Jak za starych dobrych czasów... czyli kilka sentymentalnych fotek:)

1. PAN-KARTON 2023-11-30 13:11:49

A gdzie Pilot na zdjeciach ? 

1. pawelelka77 2023-11-30 15:54:43

A gdzie Pilot na zdjeciach ? 

PAN-KARTON

Hmm.... Pilot stał po drugiej stronie obiektywu. Z konkursów nie mam zdjęć... niestety. Te zdjęcia znalazłem jakiś czas temu podczas porządków...

1. PAN-KARTON 2023-11-30 18:37:17

Hmm.... Pilot stał po drugiej stronie obiektywu. Z konkursów nie mam zdjęć... niestety. Te zdjęcia znalazłem jakiś czas temu podczas porządków...

pawelelka77

No taka eskadra i ani jednego pilota 30 lecie budowy Privateer'a obchodziłeś hucznie ? Ładnych / pięknych 30 lat. Życzę kolejnych 30 przy macie...

1. pawelelka77 2023-11-30 22:10:20

(...)

No taka eskadra i ani jednego pilota 30 lecie budowy Privateer'a obchodziłeś hucznie ? Ładnych / pięknych 30 lat. Życzę kolejnych 30 przy macie...

PAN-KARTON

A żebyś wiedział.... Kupiłem ponownie wycinankę. Tyle, że II wydanie...

1. PAN-KARTON 2023-12-05 05:16:36

A żebyś wiedział.... Kupiłem ponownie wycinankę. Tyle, że II wydanie...

pawelelka77

Ciekaw ile błędów się pojawiło których nie było w I wydaniu a co zostało poprawione na lepsze ? Ty to będziesz wiedział najlepiej !!!

1. Jacek-KP 2023-12-05 09:33:31

Ciekawy temat. Ja niestety nie mam zdjęć sprzed prawie pół wieku, bo wtedy zaczynałem przygodę z modelarstwem. Ale pierwszy mój model po "nawróceniu się" na karton jest tutaj, na forum. To MIG-29 z MM. Wykonany prawie 20 lat temu!

1. pawelelka77 2023-12-05 12:26:27

Latka lecą, a ja zupełnie zapomniałem, że u siostrzeńca od ... No właśnie... nie pamiętam kiedy.... wisi Harrier. Zachował się w stanie prawie nienaruszonym..Powstał pewnie koło 2000 roku....Nawet nie  jest specjalnie zakurzony.....

1. Petrov 2023-12-06 23:04:44

Oooo jak ja lubię takie tematy :) Nie pokażę zdjęć za młodu, bom nadal młody duchem i wcale staro nie zamierzam się czuć jeszcze przez ładnych kilka lat XD Jeżeli zaś chodzi o klejonki, to zachowały się u mnie dwa modele z dawnego okresu klejenia, przed ostatecznym "powrotem", któren to został do dzisiaj. Modele trochę sfatygowane, ale przeszły swoje :) Co do innego zajęcia z młodzieńczych lat - o takie (jak widzę, nie jednemu mi w duszy gra :) ). To mi też zostało, w sumie robię w tym zawodowo aktualnie :P

1. jagdtiger2 2024-01-04 00:41:44

To ja też coś dorzucę ze swoich początków modelarskich.

Na razie tylko jedna fotka, ale będzie jeszcze kilka, muszę je tylko odszukać.

Zachowało się nawet zdjęcie, na którym jestem w trakcie sklejania modelu, ale to będę musiał się wybrać do rodziców bo tam się znajduje 

2001 lub 2002 rok
  1. szaman 2024-01-14 18:39:00

Witam Szanowne grono!. Jak już zachciało sie Wam staroci, to ja Was wszystkich przebiję. Kto z Was pamięta?...Bo te fotki to ja sam robiłem i wywoływałem. To dopiero początek. Inne polecą w następnym wpisie.

1. szaman 2024-01-14 18:45:12

Tym razem szamańskie motocykle, i tak nie wszystkie bo brakuje jeszcze WSK 175, ale nie mam jej fotek. Jest tutaj nawet WFM mojego taty na którym siedzę z kolegą z ulicy. To początki mojej"motoryzacji, choć na 2 kółkach to używałem też wsześniej,oczywiście zawsze z aparatem fotograficznym /wisi na kierownicy rowerka/ a najwcześniej na koniu... WSK i MZ150, przerabiałem kierownice i były to pierwsze takie "maszyny" w mieście. Było nas 3 kumpli z tak zrobionymi motocyklami i wszędzie wzbudzały sensację. 

1. AndDi 2024-01-15 10:26:45

Że też ten konik wytrzymał tamtą Twoją wagę .

Super fotki.

1. Wojok 2024-01-15 13:25:30

Że też ten konik wytrzymał tamtą Twoją wagę .

AndDi

Ano, bo kiedyś koń, to był koń, a nie jakiś duperelek

A na fotce z rowerkiem, też się w tle motorek przeszmuglował

Stare "screeny" pogodowe - bezcenne

1. szaman 2024-01-16 16:25:38

Skoro Wam się podobało to pociągnę dalej szamański żywot...Tym razem szaman i samoloty, ale nie tylko... Na 1 czarno białej fotce jest zamek w Nidzicy jeszcze przed powstaniem zalewu. Jeździłem w te okolice często motorem w tych czasach...

Parowóz na zdjęciu to fotka, którą zrobiłem Zenitem w Muszynie gdzie byliśmy z żoną na wczasach w 1975r. Wtedy na tej trasie kursowały takie właśnie górskie lokomotywki...

1. szaman 2024-01-16 16:51:32

Kolejna pasja szamana. Radioamatorstwo. Egzamin państwowy na licencję. Indywidualny znak SP9MZS. Nie było wcale łatwo. To był PRL...Pilnowali kontaktów z zagranicą, a przecież tutaj właśnie to chodziło, wiec zanim otrzymało się licencję trzeba było przejść kilka "szczebli". Najpierw jako nasłuchowiec, można było budować radia do nasłuchu i słuchać, dopiero później egzamin na licencję. Nawet Milicja przychodziła do domu, żeby sprawdzić czy odpowiadam odpowiednim wymaganiom. To taka w sumie fikcja, ale byli. W każdym razie doszedłem do tego, że prowadziłem łączności ze wszystkimi kontynentami i mam potwierdzenia z ponad 230" krajów". Cały sprzęt na zdjęciach budowałem sam, bo elektronikę wtedy miałem w 1 palcu. Po wyjeździe do USA niestety skończyła się zabawa w krótkofalarstwo.

Widoczna na zdjęciu antena to "Rotary 3 element beam". -3 elementowa antena na 5 pasm amatorskich, którą też sam wykonałem. Rozpiętość anteny to ok 4m.!. Takie rzeczy były cholernie drogie jak na tamte czasy, więc trzeba było samemu sobie radzić. Za napęd do obracania służył silnik od wycieraczek samochodowych sterowany z pomieszczenia radiostacji... Dzięki tej antenie miałem wiele bardzo ciekawych łączności, m. inn. z Watykanem, czy królem Hiszpanii, który też był krótkofalowcem. Ile nocy , walczyłem w zawodach krótkofalarskich, które trwały 24 godz. non- stop. Zająłem raz 2 miejsce w Polsce w zawodach SP-DX Contest, gdzie chodziło o przeprowadzenie jak najwiekszej ilości łączności z krótkofalowcami na całym świecie. To zawody międzynarodowe i tysiące ludzi w nich brało udział.Łączności prowadzone na fonii w języku angielskim. Jak najkrócej. Podawało się tylko imię, raport słyszalności i oczywiście znak. i szukało się następnego...

1. AndDi 2024-01-16 21:46:57

Henryku, podziwiam .

1. szaman 2024-01-17 18:54:14

Jeszcze jedna SESJA FOTO. Szamańskie modele po powrocie do początków tego hobby. Fotki skanowane, bo wtedy jeszcze nikomu się nie śniło o cyfrówkach...Tylko samochody już robione cyfrowo gdzieś w okolicach 2009r. Modele z fotek analogowych to lata /klejone zaraz po ukazaniu/, więc trzeba by sprawdzić w wykazie MM, bo trudno mi określić ramy czasowe.

1. Limaks 2024-01-18 17:06:44

Szamanie szacunek! Człowiek książka normalnie...

Coś wspaniałego.. ten klimat tamtych lat

Za taką antenę to żona by mi reklamówki za drzwi wystawila i podziękowała za wspolprace

Modele to kawał dobrej roboty i fajnie ze zachowały się fotki do dnia dzisiejszego. Dzięki temu mamy co podziwiac. 

1. jagdtiger2 2024-01-22 13:25:29

No Szamanie rzeczywiście przebiłeś nas wszystkich

Fotki na motocyklach super, to były piękne czasy, szkoda że tak późno się urodziłem. Zdążyłem na szczęście urodzić się jeszcze w prlu i doświadczyć trochę tego co ty, tylko motorki były inne, motorynki i komarki, ale zdjęcie na MZce taty też mam.

1. PAN-KARTON 2024-01-28 15:06:07

No Szamanie rzeczywiście przebiłeś nas wszystkich

jagdtiger2

No fakt ! jest historia...

Rezultaty 20 - 40 z 62 pozycji
Udostępnij temat: