Volvo FH4 + Schwarzmuller SPA 3/E

1. PAN-KARTON 2024-09-01 20:44:19

Po krótkim przeanalizowaniu tematu sugerowałbym :

Raczej "wyjazd z budowy" W dzisiejszych czasach rzadko spotyka się coś takiego jak "wjazd na budowę". Działki są coraz mniejsze i raczej po za granicami inwestycji od razu napotykamy drogi publiczne itp. Układanie płyt na terenie budowy też jest sporadyczne. Dostawy są odbierane dźwigiem z powodu wspomnianym powyżej. A model który wykonałeś w rewelacyjny sposób, nie pasował by do realiów zatopionej w błocie budowy lat 80'. Ostatnio takich kilka płyt ułożonych widziałem na Woli W-wa na wyjeździe z budowy Metra - stacja Płocka jakieś 3 lata temu.

A może zmień pomysł na "baza postojowa" ? Ogrom dodatków na takiej posesji tylko prosi się o umieszczenie ich obok pojazdu ! ( ? )

1. Sebastian01 2024-09-01 21:17:26

Dzięki za rady, ale ta wizja towarzyszyła mi od początku i jej nie zmienię. Scena jest mała względem zestawu więc nic więcej nie wejdzie.

Masz rację z drogami na budowach. W miastach to często w ogóle nie ma placu tylko nasze auta są rozładowywane z drogi, a materiał od razu idzie na obiekt.

Tylko, że nie wziąłeś jednej rzeczy pod uwagę. Nie wszystkie budowy są w miastach. Zapominasz o przemysłowych obiektach, o infrastrukturze (wiadukty, mosty) i o wiatrakach, które są budowane w szerym polu. Dlatego moja droga ma jak najbardziej rację bytu :)

1. PAN-KARTON 2024-09-01 21:28:34

Takie Volvo w szczerym polu ?

Ale spoko, plan i zamysł Autora rzecz święta.

Czyli nikt nie myje drogi i podwozia pojazdów budowy, aby nie wywoziły błota po za teren budowy. Błoto. błoto, błoto - chyba że, akcja dzieje się w miesiącu posuchy pogodowej ? Więc kurz, kurz, kurz... Pan Kazio załapie się na inną budowę

1. Sebastian01 2024-09-02 19:09:14

Droga prawie gotowa. Może jeszcze ślady opon zrobię.

1. Sebastian01 2024-09-02 20:16:53

Pierwsza przymiarka. Nie ma jeszcze ładunku na naczepie - drukuje się.

1. Szwagier 2024-09-02 20:39:59

Zrób te ślady opon, zbyt czysta ta droga. 

1. PAN-KARTON 2024-09-02 21:12:06

Zrób te ślady opon, zbyt czysta ta droga. 

Szwagier

Zbyt piękne, żeby było prawdziwe

1. Perfidniak 2024-09-03 00:05:30

Cześć, oprócz śladów opon mnie by brakowało jeszcze jakiś dziur lub wyszczerbień - myślę że nawet jako nowe nie są tak idealne te płyty .

1. Sebastian01 2024-09-03 07:34:02

Jako nowe to one są takie ładne i gładkie. Wiem, że fajnie w modelach wyglądają rzeczy postarzone (mnie też się bardzo podobają), ale to też nie jest tak, że wszędzie i zawsze takie muszą być. Nie było moim zamysłem robić ich popękanych i tym bardziej nie zrobię tego teraz jak są już powklejane. Zostają :)

W kwestii ziemi, która jest na poboczach płyt, bo nikt nie zapytał, a patent jest fajny. To nie jest ziemia. Ukradłem pomysł z internetu. Otóż bierze się piasek (zwykły budowlany, przepłukałem go z 5 razy i trochę wysuszyłem) i miesza się go ze szpachlą (taką z tubki, do zaprawek, ze sklepu budowlanego), a następnie dodaje się farby (akrylowe, z tubek, dodałem brązową i czarną). Po wyschnięciu wygląda jak ziemia, ale nic się nie sypie i nie kruszy. Prosto, tanio i skutecznie :) Kolory można sobie robić jakie się chce.

1. PAN-KARTON 2024-09-03 17:12:38

Ok, jak by co są takie drogi, piękne i nowe na humusie posadowione A jak nie, to zawsze na targach można było zaprezentować w ten sposób Volvo.

1. Sebastian01 2024-09-05 23:15:32

Pochwalę się :)

Moje Volvo dostało wyróżnienie na papermodelers.com (klik) w postaci Picture of the Month i będzie sobie wisieć na stronie głównej przez cały wrzesień :)

1. PAN-KARTON 2024-09-06 01:07:44

Pochwalę się :)

Moje Volvo dostało wyróżnienie na papermodelers.com (klik) w postaci Picture of the Month i będzie sobie wisieć na stronie głównej przez cały wrzesień :)

Sebastian01

Gratulacje !

Twój (klik) przenosi Nas na forum papermodels i już. Jak z tamtego forum chcemy wrócić na kartonówki po przez tamtejszy link, to strona ostrzega Nas o pewnych zagrożeniach... (???)

Kliknąłem, i się dwie godziny zeszły zanim wyrwałem się z tego zakątka. Przyzwyczajony od Naszych kartonówek, ciężko się tam poruszać. No i trzeba się zarejestrować żeby mieć wgląd do picturów and more

1. Sebastian01 2024-09-06 07:08:28

Piotrze, mój klik otwiera stronę w nowej karcie, wystarczyło ją zamknąć :)

1. PAN-KARTON 2024-09-06 17:29:46

Piotrze, mój klik otwiera stronę w nowej karcie, wystarczyło ją zamknąć :)

Sebastian01

Na tyle ogarniam neta 

Bardziej chodziło mi o to że Nasza strona nie ma chyba (?) Zabezpieczeń. Puszcza kazdy link.  A u ew. Konkurencji powstaje zapytanie Qwo Vadis...

1. Wojok 2024-09-06 20:01:43

Nie masz antywirususa ?

1. PAN-KARTON 2024-09-06 21:30:40

Nie masz antywirususa ?

Wojok

No właśnie mam i to takiego nie za free. Może to on to spowodował... nie znam się, spoko, tak tylko wtrąciłem

1. Wojok 2024-09-06 23:14:48

No właśnie mam i to takiego nie za free.

PAN-KARTON

No to masz problem

1. PAN-KARTON 2024-09-07 10:01:57

No właśnie mam i to takiego nie za free.

PAN-KARTON

No to masz problem

Wojok

Wszystko wskazuje na to że masz rację Licencja kończy mi się w grudniu i nie zamierzam przedłużać !

W dzisiejszych czasach najlepszym zabezpieczeniem jest chyba zaciągnąć kondona na sprzęt... komputerowy rzecz jasna

A żeby nie odchodzić za daleko od tematu relacji...

Sebastianie to co ? Galeria ! (?)

1. Sebastian01 2024-09-07 20:26:10

Jeszcze nie, bo ładunku nie mam. Drukuje się, baaaardzo powoli. Jeszcze z tydzień, albo dwa na drukowaniu zejdzie. Potem jeszcze poobrabiac, powiązać i pomalować trzeba, poprzyklejać. 

1. PAN-KARTON 2024-09-07 21:58:11

Jeszcze nie, bo ładunku nie mam. Drukuje się, baaaardzo powoli. Jeszcze z tydzień, albo dwa na drukowaniu zejdzie. Potem jeszcze poobrabiac, powiązać i pomalować trzeba, poprzyklejać. 

Sebastian01

No to nie pytam, będzie niespodzianka co to za ładunek będzie przewożony

Rezultaty 220 - 240 z 255 pozycji
Udostępnij temat: