Kop.-ład. K-162 Ostrówek + sprężarka WD53

1. Sebastian01 2020-11-20 09:19:20

Nie, nie ma poradnika.

Koła robię z tektury (2mm, 1mm, 0.5mm). Wycinam krążki i je sklejam. Przyklejam opaskę z wycinanki, żeby wiedzieć gdzie naklejać elementy bieżnika. Następnie szlifuję grubym papierem (40, 60) do zgrubnego wymiaru i kształtu. Nasączam CA (tylko boki opony) i później drobnym papierem doszlifowuję do wymiarów i kształtów docelowych. Naklejam elementy bieżnika i je nasączam CA. Szlifuję elementy bieżnika. Trochę z tym zabawy jest, ale nie trwa aż tyle. Później wklejam środek, czyli elementy felgi, ale bez obręczy. Doklejam śrubki. i wszystko maluję pędzelkiem. Teraz dopiero doklejam obręcze (pomalowane już wcześniej), które ładnie mi maskują połączenie między dwoma kolorami: opony i felgi. Doszlifowuję łączenie obręczy i felgi i maluję te miejsca.

Następnie brudzenie. Też nie wiedziałem jak się do tego zabrać. Jak się ogląda czyjeś wykonanie, to się wydaje, że trzeba niesamowitego talentu artystycznego, a tak naprawdę to jest to dziecinnie proste. I tutaj uwaga, słowo dziecinnie jest istotne, bo to właśnie trzeba upaćkać w różne kolory tak jakby to dziecko zrobiło, czyli żadnych form, powtarzalnych kształtów czy ruchów. Im większy chaos tym lepszy efekt, bo przecież w przyrodzie mało jest schematów, szablonów i powtórzeń. Ale po kolei. Najpierw zgrubnie, rozcieńczoną jasną farbką, ja zastosowałem pomarańczowy i bordowy, czyli kolory rdzy. Później ciemną, też rozcieńczoną, wokół śrubek, wzdłuż krawędzi. Ja stosuję bardzo ciemny brązowy. Te kolory to kolory rdzy, w różnych tonacjach. Tym samym kolorem, ale już metodą suchego pędzla, robię odpryski. Pędzel im twardszy tym lepszy. Ja stosuję taki z białym włosem, taka szczecina. Na to wszystko nanoszę proszek w kolorze szarym uzyskany za pomocą skrobania nożykiem kredki pastelowej kredowej. Nanoszę to i rozcieram pędzelkiem, trochę palcami. Na opony też, a później tylko trzeba przejechać wilgotnym palcem po bieżniku, żeby pozostał czarny (ciemny szary w moim przypadku). Na koniec delikatnie obrysowuję miękkim ołówkiem krawędzie śrubek i felgi. I to wszystko. Trzeba spróbować, bo to nie jest takie trudne jak się wydaje.

Obecnie robię silnik. Już posklejany. Troszkę go podrasowałem względem wycinanki, ale nie za dużo. Jest on w trakcie brudzenia i rdzewienia. Może w weekend coś pokażę. Oprócz tego mam sklejone i pomalowane podwozie z błotnikami i podłogą kabiny, ale jeszcze nie brudzone... no i mam spierniczony (czyt. krzywo sklejony) zbiornik paliwa, porażka... :(

1. GTiStyle 2020-11-20 16:49:46

Jeżeli tyle serca włożyłeś w same koła to o dalsze etapy prac jestem spokojny. 

1. Szwagier 2020-11-20 20:50:25

Tez chce spróbować zabawy z brudzenie i rdzą... Wlasnie czekam na paczkę, zamówiłem zestaw z farbek vallejo. Tylko jeszcze nie wiem co potnę po WSKą i ubrudze. 

1. Sebastian01 2020-11-21 12:49:48

Kilka zdjęć silnika.

Nie wyszedł tak jak sobie to wyobrażałem, ale zostawię jak jest. Może go jeszcze tylko później "przykurzę" kredkami.

1. AndDi 2020-11-21 13:10:39

Strasznego złoma chcesz mu wmontować. Nie wiem czy będzie działał.

1. Skorpion 2020-11-21 13:56:39

Po prostu styrany praca już jest :)))

1. Sebastian01 2020-11-21 14:04:02

Też mi się wydaje, że przesadziłem, ale oglądałem w internecie i niektóre tak wyglądają.

1. Szwagier 2020-11-21 14:59:13

Toż to nowka sztuka,.... Dopiero co dotarty, zero wycieków oleju. Tylko bardzo brudny, umyte silniki to tylko u Mirków-handlarzy. Pasowało by zrobić jakieś błyszczące świeże wycieki. Fajnie wygląda.... Tylko jest za suchy. 

1. Sebastian01 2020-11-21 16:22:18

Trochę się błyszczy pod pokrywami zaworów, bo podmalowałem te miejsca błyszczącym werniksem, ale tego na zdjęciach nie widać.

1. Sebastian01 2020-11-21 19:44:34

Nie wiem czy mogę coś jeszcze zrobić z tym silnikiem. Boję się, że jak zacznę robić czarne zacieki to zepsuję to co jest. Dodam tylko, że w rzeczywistości ten silnik jest znacznie ciemniejszy. Zobaczymy co kredki pomogą jak przyjdzie na nie pora.

1. Sebastian01 2020-11-21 20:06:44

Hehe, trza było mi to powiedzieć zanim się zabrałem za brudzenie 

1. Sebastian01 2020-11-21 21:29:47

Nie wiem czy Ostrówek to miał wydech do środka, bo jak teraz patrzę to one miały właściwie czarne silniki 

1. Zbyszek001 2020-11-21 21:38:12

Kapitalny silnik, ale resztę tez musisz w takim klimacie. A to trudna sztuka.

1. AndDi 2020-11-21 22:10:53

Zacieki olejowe to chyba nie tak trudno zrobić. Popróbuj, sam mówiłeś, że to model testowy.

1. Sebastian01 2020-11-21 23:23:44

Testowy, ale ze względu na szyby, a nie na silnik :)

1. Wojok 2020-11-22 00:52:33

Testowy, ale ze względu na szyby, a nie na silnik :)

Sebastian01

Dobra, no to szyby zrób testowo, a silnik eksperymentalnie

1. Sebastian01 2020-12-01 23:39:31

Trochę zdjęć z postępów budowy. Część elementów malowana, a część jeszcze nie (maska i dach). Drzwi zrobiłem otwarte, ale nie są jeszcze zamocowane. 

Silnik w ostatecznej formie, po użyciu kredek. Doszła tylko tabliczka znamionowa i musiałem go skrócić o dobre 3mm po przymiarce maski... :(

Przednia belka (most?) jeszcze trochę zostanie przyciemniona. Widziałem na zdjęciach, że często była ona nawet czarna montowana.

Po pomalowaniu maski i dachu dojdą jeszcze uchwyty, światła, wycieraczki i zabieram się za osprzęt - najciekawsze zostawiłem sobie na koniec.

1. Rumak 2020-12-02 07:56:52

Robota bardzo ładnie idzie, chociaż kłóci mi się ładna, prosto z fabryki kabina z zamontowanym do niej silnikiem wyciągniętym ze szrotu.  

1. Sebastian01 2020-12-02 08:38:57

To jest na razie pomalowane kolorem bazowym. Będzie jeszcze odrapywane, rdzewione i brudzone. Na razie ubrudzone jest tylko wnętrze, bo po zamknięciu dachem nie miałbym już dostępu. Niestety tego na zdjęciach nie widać, bo to co jest pokazane to jeszcze było przed ukurzeniem.

1. aragorn001 2020-12-02 14:56:29

Powiem tak, rewelacja! Czekam na dalszy ciąg.

Rezultaty 20 - 40 z 126 pozycji
Udostępnij temat: