STAR A28 Orlik

1. Kikol77 2025-01-31 08:41:04

tak ewidentnie coś tu poszło nie tak :) ale nie przejmój się bedzie lepiej wyciągnij wnioski - jak masz skan to wydrukuj i zrób jeszcze raz :D

tak na szybko, proste modele często nie bywaja proste :) i nie chodzi mi o geometrie :D tylko styl opracowania tam jest wszystko w powietrzu brak wzmocnień taka wydmuszka i to czasem powoduje trudności z trzymaniem geometri na koniec.

Pomyśl tez w jakiej kolejności kleiłeś to często jest klucz do sukcesu, każdy z nas studiuje na początku instrukcje i wycinanke i identyfikuje potencjalne tematy które moga pójść nie tak i wtedy modyfikujemy kolejność dodajemy wzmocnienia itp :) 

1. FSO 2025-01-31 14:48:39

Łukasz spróbuj odkleić szybę, widzę że trzyma się na zakładki, ale nie do końca, więc może Ci się uda ja wyciąć i wpasować jeszcze raz. To najważniejszy element. Druga sprawa to na tych klapach dachowych przydałby się retusz, bo są bardzo grube i te białe połacie rzucają się w oczy.

1. lukaszl 2025-01-31 21:07:56

No dobra, odklielem szybę i dolny stelaż, bo widziałem, że jest krzywo. Postarałem się lepiej wkleić szybę. Jest trochę lepiej, wiem, że daleko do "ok". Zastosowałem też retusz :)

1. Kikol77 2025-02-03 08:39:12

I to się chwali :) 

Wygląda duzo lepiej, uważam ze dobrze że sie zdecydowałeś poprawić :D

1. lukaszl 2025-02-03 17:42:24

Dodane błotniki i całość osadzona na ramie.

1. PAN-KARTON 2025-02-03 18:14:30

lukaszl

Łukasz zaproponuje impregnację podwozia na czarno. Zaznacz sobie miejsca na doklejenie części 22a(?) 10,11,14,17 i innych których nie widzę. I całość podwozia na czarno z błotnikami i przednim pasem. Nie będzie widać, ale jakoś tak tchnęło mnie zasugerować. (?)

1. PAN-KARTON 2025-02-03 18:24:01

lukaszl

Łukasz zaproponuje impregnację podwozia. Zaznacz sobie miejsca doklejenia części 22a(?) 10,11,14,17 i innych których nie widzę i na czarno całość wraz z nadkolami i pasem przednim.
    Nie będzie widać, wiem... jakoś mnie tak tchnęło na sugestię

1. FSO 2025-02-04 22:04:05

Łukasz jest dużo lepiej, możliwe też że jak z przodu dokleisz drobnicę, to uwypukli ona efekt rzucania się w oczy mniejszych elementów. Czekam na postępy.

1. Karol1985 2025-02-05 20:19:43

Cześć. 

Bardzo dobrze wybrnąłeś z łaczenia przedniej szyby z przednim pasem. Ja na przyszłość polecam wkleić sobie od środka małą zakładkę, która pomoże utrzymać równą linię między szybą a maską. 

Jak widać w tych starach krawędź dachu to chyba najtrudniejszy z elementów do zrobienia ( miałem to samo przy Starze 200 z KE i Starze 244 od Orlika ). Pamiętaj, że to jest budowanie doświadczenia. Każdy model nas uczy być lepszymi. 

Dopinguję w dalszej budowie, a jak coś pytaj i pytaj... to najlepszy sposób na rozwiązanie "zagwozdek w głowie", a uwież mi, że jak tak przysiądziemy na priv to z prostego rysowania w paincie, wychodzą sklejania testowe, ktore pomagają rozwiązać wątpliwości.... ( tu każde jedno pytanie jest ważne ). Większość z nas jest wstanie pomóc. I tu nie chodzi o to co budujesz, a o to jak Ci możemy pomóc. 

Czekam na dalsze postępy. 

1. lukaszl 2025-04-02 20:33:34

Po długim czasie, witam ponownie :) Jednak remont w mieszkaniu to jest zło! I człowiek nie może robić tego co by akurat chciał. Niemniej, staram się wracać do klejenia. Czasami na parę minut, czasami na godzinę. W Starze błotniki przednie jednak całe na czarno poszły. Dorobiony został też most i zawieszenie przednie.

Rezultaty 40 - 50 z 50 pozycji
Udostępnij temat: