Volvo FH4 + Schwarzmuller SPA 3/E

1. Sebastian01 2023-10-27 17:09:31

Naprawione :)

1. Sebastian01 2023-10-27 20:47:42

Zbiorniki powietrza. Muszę je pomalować zanim je przykleję, bo później nie będzie podejścia. Zresztą całe to miejsce na ramię też.

1. Wojok 2023-10-27 21:31:57

Naprawione :)

Sebastian01

No i git

1. Karol1985 2023-10-28 16:34:28

Hej, hej.... 

chwilę mnie tu nie było, a naczepa już prawnie na finishu. 

Niezłe podejście. Bardzo dobrze oddajesz realia poszczególnych elementów. Jak tak spojrzałem na te zawieszenie osi naczepy to myślałem, że zrobiłeś je ruchome i będzie pracować :D 

Kibicuję bo jest na czym oko zawiesić...

1. Sebastian01 2023-10-29 10:35:10

Dzięki, miło słyszeć, że się podoba moja robota.

Tymczasem błotniki.

1. Skorpion 2023-10-29 10:51:07

Jeśli mogę cos doradzić, to gdyby Ci się chciało możesz szlifnąć łaczenia góry z boakmi na tych błotnikach, tak lekko na pół okrągło. A tak poza konkursem zapytam, zamierzasz gdzieś ten zestaw wydać albo udostępnić ?, bo nie bedę ukrywał takiego volviszcza z chęcią bym polepił :))

1. PAN-KARTON 2023-10-29 11:14:11

A tak poza konkursem zapytam, zamierzasz gdzieś ten zestaw wydać albo udostępnić ?, bo nie bedę ukrywał takiego volviszcza z chęcią bym polepił :))

Skorpion

Sebastian polepić to i ja bym chętnie polepił Póki co dla mnie za wysokie progi. Wydać jak wydać, ale sprzedać plany do jakiegoś wydawnictwa tu się bardziej by kalkulowało. Skorpion dobrze mówi !!!Dokumentuj wszystko dokładnie.

1. Sebastian01 2023-10-29 17:27:01

Piotrze,

Masz zbyt wysokie mniemanie o moich umiejętnościach. Gdzie mi tam do wydawnictwa. Ale dziękuję, miłe to :)

Marcin,

Udostępnię oczywiście, jak skończę. Póki kleję to jeszcze jakieś poprawki drobne się zdarzają. Choćby dziś, mocowanie błotników, których w ogóle nie zrobiłem w projekcie. Mówię oczywiście o naczepie, bo do Volvo to droga bardzo daleka. Chodzi mi o kabinę, bo koła i tak po swojemu zrobisz, a ramę, zawieszenie i napęd to już szybciej rozrysuję. Jak skończę kabinę i ją posklejam, to wtedy zamieszczę pdf-y tejże kabiny i zabiorę się za kolejny etap. Ważna rzecz, która poniekąd również odpowiada na pytanie o wydawnictwo. Zarówno naczepa jak i ciągnik nie są optymalizowane pod sklejanie w standardzie. Robię je pod malowanie, czyli nigdzie nie ma maskowania krawędzi, np. dla grubych elementów podklejanych tekturą. Ty sobie poradzisz, ale ktoś kto nie maluje modeli to nawet nie rozważy jego wykonania. Druga sprawa to brak rysunków z prawdziwego zdarzenia, ot, kilka schematów czy pokazanych szczegółów. Instrukcja to moja relacja :)

1. PAN-KARTON 2023-10-29 19:22:13

Sebastianie,

Ja mam o każdym z Was wysokie mniemanie ! Szanuje Was jako modelarzy i Kolegów którzy są przychylni pomóc każdemu kto czegoś nie rozumie.  Umiejętności / doświadczenie każdy tam jakieś posiada. Widać to w skończonych modelach. A jak kto do tego doszedł zasługuje na Szacunek !

1. Karol1985 2023-10-29 20:36:00

Ty się nie bój....

popytaj kolegów a na pewno pomogą CI opracować dobrą instrukcje. 

Naczepa jest bardzo szczegółowa i dawno takiej nie widziałem. A porównując do tego co już jest wydane, to Panie przodujesz w temacie. Nie wspomnę już o fakcie, że co narysujesz w kompie to drukujesz i składasz/sprawdzasz.... dodatkowo słuchasz kolegów, którzy bacznie obserwują Twój temat u nanosisz wszelkie poprawki... Nie jedno wydawnictwo mogło by się bić o Ciebie 

Działaj, działaj bo jest "nas" masa chętnych na taki model...

I jeszcze jedno....

Jak ja się cieszę że modele "cywilne" mają coraz większą grupę zainteresowanych w tym kraju.... :D 

1. PAN-KARTON 2023-10-29 20:43:06

Działaj, działaj bo jest "nas" masa chętnych na taki model...

Karol1985

Ja nie skleję w tym wcieleniu ale kupił by takie opracowanie. Nie sklejone na półce też by wyglądało !

1. Karol1985 2023-10-29 20:53:05

Ja nie skleję w tym wcieleniu ale kupił by takie opracowanie. Nie sklejone na półce też by wyglądało !

PAN-KARTON

Dobra, to ja robię samolota a Ty samochód... xd :) 

1. Sebastian01 2023-10-31 15:30:15

Wczoraj skończyłem malować ramę oraz osie, a także zacząłem naklejać napisy na opony.

1. Kikol77 2023-10-31 15:50:03

no to panie pozamiatałeś, przyczepa jak prawdziwa szok :)

1. PAN-KARTON 2023-10-31 17:57:35

PAN-KARTON

Dobra, to ja robię samolota a Ty samochód... xd :) 

Karol1985

Karol Twój pomysł to Ty zaproponuj jakiś zestaw do Naszej przemiany. Co mam zakupić z kółkami a co TY dla siebie wybierasz ze skrzydłami ? Ciekawe to może być wyzwanie które przyjmuje ! Będzie okazja posklejać dwa modele na raz (?)

1. PAN-KARTON 2023-10-31 17:59:24

no to panie pozamiatałeś, przyczepa jak prawdziwa szok :)

Kikol77

Trudno się nie zgodzić !!! bajera...

1. Sebastian01 2023-11-02 13:00:03

Stoi na własnych kołach :)

Zostało do zrobienia: podłoga, kłonice, przednia ścianka, burty, obrysówki, napisy.

1. PAN-KARTON 2023-11-02 16:30:32

Laleczka ! nic więcej nie przychodzi na język...

1. Sebastian01 2023-11-07 14:16:08

Dziękuję.

Tymczasem kolejny update. Doszły kłonice i burty. Zostało do zrobienia: zawiasy, tablica na przedniej ściance, skrzyneczki (o których zapomniałem wcześniej), listwy pod burtami i tego typu drobnica. Z kłonicami się namęczyłem, bo ciężko było wyciąć te rowki (nie wiem kto to tak zaprojektował...) ale udało się. Robiłem je dwa razy, bo jak już je zrobiłem na gotowo za pierwszym razem to się okazało, ze ta wredna drukarka ustawiła sobie jakąś skalę (ona tak ma, trzeba ja za każdym razem sprawdzać przed wydrukiem) i kłonice były za małe...

1. Zygfryd 2023-11-07 17:26:35

Witam! Wracam do kartonu bo mi pająki wyniosą zaczęte modele  Interesuje mnie Twój temat, bo od jakiegoś czasu spoglądam w stronę programów do projektowania części. Na razie to wygląda tak, że rysuję na papierze milimetrowym, przykładam i poprawki. I minus taki, że części są wykonane tylko raz i nie ma powrotu, a czasem chciałoby się wrócić do modelu, więc takie pliki załatwiałyby sprawę z archiwizacją

Rezultaty 40 - 60 z 255 pozycji
Udostępnij temat: