Santisima Trinidad- Oriel

1. SlawekH 2024-10-15 06:37:35

Widzisz Piotrze, o tym nie pomyslalem, a wiosla sa juz wklejone. Z tym obcinaczem do paznokci to faktycznie moze byc ciekawe. Na przyszlosc bede pamietal .

Zabieram sie za zagle. Zrobie bryty co 1cm i zobaczymy co z tego wyjdzie .

A takie pytanie do Ciebie z innej beczki... Kiedy bedzie galeria Wierzy Cisnien??? Czy mnie cos pominelo?? Wierza jezdzi po konkursach, zdobywa dyplomy, ale zeby ladne zdjecia poogladac...???

1. AndDi 2024-10-15 08:44:33

A takie pytanie do Ciebie z innej beczki... Kiedy bedzie galeria Wierzy Cisnien??? Czy mnie cos pominelo?? Wierza jezdzi po konkursach, zdobywa dyplomy, ale zeby ladne zdjecia poogladac...???

SlawekH

Mam nadzieję, że Pan-Karton nigdy nie zrobi galerii "Wierzy Ciśnień"

1. PAN-KARTON 2024-10-15 14:26:36

SlawekH
    Mam nadzieję, że Pan-Karton nigdy nie zrobi galerii "Wierzy Ciśnień"
    AndDi

Zrobię obiecałem. Nie tylko Sławek i Andrzej zapytują. Bardzo wiele osób pytało mnie o tę pozycję. W tym roku - coming soon Chcę przy okazji galerii z Wieża w tle pochwalić się tym co dostało to sklejone pudełko z kilkoma wypustkami po bokach

AndDi wiem że to czysta podpucha z Twojej strony Będzie to czyta przyjemność zrobić Ci na złość

1. AndDi 2024-10-15 14:43:54

E tam, i tak jestem pewien, że taka galeria jak Sławek napisał nie powstanie

1. PAN-KARTON 2024-10-15 14:51:08

E tam, i tak jestem pewien, że taka galeria jak Sławek napisał nie powstanie

AndDi

Pewnie chodzi Ci o ladne zdjęcia  OK, podkjade na sesję do Ciebie.

1. AndDi 2024-10-15 14:58:59

Nie o to chodzi

1. SlawekH 2024-10-15 15:12:46

Co racja to racja. Taka galeria nigdy nie powstanie, a nawet jakby w jakis magiczny sposob powstala to rowniez nie wiem czy chcialbym to ogladac. 
    Juz sie poprawiam. Chodzilo mi o WIEZE cisnien . Byk, ze az mi wstyd .

Rozrysowalem zagle. Tak jakos latwo sie je robilo, ze zrobilem wszystkie. Ale jak cos za latwo idzie to pewnie jest zle... Bryty sa co 1mm, ale zastanawiam sie nad zrobieniem 0,8. Wczesniej jak je robilem to wydawaly mi sie ok, ale teraz mam wrazenie, ze powinny byc gesciej.

Powiedzcie co sadzicie.

1. PAN-KARTON 2024-10-15 15:20:32

Oj tam...

Więcej wiary, więcej wiary 

1. AndDi 2024-10-15 15:24:54

No tak, teraz już wierzę, że powstanie galeria z "Wieżą ciśnień"

Ale znowu błąd chyba chodziło, że są co 10 mm, nie co 1 mm.

Musisz sam ocenić trudno nam że zdjęć wyrokować jak lepiej.

1. Wojok 2024-10-15 17:45:53

Rozrysowalem zagle...Powiedzcie co sadzicie.

SlawekH

Dla mnie ok

1. PAN-KARTON 2024-10-15 17:51:49

Powiedzcie co sadzicie.

SlawekH

Będzie elegancko, ale wiesz ile ja się znam na żaglach Sławku, czyli coś tam z tych moich przeliczeń wyszło że to bardziej 1cm będzie. A czy trafiłem zobaczymy na masztach

1. Sebastian01 2024-10-18 11:22:53

Zastanawiało mnie jakich rozmiarów jest Santisima skoro szalupa ma 13cm. Sławek podawał wymiary, ale tak na sucho to ciężko sobie wyobrazić. Nie mam wielkiego rozeznania, ale mój biedny Papegojan (bo tylko do tego mogę się odnieść) ma pewnie ze 25cm w kadłubie... Tymczasem szalupa 13cm...

Znalazłem ciekawe zdjęcie, na którym można zobaczyć rozmiary Santisimy. Cleopatra mała nie jest, ale porównanie rozmiarów daje do wyobraźni o wielkości Santisimy. Zakładam, że są w tej samej skali, ale to musiałby potwierdzić Sławek.

Nie chcę tutaj wstawiać cudzych zdjęć, więc link: KLIK, mniej więcej w połowie strony.

1. SlawekH 2024-10-18 13:25:13

Sebastianie, tu mozesz latwo porownac- Golden Hind i Victory na jednym obrazku . Santisima jest troche wieksza od Victorego. Nie wiem jak Twoj okret ma sie do Golden Hind, ale podejrzewam, ze podobnych wymiarow.

Wracajac do brytow. To zamowilem kolejny raz material i bede zagle robil po raz kolejny. Tym razem bryty co 8mm. Jakos te co 1cm sa za szeroko. Do trzech razy sztuka. Zobaczymy co wyjdzie 

1. PAN-KARTON 2024-10-18 19:40:31

Sebastianie, tu mozesz latwo porownac- Golden Hind i Victory na jednym obrazku . Santisima jest troche wieksza od Victorego. Nie wiem jak Twoj okret ma sie do Golden Hind, ale podejrzewam, ze podobnych wymiarow.

Wracajac do brytow. To zamowilem kolejny raz material i bede zagle robil po raz kolejny. Tym razem bryty co 8mm. Jakos te co 1cm sa za szeroko. Do trzech razy sztuka. Zobaczymy co wyjdzie 

SlawekH

Gdzieś mi jednak uciekł mały przecinek... Co 8mm to co 8mm będzie super, zobaczysz

10mm to nie 8mm - trzeba się zeskalować dokładnie.

A temat o który zapytał Sebastian , ciekawy

1. SlawekH 2024-10-29 16:12:01

Tak na szybko wrzuce. Zakonczylem zagle, ktore mnie strasznie wymeczyly . Zagle sa przeszyte. Tym razem wyszly mi w miare rowno, mysle, ze nie jest zle. Ogolnie bardzo przyjemnie sie szylo. Najbardziej wymeczyly mnie te male oczka na okolo zagli. Jest ich niezliczona ilosc. 
    Uprzedzajac pytania- zagle beda jeszcze wielokrotnie prasowane zeby zrobily sie w miare plaskie.

Marsy- zrobilem na nowo. Bylo wszystko ladnie i ok do momentu gdy nie pacnalem ich pokostem. Marker sie "rozlal" i wszytko popsul. Probowalem to jakos naprawic i zeszlifowac, ale nie dalo rady . Zerwalem to co popsute  i bede robil jeszcze raz.

1. AndDi 2024-10-29 21:27:59

Całkiem ładne żagle wyszły. Nie zapomnij ich po wyprasowaniu wybrzuszyć

Czym przykleiłeś liklinę? I jak to robisz?

1. Petrov 2024-10-31 11:29:39

Ależ Ci to ładnie wychodzi... Szczere wyrazy zazdrości!

1. SlawekH 2024-10-31 14:42:57

Ależ Ci to ładnie wychodzi... Szczere wyrazy zazdrości!

Petrov

No nie, az tak ladnie to nie jest . Z bliska widac duzo niedokladnosci. Na zdjeciach to ciezko to wypatrzec bo zagle sa ogromne.

Co do likliny to ja ja kleje tym klejem do paznokci (Piotrek wczesniej opisal ten klej). Przyklejam tasme malarska do zagla na okolo- najlepiej na wzmocnieniach, nie musi byc rowno. Odwracam. Po rogach przyklejam tasma do maty i klade likline. Tasma bardzo ladnie trzyma i mozna dokladnie to zrobic. Na koniec daje tym klejem- na druciku kropla i ja przeciagam zyby skleila jak najwiecej. Kroprelka po kropelce. Troche wprawy i bardzo szybko to idzie. Klej sie nie lepi do tasmy i na koniec odrywam tasme od zagla, albo zagiel od tasmy i gotowe. 
    Po urzyciu tego kleju liklina staje sie dosc sztywna. Plus tego jest taki, ze mozna ja wyoblic i wybrzuszenie powstaje na zaglu samo z siebie . Minus jest taki ze zagla nie da sie zwinac.
    Przy Enterprizie robilem przy uzyciu wikolu (2:1 z woda) i strzykawki (igla jakas o srednicy okolo 0,5mm). Wychodzi ladnie, ale nie trzyma sie jakos mega super. Plus taki ze liklina nie jest tak sztywna i moglem posklaadac troche te zagle. To takie moje obserwacje co do kleju .

Ponizej pokaze instrukcje klejenia wzmocnien zagli na goraco przy uzyciu wikolu. Moze komus sie przyda.
    Z najwiekszych plusow to to, ze jest natychmiastowa i prosta
    Z najwiekszych minusow to ze wszystko odpadnie jak wsadzimy zagiel do wody

liklina przyklejam tasme odwracam i przyklejam do podloza klade likline i pozniej nanosze klej na druciku tasma daje rade utrzymac oczka Wzmocnienia zagli.Klej to rozcieczony wikol 2:1 woda, papier sniadaniowy i zelasko pod zagiel klade papier sniadaniowy wczeniej przygotowane paski smaruje wikolem klade na zaglu w tam gdzie powinien on byc. Paski sa z materialu dzien wczesniej popacanego wikolem 1:1 z woda- sa ladne sztywne na ulozony pasek klade znow papier sniadaniowy Przykladamy zelasko,  pozniej przykladamy kawalek dalej.. i dalej. Na koniec mozna przeprasowac I tak to wyglada. Nie ma zadnych plam od kleju i jak nie wyjdzie to mozna pasek zerwac.
  1. PAN-KARTON 2024-10-31 16:53:13

Zameldowany już dawno na widowni, czytam i ogladam + notuje Wielkość żagli robi wrażenie, jaki to będzie wielki okręt (?)

1. Zbyszek001 2024-10-31 18:49:33

A ja bardzo proszę pokaż szczegółowo jak robisz olinowanie jak radzisz sobie z bloczkami, wantami i cała ta masa sznurków. Mnie to orzeraslo w lidze która dziunię. Odłożyłem trzeci raz zamówiłem bloczki bo te klejone z kartonu przyprawiają mnie o zawał serca.

Rezultaty 60 - 80 z 104 pozycji
Udostępnij temat: