Su-27S Russkije Witiazi ( СТЕНД - Ecardmodels)

1. Prod1gybmx 2024-12-22 00:10:36

A gdyby ten dziub poszlifować zeby uzyskac bardziej obły kształt i przemalować białą akrylową farbą, albo pisknąć białym sprayem?

1. Wasia 2024-12-23 18:06:45

Jest to jakaś opcja do rozważenia. Póki co nie przyklejam nosa, może kiedyś jak wejdę przypadkiem w posiadanie białego spraya to się za to wezmę. 

1. Prod1gybmx 2024-12-23 19:28:20

W Action kupisz za ~10zł. Do kartonu wystarczy.

1. PAN-KARTON 2024-12-23 19:35:05

W Action kupisz za ~10zł. Do kartonu wystarczy.

Prod1gybmx

Tylko uważaj bo ja sobie kupiłem biały i czarny a potem się okazało że to takie które trzeba wypalać przez 60min w 80stC. A paragon poszedł gdzieś do modelu...

1. Wojok 2024-12-24 02:32:37

...A paragon poszedł gdzieś do modelu...

PAN-KARTON

No to masz papier do podklejania za 10 zeta

1. PAN-KARTON 2024-12-24 04:38:44

No to masz papier do podklejania za 10 zeta

Wojok

Najdroższy paragon / papier jakiego użyłem Przyjdzie pora to i takim lakierem się coś tryśnie i do piekarnika.

1. Wasia 2024-12-27 14:09:07

Na razie nos zostanie taki jaki jest, czas wypieków minął ;) Szlifowanie i malowanie takiego elementu najpierw pasuje przetestować. Jak będę w budowlanym to rzucą okiem za jakimś białym sprayem. Tymczasem dokleiłem stateczniki poziome i płetwy od spodu. Podwozie też jest już tam gdzie być powinno. Golenie jest osadzone w kawałku korka, który zawczasu wkleiłem w odpowiednie miejsca. Przednie podwozie trzyma się na drucie osadzonym odpowiednio w ściankach wnęki (zdjęcie 35). Od spodu przykleiłem przewidziane detale i klapy podwozia. Do przedniej klapy umocowałem zbiornik z kawałka drewna pomalowany srebrnym markerem. Spód modelu uważam za zakończony.

Na ostatnim zdjęciu detale stateczników pionowych.

W następnym odcinku zamierzam zainstalować elementy kabiny i owiewkę. Na stanie mam owiewkę do Su-27SKM z Orlika, myślę że skoro taka pasowała do Su-37 to i tu powinna się wpasować.

1. PAN-KARTON 2024-12-27 17:57:33

No no, Marcinie... Następnym razem musimy ustawić Twoja eskadrę w kolejności powstawania u Ciebie w hangarze. Pewnie wspomnień nie będzie końca, ale ja nie o tym tu chciałem powiedzieć i zauważyć.

Zgaduj Zgadula - (?)

1. Wasia 2024-12-27 18:24:04

Mogę się domyślać, że chodzi Ci o Twój wpływ na kolejność powstawania moich Flankerów, racja?

1. PAN-KARTON 2024-12-27 18:44:32

Mogę się domyślać, że chodzi Ci o Twój wpływ na kolejność powstawania moich Flankerów, racja?

Wasia

Nie, aż tak bezczelny bym nie był. Chodzi mi o Twój warsztat. Nie będę rozwijał tego spostrzeżenia bo inaczej się gada a inaczej się pisze i czyta

1. Wasia 2024-12-28 15:54:14

Stateczniki pionowe umocowane. Nie "siedzą" idealnie, lecz niedoskonałości nie rzucają się w oczy. Gdyby ktoś chciał montować któregoś z Flankerów Dmitrija proszę wziąć pod uwagę minimalistyczny szkielet i łączenia skrzydeł czy stateczników z kadłubem lekko mówiąc dość kiepskiej wytrzymałości. Tym razem wkleiłem żeberko u podstawy statecznika i następnie całość do kadłuba. Przy ewentualnym następnym egzemplarzu przykleję pogrubione żeberko do kadłuba i wtedy nasadzę statecznik, myślę że łatwiej będzie skorygować przyleganie poszyć. 

Owiewka jak wspomniałem pochodzi z Orlikowego Su-27SKM. Sama wytłoczka kształtem wpasowuje się zupełnie dobrze. Przyciąłem owiewkę uwzględniając wypusty w przedniej jej części. Wiatrochron nie posiada ramki więc wypusty pomagają w przytwierdzeniu wytłoczki do kadłuba. Owiewkę przyciąłem po linii załamania na wytłoczce i okazało się, że trzeba było przyciąć nieco więcej. Oczywiście okazało się już po przyklejeniu kawałka ramki. Nie chcąc dokonywać zniszczeń podjąłem decyzję o dosztukowaniu ramek i wyszło z tego to co na obrazku. Swoją drogą pamiętam zapowiedzi wytłoczek z zaznaczonymi miejscami do przyklejenia ramek i jakoś nie mogę na takie trafić .

Kopułka dalmierza powstała z opakowania po tabletkach, w środku zainstalowałem niebieską główkę od szpilki żeby nie było pusto. Dokleiłem belki na końcach skrzydeł i pozostałe antenki i rurki pomiarowe. 

Niedługo rozłożę moje studio i wrzucę galerię. 

1. Prod1gybmx 2024-12-29 15:32:40

Bardzo efektownie wygląda w tym malowaniu. Btw jakieś drukarki uzywasz, ze udalo Ci sie uzyskać takie nasycenie kolorów?

1. Wasia 2024-12-29 16:46:18

Bardzo efektownie wygląda w tym malowaniu. Btw jakieś drukarki uzywasz, ze udalo Ci sie uzyskać takie nasycenie kolorów?

Prod1gybmx

W drukarni z której korzystam mają drukarki wielofuncyjne Konicę i Ricoha. Ten egzemplarz był chyba drukowany na Ricohu, modelu jednak nie znam. 

Rezultaty 40 - 53 z 53 pozycji
Udostępnij temat: