Nowa wersja Kartonowki.pl

1. AndDi 2016-05-07 11:22:40

Wojok
    szaman
    Do Dzeja. Coś masz spaprane w przeglądarce.
    Hmm,niekoniecznie,mi też się to zdarzało.Nie wiem po jakim czasie,ale jednak.Teraz,jak planuję dłuższy esej pisać,to piszę go w jakiejś innej aplikacji,czy jak to się tam zwie,i kopiuję,albo piszę w standardowym okienku i kopiuję przed wysłaniem.Wtedy,w razie czego,tylko wklejam i szafa gra :-) Ale co by nie było,takie cuda-wianki mi się też zdarzały :-( 
    Chyba każdemu nam się to przydarzyło. Jak nie tu to w innych logowanych serwisach. Ja postępuję dokładnie tak samo jak Wojok.

1. dzeja 2016-05-07 22:08:44

dzeja
      Czasem przygotowuję tekst w zewnętrznym edytorze lub kopiuję to co napisałem. Ale nie zawsze i wtedy klops. .

i wróciliśmy do punktu wejścia. Tylko @kristoreed.

1. szaman 2016-05-13 16:49:09

A nowej wersji jak nie było ,tak nie ma. Miało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle.... Krzysiek apelował do mnie o więcej wiary, ale cóż...wiara mi się jakoś kończy....

1. noker 2016-05-14 17:46:40

szaman
    ... ale cóż...wiara mi się jakoś kończy....

Mogę Ci podesłać trochę mojej. Tylko nie prze#%*^ol na głupoty! 

1. dzeja 2016-05-27 17:14:44

MARES
    Chciał bym zapytać czy będzie wprowadzony licznik (nie wiem czy to jest możliwe) odwiedzin w poszczególnych  relacjach z budowy? Myślę, że była by to świetna rzecz dająca jasność co do zainteresowania danym tematem. ( Oczywiście nie wszyscy czytający, również komentują ). A kiedy nie ma wpisów jest to dla wielu demotywujące w kwestii prowadzenia dalszej relacji. Licznik wiele by tu wyjaśniał. Pozdrawiam Marek
    Akurat czytałem uwagi o małym zainteresowaniu na paru relacjach. I też poprę tą propozycję. Sm korzystam z bezkomentarzowo z wielu relacji.

1. szaman 2016-06-11 09:17:43

Okazuje się,że zainteresowanie naszą stroną jest też po drugiej stronie "bajorka".Moja propozycja w związku z tym jest taka, żeby strona główna Kartonówek miała przełącznik i można było wybrać drugi język . Angielski. Polska wiedzie prym na świecie w modelarstwie kartonowym i wydawnictwach z nim związanych więc byłoby fajnie mieć więcej klubowiczów z całego świata.

1. Wojok 2016-06-11 10:54:43

Też wymyślił,angielski,mam go już po dziurki w nosie.Niech się uczą łosie języków jak chcą czerpać ze źródła mądrości  :-)  Spoko,spoko,żartuję,zastanawiam się tylko,szaman,w jaki sposób się okazało to zainteresowanie ?

1. AndDi 2016-06-11 11:00:17

Oj Wojok jesteś nie w temacie. Chodzi o Freda. Poczytaj sobie:
    http://kartonowki.pl/index.php?mA=theMenu&wM=4&modA=theModel&modI=4644

1. szaman 2016-06-11 11:05:16

Mieliśmy już kolegów z Kamczatki, którzy też mieli problem z polskim. Pomijam kolegów Polaków za granicą.Jednak chyba przydałby się angielski na naszym forum. Ty Wojok możesz mieć go po dziurki w nosie, ale to tylko Twoje zdanie. Innym by się przydało. Poza tym dla mnie angielski jest dużo łatwiejszym językiem niż nasz i dlatego trzeba cenić "łosi",  którzy mimo trudności chcą się porozumieć w naszym skomplikowanym języku. Sam miałem taki przykład w USA, że meksyk w sklepie koniecznie chciał się nauczyć polskiego i za każdym moim pobytem wypytywał się o słowa i polskie określenia. Za każdą wizytą chwalił się czego się nauczył...To nie jeden przykład...

1. Wojok 2016-06-11 11:17:00

Spoko chopoki,nie jestem w temacie,bo nie udało mi się przebrnąć przez tą galerię :-(  A angielskiego mam po dziurki w nosie,bo go nie umiem i mam kłopoty jak cholera :-) :-) :-)  A Ty się szaman nie denerwuj ( wieeem,że się nie denerwujesz :-)  ),bo pisałem,że żartuję.To bardzo dobry pomysł jest.

1. szaman 2016-06-11 11:25:50

Oczywiście nie denerwuję się.Tym bardziej na Ciebie. Mamy swój układ i znamy się już chyba wystarczająco dobrze. A to ,że nie znasz angielskiego dobrze to tylko Twoja zasługa. Mój angielski jest taki,że rozumiem, potrafię się porozumieć , przeczytać , napisać (ale tylko w sprawach technicznych).  Poza tym angielski -angielski i angielski amerykański to dwie różne sprawy. Chyba o tym wiesz. Można się porozumieć , ale diabeł tkwi w szczegółach.

1. Wojok 2016-06-11 11:29:56

No,ja mam do czynienia z angielskim - irlandzkim.To już kompletna porażka.Zdaje się,że podobnie jest z angielskim - szkockim i z angielskim - walijskim :-) 

1. szaman 2016-06-11 11:32:33

To już chyba wyższa szkoła jazdy.....Odpuszczam

1. szaman 2016-06-11 11:40:55

Czy Krzysiek się wreszcie odezwie?. Wiara mi się wyczerpuje....

1. dzeja 2016-06-12 21:29:16

szaman
    Okazuje się,że zainteresowanie naszą stroną jest też po drugiej stronie "bajorka".Moja propozycja w związku z tym jest taka, żeby strona główna Kartonówek miała przełącznik i można było wybrać drugi język . Angielski. Polska wiedzie prym na świecie w modelarstwie kartonowym i wydawnictwach z nim związanych więc byłoby fajnie mieć więcej klubowiczów z całego świata.

Angielski da szansę na zaistnienie poza PL. Ciekawa propozycja. Obawa, że może przyczynić się to do przyspieszenia fali tanich podróbek wycinanek MADE IN CHINA nic nie da. Jest to nie do powstrzymania jeśli ma się zdarzyć. Ważne aby ‘NASZE’ były wysokiej klasy i jakości. Już kiedyś trafiłem na chińską stronę z pirackimi plikami cyfrowymi modeli do wydruku.
    Ale wrócę do dnia dzisiejszego. Jacek-KP w mej relacji B25j wywołał ważny temat ‘czytelność zdjęć’. Zacytuję mój komentarz :
    oglądając zdjęcie pokazujące problem złego oznaczenia na stronie z kartonowki.pl widać bardzo niską czytelność mych opisów. Mój oryginał ( 2816 x 2112 ) jest bardzo czytelny – bez uwag. Gdy oglądam pobrany ( 800 x 600) jest troszkę lepiej  niż bezpośrednio na stronie. Problem tkwi raczej w ograniczaniu rozdzielczości na kartonowki.pl. Zmiana koloru, sądzę że niewiele pomoże, raczej powiększenie czcionki i jej dobór’. 
    Rozwiązaniem było by, aby przechowywać zdjęcia na serwerze z większą rozdzielczością, a wyświetlać je przynajmniej w 1600 x 1200. Zalogowany użytkownik mógłby pobrać z pełną rozdzielczością. Oczywiście z zachowaniem praw autorskich.Nie wiem czy jest to do osiągnięcia na stronie prowadzonej i utrzymywanej na serwerze jako ‘non profit’.

1. szaman 2016-06-22 15:48:42

Nie wiem jak Ty to robisz, ale ja swoje zdjęcia o dużej rozdzielczości opisuję (dodając opis)i  i w programie XnWiew zmieniam rozmiar zdjęcia na 14/8 lub 15/9 cali. To jest ok 150 kB na stronie co bez problemów przyjmują "kartonówki. Zdjęcia są duże i czytelne.

1. Jacek-KP 2016-06-22 20:21:18

Ja do opisu zdjęć daję odpowiednio dużą czcionkę w kontrastowym kolorze. Zauważyłem, że na ciemnych i czarnych sprawdza się ciepły żółty kolor czcionki. Na jasnych czarny albo granatowy, na piaskowych - ciemnozielony. Kwestia doboru koloru czcionki do tła jest zawsze uzależniona od tła.

1. kristoreed 2016-09-18 09:41:53

Witam wszystkich.

Mam dobre wieści - po 7 miesiącach udało mi się zebrać i popracować trochę na projektem nowej wersji stronki.Nie miałem pojęcia, że tak ciężko będzie o czas gdy moja rodzina się powiększy. Tak czy inaczej w zeszłym tygodniu przeprowadziłem testy migracji obecnej wersji na nową. Test zakończył się poprawnie. Więc ustaliłem że pierwszego dnia jesieni czyli 23 września ruszamy z nową stroną. Data trochę symboliczna - wiadomo że w tym okresie najwięcej się dzieje w naszych pracowniach.
    Wraz ze zmianą szaty graficznej zmieniony zostanie silnik strony i dojdzie kilka nowych funkcjonalności. Najważniejszy w tym wszystkim jest jednak fakt, że każda nowa funkcjonalność, która pojawi się w przyszłości będzie mogła być (dzięki obecnej migracji) zaimplementowana na kartonówkach stosunkowo szybko.
    W dniu jutrzejszym pojawi się informacja na stronie głównej o zmianach, które nas czekają.
    W styczniu pisałem że będzie niezbędna zmiana hasła na nowe. W chwili obecnej po przeprowadzeniu migracji - będzie można się logować na obecne hasła.
    Dziękuję wszystkim za cierpliwość i posty z propozycjami zmian. Kilka z nich zostało już wprowadzonych, inne czekają na swoją implementację. Wszystkie są dla mnie ważne.

1. AndDi 2016-09-18 15:30:16

Trzymam kciuki za migrację i pewnie wiele osób się dołączy :)

1. noker 2016-09-19 11:03:05

Fajnie. Jak to pierwsze dziecko to zapamiętaj. Małe dzieci nie dają spać, a duże żyć. ;)

Rezultaty 60 - 80 z 186 pozycji
Udostępnij temat: