MORANE-SAULNIER 406C1 - Wydawnictwo WAK

1. Limaks 2024-11-12 23:30:45

Dyskusja o BCG? No jak nie jak tak!

Sami widzicie że można o nim eseje pisać. 

Prawda jest taka, że to mega dobry i mega tani klej dla braci kartonowej. 

Jeśli ktoś chce szybkich efektów to BCG nie jest dla niego. 

Choć czasem myślę że łapie za szybko, ale to kwestia przyzwyczajenia i pracy z nim.

Pamiętajcie! Modelarstwo to nie droga na skróty! 

Jak chcesz szybkiego efektu i sklejac na akord to ten klej nie jest dla Ciebie (nie mówię personalnie lecz do ogółu)

Po przyzwyczajeniu się do BCG wywalisz butapren, no chyba że posłuży Cj do podklejania wręgi. Klej polimerowy będzie Cie wnerwiał przez te nitki, a kleje w sztyfcie nie będą mu dorównywać. 

Jedynym i słusznym konkurentem ( w mojej ocenie) dla BCG jest Magik. 

Tyle ode mnie. Najlepsze efekty daje własna praktyka i chęć poznania. Wytrwali będą nagrodzeni. 

1. PAN-KARTON 2024-11-13 01:00:22

A ja sobie chodzę nastroszony jak paw, poprawiam pióra i jestem dumny z faktu pamiętnego szkolenia z BCG i to przez Kogo !

A najfajniejsze jest to że Kamil mi udzielił akredytacji na dzielenie się wiedzą, co zrobiłem kilka wpisów wyżej.

1. Kikol77 2024-11-13 08:23:48

Ehhh ten BCG :D

Musze i ja się z Kamilem umówić na szkolenie :D

1. gregor97 2024-11-13 08:56:22

Panie i Panowie, klej jaki jest, każden widzi ;-)

BCG, generalnie klei się jak Butaprenem, tak w skrócie, tylko 5x dłużej ;-)

kredy tym nie skleisz, no chyba, że jesteś praktykującym sadomaso ;-) 

tu jest fajny przewodnik 

https://samolotyzkartonu.blogspot.com/2020/02/technika-czym-to-sie-klei-subiektywny.html

a teraz dawaj tego francuza :D 

1. PAN-KARTON 2024-11-13 09:55:39

[...] tu jest fajny przewodnik 

https://samolotyzkartonu.blogspot.com/2020/02/technika-czym-to-sie-klei-subiektywny.html

a teraz dawaj tego francuza :D 

gregor97

A ja tak się zastanawiam i stwierdzam że to jest piękne że, wszystko jeszcze przed nami. Jak by człowiek wszystko wiedział to co by widział na horyzoncie życia ?

ps: bardzo konkretny przewodnik, przeczytany !

dzięki Gregor.

1. Piotr D. 2024-11-13 10:12:39

Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać przed drobną złośliwością.

Czy po tygodniu i 65 wpisach od czasu rozpoczęcia relacji można się spodziewać jakiś zdjęć sklejonych elementów? ;-)

1. PAN-KARTON 2024-11-13 10:17:08

Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać przed drobną złośliwością.

Czy po tygodniu i 65 wpisach od czasu rozpoczęcia relacji można się spodziewać jakiś zdjęć sklejonych elementów? ;-)

Piotr D.

...

1. gregor97 2024-11-13 10:36:20

dokładnie PiotrD, takaż puenta ma była "dawaj tego francuza" :D

1. KARTOM 2024-11-13 12:56:50

Panowie sprinterzy proszę o cierpliwość i wyrozumiałość... Nie wiem jak Wam ale mnie się nigdzie nie spieszy

1. PAN-KARTON 2024-11-13 12:58:28

Panowie sprinterzy proszę o cierpliwość i wyrozumiałość... Nie wiem jak Wam ale mnie się nigdzie nie spieszy

KARTOM

To nie z okazji poganiania, tylko z ciekawości Rób swoje i to po swojemu !

1. KARTOM 2024-11-13 14:40:45

Uzupełnienie farbek już dotarło. Próby zrobione a kolory dobrane więc ten etap uważam za zamknięty. Gdyby ktoś, kiedyś chciał skorzystać to podaję gotowca. Do retuszu potrzebnych będzie 5 odcieni:

- B 037 Light Ghost Grey

- B 038 Light Blue

- B 144 Dark Sea Grey - nieco rozjaśniony

- B 160 Pale Brown

- B 202 Dark Slate Grey

Dodatkowo oczywiście czarny i biały a także niebieski, czerwony i zielony. Te ostatnie dobiorę już sobie z mojej palety 24 kolorów.

-

1. Limaks 2024-11-13 16:32:48

KARTOM

I dobrze.. tak trzymaj. 

W obronie wszystkich niecierpliwych powiem - tak.. trochę się, to dłuży a by się chciało poczuć smak sklejanego modelu

A w obronie Tomka powiem, że doskonale to rozumiem. Chciałbym ale nie mogę poświęcać modelarstwu tyle czasu ile potrzebuje. 

Dlatego Tomek nie łam się pod naporem i presją. Najważniejsze żeby spod Twoich rąk wyszło cudo. I na tym się skup.

1. KARTOM 2024-11-13 17:18:43

No to zaczynamy cięcie. Etap budowy A. Środkowy segment kadłuba wraz z kabiną pilota.

1. KARTOM 2024-11-13 21:03:40

Na dziś tylko tyle. Zdecydowanie wolę pracować przy świetle dziennym, a że jutro też mam wolne więc z rana wracam do klejenia.

1. KARTOM 2024-11-14 15:05:09

Wszystkie wczorajsze elementy wyretuszowałem sprawdzoną metodą - wykałaczką. Następnie okleiłem wręgi paskami łączącymi a do jednej z wręg dołożyłem z kartonu mocowanie poszycia (spód poszycia, ta płaska część). Zgodnie z instrukcją musiałbym to robić na styk do wręgi. Teraz będzie zdecydowanie łatwiej i stabilniej. Kolejny etap to wstępne uformowanie poszycia. Od siebie dołożyłem pasek łączący spód poszycia bo w projekcie było na zakładkę. W tym przypadku nie ma to znaczenia bo ten element nie będzie widoczny ale zawsze trening to trening. Na końcu wkleiłem wręgę z przodu segmentu. Ta druga zamknie segment po wklejeniu kokpitu. Wszystko kleiłem butaprenem i hermolem. Klej tam gdzie trzeba było precyzji nakładałem grubą igłą. Na ten moment wszystko pasuje idealnie. Następny etap - kokpit. Co sądzicie?

1. mirkuch 2024-11-14 15:23:20

Oo i super to wygląda

Ta igła na zdjęciu, to igła którą nakładałeś klej jak wspominałeś? Ja jeszcze lubię ten patent ze zwykłą strzykawką i igłą lub buteleczkami takimi 10 ml z dozownikiem, które mi kiedyś Dominik polecił, też się sprawdzają.

1. Kikol77 2024-11-14 15:37:51

no i wyglada swietnie, fajnie ze myslisz w przód - mam na mysli dodatkowy element na wrędze :)

Ja też urzywam częśco igly do kleju ale z reguły jest to strzykawka z igła :)

1. KARTOM 2024-11-14 16:07:37

Kikol77
    To musi być fajny patent bo nakładanie samą igłą wcale nie jest takie proste. Tylko nie mogę sobie tego technicznie wyobrazić. Jaka grubość igły? klej w niej nie zasycha? Nie robi się w strzykawce glut?

1. PAN-KARTON 2024-11-14 16:25:32

Kikol77
    To musi być fajny patent bo nakładanie samą igłą wcale nie jest takie proste. Tylko nie mogę sobie tego technicznie wyobrazić. Jaka grubość igły? klej w niej nie zasycha? Nie robi się w strzykawce glut?
    KARTOM

Prościzna, i daje możliwości mini porcji... Jak kupiłem sobie 100 strzykawek za 25zł a do tej pory zużyłem może 5. Nadają się też do CA. Wlewasz i jak z tubki nie zasycha. A jak zastygnie w rurce igły, to 2 sekundy podgrzewasz zapalniczkę i dalej leci !

Ten Magic wlany do strzykawki ze dwa tygodnie temu...

1. KARTOM 2024-11-14 16:39:18

no i wyglada swietnie, fajnie ze myslisz w przód - mam na mysli dodatkowy element na wrędze :)

Kikol77
    Dziękuję. Ten pierwszy - nieskończony niestety model - był dla mnie jak odkrywanie nieznanej planety. Teraz już mniej więcej coś tam widzę...Jak mam połączyć ze sobą dwa elementy to oczyma wyobraźni wiem jak to zrobić i gdzie może być problem. Ale bez Waszej pomocy się nie obędzie i to jeszcze dłuuuugo.

Rezultaty 60 - 80 z 305 pozycji
Udostępnij temat: