PRZEWÓZ PRACOWNIKÓW po nowemu, czyli... Boeing Ryanair'a

1. Wojok 2021-01-01 16:06:19

Hejka.

Nowy rok - nowa relacja. Podłubałem chwilkę, więc można zakładać

Prosty model który przesłał mi szaman, dobry na odpoczynek po "Jaskółkowej" drobnicy. Na początek arkusz z częściami ( w mniejszej skali ), i podklejone wręgi.

To na razie tyle

1. Zygfryd 2021-01-01 19:12:04

O coś nowego  "Paczamy" i czekamy na resztę 

1. Sebastian01 2021-01-01 20:23:59

To i ja "popaczam" :)

1. Lobo 2021-01-02 13:48:18

A ja głupi myslałem ze Wojok wróci do żagli 

1. Wojok 2021-01-02 14:34:33

Lobo

Przecież Ci pisałem co będę robił

1. dzeja 2021-01-02 14:44:03

Te grube czerwone strzały pokazują górę wręgi? Mało precyzyjne co do określenia środka oklejki opasującej.

Jako nastawiony krytycznie na wydruki po kserze i ze stron www będę obserwował pod kątem uzasadnienia mego poglądu o niedokładnością takiego wydruku. Jeszcze dochodzi jakość użytego kartonu. 

Kleiłem kiedyś pagodę Horui z takiego projektu. Po 1/3 trafił do kosza. 

Tak więc Ty kleisz, a ja czekam na oceny, opinie.

Jaka to skala?

1. Zbyszek001 2021-01-02 15:08:51

Lobo

A po tytule byłem wręcz przekonany, ze sklei OSINOBUS na podwoziu STARA. A tu zaskok.

1. Wojok 2021-01-02 17:04:56

Te grube czerwone strzały pokazują górę wręgi? Mało precyzyjne co do określenia środka oklejki opasującej.

Jako nastawiony krytycznie na wydruki po kserze i ze stron www będę obserwował pod kątem uzasadnienia mego poglądu o niedokładnością takiego wydruku. Jeszcze dochodzi jakość użytego kartonu. 

Kleiłem kiedyś pagodę Horui z takiego projektu. Po 1/3 trafił do kosza. 

Tak więc Ty kleisz, a ja czekam na oceny, opinie.

Jaka to skala?

dzeja

Hejka

No właśnie kombinuję z tymi strzałkami, i wychodzi mi, że pokazują górę. Dokładnego zaznaczenia pozycji nie ma, a i z dokładnością na razie słabo - pierwsze wręgi za małe

Idzie mi słabo - już sobie w jednym miejscu kapnąłem i rozmazałem. Tyle, że od spodu, to mniej widać

Zbyszek, właśnie tak mi się ten samolot kojarzy, z tymi przewozami z tabliczką PRZEWÓZ PRACOWNIKÓW za przednią szybą. Teraz tak latamy za granicę do roboty Brakuje tylko czapki pilota na drobne

1. Rumak 2021-01-02 18:18:08

Kurka wodna co tu się wyrabia! Dopiero mija drugi dzień Nowego Roku a na Forum jest już dziewięć wpisów. Wszystkim życzę owocnej pracy.  Zdarzyło się, że firmą Ryanair leciałem, ale nie do pracy.

1. Wojok 2021-01-04 02:12:55

Hejka.Kiepsko idzie, chyba zapomniałem jak się klei duże elementy. Na dodatek użyłem papier kredowy albo jakiś kredopodobny. Nie leży mi on

O plamach już pisałem, teraz daję fotki. Spróbuję je może jakoś zamaskować. Zdeformowała mi się też główna "rura", i żeby to jakoś wyprowadzić porobiłem dodatkowe wręgi i powpychałem je do środka. Na koniec ją pozamykałem. Niby niewiele zrobione, a już takie przeboje. Mam nadzieję, że dalej pójdzie lepiej

P.s. Dzeja, sorki, przeoczyłem pytanie - model jest w skali 1:100.

Plama :-( Druga plama :-( Dodatkowe wręgi
  1. AndDi 2021-01-04 10:44:24

No i w nowym roku na początku dałeś plamę, a nawet dwie. Dobrze, że to od spodu

1. Lobo 2021-01-07 10:36:49

Wojok. Może i mówiłeś co chcesz skleić ale nie co napewno bedziesz sklejał

A co do samego modelu to dlaczego okienka nie wycięte? 

1. Wojok 2021-01-07 11:17:50

Nie no, o Boeningu pisałem na pewno, natomiast co potem ...

A co do okienek, to po pierwsze, to dlatego, że nie ma wnętrza, a po drugie, to też i  dlatego, że jak patrzysz na samolot pasażerski, nawet z bliska, to te okna ZAWSZE są czarne. Z bliska tylko pilotów widać.

1. Szwagier 2021-01-07 12:59:40

W sumie to pasezerowie i tak wiele nie zobaczą bo ktoś im okna zamalował napisem Ryanair,.... Ach te tanie linie lotnicze 

1. AndDi 2021-01-07 13:23:41

Tak mnie te okna zastanowiły. Wydają mi się zbyt prostokątne i o ostrych kątach, a od czasu gdy stwierdzono, że prostokątne okna o niezaokrąglonych rogach przyczyniły się do katastrofy samolotu/samolotów, gdyż w miejscach ostrych rogów powstawały mikropęknięcia, które szybko się powiększały, to stosuje się wyłącznie okna zaokrąglone (nazwa samolotu mi uciekła, ale był to jeden z pierwszych samolotów pasażerskich, nie wiem dlaczego łazi mi po głowie Rakieta). Nie jestem mocny w temacie lotnictwa i jeśli się mylę proszę o sprostowanie.

I druga sprawa, nie to, że lubię się czepiać, ale w tym tytule (i nie tylko) jest błąd:

PRZEWÓZ PRACOWNIKÓW po nowemu, czyli... Boening "Ryanair -a" :-)

Faktycznie te zamalowane okna to trochę słabo wyglądają.

1. Lobo 2021-01-07 13:29:24

...nie no żartowałem z tymi oknami. Ale fakt że są za prostokątne. 

1. Wojok 2021-01-07 15:24:16

Kurna, faktycznie, zamalowali okna - nie zauważyłem tegoDzięki za szybką reakcję.

No to mamy kolejny falstart

Model trzeba przeprojektować. Okna na pewno zostawię czarne, ale rogi lekko zaokrąglę i te zamalowane,odmaluję.

Trzeba też przerobić skrzydła, gdyż te nie posiadają wingletów. A one muszą być, bo raz, że wszystkie Ryanairy je mają, a dwa, że dla sylwetki samolotu są bardzo istotne - świetnie wyglądają

Czyli co ? Model idzie w "zawiasy" O ja poierdziu, znowu...

1. AndDi 2021-01-07 16:03:38

Złóż reklamację u Szamana

A co z poprawieniem błędu w nazwie tematu, chyba warto?

1. szaman 2021-01-07 19:45:00

Andrzej wywołał mnie do tablicy, ale to nie moja wina. Adaś chciał ten samolot, a ja choć mam tej darmochy cały worek, nie znalazłem żadnego w tym malowaniu. Jedyne co było to w skali 1 do 300. Jedyne co mogłem zrobić, to powiększyć model. Jest to powiększenie tego z 1 do 300. Taki juz był. Nie malowałem od nowa. Mozna by się tym pobawić, ale Szanowny Kolega Adas, zabrał się za klejenie nie sprawdzając czy tak mam być  i zamiast interweniować u mnie , złapał za nozyczki. Jak byś wcześniej napisał to może przerobiłbym od nowa konkretny samolot i skrzydła byłyby takie jak trzeba. 

Poza tym jak Ty to kleisz?. Na ząbki?.Taki model kleję zawsze w ten sposób, że sklejam rurę, wklejam paski łączące, a wcześniej obliczam sobie średnicę wręgi i taką wręgę , lub 2 dopasowuję do kadłuba i wklejam. Paski nacinam po wklejeniu i na to siada następny segment. 80% tych darmowych opracowań nawet nie ma wręg, a następnie jedno opracowanie jest powielane dziesiątki razy i przemalowywane na róznych przewoźników. Stąd te zamalowane okna. 

Wyrzuć to do kosza, a ja zrobię Ci od nowa malowanie "Ryśka"biorąc za bazę coś z Paper-replika. To są dość dokładne opracowania. 

Okna są kwadratowe bo jak pisałem to powiększenie ze skali 1 do 300, dlatego tak wyszły. Muszę Ci zrobić porządnego od nowa, na dobrej bazie. 

1. Wojok 2021-01-07 20:08:02

AndDi, ja tam błędu nie widzę. Może to "po nowemu" jest trochę nie po polskiemu, ale tak ma być

Szaman, po pierwsze, jak mogłem zgłosić reklamację odnośnie okien, skoro tego nie zauważyłem

Po drugie, o skrzydłach rozmawialiśmy, i napisałem Ci, że sobie poradzę

Po trzecie, robię tak jak Ty - rura, pasek łączący, wręga, druga rura.

A po czwarte, a właściwie, po najpierwsze, nie mam pretensji tylko wdzięczny jestem, że chciało Ci się z tym bawić

Nie kombinuj już z tym, bo generalnie jest ok. Bardzo mi się podoba. Okna i skrzydła sam już sobie poprawię, a jak w końcu zapodam tusz do drukarki, to pojadę z koksem od nowa. Na razie idzie do zawieszonych.

Rezultaty 0 - 20 z 175 pozycji
Udostępnij temat: