CORAZZATA ITALIANA ROMA CLASSA LITTORIO

1. Kikol77 2024-03-04 17:37:21

Aj tam szybko pójdzie :)

1. KARTOM 2024-03-04 18:06:22

4. Gips szpachlowy Knauf UNIFLOT - (+) Najlepszy gips na rynku, elastyczny, łatwa aplikacja do 40min, do mojego kadłuba pasuje idealnie aplikacja od 0-30mm, bezwonny >>> (-) dość twardy, trzeba się namachać papierem przy szlifowaniu, innych minusów raczej brak.

PAN-KARTON
    Masa szpachlowa UNIFLOT Knaufa (nie gips) stosowana do połączeń płyt K-G. Producent zapewnia że bez konieczności użycia taśmy lub fizeliny. Drugi podobny produkt a nawet chyba lepszy to RIGIPS Vario. Gips odpada ponieważ z czasem może się wykruszyć i popękać.
    To jedyne rozsądne rozwiązanie z technicznego punktu widzenia.

1. PAN-KARTON 2024-03-04 18:24:08

I masz rację Tomku to "masa szpachlowa" ! Mi masa zawsze bardziej się kojarzy z gotowym do użycia produktem. A Uniflot i tak jest na bazie gipsu i suchych mieszanek żywicznych.

Vario nie jest dostępny w każdym markecie a ja mam blisko CASTO... i to taką najmniejszą w W-wie więc padło na Uniflot

Aj tam szybko pójdzie :)

Kikol77

Pierwsze koty za płoty, za dokładnie wyprowadziłem pianę. Masy się kładzie dosłownie mgiełka. Na plus że szybko wysycha. Minus - zobaczymy

1. Kikol77 2024-03-04 18:50:33

Są Elegancko nie gruntuj po każdej warstwie będzie szybciej jak położysz pierwsze trzy cienkie warstwy i będzie już w miarę przypominać kadłub to wtedy grunt i warstwy wykańczające na to :)

1. PAN-KARTON 2024-03-04 19:13:46

A ja myślałem że dwa razy max,

Fakt grunt dam potem. Zastanawiam się czy by tej ostatecznej warstwy nie dać z typowej szpachli lakierniczej ?

1. Wasia 2024-03-04 21:47:33

Panie-Karton, a gdzie karton? ;)

Pasuje już założyć kartonowy pancerz  i zakryć te wypełniacze stabilizująco-usztywniające. 

Parę odpowiedzi wcześniej była wzmianka na temat wyrobu firmy dragon. Miałem do czynienia z kilkoma produktami tej firmy (klej typu butapren, szkło w płynie, zmywacz farb) i szczerze nie polecam. Cena jest zachęcająca ale generalnie produkty nie działają, podobnie jak szpachlówka u Ciebie.

1. PAN-KARTON 2024-03-04 22:08:57

Panie-Karton, a gdzie karton? ;)

Pasuje już założyć kartonowy pancerz  i zakryć te wypełniacze stabilizująco-usztywniające. 

Parę odpowiedzi wcześniej była wzmianka na temat wyrobu firmy dragon. Miałem do czynienia z kilkoma produktami tej firmy (klej typu butapren, szkło w płynie, zmywacz farb) i szczerze nie polecam. Cena jest zachęcająca ale generalnie produkty nie działają, podobnie jak szpachlówka u Ciebie.

Wasia

Tak jak pisałem w opisie z prób, Dragon odpadł w przedbiegach.
    Jeszcze chwilę potrwa zanim szpachelkę i papier ścierny zamienię na skalpel. Kadłub jest mocno skomplikowany - Włoska fantazja - kajaka nie przypomina

1. Kikol77 2024-03-05 10:06:29

A ja myślałem że dwa razy max,

Fakt grunt dam potem. Zastanawiam się czy by tej ostatecznej warstwy nie dać z typowej szpachli lakierniczej ?

PAN-KARTON

Za twarda i mocno pręży będzie pękać i odłazić - przetestowane :D 

Zresztą i tak pójdzie na to papier :) no chyba że nie i zostawisz tylko pomalowane dno :) 

1. jagdtiger2 2024-03-05 12:52:07

A myślałeś może, aby zamiast szpachlowania zrobić podposzycie z tektury ? I potem je nasączyć  cyjanoakrylem, wyszlifować i na to kłaść poszycie właściwe .

1. PAN-KARTON 2024-03-05 14:29:05

A myślałeś może, aby zamiast szpachlowania zrobić podposzycie z tektury ? I potem je nasączyć  cyjanoakrylem, wyszlifować i na to kłaść poszycie właściwe .

jagdtiger2

Zastanawiałem się jak do tego podejść !?!?

Planów było wiele. Można poczytać że odradzano pianowanie. Byłem bliski zrobienia tak jak w "żaglach" planki i resztę tak jak mówisz. Decyzja padła na pianowanie z czystej ciekawości, i chęci przekonania się czy to wyjdzie. Póki co wychodzi i doświadczenie jest zdobywane. Problemy są, nie ukrywam...

Czy kolejny raz bym tak zrobił ? - z prozaicznego powodu chyba nie, a jest nim bałagan, kurz, czekanie na wysychanie i więcej pracy przy sprzątaniu niż posuwającej się roboty.

Każda inna opcja jest lepsza od tej którą akurat robimy

1. jagdtiger2 2024-03-06 00:10:48

Każda inna opcja jest lepsza od tej którą akurat robimy

PAN-KARTON

Święte słowa 

1. PAN-KARTON 2024-03-06 09:38:34

Ostatnia dostawa Uniflota na kadłub Wyschnie i prawie ostatni szlif.

Nie żebym był mądrzejszy od kury, ale nałożenie szpachli na cały kadłub na raz to był błąd. Przy tak skomplikowanych kształtach wyprowadzenie poszczególnych krzywizn nie jest raczej możliwe.

Zdzierałem cały ten gips do żywego i robiłem od początku ( prawie ) Oklejając taśmą segmenty poszycia nakładałem Uniflot i profilowałem aż wyjdzie dany uskok czy obłość. Kadłub podzieliłem na 7 części.

Wszystko na wariackich papierach. Szlifowanie na półsucho, nakładanie warstw metodą mokre na mokre, gruntowanie, wzmacnianie, szlifowanie i tak w kółko co 4-6h.

Mam tyle pyłu wszędzie że ciężko było do tego sajgonu komórkę zabierać, a co dopiero mówić o dobrych zdjęciach

Ale jak skończę w takim wydaniu to chyba będę zadowolony a przede wszystkim doświadczony Straty: urwałem wypustkę mocowania steru, ale to małe miki. Zużyłem około 1m2 papierów ściernych w 4 gradacjach. Uwaga 40, 80, 150, 240.

Mam jeszcze w głowie pomysł jak zabezpieczyć ten kadłub. Jak by go nie odkurzył nie odpylił brudzi. Jak miałbym ładnie i czysto wykonać poszycie i burty to musi się to zmienić

Dobra powiem, pomaluje całość gruntem do farb lateksowych czyli podkładem do farb ściennych. A dlaczego nie zwykłym podkładem ? Tego jeszcze nie wiem - trwają próby

Zdjęcia z poniedziałku w nocy:

1. Kikol77 2024-03-06 09:50:32

Zamiast gruntu pomaluja jakimś akrylem na kolorze będzie fajnie widać gdzie poprawiać :)

1. Kikol77 2024-03-06 09:57:48

Kadłub wygląda zacnie:) 

Co do pylenia to włąśnie ta szpachlówka do drewna którą urzywam jest dość cieżka w postaci pyłu i nie lata w powietzru i łatwo ja sprzatnąć, ale oczywiście brudzi :)

1. PAN-KARTON 2024-03-06 09:59:33

Zamiast gruntu pomaluja jakimś akrylem na kolorze będzie fajnie widać gdzie poprawiać :)

Kikol77

Good idea, zabarwić podkład do farb. Zrobię to jednak gruntem. Grunt jest do tego celu stworzony, scala powłokę "gładzi gipsowych" i nadaje jej pewną twardość i szczepność.

Typowy podkład do farb jaki stosujemy pod kolory nie wypełni mi drobnych porów. wyciąga każdą nierówność, więc padło na Grunt Śnieżki.

II odp: Uniflot też jest dość cięzki w porównaniu np. do propozycji AndDiego, acryl putz

Nie ma malowania bez gruntowania - to hasło wykończeń wnętrz

1. Kikol77 2024-03-06 10:10:07

Musimy uważać żeby nasze forum nie zmieniło formułe z kartonu na gips-karton 

No to gruntuj waść - toć dobry grunt to podstawa 

1. AndDi 2024-03-06 10:28:20

Radosna nowina dla Ciebie

Wygląda, że trzeba jeszcze trochę doszlifować kawałek dna, gdyż na zdjęciu numer 1 na sporym odcinku nie widać tekturek szkieletu. W innych miejscach również. Może to nie będzie miało znaczenia przy oklejaniu, ale kto wie.

1. PAN-KARTON 2024-03-06 11:06:02

Wiem, to są zdjęcia z wczoraj. Pracuje nad tym 

Druga sprawa, jak się doszlifowuje do wreg to gips sie poddaje a wregi nie I zaczynają wychodzić mimimalne , bo uwazam, krowie zebra,. Pewnie i tak na koniec prac.podstawowych zrobie tz finish

1. Wojok 2024-03-06 11:09:17

Może to nie będzie miało znaczenia przy oklejaniu, ale kto wie.

AndDi

Może i nie, ale zmieni nieco kształt. A jak się na poszyciu odbije ten lekki uskok z prawej strony, to będzie wogóle kicha

Hej, szablę, tfu, papier w dłoń...

1. PAN-KARTON 2024-03-06 12:13:47

Tak sobie siedzę i cos tam planuje, biję się z myslami...

I tak mi się pomyslalo:

A jak by wyglądał ten kadlub bez tego forum, bez porad, uwag a przede wszystkim bez motywacji zeby to jakoś wyglądało  

Obstawiam statek widmo !?!?

Rezultaty 100 - 120 z 178 pozycji
Udostępnij temat: