Statek badawczy kapitana Jacques Cousteau Calypso

1. aragorn001 2024-11-28 10:22:51

Witam,

Mam parę modeli rozpoczętych i szukam chęci i czasu, ale coś takiego nie może czekać dłużej.

Statek badawczy kapitana Jacka Cousteau Calypso, wydany przez wydawnictwo Angraf w skali 1:100.

Plan jest zbudować go oczywiście jako dioramkę z wodą, falami itp, relacja będzie pewnie trwać długo, brak czasu, ale chcę się z wami podzielić pomysłami, postępami i chętnie usłyszę uwagi i sugestie.

Pozdrawiam, Adam

1. pawelelka77 2024-11-28 11:41:39

O, to ja chętnie popatrzę... 

1. Wojok 2024-11-28 12:31:01

O, to ja chętnie popatrzę... 

pawelelka77

Posuń się trochę, bo zasłaniasz

1. Kikol77 2024-11-28 13:19:06

Ja też popatrze bo też mam go na półce oczywiście narazie wycinanka plus lasery :D

Tak ze klikam SUB

1. Sebastian01 2024-11-28 14:04:31

I ja zasiadam, bo ten statek mi wpadł w oko w chwili wydania. Cieszę się, że się za niego zabierasz. Liczę na częste aktualizacje relacji, bo będzie na co popatrzeć.

1. jagdtiger2 2024-11-28 14:46:17

Obowiązkowy model na mojej liście do kupienia. Dobrze że ktoś tak szybko się za niego zabrał. Statek ten i model kojarzy mi się z dzieciństwem gdy oglądałem w telewizji wyprawy Jacka Gusto i pływającego Calipso.

1. aragorn001 2024-11-28 16:37:41

Obowiązkowy model na mojej liście do kupienia. Dobrze że ktoś tak szybko się za niego zabrał. Statek ten i model kojarzy mi się z dzieciństwem gdy oglądałem w telewizji wyprawy Jacka Gusto i pływającego Calipso.

jagdtiger2

Dokładnie tak jak piszesz, też oglądałem te wyprawy w naszej telewizji i marzyłem o podobnych wyprawach.

1. szaman 2024-11-28 19:27:26

Super modelik. Takie coś jest idealne do walorki. Można z tego wycisnąć wiele i wiem, że w Twoim przypadku tak będzie. Sam myślałem o czymś takim, ale nawinął mi się inny projekt i jak już zacząłem to będę budował. Może i na relacje się skuszę, bo czegoś takiego nie ma jeszcze ani na Kartonówkach, ani w opracowaniach...Zasiadam i podziwiam.

1. SlawekH 2024-11-29 11:22:25

Ja rowniez zasiadam. Nie moje tematy, ale chetne poogladam 

1. aragorn001 2024-11-30 17:19:49

Powiedziało się A, trzeba i powiedzieć B ... nożyczki poszły w ruch, nie zakupiłem laserowo ciętych elementów, tu nie ma trudności z cięciem wręg, po godzinie klejnia i cięcia jest na sucho złożony szkielet, rysunków jest mało w wycinance, będą dalsze aktualizacje.

1. aragorn001 2024-11-30 17:20:16

Ja rowniez zasiadam. Nie moje tematy, ale chetne poogladam 

SlawekH

Sławku, niestety tu nie uświadczysz żagli ani takielunku ...

1. PAN-KARTON 2024-12-01 00:54:25

Adamie ciekawy jestem wody (?) Czy będzie łatwiej bo fali brak, czy trudniej bo to nie lodowisko O sam model jestem spokojny No i o ten helilotek

1. aragorn001 2024-12-01 15:42:45

Adamie ciekawy jestem wody (?) Czy będzie łatwiej bo fali brak, czy trudniej bo to nie lodowisko O sam model jestem spokojny No i o ten helilotek

PAN-KARTON

Piotrze,

Raczej nie będzie to lodowisko, myślę o wzburzonych walach, helikopter przymocowany linami do lądowiska, zastanawiam się co zrobić z batyskafem, albo jeszcze w wodzie z dźwigiem przygotowanym do wyciągania, albo też umocowany na samym statku, ewentualnie w trakcie opuszczania na wodę?

Ciągnie mnie by jeszcze dodać oświetlenie, podziwiam twój dworzec i też chcę się pobawić w oświetlenie, sterówka, może światła pozycyjne, może jakiś szperacz skierowany na batyskaf w wodzie?

Jestem otwarty na sugestie i pomysły.

Jest jeszcze jedna ciekawostka Calypso, to ten przerobiony dziób statku w części podwodnej skąd można obserwować świat podwodny, ale tu już musiała by być jakaś hybryda, część wody z żywicy i podświetlenie tego przedziału na dziobie pod wodą.

1. aragorn001 2024-12-01 15:44:47

Teoretycznie jeszcze jest opcja z wodą z żywicy, batyskaf w wodzie widoczny (podświetlony), ale nie wiem czy bym dał radę, zabawa z żywicą to już trudna sprawa.

1. PAN-KARTON 2024-12-01 16:52:07

Widzę że w głowie masz taki sam sztorm pomysłów jak ja

Jak tylko skończyłem czytać, przyszło mi do głowy że:

Są jakieś przepisy bezpieczeństwa (?) i opuszczanie batyskafów nie może się odbywać przy wzburzonej wodzie, jak i wyciąganie. Co i jak ? szczegółów nie znam. Pomysł z częścią modelu w wodzie - przedni, podpisuje się pod tym, ale woda raczej spokojna

Reszta pomysłów... ciężko doradzać jak jest ich tyle , moje doświadczenia są Twoimi ! zawsze się podzielę tym co się nau-wiedziałem

1. aragorn001 2024-12-01 20:27:21

Pozsklejałem szkielet i pobawiłem się w podposzycie do linii wodnej, tu efekty na prawej burcie.

1. AndDi 2024-12-01 21:12:12

Wylewanie żywicy to nie jest problem. Problemem jest to, że jak zrobisz jakieś zmarszczki na wodzie, to słabo widać to co jest pod wodą. Chyba jedynym sposobem, aby było widać świat podwodny, to zrobienie jednej strony podstawki jako okno. Wylać żywicę, zdjąć jedną ściankę i pewnie wypolerować żywicę.

Ewentualnie skleić ze szkła lub akrylu małe akwarium i tam wlać żywicę - odpada polerowanie

1. Skorpion 2024-12-02 10:10:46

I w tej żywicy na dnie wrak jakiegoś statku który Żak odkrył, a nad nim batyskaf, to by dopiero było :)) A ten śmiglak to jest w wycinance czy trzeba go zrobić we własnym zakresie ?

1. PAN-KARTON 2024-12-02 10:39:09

Nie no chyba w komplecie jest (?) helilotek.

1. aragorn001 2024-12-02 11:53:42

I w tej żywicy na dnie wrak jakiegoś statku który Żak odkrył, a nad nim batyskaf, to by dopiero było :)) A ten śmiglak to jest w wycinance czy trzeba go zrobić we własnym zakresie ?

Skorpion

Śmiglak jest w wycinance, nawet dwa, jeden zapasowy

Rezultaty 0 - 20 z 45 pozycji
Udostępnij temat: