SCANIA R620, ANGRAF, 1:25

1. pawelelka77 2022-01-28 18:19:38

Czołem!

Jeszcze kurz nie opadł po tym jak odleciał wellington, a tu na matę wiechała skakanka. Opracowanie jest już po części Wam znane, bo Marcin-Skorpion przeprowadził relację z budowy solówki z przyczepą. Ja postaram się być bliźszy wycinance i spróbuję wykonać wersję z naczepą. Nie będzie to jednak to , co zaproponował autor. Ale o tym kiedy indziej.

Budowę rozpocząłem zgodnie z instrukcją od kabiny. I tutaj w kwestii wyjaśnienia. Wycinankę traktuję jako szablon. Model powstaje z 'barwionki', czyli barwionego brystolu. Tym samym odpada  mi retusz (no, prawie) części. 

Jak zwykle dodaję coś od siebie..... Co z tego wyjdzie? Zobaczymy....

Kolor na fotkach złożonej budy jest nieco przekłamany dlatego załączam jedno macro. Kolory części wycinankowych wypadają raczej ok.

To dłubię dalej.

Do następnego!

Paweł

1. Szwagier 2022-01-28 18:39:25

Moj temat..pojazdy bede śledził relacje. 

1. AndDi 2022-01-28 18:55:05

No no, już jest pięknie 

1. tulipan740i 2022-01-28 19:03:16

Jaki luksus. Bananowa przeszywana tapicerka niczym w limuzynę.  Na tylnej ścianie troszkę uciekł w dół przetłoczony prostokąt. Coś czuję, że będzie świetny zestaw. 

1. pawelelka77 2022-01-28 21:38:55

Spokojnie, spokojnie jeszcze Wam się znudzi....przez te 9 m-cy....

No patrz, już Któryś musiał zauważyć....

Brązowy kocyk i podusia, to już było by chyba przegjęcie. Zatem roboczo niebeskie..., bo i tak nie będzie widać...

1. dzeja 2022-01-29 20:45:47

A kiedy koła? Miałby co podpatrywać bo jestem w zile na tym etapie.

1. pawelelka77 2022-01-29 20:59:44

A kiedy koła? Miałby co podpatrywać bo jestem w zile na tym etapie.

dzeja

Andrzej, u mnie inaczej niż u Marcina. On zaczyna od kół, a ja na nich kończę....

Poza tym Skorpion tak podniòsł poprzeczkę, że nie wiem czy będę miał co pokazywać.... Bohdan, wydziergał w krazie fantaatyczne koła, może coś Ci podpowie...?

Tymczasem powolutku uzupełniam wnętrze. Podpatruję fotki oryginałów i dobieram kolorystykę. Poprawiłem wycinankową kanapę. Uniosłem ją nieco, by był schowek. Znawcy tematu pewnie dostrzegli, że brakowało go w projekcie. Muszę także poprawić boczki drzwi bo tu też są niezgodności. Przy jasnym wykończeniu będzie sporo widać....

1. pawelelka77 2022-01-30 17:58:23

Dzisiaj niewiele bo trzeba do roboty ale powstały boczki w wersji nieco uproszczonej...

Do następnego!

Paweł

1. AndDi 2022-01-30 20:07:08

No uprościłeś, ale tego i tak prawie nie będzie widać 

1. Jacek-KP 2022-01-31 21:35:11

O! Scania zaiwania. Będzie na co popatrzeć.

1. pawelelka77 2022-02-01 18:42:33

Czołem!

Natrafiłem podczas uzupełniania kabiny na pewną niejasność. Niby rysunki są dosyć duże i w miarę czytelne ale do myślenia dał mi pulpit kierowcy. Na ilustracjach nie ma widoku jego usytuowania względem burt bocznych. Na jaką głębokość ma zachodzić na drzwi i na jakiej wysokości ma wypadać względem okna. Być może ma tu znaczenie kolejność klejenia. Najpierw zamknięcie kabiny przednim podposzyciem, a dopiero nałożenie pulpitu? Nie chciałem eksperymentować w ten sposób ale z osadzeniem na stałe tego elementu jeszcze poczekam... Marcin nie pisał, że natrafił tam na jakiś problem...?Może komuś przydadzą się poje spostrzeżenia.

Do następnego!

1. dzeja 2022-02-01 23:49:53

O kurcze, to wygląda jakbyś nie retuszował, a miał karton jednolicie barwiony w całej masie.

1. pawelelka77 2022-02-02 08:42:09

O kurcze, to wygląda jakbyś nie retuszował, a miał karton jednolicie barwiony w całej masie.

dzeja

Andrzeju, bo to jest barwionka...

1. pawelelka77 2022-02-10 15:39:12

Czołem!

Dziś mała aktualizacja, bo pora zamknąć szoferkę. Nie jest to może autobus z przestronnym i bogatym wnętrzem ale i tutaj też musiałem trochę dodać od siebie. Jasna kolorystyka po nałożeniu dachu pozwoli na dostrzeżenie szczegółów wyposażenia (tak myślę).

Sprawą otwartą jest kolor grila. Wersja testowa (projekt, z którego skorzystał Marcin) jest w gunnmetal ale nie jestem przekonany, czy takie zestawienie będzie finalnie.

To było by na tyle w tej odsłonie.....

Pozdrawiam!

Paweł

1. Jacek-KP 2022-02-10 18:23:28

Z jakiego materiału wydziergałeś tapicerkę? Wygląda jak prawdziwa skaj (eko-skóra).

1. pawelelka77 2022-02-10 20:27:18

Z jakiego materiału wydziergałeś tapicerkę? Wygląda jak prawdziwa skaj (eko-skóra).

Jacek-KP

Z mojego ulubiinego....- kartonu.....

To jest barwiinka.....

Poniżej kanapa z autobusu Ził 127.

Ził 127 Ził 127
  1. Skorpion 2022-02-10 20:50:31

Ja poprzeczke postawiłem ? Ciekawe komu , bo na pewno nie Tobie ... :)) Grilla ja bym dał tego co masz , szarego , czarnego lub w kolorze kabiny , ale wydaje mi się , że szary lub ten gun byłby najlepszy. Generalnie bardzo fajnie to wygląda i nawet moja Scania , mimo , że malowana , nie wyszła tak dobrze :) Uważaj przy zderzaku , bo tam trzeba się trochę napocić przy sklejaniu , choć wiemy , że i tak poradzisz sobie z tym idealnie , to tak tylko mówię :) 

1. pawelelka77 2022-02-10 21:38:00

Grilla ja bym dał tego co masz , szarego , czarnego lub w kolorze kabiny , ale wydaje mi się , że szary lub ten gun byłby najlepszy.

Skorpion

A no właśnie czarny mi chodzi po głowie. Zrobię próbę, a jeśli nie przypasuję przemaluję na gun....

1. Skorpion 2022-02-10 21:44:29

Może też być ten ze srebrnej barwionki , też powinien pasować wizualnie , ale czarny chyba będzie najlepszy...

1. pawelelka77 2022-02-13 23:02:17

Czołem! 

Oto efeķt moich dzisiejszych zmagań ze scanią.

Ściana przednia z grilem jest elementem dosyć charakterystycznym i wymagającym. Nie widać tego ale gril składa się z kilku warstw odpowiednio naciętych i pozaginanych.

Za radą Marcina na materiał wybrałem czarną barwionkę i myślę, że był to właściwy wybór.....

Tymczasem pozdrawiam!

Paweł 

Rezultaty 0 - 20 z 49 pozycji
Udostępnij temat: