Bae Sea Harrier

1. alekx 2025-02-17 11:18:24

Właściwe ułożenie dysz wylotowych

1. PAN-KARTON 2025-02-17 11:49:12

Ułożenie dysz wylotowych

alekx

Ale że co ?

Te dysze były chyba obrotowe więc ich położenie zależy od położenia samolotu i manewru ?

1. szaman 2025-02-17 12:40:06

Piotrek. Oczywiście, że dysze są obrotowe. Ustawiane odpowiednio podczas startu i lotu. To tak jak w moim Ospreyu silniki. Sklejałem 2 Hariery, z MM i od Hala i zawsze ustawiałem dyszę na stałe. W pozycji w dół jeżeli samolot stoi na kołach.

1. PAN-KARTON 2025-02-17 13:10:57

Ja byłem ciekawy co miał na myśli Alekx zakładając ten wpis.

1. alekx 2025-02-17 14:22:01

W galeriach zauważyłem ten model którego autorem jest klubowicz o ksywie "karakan1982", jednakże jak ująłem w komentarzu przy tym modelu krawędzie przednich i tylnych dysz wylotowych nie są ze sobą zgrane. Krawędzie powinny być tak ułożone że przy pozycji pionowej lub poziomej linijka przyłożona na płasko powinna idealnie przylegać do obu dysz. Prowadziłem "dialog" prywatnie z autorem modelu, ale nie mogłem tam wstawić swoich zdjęć więc wstawiłem je na tym forum aby mógł porównać sens mojego wpisu. Wystarczy zajrzeć do galerii, obejrzeć zdjęcia gdzie widać model od dołu, wtedy zrozumiesz/cie o co mi chodziło przy wstawieniu zdjęć z mojego modelu.

1. PAN-KARTON 2025-02-17 15:39:35

OK, teraz się wyjaśniło.
    Jak mogę to zaproponuje przerzucenie tej porady do Technik Modelarskich, bo budowy modelu tu nie ma.

Wchodzisz w klawisz Podejmij Akcję ( ale ten duży na samej górze a nie ten pod numeracją stron )
    tam klikasz Edytuj Temat

I wybierasz z kategorii docelowe miejsce porady modelarskiej. I THE END

1. Wojok 2025-02-17 21:33:29

Generalnie, to te dysze mają bardzo zły kształt.

Przy takich dyszach, to słabo by to leciało, a na pewno by się to nie uniosło w pionie.

Ale faktem jest, u Karakana1982 komputer z lekka się rozregulował

1. alekx 2025-02-18 12:04:13

Generalnie, to te dysze mają bardzo zły kształt.

Przy takich dyszach, to słabo by to leciało, a na pewno by się to nie uniosło w pionie.

Ale faktem jest, u Karakana1982 komputer z lekka się rozregulował

Wojok

Nie jestem wyłącznie od krytykowania, jednak gdy zauważyłem taki błąd musiałem o tym napomknąć. Gdybym śledził relację z budowy jeśli taka była to może wcześniej bym o tym napisał i wykonawca modelu mógłby to poprawić. Ja już nie pamiętam jak kleiłem ten model, ale oglądając ten wystawiony w galerii w rękach trzymałem swój model i oglądałem okładkę wraz z rysunkami montażowymi (okładki zawsze sobie zostawiam), dlatego wpisując takie uwagi mam 100% pewności co do ich słuszności a nie przez złośliwość.

Alekx

Rezultaty 0 - 8 z 8 pozycji
Udostępnij temat: