Osada Dwa Młyny TALAR - Młyn wodny 1:87

1. PAN-KARTON 2025-03-29 05:43:14

I wstaje nowy dzień w drodze.

A wiecie że konkurs modelarski w REDZIE skrócono o 1 godzinę ?

I to akurat z soboty na niedzielę, świństwo 

1. AndDi 2025-03-29 07:23:58

Fajne zdjęcie

1. Wojok 2025-03-29 11:37:18

I wstaje nowy dzień w drodze.

PAN-KARTON

Fajnie

U mnie, szaro, ponuro i pada - jesień jakaś, czy co ?

Miłych spotkań i powodzenia życzę

1. PAN-KARTON 2025-03-29 15:20:34

Powodzenia nie szukam  - sami faceci 

Mile spotkania są za każdym razem.

Ale warunki mamy luksusowe. Dostaliśmy wycenie 2 osobowego pokoju takie coś. Będziemy się ganiać w piżamach... 

1. FSO 2025-03-29 17:06:40

Jeszcze a propos samego modelu:

Podejrzewałem, że powstanie coś super, ale nie aż tak. Teraz rozumiem tyle czasu poświęconego na sam zamysł i projektowanie w głowie modelu. Efekt osobnych wypaczonych desek jest fantastyczny. W związku z tym podejrzewam, że po skończeniu budowy nie będzie widać, że to jest w ogóle karton. Wielkie brawa i szacun, ale oczywiście czekam na finał. No i powodzenia w Redzie!

1. jagdtiger2 2025-03-29 18:15:42

Piotrze gdzie ty byłeś ? Bo nie mogłem cię namierzyć w Redzie. Obserwowałem twój tworzec i chyba przy nim nie stałeś 

1. Wojok 2025-03-29 18:51:31

Piotrze gdzie ty byłeś ? Bo nie mogłem cię namierzyć w Redzie. Obserwowałem twój tworzec i chyba przy nim nie stałeś 

jagdtiger2

On jest ciężki do zlokalizowania - w Przeciszowie też do tego pomocy potrzebowałem

1. mirkuch 2025-03-29 21:43:55

Ta lampa/latarnia robi super wrażenie, jak zresztą cały "ganek"  Ja się zastanawiam jak takie malizny Wam tutaj wychodzą tak rewelacyjnie. Ktoś wcześniej rzucił dobrą uwagę, że chyba musimy zacząć od Ciebie oczekiwać autentycznie płynącej wody ja to dodatkowo czekam na poruszane wiatrem drzewa - jakbyś pytał

1. Limaks 2025-03-30 08:57:27

jagdtiger2

Cały dzień w zasadzie (oprócz obiadu) spędziliśmy na wystawie. Ciężko stać cały czas przy swoim modelu. Piotrek był ze mną w pobliżu. Krążyliśmy sobie tu i tam... Piotrka poznasz po okularach i czapce z Kartonówek. Jako jedyny na tej wystawie ma taką. 

1. PAN-KARTON 2025-03-30 08:59:57

jagdtiger2

Na dworcu jest ochroniarz więc co j go tam będę pilnował.

O tej 13 - 16 byliśmy z chłopakami na tak zwanym mieście coś zjeść. A po 16 to już pływaliśmy po morzach i oceanach u Nas w pokoju.

W studiu 3D też z Pawłem spędziliśmy dobrą godzinę na dyskusjach z tym czarodziejem od drukarek. I nie pisze tu sarkastycznie o gościu, bo wiedział dużo o tym co opowiada.

1. PAN-KARTON 2025-03-31 05:21:44

jagdtiger2

On jest ciężki do zlokalizowania - w Przeciszowie też do tego pomocy potrzebowałem

Wojok

hahaha... - za to mi perfekcyjnie opisali koledzy kto mnie szuka.

- Piotrek, jakaś kaleka Cię szuka ( Wojok miał wówczas jeszcze rękę w opatrunku medycznym ) Ale to określenie zapamiętane zostanie do końca życia. Mistrzostwo świata

ps:

Wracam do Młyna.

1. Wojok 2025-03-31 09:27:55

hahaha... - za to mi perfekcyjnie opisali koledzy kto mnie szuka.

- Piotrek, jakaś kaleka Cię szuka ( Wojok miał wówczas jeszcze rękę w opatrunku medycznym )

PAN-KARTON

Hmm, co Ty wiesz o perfekcji ?

Ewidentnie powinni byli powiedzieć: jakiś kaleka.

Wszyscyście pewnie nałapali w szkole dwójów jak mrówków, za nie umienie odmieniowywania końcówków !!!

1. PAN-KARTON 2025-04-01 06:25:22

Hmm, co Ty wiesz o perfekcji ?

Ewidentnie powinni byli powiedzieć: jakiś kaleka.

Wszyscyście pewnie nałapali w szkole dwójów jak mrówków, za nie umienie odmieniowywania końcówków !!!

Wojok

No to idąc pouczony przez świat, jak jakiś kaleka wsiałem w pociąg i dotknąłem ścian które budują się u mnie na macie. Przy okazji bardzo miłe spotkanie z bracią modelarską w Pabianicach. Wszystko na wariackich papierach bo byłem tam tylko 4 godziny. Pozdrawiam z tego miejsca i dziękuję za gościnę Rafałowi i za miłe spotkanie z Marcinem. Oraz za wirtualny omlet z brokułami od drugiego Marcina, najedliśmy się przez Messengera jak nie wiem co

Przemiłe chwile

1. AndDi 2025-04-01 08:45:55

Zdjęcia może i fajne by były, gdyby nie ten osobnik, co się wtranżolił w kadr

1. destroyer84 2025-04-01 11:33:07

Piotrze, Ty to normalnie jesteś Indiana Jones modelarstwa i całych Kartonówek!!! 

1. jagdtiger2 2025-04-01 16:09:15

Powiem że świetny pomysł dotknąć w realu tego co się skleja w domu. Też mi chodziło po głowie polecieć do Londynu i wejść na Belfasta, zanim zacznę sklejać jego model 

1. PAN-KARTON 2025-04-01 19:28:34

Andrzeju nie dało się, czuje się przywiązany do tego całego Młyna. Wtranżolenie obowiązkowe Do tej pory nie byłem tylko w domku rybaka żeby podpatrzeć real.

Tomku, , mi też w to trudno uwierzyć. W 99% są to zbiegi okoliczności i totalny spontan. Wpada pomysł, krótka reorganizacja czasu, sprawdzenie wykonalności i w drogę. COś tam można zaplanować na podstawie kalendarza imprez, ale jak to jest załatwiane to długo by opowiadał.

Adamie aż taki hardcor to nie jestem. Mam takie zainteresowania że sklejenie podstawowych, ciekawych budowli z własnej dzielnicy nie dało by rady do końca życia. Nie muszę się zastanawiać czy sklejać wieżę jakiegoś ratusza w Polsce czy BigBen z Londynu. Ale jednemu z kolegów modelarzy powiedziałem ze moim marzeniem było by skleić Sagradę Familię z Barcelony. Teraz lecą reklamy >>> Barcelona za 179zł WI...AR, po jakimś tam zaplanowaniu jest to osiągalne.

Rozwijając temat. Ile się słyszy i czyta polemik kolegów ile śrubek było w podwoziu samolotu, albo ile nitów na czołgu ect... Dobrym pomysłem jest sklejanie konkretnego egzemplarza np. muzealnego. I wówczas taka wizyta i dokumentacja fotograficzna jest obowiązkowa. Na podstawie zdjęć i planów z internetu nie da rady złożyć czegoś na konkretny wzór. Jest tyle mylącej nieprawdy w internecie że szok.

1. PAN-KARTON 2025-04-04 03:43:10

Jak nie ma czasu to trzeba go wydusić z zegara. Od wtorku rozpoczęły się prace dekarskie. Papa, obróbki blacharskie, drewniane regionalne zdobienia na krawędziach dachów, póki co daszków.

W pasku 2mm muszę zrobić otwory co 1mm, i naciąć wzorek ala zębatka + końcówki, piękna ciesielska robota. Takich firaneczek potrzeba ponad 1 metr bieżący.

Miałem zagwozdkę techniczną. Po mojemu ktoś dał ciała przy renowacji połaci dachowych i zastosował nowoczesną papę nawierzchniową zgrzewalną. Fachowcy którzy to robili mieli ewidentnie problem z poprawnym a przynajmniej estetycznym rozliczeniem pasów papy. Nie ważne.
    Moim zdaniem powinni jednak pod nadzorem konserwatora położyć ją w starym stylu, czyli z podlewką bitumiczną na łączeniach.

Chciałem tak zrobić, w sumie jeszcze można. Sam nie wiem, trzymać się bardziej oryginału czy nie do końca sprawdzonych wizji
    Grunt że powoli do przodu.

1. PAN-KARTON 2025-04-04 07:02:40

I drugi daszek można uzbrajać w detale.

1. AndDi 2025-04-04 07:52:31

Historycznie, to ta papa termozgrzewalna słabo wygląda, ale pod względem zabezpieczenia jest jednak dużo lepsza i starcza na wiele lat więcej niż tradycyjna. Powiem szczerze, że jestem trochę zdziwiony jak ona się świeci, bo sąsiad skończył dach i u niego była matowa. Na dodatek wysypał ją otoczakami jako ochrona przed dziobami krukowatych i wygląda to fajnie.

Rezultaty 60 - 80 z 86 pozycji
Udostępnij temat: