Chełmżyńska – wieża ciśnień

1. PAN-KARTON 2024-07-22 08:27:37

Jeszcze raz chciałem podziękować, wszystkim którzy złożyli mi gratulacje nie tylko u nas na forum.

Co dalej ??? Jak ogarnę telefony kontaktowe, @, ważne informacje, to pewnie będę myślał i planował kolejne wyzwania i układał w kolejkę model które czekają na swoją porę.

Tu wrzucę kila fotek związanych z moim modelem, reszta wrażeń we wpisie "wydarzenia" - Chełmża.

Fajne i bardzo nietypowe zjawisko z wnętrza hali sportowej. Można było stanąć i porównywać model z oryginałem poruszając jedynie oczami

Mam wiele wniosków i przemyśleń zdobytych z obserwacji ludzi którzy zwiedzali wystawę i zatrzymywali się oglądając modele. Ale to nie na dziś, bo za dużo tego.

1. PAN-KARTON 2024-07-22 10:19:41

Mija prawie pięć ćwierćwieczy, a obok wieży tylko znaki drogowe się pojawiły.

Ciekawe jaki sprzęt miał fotograf 120 lat temu że udało się skadrować i skrócić 1,2 i 3 plan w taki sposób ?

1. AndDi 2024-07-22 10:30:41

Fotograf stał dalej i wyżej.

Jeszcze słupy się zmieniły z drewnianych na betonowe.

1. PAN-KARTON 2024-07-22 10:37:13

AndDi

I sztachety przęsłami metalowymi zastąpiono, nie wspomnę że, mieli wtedy chyba czystszy śnieg ? Przy takich dokładnych spostrzeżeniach nie ma co porównywać tych ujęć

1. AndDi 2024-07-22 10:42:51

AndDi

I sztachety przęsłami metalowymi zastąpiono, nie wspomnę że, mieli wtedy chyba czystszy śnieg ? Przy takich dokładnych spostrzeżeniach nie ma co porównywać tych ujęć

PAN-KARTON

Jak to nie ma co porównywać? Właśnie dla takich różnic warto porównywać.

O fotografie napisałem, że ponieważ stał dalej, to miał inną perspektywę, która powodowała większe spłaszczenie ostatnich planów. Mógł też zastosować jakieś małe zbliżenie, albo aparat z natury już tak zbliżał.

P.S. Albo zrobił fotomontaż, aby kiedyś ktoś (Pan K) się głowi co i jak dlaczego.

P.P.S. Fakt, że proporcje budowli są całkiem inne niż w Google.

1. PAN-KARTON 2024-07-22 10:55:54

Z jednej strony chciałem sobie zażartować że, mimo upływu lat tak nie wiele się zmieniło. A z drugiej strony, po Twoim wpisie można stwierdzić "Pani Gienia, świat się zmienia" co nie wątpliwie dzieje się na naszych oczach dzięki takim dokumentom. Różnic są dziesiątki...

1. Wojok 2024-07-23 05:43:54

P.S. Albo zrobił fotomontaż, aby kiedyś ktoś (Pan K) się głowi co i jak dlaczego.

AndDi

Hmm, a ja myślę, że gościu się po prostu znał na rzeczy. A teraz siedzi gdzieś tam na górze,  i się zastanawia, jak to możliwe, że mając taki sprzęt, można robić tak kiepskie fotki ?

1. PAN-KARTON 2024-07-23 10:40:00

Walka była zacięta, konkurencja duża... a jak wojna to straty muszą być

Dziś dopiero wyjąłem wieżę z pudełka i co trzeba zrobić ? mały remoncik.

Dość falowania na laurach, trzeba się brać do roboty. Już się naprawia, wzmacnia i prostuje. Na szczęście konstrukcja wytrzymała podróż, na pewno lepiej niż ja

Wstawiam wzmocnienia z elementów na tekturze 1mm powinno być sztywniejsze na następny raz. Ale muszę zrobić coś lepszego jeśli chodzi o transport wieży Przyciasne to pudełko było

1. PAN-KARTON 2024-07-25 21:55:14

Otrzymałem kolejną nagrodę za model Chełmżyńskiej Wieży Ciśnień. Powiem szczerze że, nigdy bym się nie spodziewał takiego oddźwięku

To że ktoś z mocno popularnego kanału YT - Intermodel, a mowa tu o moim koledze modelarzu Stanisławie, zauważy i doceni moją pracę to więcej niż medal Dzięki !!!

Film jest z budowy modelu z wycinanki przez Staszka, a coś o mojej interpretacji można posłuchać pod koniec filmu w ostatnich 2min.

https://www.youtube.com/watch?v=Lw1U3uPm2eQ

1. Limaks 2024-07-26 08:59:26

Recenzja sztosik! Aż miło się słucha i ogląda co ten PAN KARTON skleił. Gratki

1. SlawekH 2024-07-26 15:01:35

Jako, ze wczesniej nie moglem to teraz napisze. Gratulacje!! Nalezalo Ci sie bez dwoch zdan! 

1. Kikol77 2024-07-26 18:14:45

Ja też dopiero teraz siadłem do przegladania i nadrabiania kartonówek :D

Piotrze GRATULACJE !!!! 

1. PAN-KARTON 2024-07-27 12:25:55

Wielkie DZIĘKUJĘ dla kolejnych gratulujących.

Wieża ponaprawiana. Teraz buduję, a raczej wyposażam wnętrze pudełka do transportu. Przerobić będzie trzeba wieko bo wymiary podane na nadrukach są zaniżone po 1,5 do 2 cm. Wieża się mieści elegancko. Kilka zmyślnych wypórek i stabilizatorów i będzie pasowała jak but do nogi !

Oczywiście docelowa podstawka się planuje, ale zostawiam sobie takie zadanie na zimę. Chciałbym coś innego sobie skleić dla odmiany, i przysiąść porządnie z nabranym doświadczeniem do grafiki ROMA'y.

Przyjemne z pożytecznym.  IGA Ś pyka jak trzeba, a i ja muszę dobrze przymierzyć

edit:

IGA ŚWIĄTEK - LIGA ŚWIATOWA

1. PAN-KARTON 2024-07-27 15:27:17

Wieża będzie podróżować do góry nogami. Wykorzystam otwory montażowe które wykonywałem na etapie budowy. Zrobiłem lekko stożkowy trzpień na który będę nakładał główny blok wieży. Podobny element wykonam do części dachu. Dodatkowo porobię kilka wypórek w pudle i gotowe. Na zdjęciach widać przegródkę na podstawkę wykonaną wewnątrz pudełka.

1. PAN-KARTON 2024-07-27 18:37:35

Zapakowane !

Zaryzykowałem i spuściłem pudełko z ośmiu schodków Dzięki temu że jest lekkie i w miarę sześcienne stoczyło się jak piłka. Do podróży przygotowana, do każdego środka komunikacji

1. Limaks 2024-07-27 18:49:34

Piter dodaj do środka pudełka gąbki, które będziesz mógł wyjmować i które będą stabilizować wieżę przy transporcie. Tak żeby nie mogła się przesuwać w samym pudełku. A o wieczku pudła już nie wspomnę

1. PAN-KARTON 2024-07-27 19:11:56

Piter dodaj do środka pudełka gąbki, które będziesz mógł wyjmować i które będą stabilizować wieżę przy transporcie. Tak żeby nie mogła się przesuwać w samym pudełku. A o wieczku pudła już nie wspomnę

Limaks

Wieczko dorobione, już nie chciałem ładować zdjęć na których nie wiele widać. Co do stabilności to i bez nich można pudełka używać jak szejkera ale pewnie dla spokojności coś powsadzam !?

1. Kikol77 2024-07-29 09:22:09

Piotrek ty mi tu crash testów tej wierzy nie rób bo ja ja chce na zywca w Szczecinie zobaczyć :D

1. PAN-KARTON 2024-07-29 12:08:46

Piotrek ty mi tu crash testów tej wierzy nie rób bo ja ja chce na zywca w Szczecinie zobaczyć :D

Kikol77

, będzie żyć. Trzęsienia ziemi w Polsce nie występują tak zabójcze Paprykarz powiadasz ? Mam o czym myśleć, trzeba to jakoś po planować.

1. PAN-KARTON 2024-07-31 10:48:38

Nie widziałem potrzeby aby zakładać oddzielny wątek aby się pochwalić że PAN-KARTON pierwszy rok już przesiedział.

Dziś mija rok jak zarejestrowałem się na forum kartonówki.pl.

W kilku słowach, jedna z lepszych jak nie najlepsza decyzja roku 2023. Forum mi osobiście daje bardzo wiele. Rozwijam swoje umiejętności w branży modelarskiej i nie tylko, szczelnie wypełnia wolny czas a nawet kradnie sporo tego zarezerwowanego na obowiązki. Z przyjemnością zgadzam się na takie złodziejstwo.

No i ten temat zostawiłem na koniec.

Przez ten rok poznałem tylu wspaniałych ludzi, tych poznanych osobiście i tych którzy z różnych przyczyn pozostają anonimowi. Dziękuję Wszystkim za wpisy, komentarze które odczytywane w odpowiedni sposób jedynie uczą ! Pozostałe korzyści niematerialne nie do opisania

Krótka statystyka:

Skleiłem przez ten rok* 8 modeli, 2 zacząłem z czego jeden zawieszony.

rok z * - bo tak naprawdę lepienie modeli jako nawrócony zacząłem w marcu 2023 i wówczas jedynie obserwowałem forum z pod biurka Co mi dał ten rok ? wiele, uwierzcie bardzo wiele !

Cieszę się, jeszcze raz dziękuję Wszystkim za przyjęcie mnie w szeregi tej społeczności a dla mnie rodziny składającej się z samych wujków a może braci ? na pewno przyjaciół

Oby nam się !!!

Siatkarze PL zrobili mi pierwszy prezent. mamy awans !

Cały magazyn dla Was !
Rezultaty 460 - 480 z 480 pozycji
Udostępnij temat: