AN225 MRIJA . 1 do 33

1. Prod1gybmx 2024-12-04 19:40:50

Jestem ciekawy czy da się ukończyć taki projekt w jedno życie. ;D

1. Karol1985 2024-12-04 20:16:36

Jestem ciekawy czy da się ukończyć taki projekt w jedno życie. ;D

Prod1gybmx

Ja tam myślę, że w przyszłym roku na wakacje będzie można go podziwiać na konkursach modelarskich ( jak tylko AndDi zamówi ciężarówkę do przewozu modeli na konkurs i poinformuje organizatorów,że aby wystawić swój model potrzebuje dodatkowe pomieszczenia o pow. min. 20m2 albo, że bedzie model prezentował przy dobrej pogodzie na zewnątrz, na dachu samochodu :D XD ). 

1. Wojok 2024-12-04 20:43:02

Hmm, też jestem zdania, że model spokojnie do ogarnięcia. Części bardzo duże, ale ich ilość niekoniecznie musi powalać na kolana

1. PAN-KARTON 2024-12-04 21:21:01

Ja tam myślę, że w przyszłym roku na wakacje będzie można go podziwiać na konkursach modelarskich ( jak tylko AndDi zamówi ciężarówkę do przewozu modeli na konkurs i poinformuje organizatorów,że aby wystawić swój model potrzebuje dodatkowe pomieszczenia o pow. min. 20m2 albo, że bedzie model prezentował przy dobrej pogodzie na zewnątrz, na dachu samochodu :D XD ). 

Karol1985

Karol to nie ten Andrzej robi Mriję

1. szaman 2024-12-15 20:09:55

Witajcie. Andi podesłał mi kolejną porcję fotek. Przymiarki do wypełniania szkieletora. Będzie styropian bo chodzi przede wszystkim o wagę. Andi obiecał, że wpadnie tutaj więc poczekamy.

1. Andi 2024-12-15 20:44:39

Witam was wszystkich!

Na wstępie che podziękować tobie Szaman, że mną trochę potrząsnołeś i relacja z budowy tego modelu znalazła się w końcu  na odpowiednim miejscu. Z góry zaznaczę jednak, że czas mam bardzo ograniczony a model planuje ukończyć na Bielską Majówkę. Czyli za 4, 5 msc.

Zdecydowałem budować ten model by nie powstawały żadne mity co do jego budowy. Poza tym nikt się nie pokwapil oficjalnie rozpocząć budowy a czas chyba najwyższy. Mam też zabezpieczanie w zapleczu materiałowy jak i  warsztatowym z własnymi wszelkimi maszynami i urządzeniami stolarskimi i budowlanymi. Brak tych właśnie możliwości warsztatowych oraz lokalowych, stanowi największą barierę dla przeciętnego modelarza.

Po złożeniu całego szkieletu odczułem duża ulgę i uznaje to za pewien sukces, bo wypełnić go styropianem i styrodurem to każdy z nas już potrafi. Budowa modelu to nieustanna walka z redukcją wagi gdzie tylko się da z zachowaniem distatecznej wytrzymałości konstrukcji. Najłatwiej zastosować klasycznie, parę warstw kartonu i model wykonać pancerny. To skolei pociągnie za sobą jeszcze większe wzmocnienia na które ja już nie znalazłem miejsca a tytanu nie mogę nigdzie kupić ????. Tak więc jak najmniej kartonu pod oklejką a w jego miejsce styro- wypełnienie..

Dziękuję za wszelkie komentarze  i za wsparcie z waszej strony.

Pozdrawiam  Andi ????

1. KARTOM 2024-12-15 20:49:23

Ta relacja po prostu musiała tu być...

1. Limaks 2024-12-15 20:57:24

No i dzięki Bogu, że ktoś w końcu się za to zabrał. Nareszcie gdzieś na wystawach będzie coś innego niż oklepane wielokrotnie modele. Powieje świeżością..  I to o jakich wymiarach! 

1. PAN-KARTON 2024-12-15 20:58:53

I to są właśnie kartonówki.pl tu się klei modele...

Andrzeju i co ja mam zrobić ?  Bielska majówka wpisana do kalendarza kiedy by nie była, to trzeba zobaczyć. Widziałem na żywo oryginał lądujący w Warszawie na Okęciu, na wyciągnięcie ręki. To i model muszę omuskać rzęsami

1. szaman 2024-12-17 08:45:06

Witajcie. Widzę, że Andiego "sumienie ruszyło" i odwiedził swoją relację prowadzoną przez "adwokata". No, ale tak się umówiliśmy.Będę go pilnował żeby się częściej pokazywał i dorzucił swoje uwagi.  Podrzucił kilka kolejnych fotek z pierwszych przymiarek do wypełniania użebrowania styropianem. To wszystko wygląda jak hala produkcyjna... I w zasadzie tak jest.

1. PAN-KARTON 2024-12-17 08:49:01

Witajcie. Widzę, że Andiego "sumienie ruszyło" i odwiedził swoją relację prowadzoną przez "adwokata". No, ale tak się umówiliśmy.  Podrzucił kilka kolejnych fotek z pierwszych przymiarek do wypełniania użebrowania styropianem. 

szaman

A ja wiem już więcej. Nie będę zdradzał bo co to za przyjemność wychodzić przed dyrygenta ?

1. szaman 2024-12-17 08:50:25

Ja tez dużo wiem, ale nie o wszystkim piszę, bo to by książka powstała...Zresztą jest relacja to pisz, niech się chłopaki dowiedzą. Może i ja się czegoś nowego dowiem?. Mogłem cos przegapić bo ostatnio byłem dość mocno zajęty kończeniem modelu, który niedługo pokażę, a chciałem go skończyć przed Świętami ze względu na świąteczną likwidację warsztatu...Model jeszcze ciepły, możesz zobaczyć na moim profilu FB.

1. PAN-KARTON 2024-12-17 09:04:36

Ja tez dużo wiem, ale nie o wszystkim piszę, bo to by książka powstała...Zresztą jest relacja to pisz, niech się chłopaki dowiedzą. Może i ja się czegoś nowego dowiem?. Mogłem cos przegapić bo ostatnio byłem dość mocno zajęty kończeniem modelu, który niedługo pokażę, a chciałem go skończyć przed Świętami ze względu na świąteczną likwidację warsztatu...Model jeszcze ciepły, możesz zobaczyć na moim profilu FB.

szaman

Zostawię tę przyjemność Andrzejowi. Pisaliśmy wczoraj sporo, dlatego wiem jakie fotki wrzuci dziś do mediów.

Jak by co pozdrowienia dla Szamana. A druga sprawa o której pewnie Andrzej nie wspomni to to że spodobała mu się ksywa Andi ( przez jedno D ) A tak w ogóle bardzo miły człowiek, zresztą tu są tylko tacy, więc pasuje do kartonówek.pl

1. sztukmistrz 2024-12-17 10:41:05

To pierwszy model kartonowy do sklejenia którego użyto wózka widłowego ;) robi wrażenie. A kolejne kolosy w drodze Valkyria ;)

1. szaman 2024-12-17 10:53:31

Andi się chyba sadzi na Księgę Guinnessa...

1. szaman 2024-12-23 19:00:52

Witam z kolejna porcją fotek z wypełniania szkieletora styropianem. . no, ale jak się ma takie zaplecze to i praca idzie jak należy. Jak patrzę na ten szkielet to od razu kojarzy mi się z szkieletem dinozaura...

1. PAN-KARTON 2024-12-23 19:27:14

Zdjęcie nr 1.

jeszcze kilka desek zostało do wklejenia

Ale to wielkie się robi, jak moje oczy ,

1. haydee 2024-12-23 19:34:00

Nie no to mnie przerasta, tam tylko jeszcze jakichś kotw chemicznych brakuje .

1. Limaks 2024-12-24 00:09:59

Ja jestem ciekaw kiedy Ty zrobisz samolot którym sam polecisz?  Ten an 225 to taki wstęp do skali 1:1

Ale frajda! Duuuze jest piękne!  

1. Wojok 2024-12-24 02:30:25

Ale tam syfu dookoła - krew by mnie przy tym zalała

Jednak postęp solidny, może rzeczywiście będzie z tej mąki chleb

Rezultaty 20 - 40 z 58 pozycji
Udostępnij temat: