresztą widać na zdjęciach.

1. Zbyszek001 2023-08-07 01:59:08

I z rozpędu pokrywy ładowni. Tylko trzeba jeszcze dorobić okucia. To już jutro.

1. AndDi 2023-08-07 09:44:56

Stary wyjadacz i nie wie, że za dużo kleju nie oznacza, że się lepiej przyklei .

Ja też kleję planki na Magica i bardzo go sobie chwalę. W zasadzie to prawie wszystko kleję na ten klej. Tylko nie wolno go dawać zbyt dużo, a jak wylezie to szybko wytrzeć papierowym ręcznikiem.

1. Zbyszek001 2023-08-07 13:22:08

Tłumaczenia nie na. Kleju nie było dużo. Powiem więcej był rozprowadzony cienko. Tyle że albo na plance zrobiła się błonka, albo na brzegu troszkę się zebrało.

Niestety moje stare oczy nie są w stanie wychwycić takich detali. A makro aparatu pokazuje każdą niedoskonałość.

Potem kazda próba usuniecia tego efektu to kolejne dawanie dupska i powodowała większe i gorsze straty.

Nie że  się tłumaczę. Po prostu odebrałem lekcję. O czym pisałem znacznie wcześniej. Model do bauki.

Gdybym.popatrzył na układ wxmocnień burt wewnątrz które to zasłaniają planki. To bym sobie dał spokój.

Teraz powstaje kabestan. A do końca wyposażania kadłuba pozostały mi dwa dni dlubaniny.

Naprawdę wielkość detali   Grubość przy długości, przeraża. Lecz skoro ktoś to zrobił, czemu ja nie mogę.

1. Zbyszek001 2023-08-08 04:52:43

Serio w tej łupince pokład był tak bardzo wypukły? Deskowanie/bigowanie wyszło bardzo fajnie.

tulipan740i

Pod pokładem, zgodnie z rysunkami oryginału, transportowane były wielkie beczki. Tak pękaty pokład umożliwiał właśnie ich transport. Dziwnie to wygląda ale i ciekawie.

1. tulipan740i 2023-08-08 09:46:50

Faktycznie pokład taki ma być. Dobrze odprowadza wodę, ale niewygodny.   Beczki chyba z rumem, skoro tak się dla nich poświęca konstrukcję. 

1. Zbyszek001 2023-08-11 14:58:05

......Beczki chyba z rumem, skoro tak się dla nich poświęca konstrukcję. 

tulipan740i

A jakie zabezpieczenia ładownie zamykane na kłódkę.

Na djeciu stoi maszt powiedzcie jak go pomalować bo tamjya to pokryje wszystko i nie będzie widać struktury drewna. 

Proszę zapodajcie jakiś sposób pomalowania.

Są dwa warianty. Albo pociągnę ba biało jak górna część burt, albo pociemnie jak kolor ciemnego drewna.

Chyba przychylam się do tej drugiej opcji.

1. marszalek24 2023-08-11 15:37:55

Stawiałbym na bejcę ciemny dąb, efekt możesz zobaczyć na maszcie mojego Alerta. Tą samą bejcą barwię liny. Pozdrawiam.

1. AndDi 2023-08-11 19:48:03

Ja też wszystkie swoje maszty bejcowałem, a kolor dobierz sobie jaki chcesz.

Bejcę na szmatkę i przecierasz, 1 2 3 razy ile Ci potrzeba.

1. Zbyszek001 2023-08-12 11:46:09

Dzieki za rady. Teraz dobór i zakup bejcy. A powiedzcie z jakiego jeszcze drzewa budowano statki. Czy tylko z dębu. 

Rezultaty 0 - 20 z 26 pozycji
Udostępnij temat: