7 TP lekki czołg polski Kartonowa Kolekcja 1:25

1. PAN-KARTON 2025-03-04 12:11:42

Z niecierpliwością czekam na budowę gąsienic...

destroyer84

Tomku, mam nadzieję że pomogłem ogarnąć niecierpliwą duszę (?)

1. Miro 2025-03-04 12:36:57

Z niecierpliwością czekam na budowę gąsienic...

destroyer84

Tomku, mam nadzieję że pomogłem ogarnąć niecierpliwą duszę (?)

PAN-KARTON

Haha

1. destroyer84 2025-03-04 15:41:28

Z racji tego, że posiadam ową wycinankę, zatem rysunek przedstawiony przez Piotra jest mi znajomy  stąd ma ciekawość, gdyż przewiduję trudności przy odnóżach analnych i ciekaw jestem jak Miro z tego wybrnie 

1. destroyer84 2025-03-04 15:43:54

Oby nie trzeba było przywoływać starej dziecięcej zabawy..... a leciało to chyba tak....

GĄSKI, GĄSKI DO DOMU

BOIMY SIĘ

CZEGO?

WILKA ZŁEGO...

1. Miro 2025-03-06 20:43:00

Gąski gotowe ,podkład położony,teraz malowanie,brudzenie.

1. PAN-KARTON 2025-03-06 20:54:00

destroyer84 stracha narobił ty wilkiem, a nie było tak źle (?)  Przynajmniej wyszło elegancko.

Zamiast trzech świnek mamy dwie gąski i musi się zgadzać

1. destroyer84 2025-03-07 09:10:48

Uwinąłeś się z tymi gąskami, napisz jeszcze proszę jaką farbą były malowane. A jakbyś zamiścił kilka fot z nadawania efektów w postaci brudzenia itp to już będzie liga 

1. AndDi 2025-03-07 10:03:16

Zawsze będę podziwiał cierpliwość tych którzy kleją gąski Ładnie wyglądają

1. Miro 2025-03-07 10:28:01

Uwinąłeś się z tymi gąskami, napisz jeszcze proszę jaką farbą były malowane. A jakbyś zamiścił kilka fot z nadawania efektów w postaci brudzenia itp to już będzie liga 

destroyer84

Tylko jakieś 450 szt. części, oczywiście zdjęcia będą. Gąski były impregnowane lakierem bezbarwnym następnie po przyklejeniu części pomalowane podkładem akrylowym w sprayu.Do brudzenia będą użyte farby AK .

1. Miro 2025-03-07 19:01:44

Gąski pomalowane ,lepiej nie potrafię. 

1. PAN-KARTON 2025-03-07 19:28:48

Miro

A da się lepiej ? zobaczymy na napędzie będzie bardziej ocenialne Wieża i wanna z kołami w super standardzie a tu taki brud chyba że o czymś nie wiem (?)

1. Miro 2025-03-07 19:49:58

Miro

A da się lepiej ? zobaczymy na napędzie będzie bardziej ocenialne Wieża i wanna z kołami w super standardzie a tu taki brud chyba że o czymś nie wiem (?)

PAN-KARTON

Może i racja ,po załozeniu ocenię czy zostaje tak czy ujednolicić, nie przewiduję walorki pozostałych elementów. 

1. Zbyszek001 2025-03-07 22:43:39

Gąska wygląda całkiem ok. Pamiętaj tylko. Że wewnętrzna strona gąsiennicy po której toczą się koła niśne jest wyjerzdzona. Zdecydowanie bez rdzy i zabeudzeń nawet lekko błyszcząca. To samo dotyczy grzebienia od strony od której styka się z kołem. I nie zależnie czy koło ma bandarz gumowy czy jest metalowe. Bez tego wyblyszcz nią nie będzie wygladało to naturalnie.

Często robi się to pastelami akrylowymi. Lub technika suchego pędzla. Tak samo suchym pędzlem metalicznym jasnoszarym zrób ostrogi traka gąski. Dobrze wygląda nawet zrobić to jasnym metalicznych aluminium lub chrom

Nie wygląda to źle a takie delikatne kontrasty dodają życia gąsce. Tylko rób to na serio delikatnie.

1. PAN-KARTON 2025-03-08 01:37:44

Gąska wygląda całkiem ok. Pamiętaj tylko. Że wewnętrzna strona gąsiennicy po której toczą się koła niśne jest wyjerzdzona.

Zbyszek001

To z czystej ciekawości urodziło się pytanie:

Czy to by oznaczało że, tak jak w samochodzie opony można zamienić stronami dla przedłużenia ich żywotności, zamieniając stronami gąsienice wytarcia by popowstawały na nowo od drugiej strony ?

1. Pashal 2025-03-08 09:13:43

Metalizowanie odpowiednich fragmentów gąsienicy, kół, czy zębów gąsienicy można wykonać również miękkim ołówkiem typu B- 7-8-9.

Przed takimi czynnościami warto zapoznać się ze zdjęciami 7 TP, aby zobaczyć co się w trakcie użytkowania "metalizowało".

Tu zdjęcie zewnętrznych powierzchni gąsienicy i widoczne metaliczne części gąsienicy :

http://derela.pl/7TP_engine.jpg

Tu widoczne metaliczne fragmenty zębów koła napędowego i zębów gąsienicy :

http://derela.pl/7TP_ussr_19.jpg

Bieżnia wewnętrznej strony gąsienic też może być wyślizgana. 

1. PAN-KARTON 2025-03-08 09:28:37

Ale miękkość ołówka sprawdzaj raczej po B.

Jak sama nazwa wskazuje w tym przypadku to cH... strona gradacji 

1. Miro 2025-03-08 09:46:11

Metalizowanie odpowiednich fragmentów gąsienicy, kół, czy zębów gąsienicy można wykonać również miękkim ołówkiem typu H7-8-9.

Przed takimi czynnościami warto zapoznać się ze zdjęciami 7 TP, aby zobaczyć co się w trakcie użytkowania "metalizowało".

Tu zdjęcie zewnętrznych powierzchni gąsienicy i widoczne metaliczne części gąsienicy :

http://derela.pl/7TP_engine.jpg

Tu widoczne metaliczne fragmenty zębów koła napędowego i zębów gąsienicy :

http://derela.pl/7TP_ussr_19.jpg

Bieżnia wewnętrznej strony gąsienic też może być wyślizgana. 

Pashal

Dzięki Dzięki napewno zdjęcia się przydadzą.Metalizowanie gąski zostawiłem na 2 etap bo musiały wyschnąć.

1. Pashal 2025-03-08 11:47:07

Brawo Piotrek za czujność - oczywiście, że B -7-8-9.

Jeszcze a propos jak wyglądają gąsienice po styku z podłożem na przykład w czołgu PT-91 "Twardy" :

https://www.magnum-x.pl/artykul/anatomia-pancerza-polski-czolg-pt-91-twardy

1. Miro 2025-03-09 19:26:03

Montaż gąsek zakończony sukcesem,gąsienice idealnie wymierzone do styku.

1. PAN-KARTON 2025-03-09 20:11:20

Dobre zdjęcia zrobiłeś, bo nic nie widać

Chodzi mi o to jak pobrudzone gąski pasują do standardu kół i wózków ? Z tego co się naczytałem w relacjach to gąsienice lekko zwisają między rolkami podtrzymującymi. (?) ale nie bierz tego za wytyczną

Rezultaty 40 - 60 z 83 pozycji
Udostępnij temat: