KONKURS - ARMED VIRGINIA SLOOP | Seahorse | 1:100

1. Kikol77 2024-02-08 11:21:04

Powolutku ale do przodu, robie wszystko zeby nie wrócić do montarzu i olinowania armat :) tam jest tak mało miejsca ze boje się ze coś skopie :)

a więc tak próbowałem wyoblić żagle wyszły fajnie, nasączyłem je BCG ale po czasie widze ze nie sa aż tak sztywne i zastanawiam się czy je nie prysnać jeszcze lakierem albo lakierem do włosów co myslicie?

Zeby sie delikatnie zmotywować do pracy załorzyłem jeden z żagli co by cieszył oko jak siadam do biurka  jeszcze nie jest w pełni olinowany :)

1. PAN-KARTON 2024-02-08 11:36:46

Żagle mają coś w sobie  ! Bayera...

1. marszalek24 2024-02-08 12:23:27

Bayera...

PAN-KARTON

Bayera, to taki zespół discopolo.

1. marszalek24 2024-02-08 12:31:05

nasączyłem je BCG ale po czasie widze ze nie sa aż tak sztywne i zastanawiam się czy je nie prysnać jeszcze lakierem albo lakierem do włosów co myslicie?
                                                                                                                                                                                                                          Kikol77

Myślimy, że będą sztywniejsze. Ja stosuję tylko lakier do włosów i sztywność można sobie regulować ilością warstw lakieru. Nie radzę od razu "psikać" na grubo bo mnie się pofalowały. Lepiej cieniej i kilka razy do pożądanego efektu. Lakier dość szybko schnie. W internetach widziałem usztywniane żagli przy pomocy krochmalu, efekt taki sam jak przy lakierze tylko roboty dużo więcej.

1. AndDi 2024-02-08 13:00:09

Tylko ten żagiel źle wisi, pasy powinny być w pionie (albo wygląda, że w złą stronę pasy narysowano).

Usztywnianie BCG jest bardzo dobre, tylko pytanie na czym się to robi, żeby wyoblić (nadmuchać) żagle.

No i starać się nie robić pogniecionych żagli.

1. SlawekH 2024-02-08 13:08:19

widze, ze AndDi juz napisal. Mi tez sie wydaje, ze zagiel do gory nogami wisi xD. Te bryty raczej powinny byc w pionie. 

1. Kikol77 2024-02-08 13:26:31

Faktycznie, dzięki za czujność :D Pewnie bym się skapnął jak bym zakładał kolejny.

Byłem tak uhahany że już wisi ze nie zwróciłem uwagi na to, a mierzyłem trzy razy czy pasuje ogladałem instrukcje i był ok a na koniec zamontowałem odwrotnie  

Jak tylko wróce do domu to będę zamieniał, przy okazji jeszcze raz go ukształtuje i prysne lakierem do włosów 

1. mirkuch 2024-02-08 13:36:34

Super wychodzi!  podziwiam za cierpliwość do detali, bo to robi wrażenie i czekam na skończony model

1. Kikol77 2024-02-08 22:55:48

jeszcze raz dziękuje za czujność 

Żagiel juz na swoim miejscu tym razem poprawnie :D

1. Kikol77 2024-02-12 09:29:43

udało mi się znaleść nieco czasu w weekend i miałem nawet towarzystwo :)

Córka wygrzebała sobie w mojej szafce ze skarbami model statku ratowniczego z ravella i próbuje skleić pierwszego plastyka :) klejenie nawet jej idzie szlifowanie i malowanie też ale połorzenie pięciu cieńkich warstw farby zamiast jednej grubej ja przerosło ostatnie dwie musiałem ja pociągnąć ale za to jak zobaczyła efekt to powiedziała że warto było i pokład pomaluje sama :)

Ale wracajac do Virginii jakoś ostatnio mam wene i powoli idzie do przodu, rozgryzam powoli olinowanie muszę powiedzieć ze nawet nieźle to idzie staram się brać wszystko na logike :D

Planuje tak jak koledzy wspominali w innych relacjach zrobic ile się da poza modelem idzie to nieźle z czasem też przychodza do głowy pomysły jak sobie ułatwić pewne wiazania i samo wiazanie pęsetą tez idzie coraz lepiej i szybciej :) Ale końca wciąż nie widać :D  

1. marszalek24 2024-02-12 14:04:13

Twój żagiel główny jest prawie taki sam jak u mnie bezan. Ze zdjęcia wydaje mnie się, że przygotowujesz go do wiązania do masztu. Tymczasem też na zdjęciu z Twoją dokumentacją widzę, że powinien on być mocowany pierścieniami. U mnie jest mocowany linką ale ta linka jest poprowadzona przez otwory w żaglu i dookoła masztu zygzakiem i końcem mocowana do kołkownicy. Obydwa rozwiązania są prawidłowe i pozwalają szybko stawiać-zwijać żagiel. Jak przywiążesz swój, to go na maszcie żadna cholera nie ruszy.  

1. Kikol77 2024-02-12 14:16:48

witam,

Tak żagiel będzie wiazany do kółek które mam juz na maszcie ale zanim do tego dojdzie to chce zrobić jak najwiecej na zewnatrz :) więc jeszcze podwiąże go do Bomu  dlatego nie mam jeszce want żeby mieć lepszy dostęp do wiazania do kółek na maszcie :) nie wiem czy to dobra kolejność okarze się już niedługo :)

Takie zdjęcie znalazłem w necie

1. marszalek24 2024-02-13 10:00:04

Nie zauważyłem kółek na maszcie i zmyliły mnie te długie linki. W Alercie robiłem inaczej, założyłem obręcze z drutu i zakładałem je bezpośrednio przez otwory w żaglu, bez wiązania.  Pozdrawiam.

1. Kikol77 2024-02-16 09:44:17

Zeby nie było ze się lenie :) 

Czasu mało ale jak jest to siadam i dłubie, musze powiedzieć że bardzo duzą satysfakcje mi daje zrozumienie jak te wszystkie olinowanie działa to bardzo ułatwia rozeznanie w tym wszystkim :)

Jako ze wszystkie olinowania robie z nadmiarem i często są tylko przełozone a nie w pełni finalnie ułożone jest z tego niezła plątanina i czasem cięzko się połapać więc w najbliższym czasie musze nieco poukładać je finalnie i poodcinać co niepotrzebne :)

Szybka fotka ze stanu na dziś :)

1. marszalek24 2024-02-16 14:36:43

Toś Pan, Panie już prawie na finiszu! Jakąś podstawkę-gablotkę, planujesz?

1. Kikol77 2024-02-18 13:04:59

Ale z ciebie optymista patrząc po ilości żagli to połowa za mną, ale nie jest tak kolorowo jeszcze sporo przedemną część lin jest tylko przełorzona lub podwiązania do żagla a nie w pełni poprowadzona tak jak powinna do tego jeszcze potem trzeba będzie dodać pozwijane liny, no i muszę wrócić do tematu armat które nie sa jeszcze finalnie zrobione i wklejone :)

Co do podstawki i gabloty to jeszcze nie myślałem ale napewno coś bedzie :) Ale czy zwykła podstawka czy podstawka udajaca wode to jeszce nie wiem :) 

Fajnie by było go zwodować bo w zamyśle będzie miał lekko wydęte żagle ale wtedy trzeba by jeszcze jakąś załogę zwerbować w portowej tawernie :)

Na ta chwile skupiam się na linkach bloczkach i supełkach 

1. Kikol77 2024-02-21 00:19:40

Mały postęp 

Virginia dostała kotwice razem ze zwiniętymi linami nie wiem czy tak to powinno wygladać ale mi się podoba :)

Dodatkowo uporżadkowałem sporo olinowania na ta chwile doprpwadzam do wiazania i ucinam a potem dorobie zwiniete liny i podoklejam :)

Zamontowałem też trzeci żagiel na razie tylko wisi na swoim miejscu musze jeszcze go olinować do końca :)

Ale juz mi się ta łajba podoba :) im dalej w las tym mniej rzeczy urywam przypadkiem wiązania jakos stały się dużo prostrze :)

natomiast musze się przyznać że w niektórych miejscach oszukałem delikatnie i uzyłem nieco wiekszych bloczków i grubszych lin - nie chciałe wprowadzać kolejnego koloru 

Załączam fotki :)

1. Kikol77 2024-02-26 09:43:29

Powoli zaczyna być widać koniec chociaż jeszcze sporo pracy, ale wiekszość lin jest już na modelu albo przygotowana czeka na montaż.

Czasu ja zwykle za mało a oczy przy pracy z lupa też szybko się męczą więc małymi kroczkami na przód.

Mam zamontowane wszystkie liny na dziobie więc dodałem w ramach odpoczynku dla oczu pozwijane liny moze nie wyglądaja super naturalnie ale chyba nie jest źle jeszcze je uklepie lekko na BCG :)

Dodałem też liny na maszcie i bomie.

Przygotowany mam też ostatni zagiel oznaczyłem sobie tez niektóre liny (te które są cieżkie do zidentyfikowania w plataninie) i niedługo żagiel pójdzie na masz :D    

1. Kikol77 2024-03-03 19:05:33

hehe nikt nie komentuje znaczy sie jest bardzo dobrze albo tragedia i szkoda gadać - wybieram opcje pierwszą 

A tak na powaznie idealnie nie jest, bardzo dobrze tez nie ale chyba jest przyzwoicie a przybywajace liny poprawiaja humor :) i jakos coraz bardziej sie przyzwyczajam do wiazania za pomoca dwóch penset :D

Do rzeczy co tam w modelu, na maszcie pojawił sie ostatni zagiel z całej plataniny lin która jeszcze niedawno wylewała sie z kazdej strony pokładu zostało juz niewiele :D

teraz zabieram sie za wanty i uzupełnianie pokładu w pozwijane liny.

Statek ma piekną sylwetke a z dwóch metrów nawet nie widać moich baboli :)

Załaczam kilka fotek ze stanu obecnego

1. AndDi 2024-03-03 19:55:34

Bardzo ładnie, chociaż mogłeś trochę ciut mocniej "napompować" żagle.

Reflinki przyklej do żagla na BCG, żeby nie były w takim chaosie. Jednakowoż, większość z nich powinna ku dołowi zwisać

Rezultaty 160 - 180 z 187 pozycji
Udostępnij temat: