MORANE-SAULNIER 406C1 - Wydawnictwo WAK

1. tulipan740i 2024-11-07 16:59:38

A tak przy okazji... Gdzieś przeczytałem żeby gotowe wręgi które są powiedzmy sobie szczerze średniej jakości jeśli chodzi o tekturę również "zakaponować" z obu stron. Ma to je wzmocnić. Macie Panowie jakieś doświadczenia w tym temacie?

KARTOM

Cześć.

Rozumiem, że pisząc o gotowych wręgach masz na myśli cięte laserem na tekturze piwnej. Tektura ta jest miękka, "rzadka" i faktycznie warto takie wręgi zaimpregnować. Chłonie impregnat jak gąbka. Najlepszy jest CA, że aż dym z niej leci. A tak na serio CA jest dobry, ale nie do tak dużych powierzchni. Myślę, że kapon nie zatruje wszystkich w domu, wyjdzie jej na dobre i odpowiednio usztywni.

1. KARTOM 2024-11-07 17:18:29

Rozumiem, że pisząc o gotowych wręgach masz na myśli cięte laserem na tekturze piwnej. 

tulipan740i
    Cześć Grzegorz
    Tak dokładnie. Gotowce na tekturze piwnej która jest miękka i ma tendencje do rozwarstwiania.

1. tulipan740i 2024-11-07 18:13:16

Jak w modelu samolotu to wregi wcale nie są takie duże. Ja bym użył CA tylko miejscami np. można zaimpregnować krawędzie spływu wreg skrzydeł. Cienkie elementy usztywniające. Wszelkie newralgiczne miejsca gdzie musi być solidnie. Po CA bardzo ładnie się szlifuje. Resztę można nasaczyc kaponem. 

1. PAN-KARTON 2024-11-07 18:13:28

Ja bym wręgi zostawił w spokoju, ale Grzesiek ma większe doświadczenie. Podejmij decyzję jakim klejem się bawisz, BCG nie lubi się z kaponem. A druga sprawa kapon nie usztywni Ci tektury. To tylko moje zdanie. Grzegorz z rutyny nie dopisał że po CA konieczne jest przetarcie krawędzi bo znowu Magic nie złapie tak szybko do powłoki z CA. Wszystko ma swoje konsekwencje.

1. tulipan740i 2024-11-07 18:18:59

Jakie tam doświadczenie.  Doświadczenie to sobie można zrobić na warsztacie. Nasączyć BCG, Kaponem czy jeszcze czymś innym i wtedy samemu zobaczyć co tam najlepiej komuś leży. 

1. PAN-KARTON 2024-11-07 18:20:58

Jakie tam doświadczenie.  Doświadczenie to sobie można zrobić na warsztacie. Nasączyć BCG, Kaponem czy jeszcze czymś innym i wtedy samemu zobaczyć co tam najlepiej komuś leży. 

tulipan740i

Dobra, dobra skromny B.C.G. - rozwinięcie skrótu : Bardzo Cenny Grzegorz !

1. tulipan740i 2024-11-07 19:21:42

Dobra, dobra skromny B.C.G. - rozwinięcie skrótu : Bardzo Cenny Grzegorz !

PAN-KARTON

To nie ja pierwszy wspomniałem o BCG. 

Biorąc pod uwagę Twoje ostatnie budowle i kilometry pokonane w celu pozyskania pomiarów i fotek oryginału to raczej Budowniczy Cegielka Globtroter !

1. KARTOM 2024-11-07 20:06:32

No i proszę z pozoru proste pytanie a wywiązała się piękna dyskusja pomiędzy nie byle kim bo laureatami wielu konkursów... Dziękuję Panowie za obecność. Ja prawdopodobnie zrobię tak że wszystko potraktuję kaponem a najmniejsze elementy faktycznie spróbuję wzmocnić CA. Jeśli chodzi o brak współpracy kaponu z BCG i Magickiem to na swoje usprawiedliwienie mogę napisać że zarówno wręgi  ze sobą łączę butaprenem jak i poszycie do wręg. Poza tym mając za sobą doświadczenia z budowy D.520 z dużym prawdopodobieństwem mogę przupuszczać że wręgi również będą za małe i trzeba je będzie oklejać paskami kartonu. 

1. KARTOM 2024-11-07 20:15:44

Skoro do tablicy został wywołany i to kilkukrotnie nie kto inny jak BCG to proszę Panowie piszcie o tym BCG odparowanym, rozcieńczonym itd. Piotr pisałeś wraz z Dominikiem o jego wyjątkowych właściwościach podobnych do CA w relacji z Messerspita... Wywiązała się tam wasza dyskusja z Mirkiem...

1. KARTOM 2024-11-07 20:24:20

Ja bez kaponu nie ruszam się z domu Kapon jest u mnie obowiązkowy. Ładnie zabezpiecza karton. Można bez problemu naklejać taśmy, czyścić z kleju czy farb. Wiem że śmierdzi i dlatego ma wielu przeciwników ale z drugiej strony szybka akcja, wietrzenie pomieszczenia i po sprawie. Bez przesady. Moim zdaniem więcej plusów niż minusów. Początkującemu modelarzowi daje duże poczucie bezpieczeństwa. Dlatego jutro z rana akcja kapon

1. PAN-KARTON 2024-11-07 21:17:00

Tomku nie rób tego w domu ! Zdrowie ważniejsze. Nie wiem jak mieszkasz, ale balkon jest lepszy. Tego tak ot od wietrzenia się nie pozbędziesz. Kapon wyschnie ale odparowywał będzie ok 12H

1. haydee 2024-11-07 22:12:25

A co tam, też trochę namieszam Kartomowi w głowie. Co do impregnacji wręg to ja używam CA na dźwigarach skrzydeł w miejscach podcięć pod wręgi skrzydeł. Tektura piwna jest krucha i potrafi się tam element przełamać. Parę razy też po przełamaniu się elementu to CA właśnie sklejałem i było ok. Dodatkowo impregnuje cienkie elementy, np. te czubki wręg przekroju skrzydła, inaczej to możesz je złamać przez przypadkowe zaczepienie o coś. Nic więcej z wręgami nie robię a kleję butaprenem Patexu. Butapren nie jest klejem wodnym i nie odkształca kartonu a przy szkieletach to podstawa. A teraz kaponowanie. Do tej pory używałem Kaponu z polifarbu ale teraz nie ma go już na rynku.  Został tylko z Chemstalu, nie testowałem go jeszcze i nie wiem jak się zachowuje z drukiem. Gdzieś mi wpadło w oko że jest agresywny dla druku. Przetesuj go na czymś. Czasem na wydrukach na miejscu gdzie są zszwki w wydaniu kartonówki są próbki wzorników użytych kolorów. na tym sprawdź i poczekaj aż wyschnie. 

1. KARTOM 2024-11-07 22:23:08

Tomku nie rób tego w domu !

PAN-KARTON
    Piotrku zrobię to

1. KARTOM 2024-11-07 22:25:12

Cześć Haydee miło Cię widzieć. Ja już ten kapon przetestowałem na poprzednim modelu i było wszystko ok. To jest to samo wydawnictwo.

1. Kikol77 2024-11-08 08:35:37

Co do kaponowania w domu ja też jestem przeciw :D Szkoda narażać siebie i innych chociaż nie powiem za staraych czasów bardzo lubiłem kleić budaprenem który załatwiłem od szewca aplikowany ył ze słoika wiec pięknie się uwalniał do tego pokoik malutki :D jakoś człowiek wpadał w stan teraz nazywany szumnie flow :D

Ja osobiście przeżuciłem się na lakier akrylowy z wykończeniem satynowym - nie smierdzi fajnie się aplikuje i działa nawet na starych Małych Modelarzach :D

Co do skrzydła i dodatkowych pasków to zastanowiłbym się czy w takich przypadkach nie dołorzyć podposzycia na większości powieżchni :D

1. haydee 2024-11-08 09:12:45

...

Ja osobiście przeżuciłem się na lakier akrylowy z wykończeniem satynowym - nie smierdzi fajnie się aplikuje i działa nawet na starych Małych Modelarzach :D

...

Kikol77

cześć,

podzielisz się czego kokretnego używasz, może kiedyś minie chemia między mną a Kaponem 

1. KARTOM 2024-11-08 11:56:45

...

...

Kikol77

cześć,

podzielisz się czego kokretnego używasz, może kiedyś minie chemia między mną a Kaponem 

haydee

Też jestem ciekaw. Zawsze warto mieć plan B.

1. KARTOM 2024-11-09 13:39:58

Wycinanka i wręgi zaimpregnowane. Pokryte kaponem dwukrotnie. Tym razem wałeczek gąbkowy a nie jakiś dziadowski pędzel jak ostatnio. Po wałku idealna powierzchnia bez smug czy zaschniętych włosów. Odkładam w bezpieczne miejsce i czekam do jutra aż wyschnie. Teraz pędzę do paczkomatu bo farbki już przyszły... Bardzo jestem ciekaw co z tego będzie

1. haydee 2024-11-09 17:01:58

Cześć, mam pytanie do ciemnych plam na tekturze poza kaponowaną stroną, zdjęcie 3. To jest tylko nasączona kaponem tektura czy zabarwiona farbą zebraną z wycinanki? Trochę ciekawe bo sama wycinanka i wałek nie są brudne.

1. KARTOM 2024-11-09 17:08:27

Cześć, mam pytanie do ciemnych plam na tekturze poza kaponowaną stroną, zdjęcie 3. To jest tylko nasączona kaponem tektura czy zabarwiona farbą zebraną z wycinanki? Trochę ciekawe bo sama wycinanka i wałek nie są brudne.

haydee

Zdjęcie zrobione zaraz po nałożeniu kaponu i te ciemne fragmenty wokół kartonu to świeży kapon. Z samą wycinanką nic się nie stało. Jutro przy świetle dziennym zrobię zdjęcie.

Rezultaty 20 - 40 z 305 pozycji
Udostępnij temat: