KONKURS - ARMED VIRGINIA SLOOP | Seahorse | 1:100

1. Kikol77 2023-11-01 22:33:22

no to trzecia warstwa zrobione i pociagnąłem wszystko podkładem w sprayu :)

Jest nieżle ale jeszcze kilka drobnych poprawek zrobie i bedzie można oklejac pierwszym poszyciem :)

załączam fotke stanu na dziś

pozdrawiam

1. PAN-KARTON 2023-11-01 22:39:05

załączam fotke stanu na dziś
    To tylko ppokazuje jak creatywne jest modelarstwo :)

pozdrawiam

Kikol77

Ja laser wykorzystałem a Ty gumę do żucia do budowy komory lakierniczej, żarcik

Ciągle zapominam że, na to idą dwie warstwy poszycia, ale jak mówisz drobne poprawki jeszcze zrób.

1. marszalek24 2023-11-02 11:46:47

To tylko ppokazuje jak creatywne jest modelarstwo :)
                                                              Kikol77

Święte słowa!!! Można sobie przy okazji odpicować pokój na glanc!!!

1. Kikol77 2023-11-02 13:22:48

posiedziałem jeszcze wczoraj wieczorem i troszke dziś i nieco poszło do przodu :)

pierwsze poszycie prawoe kompletne i tu ukłony w kierunku Seahorse-a wszystko klei sie samo doskonale opracowane :)

Niestety zatrzymałem sie delikatnie na rufie chyba cos tam mi poszło nie tak wiec najpierw zrobie przymiarke kolejnej warstwy poszycia i skoryguje co trzeba :)

Stan na tą chwile na fotkach :)

1. PAN-KARTON 2023-11-02 16:49:57

Niezła układanka. To chyba cecha starych żaglowców ?

1. PiotrP 2023-11-02 23:16:14

Warto było powalczyć ze styrodurem i szpachlą bo to pierwsze poszycie ułożyło się naprawdę świetnie. Z pewnością zaowocuje to przy kolejnych etapach. Super robota!

1. SlawekH 2023-11-03 02:58:11

Ale zes wypiescil ten kadlub, az szkoda klasc planki . Pierwsze poszycie wyszlo idealnie. Czekamy na kolejne 

1. Kikol77 2023-11-03 07:58:47

Ale zes wypiescil ten kadlub, az szkoda klasc planki . Pierwsze poszycie wyszlo idealnie. Czekamy na kolejne 

SlawekH

HE HE a żebyś wiedział że sobie pomyślałem ze szkoda zakrywać  

1. Kikol77 2023-11-03 08:08:24

PiotrP miał racje praca nad pianką i szkieletem owocuje wszystko idealnie do siebie pasuje :)

Oczywiście wkradł się też chochlik :) musiałem rozpruć delikatnie rufe bo miała złe przejście z tyłu i nie byłoby do czego przymocować steru nie wiem jak to się fachowo nazywa ale zdaje się że tabelka pod spodem statku to kil (chyba) w każdym bąć razie z tyłu idzie w góre do samej kabiny a ja w ferworze walki wyprowadziłem szpachlówką na zero. Na footkach widać wyrwanie na rufie :) poprawie jak skończe drugie poszycie.

Ale mi tu panowie zaraz wykład zrobią w temacie słownictwa/nazewnictwa - a i dobrze może nawet taki ignorant żeglarski jak ja się czegoś nauczy 

Druga warstwa poszycie i pierwsza wzdłużna w trakcie idzie bardzo faknie wszystko pasuje jak trzeba, nieco się obawiam jak trafie z burtami ale skoro dotąd wszystko gra to czemu ma coś nie pasować :)

Załaczam kilka fotek z stanu aktualnego :) Miłego oglądania i komentowania :) 

1. PAN-KARTON 2023-11-03 08:15:21

Ale mi tu panowie zaraz wykład zrobią w temacie słownictwa/nazewnictwa - a i dobrze może nawet taki ignorant żeglarski jak ja się czegoś nauczy 
    Kikol77

To pierwsze słówko ode mnie: Taki wystający pionowy patyk z pokładu to MASZT Patrze patrze i nabieram ochoty (?)

1. Kikol77 2023-11-04 10:31:24

No to drugie poszycie skończone, miałem pewne problemy na rufie na górze, ale na tą chwile zostawiam tak jak jest jak bedę robił poszycie trzecie to wtedy pomyśle jak z tego wybrnąć :)

nie powinno byc problemu bo tam przychodzą czarne elementy które powinny to zakryć :)

Wkleiłem też dwa z trzech pokładów na pokładach odgniatałem deskowanie i idgniatałem delikatnie miejsca kołkowania ale szczerze mówiąć trzeba wiedzieć żeby to zauwarzyć :)pewnie najlepiej bedzie widać na trzecim pokładzie bo jest najbardziej exponowany :)

Załączam fotki z aktualnego stanu :) Weekend wyjazdowy więc w tym tygodniu postępów nie będzie :)

1. marszalek24 2023-11-04 12:37:10

Wiosła, też będziesz robił? Widzę dziury w burtach. U mnie też są przewidziane ale mocno się zastanawiam bo model mocno zyska na szerokości czym znacznie zwiększy koszt gablotki. Z drugiej strony, to tak bajerancko wygląda........

1. marszalek24 2023-11-04 12:41:33

odgniatałem deskowanie i idgniatałem delikatnie miejsca kołkowania ale szczerze mówiąć trzeba wiedzieć żeby to zauwarzyć :)pewnie najlepiej bedzie widać na trzecim pokładzie bo jest najbardziej exponowany :)
                                                                           Kikol77

Ważne, że się starałeś. Myślę, że to tylko kwestia zdjęcia ze zbliżeniem pod odpowiednim kątem i oświetleniem.

1. SlawekH 2023-11-07 08:33:31

Z tym trasowaniem i odgniataniem to jak jest to go praktycznie nie widac, ale jak sie tego nie zrobi to od razu  sie rzuca w oczy 

1. Kikol77 2023-11-07 10:55:42

Wiosła, też będziesz robił? Widzę dziury w burtach. U mnie też są przewidziane ale mocno się zastanawiam bo model mocno zyska na szerokości czym znacznie zwiększy koszt gablotki. Z drugiej strony, to tak bajerancko wygląda........

marszalek24

No to mi teraz dałeś zagwostke :) nie myślałem o tym, ale szczerze mówiac to kusi zastanowie się nad tym :) tylko wtedy trzeba by go zrobić ze zwinientymi żaglami.

1. Kikol77 2023-11-07 10:56:45

Z tym trasowaniem i odgniataniem to jak jest to go praktycznie nie widac, ale jak sie tego nie zrobi to od razu  sie rzuca w oczy 

SlawekH

Masz racje chociaż mysle że na dolnych pokładach nie będzie tak widać, ale na butrach juz powinno byc fajnie widoczne :)

1. Wojok 2023-11-07 13:05:07

...tylko wtedy trzeba by go zrobić ze zwinientymi żaglami.

Kikol77

Hmm, etyka żeglarska już wtedy obowiązywała ?

1. marszalek24 2023-11-07 16:18:32

Wiosła, też będziesz robił?

wtedy trzeba by go zrobić ze zwinientymi żaglami.

Kikol77

Myślę, że nie koniecznie. Mój Wolf, na zdjęciu okładkowym jest w żaglach i z wiosłami. Jak kapitanowi potrzebna dopałka mocy by np. poszusować na nartach, to każe wiosłować i już!

1. Kikol77 2023-11-08 09:19:17

Pomijajac tematy wioseł :)

Mały bo mały ale postęp jest, wkleiłem ostatni pokład i burty od wewnatrz. miałem mały problem z uzyskaniem odpowiedniego koloru do retuszy jak już mi się wydawało ze jest ok to po czasie robi się bardziej czerwony szczególnie na retuszowanych krawędziach zupełnie jakby papier wciagał inne kolory z mieszanki a zostawił wiecej czerwonego, próbu robiłem na chusteczkach zeby szybciej wyschło i kolor był ok, na tekturce też jest w miarę ok :) Może to pobrudze lekko pastelami zobacze jak bedzie wygladało jak dojdzie wiecej cześci bo może nie bedzie widać :)

Minilalnie mi się nie zgrały okna na armaty ale plan jest taki ze dokleje najpierw zewnetrzna część burty i wtedy bedę obrabiał górną krawedź i ewentualnie zrobie drobne poprawki jezeli będą konieczne :)

Załączam fotki ze stanem na dziś

1. PAN-KARTON 2023-11-08 09:52:58

Ten retusz bordowy dodaje jakiegoś (?) uroku i zaczyna wyglądać kozacko. Tylko nie przyklej do kadłuba skrzydeł od Fokkera . Nie wiem czy potrafił bym sklejać dwa modele na raz ? Będzie trzeba spróbować...

Rezultaty 20 - 40 z 187 pozycji
Udostępnij temat: