Samolot myśliwski Jak 3 - Mały Modelarz 3/1971

1. Jacek-KP 2021-02-04 20:11:32

No, nie zaglądałem tu już z miesiąc, a samolot prawie gotów. Ładnie Ci to wszystko wychodzi nawet, jeśli się gdzieś nie schodzi. Sylwetka jest ładna jak to JAK.

1. Ohotka 2021-02-04 21:27:03

Mucha nie siada :)

1. Wojok 2021-02-04 22:49:39

Hejka.

Dzięki wszystkim za wsparcie

Oficjalnym dziadkiem jeszcze nie jestem, tak że spoko, nikt się tu obrażał ani denerwował nie będzie. Zresztą, gdyby się przytrafiło, to też nie

Dzisiaj mały kroczek ( dla ludzkości również ), ale ciężki do zrobienia. Powtórka z oklejki skrxydło - kadłub. Stawiała się, bez strat się nie obeszło, ale mimo, że lekko wymęczona, w miarę przyzwoicie siadła na miejsce 

Teraz, mam nadzieję, już będzie z górki

To na razie.

1. Wojok 2021-02-09 01:00:07

Hejka.

Dzisiaj walka z pdwoziem. Koła sklejone tradycyjnie z krążków, czekają na oszlifowanie. Element do owinięcia drutu goleni podwozia jest za wysoki o fragment oznaczony na fotce numerem sześć. Ewentualnie, powinien on wejść w płat, i oprzeć się o górną powierzchnię jego poszycia. Ale ja go odciąłem, i w płat wejdzie sam drut.

Owijkę porozcinałem na osobne paski i tak pozwijałem.

Zmieniłrm też wygięcie drutu - zmniejszyłem odległość dołu amortyzatora od osi koła. Według wzoru było tam dużo luzu, w przeciwieństwie do oryginału.

Trzeba było jeszcze dorobić boczne ścianki dolnych części goleni - wycinanka przewiduje tylko front i tył.

To tyle na razie

1. Wojok 2021-02-12 00:58:37

Hejka.

Dzisiaj była walka z wydechem i deklami, zdaje się działek.

Hmm, pseudo-szary kolor osiągnięto w tym modelu poprzez czarne kropki na białym tle. Spierniczyłem jeden kolektor i dorobiłem go z zapasu. Nie zwróciłem uwagi na układ kropek, i ułożyły się inaczej. Kurna, z odległości pół metra nie widać, że to kropki, ale ten element z innym ich układem był spokojnie do rozróżnienia z dwóch metrów. Do wymiany

Dekle dorobiłem z zapasu. Najpierw zrobiłem jeden wydrukowany. Ale z tymi czarnymi krechami i przesunięciem koloru wyglądał słabo. Trzeba było zmienić. Wytłoczyłem je kulkami, bez nacinania. Nie są jakoś rewelacyjnie obłe ( widać to na ostatniej fotce ), ale wizualnie wyglądają bardzo dobrze, i od raxu rzuca się w oczy, że to nie płaskie elementy. Jestem zadowolony

To na razie

1. szaman 2021-02-12 06:59:36

Wytłoczenie faktycznie wyszło Ci extra, i doskonale dobrany retusz powoduje, ze wygląda to tak jak powinno. Podziwiam Cię za Budowę tego modelu w wersji Oryginał MM..., ale widać, że jak się chce , to się da.

Też mam takie kulki do wytłaczania, robią robotę nieźle.

1. Wojok 2021-02-12 14:27:57

Też mam takie kulki do wytłaczania, robią robotę nieźle.

szaman

Zgadza się szaman, dawno nie kupiłem tak przydatnych narzędzi do modelarstwa. I nie mówię tylko o wytłaczaniu. A mam nadzieję, że przy lepszym papierze efekty będą lepsze

1. Szwagier 2021-02-12 16:18:00

Wojak jakie to są kulki. Takie kulki że kulki, znaczy się piłeczki , czy takie kulki na patyczkach, o różnej średnicy. Chyba kiedyś takie coś widziałem na aliexpres. 

1. Jacek-KP 2021-02-12 16:37:18

Hejka.

Dzisiaj była walka z wydechem i deklami, zdaje się działek.

Hmm, pseudo-szary kolor osiągnięto w tym modelu poprzez czarne kropki na białym tle. Spierniczyłem jeden kolektor i dorobiłem go z zapasu. Nie zwróciłem uwagi na układ kropek, i ułożyły się inaczej. Kurna, z odległości pół metra nie widać, że to kropki, ale ten element z innym ich układem był spokojnie do rozróżnienia z dwóch metrów. Do wymiany

[...]
    Te wydechy to może lepiej pomalować na jednolity kolor? Ja takie detele zrobiłbym z szerego brystolo. W sklepach papierniczych są bloki z kolorowymi kartkami. Kolor jest w masie, więc można różne części wycinać.
    JAcek

1. Wojok 2021-02-12 18:33:57

Wojak jakie to są kulki. Takie kulki że kulki, znaczy się piłeczki , czy takie kulki na patyczkach, o różnej średnicy. Chyba kiedyś takie coś widziałem na aliexpres. 

Szwagier

Te na patyczkach, takie metalowe. Prawdopodobnie to je widziałeś

Nie chce mi wskoczyć fotka, tu masz link do czegoś takiego:

https://www.ceneo.pl/75804014

1. Wojok 2021-02-12 18:40:29

Te wydechy to może lepiej pomalować na jednolity kolor? Ja takie detele zrobiłbym z szerego brystolo. W sklepach papierniczych są bloki z kolorowymi kartkami. Kolor jest w masie, więc można różne części wycinać.
    JAcek

Jacek-KP

Tak, Jacek, ale ja tu chcę iść jak najbardziej w oryginał

1. Szwagier 2021-02-12 21:32:07

JAcek

Jacek-KP

Ten brystol nie będzie pasował, model jest robiony na oldschol. Więc te czarne kopki na białym tle dodają uroku.

Co do kulek na patyczku, to będę musiał kupic. Już którys raz słyszę o nich dobre słowa. 

1. Ohotka 2021-02-12 22:36:41

No nie powiem wychodzi ekstra :) nie ma co

... Czym retuszujesz ? może foto :_) ?

zwykłe plakatówki :) ?

zapomniałem ..

model robisz bardzo starannie i czysto  ! nie widać kleju ani nic !

1. Wojok 2021-02-13 00:39:22

... Czym retuszujesz ? może foto :_) ?

zwykłe plakatówki :) ?

Ohotka

Zwykłe akwarele

1. Ohotka 2021-02-13 21:06:26

z tych kuli to chyba wyślę ci blachę miedzianą do wybijesz mi kilka wachadłówek na majowy sezon szczupakowy cooo 

1. Wojok 2021-02-13 22:48:10

z tych kuli to chyba wyślę ci blachę miedzianą do wybijesz mi kilka wachadłówek na majowy sezon szczupakowy cooo 

Ohotka

Nie wiem co to wachadłówka, nie lubię łowić ryb -  to nudniejsze niż modelarstwo, i nie zamierzam się w w ten proceder mieszać się w jakikolwiek sposób. Nie będę klepał jakichś tam wachdeł, czy innych wichajstrów

1. Ohotka 2021-02-13 23:13:13

szkoda bo masz talent ... :( buu

1. Wojok 2021-02-19 20:05:53

Hejka

Udało się wybrnąć z kłopotu w temacie klap. Bardzo podobny, niebieski papier jest na ostatniej stronie instrukcji. Niewiele się różni od koloru w wycinance. Wystarczyło to trochę ołówkiem "podrasować" i szafa gra

Druga sprawa, to jedyna rzecz, a właściwie rzeczy, jakich nie przewiduje wycinanka, a które postanowiłem dołożyć, to pasy przy fotelu pilota. Miał być stuprocentowy standard, ale mały wyróżnik jednak będzie

"Wytoczyłem" też koła. Na żywca wyglądają fajnie, ale na fotce, to porażka - trzeba będzie jeszcze popracować

To na razie.

Z boku część klapy podwozia dla porównania koloru. Oryginalne pasy Do poprawki
  1. AndDi 2021-02-19 22:39:00

Nie jest tak źle z tym kółkiem. Troszkę tylko trzeba poprawić, lepiej pomalować i może się toczyć na pas startowy. 

1. Ohotka 2021-02-22 20:07:00

To teraz lub zaraz :) pojawią się końcowe fotki ? 

fotel  dopieszczony :) teraz można już lecieć bez trzymanki.

Rezultaty 60 - 80 z 85 pozycji
Udostępnij temat: