Konkurs 20UK - KrAZ 255B, 1:43

1. Kikol77 2025-01-23 09:30:12

właśnie Wojok może zrobisz jakaś prezentacje tej techniki - też jestem ciekaw :D

1. Wojok 2025-01-23 14:01:04

Generalnie, prosta sprawa: bierzemy kroplę na drucik, czy szpilkę jedziemy nią po krawędzi otworu?, dookoła, a potem coraz wężej, naciąamy tego gluta dośrodka, i tak zamykamy ten otwór. Powoli wyciągamy drut i gotowe.

Otwór nie musi być okrągły. Robiłem tak wszystkie okna np. w "Jaskółce", czy peryskopy w T 34. Otwory w peryskopach były wygięta, ale też się dało - troszkę wklęsło, ale spokojnie do przyjęcia. Troszkę treningu i będzie ok - powodzenia

1. Kikol77 2025-01-23 14:36:44

zapisane w notesiku do wypróbowania :D

1. Wojok 2025-01-23 16:40:05

Zapomniałem tylko dodać, że początkowo te szyby mogą zrobić się mleczne, ale po wyschnięciu będą ok.

1. FSO 2025-01-23 18:23:14

Wojok, ale czy ta metoda nadaje się do powierzchni powiedzmy 1cm x 1cm? Czy mi się wydaje, że tylko do bardzo małych okienek?

Ja tymczasem przetestowałem Clearfix, czy nadaje się do klejenia drutu do kartonu. Przykleiłem pionowo drut i zostawiłem na kilkanaście godzin, po czym szturchnąłem z małą siła palcem, a drut się przewrócił. Zamieszczam zdjęcia poglądowe z testu. Wnioski: nie działa.

Robię teraz wnętrze i się okazało, że słowa "model z pełnym wnętrzem" były dużym przekolorowaniem. Szczegóły wnętrza w wycinance ograniczają się do dwóch foteli i kierownicy. Mam już pomysł na 5 własnych elementów (jeden już gotowy), żeby to wnętrze jednak troszkę bardziej porządnie wyglądało. Na desce rozdzielczej nawet nie ma rysunku zegarów, w związku z tym pytanie do Was szanowni Koledzy:

Czy ktoś przypadkiem może mnie poratować zegarami do KrAZa?

Będę bardzo wdzięczny. W sumie nawet mogą być z innego pojazdu z podobnych lat.

Drut przyklejony do kartonu Drut po dotknięciu palcem
  1. Wojok 2025-01-23 19:23:30

Wojok, ale czy ta metoda nadaje się do powierzchni powiedzmy 1cm x 1cm?

FSO

Coś w tej wielkości chyba mi się udało, ale to był max

1. FSO 2025-01-23 21:36:35

Lecę dalej z wnętrzem. Miałem obawy czy się dobrze spasuje, ale model mnie zaskoczył - wszystko na razie się zgrało. Na razie dodałem od siebie atlas i drążek skrzyni biegów - jutro może dojdzie jeszcze kilka elementów. Te zegary chyba nie będą konieczne - i tak tam nic nie widać za kierownicą.

1. PAN-KARTON 2025-01-24 07:34:19

Skóra fura i komóra !!! Atlas to może "Okolice Syberii" zrób ?

1. FSO 2025-01-24 18:42:18

Piotrek to była pierwsza myśl. Miałem już nawet atlas dróg ZSRR przygotowany, ale potem się skapnąłem, że przecież KrAZ ma polskie blachy, więc jest na wyposażeniu Ludowego Wojska Polskiego, wobec tego atlas Polski (tak wiem, że z lat 90.).

1. PAN-KARTON 2025-01-24 19:35:14

STARY w Paryż Dakar też na polskich blachach jeździły Masz swoją wizję i się jej trzymaj, tylko termosa nie dorabiaj ( Sorry Karol )

1. FSO 2025-01-24 19:55:22

Nie będę Karolowi wchodził w paradę, chociaż przyznaję, że troszkę był dla mnie inspiracją:)

Dorobione ostatnie dwa detale: AK47 i Marlboro i można kabinę zamykać, już jest tam dość gęsto.

1. PAN-KARTON 2025-01-24 20:42:57

Jak już tak sobie pozwoliłem coś tam dostrzec to tego kałacha sklej przynajmniej z trzech warstw kartonu. ( Zbyszek pokazywał ostatnio jak to zrobił )

A Marlboro kiedyś nie maiły tych durnych napisów na paczkach. O raku z czystych Polskich jezior

1. mirkuch 2025-01-24 22:02:50

To jak szukasz jakichś rzeczy do kabiny, a żeby się nie powtarzały, to może kurtka wojskowa z PRL-u czy hełm? 

1. PAN-KARTON 2025-01-24 22:56:16

Albo kierowcę

1. FSO 2025-01-24 23:04:25

Dzięki Panowie, ale uznaję wnętrze zakończone. Kurtki nie dałbym rady zrobić, a hełm owszem fajny pomysł, ale za bardzo na niego nie ma miejsca. Może w następnym tego typu wozie.

Piotrek wydaje mi się, że kałach ma odpowiednią grubość - inaczej mógłby być trochę nieproporcjonalny. A te "bardzo potrzebne" informacje o chorobach to akurat masz rację:)

A skleić Wojtka to sobie nie wyobrażam:)

1. FSO 2025-01-25 18:43:33

Czejść.

Dzisiaj udało mi się skończyć wnętrze i zamknąć kabinę.

Już nie było tak łatwo. Walczyłem trochę z maską i dachem, dlatego te dwa elementy wyglądają na trochę zmęczone. Profilowanie boków błotników też było przeprawą, bo niestety projekt boku mijał się z kształtem reszty. Na szczęście dają tutaj dużo szczegółów (lampy, zawiasy, jakiś czerwony walce) dzięki czemu oko je najpierw wyłapuje.

Mimo wszystko model zaczął w końcu wyglądać jak KrAZ. I to taki po przejściach. Teraz zabieram się za pakę i optymistycznie uważam, że najtrudniejsze mam już za sobą.

Aha, dojdą jeszcze na końcu lusterka, uchwyty i nawet klamki.

Model mimo trochę dzisiejszych trudów uważam za świetnie opracowany. Praca z nim to sama przyjemność, a biedne wnętrze tylko motywowało mnie do własnej pracy.

1. FSO 2025-01-27 20:43:58

Dzisiejszy efekt prac to skończona paka. Powoli model zbliża się już do ukończenia. Ten element nie był zbyt wymagający. Było po prostu dużo wycinania środków między deskami. Teraz robię chlapacze, a na końcu wjadą lusterka i klamki.

Model w tej formie jest bardzo wiotki. Po zaklejeniu i zasłonięciu ramy tak za bardzo nie mam go za co chwycić. Będzie chyba pierwszym modelem "niedotykalnym".

1. Kikol77 2025-01-28 08:12:48

Ale ten mikrus się świetnie prezentuje :D

1. PAN-KARTON 2025-01-28 10:54:57

Ale ten mikrus się świetnie prezentuje :D

Kikol77

Krystian dobrze prawi Jeśli chodzi o skalę i pracę Mikołaja to rzeczywiście gratulacje za wyzwanie mikro świata. Ale KpA3 to nie był mikrus i jaka by tu skala nie wychodziła to wielki pojazd z niego był

1. Kikol77 2025-01-28 13:15:12

He he to prawda, jak przejeżdzał to ziemia sie trzęsła, a bas silnika wywracał flaki :) somsiad miał jeszcze zamontowany sygnał od lokkomotywy :D

No i miał wersje na wiekszych kołach bez bliśniaków z tyłu wozili wtedy drewno po pozarach puszcze noteckiej :D

Tobyła wersja jak na fotkach tyle ze w koloze khaki :)

Rezultaty 60 - 80 z 93 pozycji
Udostępnij temat: