Konkurs 20UK. - Zrób to sam czyli coś z niczego. JEEP Wrangler-RUBICON

1. szaman 2025-02-06 13:14:18

No to jedziemy dalej z relacją. Zdradzę Wam, że mam już ukończoną całkowicie karoserię. Ale do tego dojdziemy. Najpierw musiałem te obydwie wanny przód i tył posprawdzać przed wklejeniem jak to wszystko się zgra. Wanny wklejone będą ok 5-6 mm nad podłoga modelu od środka ok. na wysokości drzwi, więc tutaj trzeba zadbać aby to było równo, i zachowana symetria. / na jednej z fotek to widać.

Okazało się jednak, że tylna wanna jest o ok 5mm za długa w kierunku przodu i musiałem jej podłogę o ten kawałek skrócić., tak, aby dolna podłoga/spód / modelu zeszła się razem ./ na wszelki wypadek przewidziałem taką opcję i się przydało bo dawca był inny/

Jak już to mi się udało to doklejenie dachu z szybami i przodu z maską to była formalność. Wszystko pasowało idealnie. Na poglądowych zdjęciach widać model z jednym kołem. To przypadkowe koło, które tylko tak dodałem, aby zobaczyć jak to będzie z tymi felgami. Podoba mi się , więc taka decyzja.- Takie felgi zostaną! / zresztą takie ma oryginalny Rubicon/.

O kołach , zawieszeniu i innych pomysłach napiszę w kolejnym poście. Wrzucam tylko wymiary koła jakie muszę mieć. Będą odstawione od wnęki o grubość sprężyn zawieszenia.

Mam pełna głowę pomysłów na ten model i materiałów na jego temat i wkładam całe swoje doświadczenie aby ten prosty model stał się całkiem przyzwoity i za darmo. 

Przy okazji zobaczcie sobie jaki piękny mam bałagan na stole / ostatnia fotka/. Myślę, że bije Was w tym temacie na głowę! Czy ktoś mi dorówna?

1. FSO 2025-02-06 20:46:16

Szaman ja tego nie kumam, jak z tak prostego modelu można zrobić taką profeskę.

Szukam czapki, bo mi z głowy spadła.

1. AndDi 2025-02-06 21:07:15

FSO

To przy okazji poszukaj i mojej

1. Limaks 2025-02-06 22:14:10

Szaman ja tego nie kumam, jak z tak prostego modelu można zrobić taką profeskę.

FSO

Ha! Bo to widzisz szamańska sztuka tak zrobić. Tylko Henryk tak czaruje!

Kolejny ciekawy model do kolekcji Szamana. 

1. Wojok 2025-02-07 01:16:56

Hmm, kierownica wydaje się lekko zbyt gruba, ale w zamkniętej budzie już się to wrażenie traci

Poza tym idzie elegancko

1. szaman 2025-02-07 07:24:16

Koledzy !. Dziękuję za uznanie mojego wysiłku, ale to właśnie sprawia mi najwięcej radości gdy widzę potencjał w prostym modelu. Zaraz w głowie zaczyna świecić lampka i rodzą się setki pomysłów, a później jest realizacja.

To jeszcze nie koniec. Na razie skończone nadwozie. teraz już obmyśliłem plan jak zrobię sprężyny i zawieszenie, ale na tym się nie skończy. Jeszcze jest kilka pomysłów, które mam zamiar zrealizować do tego Jeepa.

1. Kikol77 2025-02-07 08:42:01

No właśnie - Szaman powinieneś zmienić nick z Szaman na Czarodziej 

Pieknie to idzie, mam nadzieje że na koniec udostępnisz to genialnie poprawione opracowanie :)

1. szaman 2025-02-07 10:39:31

Kikol, jeżeli tylko będziesz chciał to nie ma sprawy!./ ale to w kontakcie priva/ bo nie będę tego nigdzie udostępniał. Wystarczy relacja. Nawet pozwolę Ci wybrać kolor...

Jak już obiecałem wrzucam na szybko kilka fotek gotowego nadwozia z bagażnikiem , który zbudowałem bazując na jednym ze zdjęć oryginału. Drabinkę także. Doszły tez rury pod stopniami drzwi, wydech, antena i szperacz, oraz kompas na masce...Bo tak mi się podobało! Chyba największą robotę zrobił bagażnik, bo ten dach był taki pusty...

Teraz przygotowuje się do zamontowania sprężyn do zawieszenia. Koła to będzie inna bajka...

KOŁO jest tylko poglądowe do testów . !!!

1. Kikol77 2025-02-07 11:24:50

I tu mnie masz :)

Kolor hmmmm wiadomo ze czerwony jest najszybszy :D żółty najbardziej krzykliwy może coś na uspokojenie niebieski :D

Odezwe się na priw na pewno :D

A tak w ogóle to mysle że to jest fajny model zeby zachecic młodych do modelarstwa jest w miare nieskomplikowany (nie licze Szamanowych dodatków) a przytym atrakcyjnie wygląda :D

1. Karol1985 2025-02-07 20:43:26

To może ja....

Szaman buduje prosty model... w kilku postach pokazując swoją wiedzę z zakresu "wiedzy przestrzennej".... 

Jest to niestety problem wśród najmłodszych adeptów naszego hobby, ale to nie czas i miejsce na taką dyskusję....

Nie mniej jednak... Szamanie .... dodałbyś tam co nie co pod spodem.... jak już taki model robisz to chociaż połówki wałów... jakiś wydech .... doda to uroku waloryzacji nadwozia, a płaskości podwozia....no chociaż jakiś wydech z tłumikiem końcowym i rurą wydechową.... 

Poza tym.... 

Dla mnie jesteś wzorem jak młodzi mają patrzeć chociażbym na modele KE od Answera... ( ale oboje to wiemy.... przychodzi to z czasem ).... 

I nie jeszcze raz ktoś mi powie... że darmowe... nie może być lepsze jak pełnoprawne opracowanie ?? 

Wygląda to mega dobrze "Wodzu"

1. szaman 2025-02-07 21:18:33

Karolu, Wydech to przegapiłeś, bo są 2 rury zabezpieczone od dołu. Co do spodu. Tam było czarne. Ja dopasowałem taki spód i nakleiłem. Tam nie będziemy zaglądać, ale może cos , jakieś jak piszesz połówki wałów dojdą, ale najpierw muszę mieć zamocowane sprężyny zawieszenia z teleskopami i koła. Zawieszenie pewnie będzie jutro, a na koła muszę czekać, bo będę miał "prawdziwe" opony z druku 3D,tylko środki/felgi/ będę dorabiał.

Poszukaj, może znajdziesz te 2 rury z tyłu/ chromowane/... są tak zrobione jak w jednym z samochodów.

I tutaj się zgadzamy, bo darmowe może być lepsze od nie jednego sprzedawanego modelu za ciężkie złotówki.! Dlatego tez tak często biorę na warsztat niszowe darmowe opracowania, które maja potencjał i czasem są nawet lepiej i dokładniej opracowane niż te "profesjonalne".

1. szaman 2025-02-09 18:09:24

Witajcie . To znowu ja. Coś mi ta relacja nisko "zjechała" w rankingu co dowodzi tego, ze dawno nie aktualizowałem.

Teraz to już raczej na pewno to co na kołach mam skończone. Czekam na koła. 

Doszło jeszcze kilka "nowości":

1. Zawieszenie/ teleskopy i sprężyny/

2.Kratki ochronne na tylne światła

3.Szperacz na masce i naklejka z kompasem

4.Poprawione ramie tylnej wycieraczki

5. Zaczepy/czerwone/ na przednim zderzaku

6.Brudzenie i waloryzacja podwozia / radosna moja twórczość/ co pewnie spodoba się Karolowi!

Nawrzucałem tam trochę śmieci, które zawsze zbieram, bo mogą się przydać...

7. Maskowanie i osłona przedniego mostu/taka atrapa/.

Przy okazji to zobaczcie  jaki ten mój model jest malutki. To jest dopiero drobnica!!!

1. PAN-KARTON 2025-02-09 18:17:09

Witajcie . To znowu ja. Coś mi ta relacja nisko "zjechała" w rankingu co dowodzi tego, ze dawno nie aktualizowałem.

szaman

A co my mamy pisać jak się widzi takie akrobacje. Ranking zależy tylko od Nas, jeśli w ogóle brać takie określenie pod uwagę.

Drobnica powiadasz

1. szaman 2025-02-09 18:40:12

Też tak mogę! 

1. PAN-KARTON 2025-02-09 18:44:50

Też tak mogę! 

szaman

Henryk nie bierz tego do siebie, to nie mój palec ale i fotomontaż też nie mój. Znalezione na FB przy bardzo dużym powiększenie oryginalnego zdjęcia było widać różnice w wielkości i przenikaniu się pikseli.

Ale jak byś dorobił takiego pieska z kiwającą głową z PRL'u na podszybiu w Jeep'ie to zwrot "Też tak mogę!" zmieni wydźwięk

1. szaman 2025-02-12 14:29:34

Pora na małą aktualizacje. To na razie przymiarki. Jedno co jest na gotowo to JEEP. Dostał 5x sprayem akrylowym /clear/ i się świci jak prosto z fabryki. Podstawka dopiero zaczęta, a kółka w "robocie" będą takie jak na fotkach.

Podstawkę wykorzystałem od "Mad Maxa" . Zmieniłem napis i odpowiednio ją przebuduję i 

1. Karol1985 2025-02-12 15:40:58

A jednak dał się przekonać ;) 

Szamanie cuuuuuudnie to zrobiłeś. Niby prosta rzecz, ale teraz podwozie dorównuje nadwoziu. Swoją drogą te wszytkie dodatki dużo wnoszą do jakości samego modelu. 

I piękne sprężyny Ci wyszły. Masz ten dryg. 

Czekam na balonowe kola z porządnym bieżnikiem jako wisienka na torcie tegoż cudownego modelu. 

1. haydee 2025-02-12 16:19:58

Oj Henryku, jaką ty musisz mieć z tego frajdę . Wszystkim nam tego życzę w tym

naszym hobby. 

1. szaman 2025-02-12 16:43:59

Trafiłeś w sedno. Właśnie mam taką wielką frajdę. Klejenia sprawia mi przyjemność, a nie wnerwia. Robię po swojemu, tak żeby mnie się podobało, a że też podoba się innym to także radocha. I tego Wam wszystkim życzę!

Karol, jednak faktycznie ten spód mimo, że go nie widać to jednak odstawał od reszty, więc zrobiłem jak chciałeś i tez mi się podoba. Z byle czego, ale to już nie ważne...W oryginale nie ma żadnego spodu-czarny karton i tyle!.

A sprężyny... To drut ze zdjętą izolacją nawinięty, rozciągnięty i pomalowany chromem. Potem pociąłem na kawałki dobrane do ilości miejsca gdzie je chciałem wstawić. Ot wszystko. Zawsze tak robię. Cyna mimo, że miękka raczej się nie nadaje do malowania, a goła się utleni i zrobi szara.

1. Wojok 2025-02-12 17:10:16

Sprężyny wzór-konspekt

Rezultaty 20 - 40 z 51 pozycji
Udostępnij temat: