Samolot myśliwski Jak 3 - Mały Modelarz 3/1971

1. Wojok 2021-01-22 22:21:36

Nie jest łatwo, no trudno, wybaczam, ale się następnym razem popraw

AndDi

Dobrze, dziękuję

1. Ohotka 2021-01-24 18:59:04

Hey

ładnie wykonałeś śmigiełka :) ,,, robiliśmy je podobnie :) choć twoje są lepiej zaprojekowane ..w foto moje śmigiełka :) 

1. Wojok 2021-01-24 21:00:07

... robiliśmy je podobnie :) choć twoje są lepiej zaprojekowane ..w foto moje śmigiełka :) 

Ohotka

Hejka.

No faktycznie robiliśmy je w podobny sposób. To moje rzeczywiście jest trochę lepiej zaprojektowane, ale też trzeba zauważyć, że niewielkim nakładem można było te Twoje znacznie poprawić

1. Wojok 2021-01-29 19:18:44

Hejka.

Płaty gotowe. Trochę zabawy było, nie dokońca udało się to zrobić jak planowałem ( czyt. marzyłem ), ale jestem w miarę zadowolony. Pierwszy poważny rzut oka na poszycie skrzydeł wyjaśniło, dlaczego góra z dołem nie jest połączona na krawędzi natarcia. Po prostu krawędź ta nie jest linią prostą Na krawędzi spływu też je rozdzieliłem. Końcówki poszycia płatów zaokrągliłem, ze średnim skutkiem, żeby się nie schodziły "do szpica". No a potem walka z krawędziami natarcia. Nie wyszło doskonale, ale zdecydowanie lepiej, niż się obawiałem że wyjdzie. Jak się spojrzy prosto od czoła, to widać delikatne szparki na połączeniu górnego poszycia z dolnym. Wbrew pozorom płat, który robiłem jako drugi, wyszedł słabiej.

A na koniec mistrzowskie zagranie Wojoka W wycinance są zapasowe elementy osłon podwozia głównego, na wypadek, gdyby poszło coś nie tak przy wycinaniu. Dlatego wcześniej sobie założyłem, że je po prostu zamaluję i wykorzystam dodatkowe. Założyłem sobie, że to samo zrobię z klapami, no i pięknie sobie je zamalowałem. Szkoda tylko, że nie sprawdziłem, czy w wycinance są również datkowe klapy... nie było

Trzeba będzie kombinować

To na razie

Skomplikowany szkielet Samoróbki :-) Pierwsza sklejka krawędzi natarcia Sklejona główna część krawędzi natarcia Druga sklejka krawędzi natarcia
  1. AndDi 2021-01-29 19:39:16

Całkiem nieźle wyszło to natarcie. Nie wiem co wykombinujesz z klapami, bo przy tych starych wydaniach trudno jest coś dobrać, a może nawet nawet niemożliwe

1. Wojok 2021-01-29 19:45:28

Nie wiem co wykombinujesz z klapami, bo przy tych starych wydaniach trudno jest coś dobrać, a może nawet nawet niemożliwe

AndDi

A tam niemożliwe. Nic prostszego, niż dokupić drugą wycinankę

A póki co, to mam misterny plan zastępczy

1. Maverick 2021-01-29 19:50:52

Miał być model w standardzie a Ty kombinujesz... Za bardzo kombinujesz ;) Krawędzie wyszły bardzo ładnie, więc nie bądź taki skromny panie @Wojok. I przestań kombinować tylko sklejaj tak jak to przewidział autor tego modelu! ;) Zrób go tak jak się robiło modele w tamtych czasach po prostu i tyle. Musisz wyłączyć sobie tryb "współczesnej waloryzacji" i przełączyć się na tryb modelarza z lat 70tych ;)

1. Wojok 2021-01-29 20:15:46

Miał być model w standardzie a Ty kombinujesz... Za bardzo kombinujesz ;)

Maverick

Ale ja właśnie nic nie komninuję, wycinanka przewiduje opcję wypuszczonych klap. Tyle, że trzeba było je wyciąć z poszycia skrzydeł. Na fotce dorzucam elementy wewnętrznej strony.

A wogóle, to dzięki, że się podoba

1. Ohotka 2021-01-30 20:39:56

Witam

Nie cierpie jak skrzydła są w tak zaprojektowane ,,, to jest z lekka nie porozumienie :) jeśli mamy dobre opracowanie jest OK ale gorzej jak coś trzeba docinać po swojemu :)

1. Wojok 2021-02-02 02:01:23

Hejka.
    Dzisiaj chwyty powietrza do chłodnicy oleju, umieszczone u nasady skrzydeł. Zaślepiłem otwory, bo to co przez nie było widać, wyglądało kiepsko. Od góry jeszcze nie złapane, bo będę je spasowywał z oklejką przejścia skrzydło - kadłub. Przejście koloru z niebieskiego w zielony, w miarę pasuje przy skrzydle, jednak solidnie się mija z takim przejściem na kadłubie. Trudno, taki urok tego modelu
    Zrobione też stateczniki. Również przy ich klejeniu próbowałem się pobawić w lekkie zaokrąglenie końcówek. Jakoś tam wyszło. Szału nie ma, ale nauka na przyszłość była. Krawędzie natarcia, mimo wieku kartonu wydają się bez zarzutu. Na koniec fotka z przymiarki z kadłubem. Wygląda, że da się to dobrze dopasować. Na razie ich nie przykleiłem, bo najpierw chcę ogarnąć temat wcześniej wspomnianej oklejki przejścia skrzydło - kadłub. To będzie ciężka walka, więc lepiej, żeby zbyt wiele rzeczy nie przeszkadzało.
    To na razie

Przymiarka
  1. szaman 2021-02-02 07:24:58

Całkiem ładnie to wszystko spasowałeś, choć na kartonie widać ząb czasu. Ważne, że elementy dobrze pasują i powstanie fajny modelik. Jak na taki karton całkiem dobrze wyszły krawędzie natarcia i zaoblenia na skrzydłach i ogonie.

1. Wojok 2021-02-02 12:41:00

...choć na kartonie widać ząb czasu.

szaman

Właśnie wczoraj zacząłem o tym pisać, ale skasowałem, żeby nie wywoływać wilka z lasu. Ale szaman i tak się wychylił zza krzoka

A wzięło mnie tak, jak oglądałem te wczorajsze zdjęcia. Jak tak na nie patrzyłem, to mówię: trageeedia

Ale wziąłem model do ręki, i nie, sympatyczny model. Faktycznie, jest problem z dopasowaniem tego, ciężko ukryć połączenia. Tym bardziej, że nie wszędzie da się pozbyć grubych linii obrysowych. Części się wycina ostrym nożem, a na zbliżeniach i tak wyglądają jak wygryzione. Jednak, jak tak na niego popatrzę, to i tak mi się podoba. Nie zrażam się.Mało tego, myślę, że to nie będzie mój ostatni taki staruszek. Przepraszam

1. AndDi 2021-02-02 13:49:09

Bo to będzie model w stylu oldskulowym

Faktycznie jak na takiego starocia, to ładnie pasujesz, tylko nie pasuj z modelem, a dokończ

1. szaman 2021-02-02 14:18:20

Wszysko OK!. Takie po prostu były te modele i dzieciak się cieszył, że ma coś do sklejania. Ja nawet z Misia sklejałem bo czasem dawali rózne wycinanki.... Po prostu RETRO w ładnym stylu.

1. Wojok 2021-02-02 14:21:49

...tylko nie pasuj z modelem, a dokończ

AndDi

Z przyczyny podanej w pierwszym poście, pas nie wchodzi w rachubę

Szaman, też z Misia co nieco kleiłem

1. Ohotka 2021-02-03 22:08:04

Bardzo ładnie uformowałeś statecznik pionowy .. idealnie  uformowany :) nic nie popękało i wyszło jak z formy  :) GIT

1. Wojok 2021-02-04 00:57:36

Hejka.

Dzięki Mariusz

Dzisiaj już nie było tak różowo. Skleiłem chłodnicę oleju. Zostawiłem czarne linie, żeby nie tracić na długości, bo przy przymiarce wychodziło, że będzie na styk. Po sklejeniu okazało się, że jednak nie i biały obrys będzie wystawał. Trzeba było to zamaskować ( zaznaczone strzałką ). Kicha. Trzeba było pociąć chłodnicę, i pozbyć się tych czarnych linii. Dwa milimetry w tę, czyw tę, nie robiło by różnicy, a lepiej by wyglądało

Jednak tragedia była z oklejkami skrzydło - kadłub. Kiepsko było to ułożyć. Na dodatek nawet nie wiem kiedy wepchnąłem lewą oklejkę, i gdy się zorientowałem, to było to już prawie suche. Myślałem, żeby to już zostawic, ale jednak nie mogłem na to patrzeć. Zaryzykowałem, i opłaciło się - zerwałem to bez większych uszkodzeń, a oklejkę da się użyć ponownie. Z drugiej strony wyszło lepiej. Nie doskonale, ale lepiej

To na razie

Łata :-( Wtopa !!! :-( Ktoś tu gdzieś ostatnio pisał o postrzałach :-\
  1. szaman 2021-02-04 06:28:32

Adaś, jak na takie opracowanie , robisz to naprawdę super, więc nie dobieraj sobie, że cos tam lekko nie pasi, albo trzeba poprawić. Tak ma być w tych MM z lat naszego dzieciństwa...

Ciekawy jestem jak pójdą klapy...

1. Zygfryd 2021-02-04 19:33:27

Ja również uważam, że fajnie idzie jak na takiego "dziadka" (model, nie TY ) Warto to ciągnąć do końca jak tak dalej będzie jak dotychczas

1. AndDi 2021-02-04 19:48:34

Ja również uważam, że fajnie idzie jak na takiego "dziadka" (model, nie TY ) Warto to ciągnąć do końca jak tak dalej będzie jak dotychczas

Zygfryd

Damianie, to w nawiasie to całkiem niepotrzebny wtręt, bo sam się przyznał, że klei swojego rówieśnika , czyli dziadek dziadka złapał

A tak na poważnie, to ładnie idzie koledze za kanałem.

Rezultaty 40 - 60 z 85 pozycji
Udostępnij temat: