Żaglowiec "Dar Pomorza" Mały Modelarz 4-5/2002

1. beata 2014-03-05 20:35:30

Dosyć długo Cię gryzło.

1. Wojok 2014-03-15 19:52:32

Witam.No to kolejny mały kroczek :-) Nadziurkowane,wycięte,pod prasą i gotowe :-) Otwory pod słupki relingów troszkę odsunąłem od krawędzi pokładu.Oryginalnie były bardzo blisko niego,i obawiałem się,że się powyrywają.

1. szaman 2014-03-15 20:22:10

Coś ruszyło. Powiedz czym wbijasz te pluskiewki. Przecież to twarda deska.

1. Wojok 2014-03-15 21:43:15

Hejka,tą wierzchnią warstwę przebijam punktakiem,a głębiej są wióry,więc wchodzą jak g...o w muszlę :-) 

1. primo 2014-03-16 09:00:51

Adamie oszczędź nam takich porównań :-P.

A pro po jeszcze pokładu. Oryginalnie było podkleić na 2 mm tekturę?

1. franczeski 2014-03-16 09:14:39

Powoli kończę "Złotą Łanię" i coraz bardziej ciągnie mnie do "Daru Pomorza". Będę więc podglądał. Ponieważ żaglowiec był cały nitowany, spróbuję to pokazać.

1. Wojok 2014-03-16 15:50:21

Wojtek93
    Adamie oszczędź nam takich porównań :-P.

No doooobra :-(  Ale nie na pewno :-P

Wojtek93

A pro po jeszcze pokładu. Oryginalnie było podkleić na 2 mm tekturę?

To nie jest 2mm,tylko 1.7mm.Taka mi się trafiła.Zwykle się nie przejmuję grubością tektury przy szkielecie.Wiem,że przy podklejaniu pokładu to już ma znaczenie,ale w tym wypadku to nie problem,bo cały szkielet nad linią wodną jest obniżony o jeden milimetr.Te niuanse nie zagrają roli,bo najpierw będę przyklejał burty,a dopiero potem dopasowywał poszycie denne.

franczeski
    Powoli kończę "Złotą Łanię" i coraz bardziej ciągnie mnie do "Daru Pomorza". Będę więc podglądał. Ponieważ żaglowiec był cały nitowany, spróbuję to pokazać.

Hmm,przy moim tempie,myślę,że dość szybko przyjdzie czas,że to ja będę podglądał :-) Nity w skali 1:200 ? Nawet nie myślę o próbie szarpania się z czymś takim :-) Ale jeżeli Tobie to wyjdzie,to pancerniacy znowu będą szczęk szukali...ale tym razem to już na księżycu :-)

1. Wojok 2014-04-13 19:27:01

Hejka.Hmm,jak widać na pierwszym zdjęciu,okazało się,że grubość tektury do podklejenia pokładu miała jednak znaczenie :-/ Aczkolwiek,pamiętam,że przy budowie pierwszego kadłuba,ta część również była zbyt wysoka mimo,że podklejka kadłuba była ok.Nic to,trudności zostały pokonane i jest ok :-) Przy okazji,dziś dotarło do mnie,dlaczego miałem trudności z równym przyłożeniem linijki do krawędzi części którą chcę nożykiem obciąć.Po prostu światło z lampy odbijało mi się od linijki i raziło po oczach.Rozwiązaniem ( ostatnia fotka ) jest zwykła maskująca taśma.Problem niby banalny,a jednak bardzo mnie męczył.Spotkał się już ktoś z tym,czy tylko ja taki ułomny jestem ? :-/

1. Pan Dziobak 2014-04-13 21:02:56

Nie rozumiem czego ta rzekoma ułomność ma dotyczyć?
    Powinieneś opatentować, linijkę bezodblaskową ;-)
    W kwestii cięcia, używam takiej linijki ze stalową wkładką, a właściwie nakładką.

1. Wojok 2015-05-04 00:27:11

Hejka,szaman będzie mnie chłostał,ale trudno,na razie wracam do "Daru Pomorza" :-\  Bez problemów oczywiście się nie obeszło :-(  Przy przyklejaniu poszycia burty wyszło mi,że niewłaściwe jest nachylenie przedniego pokładu - nie pasuje do burt,no i trzeba było szkielet amputować.Przedni pokład zostawiłem przyklejony do jednej wręgi i przez to mogłem sobie jego nachylenie dowolnie ustawiać przy przyklejaniu burty.Teraz do tego dopasuję szkielet i będzie ok :-)  Dodam tylko,że ta szopka wyszła z pewnością z mojej winy,bo przy pierwszym kadłubie wszystko pasowało elegancko :-\ 

1. jan1912 2015-05-04 08:15:35

Będzie ciekawie :) stary żaglowiec ze starego MM. Fajnie że wznowiłeś relację, a szaman zużył cały bicz na mnie ;) Najpierw przyklejasz górne poszycie czy dolne? 

1. Wojok 2015-05-04 12:04:27

Hmm,on nie jest taki stary.Co prawda parę latek ma ale opracowany elegancko i na fajnym papierze wydany.Chyba jakiegoś gów.....go kartonu do szkieletu użyłem,że takie kłopoty tym razem mam.A co do kolejności,to najpierw jadę z burtami,a potem poszycie części podwodnej.Ale fajnie,że na Tobie szaman bata zużył - zawsze lepiej jak komu innemu się dostaje,nie ? :-) :-) :-) 

1. jan1912 2015-05-04 18:08:30

Najlepszy odpoczynkiem jest patrzenie jak inni pracują, ot co ;) może gó***ny był nie karton ale klej? coś się przesunęło, zdeformowało? nawet najlepszym się zdarza :p a Szaman musi nowy bat kupić- niedługo nowy parowóz zaczynam. A nie łatwiej byłoby najpierw spasować dół, a potem góre?

1. szaman 2015-05-04 20:01:56

Adam!, nic nie będę nadawał!... ważne ,że kleisz. Powodzenia.

1. Wojok 2015-05-05 01:20:39

Łał,amnestia,super :-)  Ale spoko,"Hornet" też będzie.Nie jestem pewien czy ten,bo bardzo mnie ten z Modelka kusi,ale jakiś na pewno będzie :-)  Jan,masz rację,łatwiej jest okleić dno,a potem burtyAle gdy nakleisz burty na poszycie denne  zosteje nieładny występ na linii wodnej :-\  A gdy to zrobisz w odwrotnej kolejności i dobrze to spasujesz,to efekt jest o wiele lepszy.Spójrz na wcześniejsze fotki pierwszego kadłuba.

1. Rumak 2015-05-05 08:15:00

Każdy ma swój sposób wykonywania kadłuba, który mu najlepiej wychodzi. Można wykonać najpierw dno, następnie przymierzając burtę  "na zakładkę" z dnem, odrysować cienkim ołówkiem linię wodną burty. Wzdłuż tej linii odcinamy naddatki dna. Teraz styk poszycia dna i burt będzie pasował do siebie idealnie. Przyklejamy burty i uzyskujemy w ten sposób równe przejście powierzchni burty z dnem, bez niepotrzebnego uskoku. No ale jak wspomniałem, każdy ma swój sposób wykonania. No i dobrze! 

1. szaman 2015-05-05 17:20:08

To wychodzi na to,że w galerii będą tylko parowozy...! super!

1. Wojok 2015-05-05 20:16:30

Taa,od szamana bije optymizmem aż miło :-) A tak z innej beczki,ma ktoś namiary gdzie można dostać drewniane maszty i reje do "Daru Pomorza" ?

1. szaman 2015-05-06 11:19:22

Szaman ma .Raczej wysyłkowo. Musisz pokopać w necie, bo są takie sklepy. Wiem, bo zięć kupował maszty do żaglowca. Były tam tez inne elementy jak latarnie, kotwice , działa itp. daję Ci link do takiego sklepu: Przed chwilą znalazłem coś takiego:
    http://www.modelarstwoszkutnicze.com/elementy.html

przeglądnij ofertę, jest tam chyba wszystko dla szkutnictwa, a jak nie, to wpisz "wujkowi" co Ci potrzeba a wujek poszuka....

1. Wojok 2015-05-07 00:22:36

Dzięki szaman,pod tym adresem nie ma :-(  A na wujka nalegam od pewnego czasu,ale za diabła nie chce dziad współpracować :-( :-( :-( 

Rezultaty 20 - 40 z 275 pozycji
Udostępnij temat: