KONKURS - ARMED VIRGINIA SLOOP | Seahorse | 1:100

1. marszalek24 2023-12-11 13:13:32

Najlepsze są zaciskowe szczypce chirurgiczne ( wyglądają jak nożyczki ) kupił bym sobie takich parę ale cena powala, ponad 100 za sztukę...

PAN-KARTON
    A gdzieś, Ty takie drogie znalazł??? Pewnie w sklepie dla doktorów. Każdy szanujący się sklep wędkarski zaoferuje ci te szczypce (peany, się nazywają) w co najmniej pięciu rozmiarach od 10cm do 20, z końcówkami prostymi  lub zakrzywionymi, do wyboru.

1. PAN-KARTON 2023-12-11 13:48:29

A gdzieś, Ty takie drogie znalazł??? Pewnie w sklepie dla doktorów. Każdy szanujący się sklep wędkarski zaoferuje ci te szczypce (peany, się nazywają) w co najmniej pięciu rozmiarach od 10cm do 20, z końcówkami prostymi  lub zakrzywionymi, do wyboru.
    marszalek24

No to trzeba na ryby się wybrać... Kto by pomyślał że wracając do modelarstwa zahaczę o tak wiele dziedzin Niby kartoniki posklejać w odpowiedniej kolejności a tu proszę; Od łowienia ryb po loty w kosmos. Nie ujmując niczego Wędkarzom !!! Dziękuję Andrzeju.

ps.

Masz rację, ceny takie są w sklepach dla doktorów. Że niby z nie wiadomo jakiej stali, ale takie rzeczy nie mogą być z gównolitu... A tu proszę w cenie jednej będę miał 6szt, wymarzona akcja.

1. marszalek24 2023-12-11 14:05:58

Kikol, a Tobie, mówi to coś????

1. Kikol77 2023-12-11 15:03:51

Hmmm to jest gruszka turecka - chyba tak to sie nazywa :)

na załaczonych fotkach moje wykonanie - hmmm twoja jakaś ładniejsza wyszła

1. Kikol77 2023-12-11 15:15:20

Dzięki za podpowiedź w tygodniu odwiedzę sklep wedkarski :)

1. marszalek24 2023-12-11 16:42:24

Hmmm to jest gruszka turecka -

Kikol77
                   Tak, to jest gruszka! Nie mam mikroskopu, żeby widzieć obie ale tą z prawej strony założyłeś odwrotnie. Powinna być węższym końcem do dołu. Działa to w ten sposób, że pętla na początku sztagu ma się na tej gruszce klinować. Serving (oplot dookoła liny) już Ci daruję bo też powinien być pociągnięty dalej, poza gruchę. Oczekiwałeś pomocy. Voila!

1. Kikol77 2023-12-12 09:04:54

Jak bedę robił kolejne fotki to postaram sie zrobić lepsze zbliżenia przez lupe.

Generalnie zmontowane jest ok tylko te moje gruszki mimo chęci wyszły mniej klinowo niz u ciebie są bardziej baryłkowate no i nie tak ładnie owiniete:)

Ale mam pytanie nie moge się dopatrzeć jak były mocowane do masztu wanty na początku tez zrobiłem gruszki ale było za grubo więc wyciałem wszystkie i po prostu przełorzyłem za masz i podwiązałem. Rysunek w załaczeniu 

1. AndDi 2023-12-12 09:42:36

Bardzo dobrze zrobiłeś. W przypadku jak jest nie parzysta ilość want, to po przewiązaniu ucinasz.

P.S. Świetny rysunek

1. Kikol77 2023-12-12 10:44:12

No i super dzięki za potwierdzenie :)

jeszcze jeden odciąg z tyłu i biore się za wanty :) ale najpierw musze jeszcze umieścić jurfesy w ławie wantowej bo mam zamontowene tylko z jednej strony :)

1. Seahorse 2023-12-12 11:47:45

W przypadku jak jest nie parzysta ilość want, to po przewiązaniu ucinasz.

AndDi

Tu bym polemizował. Nieparzyste zwykle były łączone prawa z lewą, albo w najprostszy sposób jak na rysunku, albo przez splecenie lub przewiązy.

Tomek

1. AndDi 2023-12-12 12:01:21

W przypadku jak jest nie parzysta ilość want, to po przewiązaniu ucinasz.

AndDi

Tu bym polemizował. Nieparzyste zwykle były łączone prawa z lewą, albo w najprostszy sposób jak na rysunku, albo przez splecenie lub przewiązy.

Tomek

Seahorse

Ja nie będę z Tobą polemizował Tomku, bo wiedza Twoja w tym temacie z pewnością jest większa od mojej. Ja nieparzyste ucinałem, bo ładniej się układały dzięki temu wanty na modelu i pewnie nadal będę tak robił i mam nadzieję, że nikt nie zauważy takiej małej nieścisłości .

1. Kikol77 2024-02-06 10:17:04

Jako że Fokker został skończony to już nie mam wymówki :) żeby wrócić do Virginii :)

Jako restart wziąłem się za podwieszenie kotwic ale czuje się jak słoń w składzie porcelany jednączęśc przykleje to drugą urwe 

Jak tak dalej pójdzie to wyjdzie mi jakiś Frankenstein  Po urwaniu kilku detali uznałem ze na uspokojenie nerwów i wyładowanie się wezme się za coś innego :)

i tak zrobiłem resztę drzewców są już pobejcowane, polakierowane i końcówki pomalowane, cześciowo też uzbrojone w bloczki :)

Do tego zacząłem prace nad żaglami na tą chwilę nakleiłem wzmocnienia, wyciałem żagle i okleiłem liną dookoła :)

Co do żagli zastanawiam się czy powinienem je formować jak by były lekko wydęte widziałem takie aktywności w innej relacji tylko zastanawiam się czy żagle przednie będa sie odpowiednio układać pod  własnym ciężarem.

Kilka fotek ze stanem aktualnym :) 

1. PAN-KARTON 2024-02-06 11:09:31

A moze ( a morze ) jako jedyny zrob żagle zwinięte? 

Widziałem takie modele i też pieknie wyglądają  w gablocie nie wieje 

1. Kikol77 2024-02-06 11:14:19

hehe

powiem ci że myslałem o tym ale akurat Virginia mi się bardzo podoba pod zaglami :) więc bedzie z żaglami :)

1. PAN-KARTON 2024-02-06 11:50:16

hehe

powiem ci że myslałem o tym ale akurat Virginia mi się bardzo podoba pod zaglami :) więc bedzie z żaglami :)

Kikol77

No to dmucham w żagle Virginii 

1. marszalek24 2024-02-06 11:50:21

Ja robię wydęte, proste wyglądają mnie sztucznie.

Jak wstawiasz takie zdjęcia, to ja sobie kręgosłup łamię!!!

1. PAN-KARTON 2024-02-06 12:11:06

Jak wstawiasz takie zdjęcia, to ja sobie kręgosłup łamię!!!

marszalek24

Krystian o nas dba i zmusza nas do gimnastyki karku

...

1. Kikol77 2024-02-06 13:04:16

czyli powinienem zagle poukładać bo na zdjęciu są w pozycji losowej a drzewce w poziomie góra do góry 

Przy następnych zdjęciach wezme to pod uwagę  

1. AndDi 2024-02-06 16:54:47

Bardzo lubię czarne zakończenie drzewców.

Rezultaty 140 - 160 z 187 pozycji
Udostępnij temat: