Konkurs 20UK - kapitan Pete Mitchel zgłasza się do misji

1. haydee 2025-02-03 21:52:05

Ten model miał czekać do po wakacjach ale skoro nadarzyła się taka okazja to momentalnie wskakuje na początek kolejki. Samolotu jak i kapitana Maverick'a nie trzeba nikomu przedstawiać a i utworu "Take my breath away" także. To była Tomek ta podpowiedź, oj liczyłem na Ciebie 

Obejrzałem kilka relacji i model wydaje się i wymagający i pracochłonny. W sam raz na konkurs . Ale nie to mi w nim przeszkadza. Jest on niestety wydany w takim dosyć malowaniu retro. Szary, płytki kolor, zero walorki. Trzeba z tym coś zrobić. I tu mam pytanie do was. Zawsze impregnuję kartony przed cięciem, jak do tej pory robiłem to kaponem. Wpadła mi do głowy myśl, żeby do tego lakieru dodać jakiegoś metalizera w kolorze aluminium. Chodzi mi nie o przemalowanie ale o dodanie lekkiego połysku, faktury aluminium, ale tak aby grafika byłą cały czas widoczna. Czy ktoś z was to kiedyś testował? Z kaponem albo innym nitro bądź akrylem? Jeżeli macie jakieś pozytywne lub negatywne doświadczenia to śmiało dawajcie znać. Z dostępnych farb to te na zdjęciach, miał ktoś z nimi jakoś do czynienia?

1. PAN-KARTON 2025-02-03 22:08:19

Ja od dłuższego czasu z dość pozytywnym efektem kapon zamieniam na natrysk BCG przez Aerograf. NA arkusze 2D nie na model.

Nic nie powiem bo sam jeszcze nie ustaliłem proporcji co do mieszania z wodą. Dodanie srebrnej ? trzeba będzie spróbować.

Toyota moja jest tak zaimpregnowana. Ale nie pisałem o tym bo to jeszcze testy.

Brak smrodu, szybki czas schnięcia - plusy

Nie wiem czy na wszystkie rodzaje druku ? Dość mocno zmienia kolor na intensywny ? Ja sam drukuje części i robię to w porozumieniu z moją drukarką i jej chemią - niepotwierdzone

A teraz SUBIK i ogladamy

1. Piotr D. 2025-02-03 22:20:22

Wpadła mi do głowy myśl, żeby do tego lakieru dodać jakiegoś metalizera w kolorze aluminium. Chodzi mi nie o przemalowanie ale o dodanie lekkiego połysku, faktury aluminium, ale tak aby grafika byłą cały czas widoczna.

haydee

Jedno pytanie - po cholerę? ;-) Przeglądam sobie grafikę i fragmenty filmu w internecie, przecież ten samolot był szary, więc ten zabieg jest bez sensu.
    Nigdy czegoś takiego nie robiłem, w każdym razie nie specjalnie. Jedyne co, to przypadkiem zacząłem impregnować kiedyś arkusze modelu za pomocą pędzla, którym wcześniej malowałem jakimś metalizerem i źle go wypłukałem. Wyglądało to słabo. Na Twoim miejscu bym nie kombinował tylko kleił jak jest.

1. Pashal 2025-02-03 22:20:37

Przecież ten samolot nie ma powierzchni w kolorze aluminium, więc po co go chcesz tak potraktować ?

1. haydee 2025-02-03 22:31:38

Nie chcę go przemalować ani też sprawić, żeby się błyszczał. Grafika ma być zachowana ale coś chcę zrobić z samym wrażeniem druku. Ten szary to jest … no nie wiem jak to opisać. Jak z kolorowego papieru do szkoły moich dzieci. Chcę go lekko nasycić barwą ale nie mam do końca przekonania jak. 

1. Piotr D. 2025-02-03 22:35:53

Szary jest kolorem, który ciężko nasycić. Traktowanie go rozcieńczoną farbą aluminiową będzie wg mnie wyglądało słabo. Zaimpregnuj a po sklejeniu polakieruj na błysk, to nasyci kolory.

1. Pashal 2025-02-04 11:04:37

Zdjęcie filmowego samolotu - tam błyszczące są tylko czarne i niebieskie fragmenty malowania - reszta jest matowa w kolorze szarym.

https://foxreno.com/newsletters/gallery/top-gun-movie-films-in-northern-nevada-showcases-fallon-weapons-school-nas-naval-base-f18-military-flying-mavrick-ton-cruise-hollywood-superhornet-tom-cruise-top-gun-maverick?photo=3

Dodanie 'brokatu aluminiowego" tylko może zepsuć ten model, ale to Twój model, więc zrób sobie z nim co chcesz. 

1. Prod1gybmx 2025-02-04 13:48:28

Ułaaaa! Siadam w pierwszym rzędzie. Sam go kiedyś kleiłem (o ile to jest ten sam projekt co modelik). Nie zapomnij o pełnym retuszu elementów zawiasu skrzydeł przed sklejeniem. (ja zapomniałem). Bedzie otwarty dziub i kabina? Czy zachowujesz tą piękną sylwetke samolotu? 

1. haydee 2025-02-04 16:13:29

... Bedzie otwarty dziub i kabina? Czy zachowujesz tą piękną sylwetke samolotu? 

Prod1gybmx

Nie, przedział radaru będzie zamknięty, kabina też. Jakoś ten złamany dziób zawsze mi trochę przeszkadza w odbiorze maszyny. 

1. szaman 2025-02-04 17:52:25

Pierwsze co bym zrobił to zeskanował model w 600DPI, a następnie nieco nasycił kolory i z tego kleił. Użył bym papieru/ pomysł Piotrka/ Satynowego o gramaturze 250G/m2/. Przed klejeniem 2x prysnać akrylem w połysku. Model nie będzie się błyszczał, ale będzie miał taki właśnie lekki błszcząco-matowy wygląd. i najpierw Test oczywiście. Klejenie z ksero to sama zaleta, bo można wiele poprawić, a w razie "W" dodrukować. Tyle ode mnie. Nie polecam żadnych eksperymentów z dodawaniem czegoś do impregnatu. Możesz zepsuć model.

Hornet to piękna maszyna. Kleiłem 2. Z MM i od Halińskiego. Ten Twój byłby fajny na kredzie jak ten od Hala.

1. Jacek-KP 2025-02-04 19:00:08

Wszystko pięknie, ładnie, ale jeśli to ma być model z "Top Gun", to gdzie podwójna kabina? Pilot latał zawsze z nawigatorem.

1. haydee 2025-02-04 19:14:43

Wszystko pięknie, ładnie, ale jeśli to ma być model z "Top Gun", to gdzie podwójna kabina? Pilot latał zawsze z nawigatorem.

Jacek-KP

Z nawigatorem latali na Tomcat’ach w pierwszej części. Hornet z drugiej był już z pojedyńczą kabiną.

1. haydee 2025-02-09 12:46:51

Farba zakupiona, padło na Ak xtreme metal Duraluminium. Trochę liczyłem na skład chemiczny na opakowaniu ale się przeliczyłem. Nie ma tam nic co trochę utrudnia dobór lakieru do którego będzie to dodane. Jedynie znalazłem info, żeby nie używać niczego akrylowego i że należy używać do tego rozcieńczalników do farb olejnych. Nie znam się i potrzebuję z tym pomocy. Czy mogę to mieszać z lakierem nitro czy trzeba z czymś innym?

1. PAN-KARTON 2025-02-09 14:58:59

Farba zakupiona, padło na Ak xtreme metal Duraluminium. Trochę liczyłem na skład chemiczny na opakowaniu ale się przeliczyłem. Nie ma tam nic co trochę utrudnia dobór lakieru do którego będzie to dodane. Jedynie znalazłem info, żeby nie używać niczego akrylowego i że należy używać do tego rozcieńczalników do farb olejnych. Nie znam się i potrzebuję z tym pomocy. Czy mogę to mieszać z lakierem nitro czy trzeba z czymś innym?

haydee

O, o ,o !?! - ja bym uważał i odpuścił ten produkt. Typowa chemia do plastików. Jak by to tego pasowała benzyna lakowa (?) to od razu posmaruj model masłem i z pomidorem będzie najlepszy.

Nawet próba na boku może nie pokazać Ci tego co się stanie po 3 miesiącach. Farby olejne nie zasychają tak jak "akrylowcy" by to określili, szybko. Chciałbym ten szary zobaczyć na żywo i dowiedzieć się co tam aż tak Ci nie pasuje

1. haydee 2025-02-15 14:23:19

Mikstura gotowa i kartony zalakierowane. Na razie raz po druku, teraz się mocno zastanawiam czy dać drugi raz. Poczekam ze dwa dni czy nie ciemnieje jak drewno po nitro. Najlepszy efekt dał 5% roztwór farby z lakierem nitro mat. Lekko wyostrzyło kolor i go nasyciło ale bez efektu zakrycia oryginalnego druku. Jest fajny mat z metalicznym tłem. Ale bez obaw na czarnym nie odkształca koloru. Jeszcze raz się okazało, że świat jest mały. Dokupowałem drugi egzemplarz do testów i co się okazało, że kupuję go od aragorna . Więc bonusowo miałem jeszcze okazję zobaczyć druki do Vulcana. 

1. Pashal 2025-02-15 16:18:10

No zobaczymy, zobaczymy, czy model zyska na wyglądzie, czy wręcz przeciwnie ?

1. haydee 2025-02-15 16:34:38

No zobaczymy, zobaczymy, czy model zyska na wyglądzie, czy wręcz przeciwnie ?

Pashal

Ciężko byłoby tej grafice już zaszkodzić . Żartuje, pewnie że często  takie pomysły bardziej szkodzą niż pomagają. Tu było robione sporo testów i wydaje się, że wybrałem najbliżej tego co sobie wymyśliłem. A jak coś nie wyjdzie to kupię jeszcze jeden egzemplarz i się nie przyznam .

1. KARTOM 2025-02-15 16:50:22

Rób jak uważasz ale uważaj jak robisz... Najważniejsze żeby efekt był dla Ciebie zadowalający

1. mirkuch 2025-02-16 08:03:55

Dominik a pokażesz jak wygląda jakiś fragment/arkusz po wyschnięciu z bliska, tak jak np. na zdj 5 z pierwszej wrzutki? Jestem ciekawy jak to wyszło i oczywiście Twojej opinii, czy o taki efekt chodziło z góry dzięki!

1. haydee 2025-02-16 15:23:44

Powiem wam, że ruskie to by się mogli u mnie uczyć tworzenia pokryw w technologii stealh. Nie żartuję, jak patrzę na to ich bieda malowanie na Su-57 a to co mi wyszło to odstawiłem ich na parę długości . A tak na poważnie. Rano pomalowane drugi raz. I jest dobrze. Brak połyskujących refleksów, mat  z aluminiowym tłem ale nie wpływający na to co jest nadrukowane. Dodatkowo znikło to co nas złości w nowoczesnych drukach, czyli pikseloza widoczna na zdjęciach makro. Ale żeby nie było tak różowo to napykałem sobie sam kłopotów. Zawsze malowałem gąbkowym wałkiem. Jego minus jest taki, że pod koniec lakierowania nitro się już rozpływa. Postanowiłem więc zamienić wałek za 2 zł na dedykowany do lakierów nitro wałek za 10 zł. Miało byś jakby luksusowo. I co, i ten super wałek zaczął gubić włoski. Skończyło się ścinaniem ich żyletką, jest ok ale nigdy więcej tego dziadostwa. Poniżej parę fotek. Skalę pokrycia najlepiej widać na różnicy na białym przed i po lakierowaniu.

Rezultaty 0 - 20 z 45 pozycji
Udostępnij temat: