Junkers Ju-87 Stuka MM

1. Wojok 2022-12-23 15:40:57

Sprawdziłem mocowanie wręg przed przyklejeniem skrzydeł. Jest 20', czyli między częścią środkową, a płatem jest 160'.

Jacek-KP

Jacek, sugeruję sprawdzić te skrzydła jeszcze raz, bo wyglądają politycznie podejrzanie. Opadnięte jak u łożartego jastrzębia

1. tulipan740i 2022-12-23 20:57:27

Przy założeniu, że kąt między dźwigarami centropłatów a skrzydeł ma być 160° patrząc w sieci na rzuty z przodu to centropłat i skrzydła mają taki sam wznios czyli 10°, lub zbliżony względem płaszczyzny. Jeżeli zaś przymierzyłeś skrzydła do centropłatu jak na Twojej fotce i jest między nimi 160° stopni a skrzydła maja za mały wznios to znaczy, że centropłat ma za duży np. poglądowo 5° do15° a nie 10° do 10°. Dobrze byłoby mieć rzut z przodu z oznaczeniem kątów płatowca. Ewentualnie można go łatwo zmierzyć na jakimś wyraźnym rzucie z neta. A, że dźwigary zwerzają się ku końcom to taki kąt powinno się mierzyć w ich osiach symetrii.  Jednak, żeby już nie gmatwać można przyjąć od górnego lub dolnego poszycia. Nie wielka to już różnica. 

1. Jacek-KP 2022-12-24 20:35:06

(...)

Sztywna mata do kulkowania? Mógłbyś pokazać swoją matę? Cały czas żyłem w przekonaniu, że to raczej powinno być miększe? 

GTiStyle
    Powinienem napisać: twarda, zbita mata. Jest to materiał do budowania lekkich przestrzennych konstrukcji w stylu, który uprawia Kamui Cosplay. To pianka o zwartej konsystencji. Jest giętka i produkowana w różnych twardościach. Kupiłem dwie różne i akurat czarna jest na tyle elastyczna, że ugina się pod mocnym naciskiem, ale dość twarda, aby służyć za podkład modelarski. Tu jest jej zdjęcie: http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4360,podkladka-do-formowania-wkleslosci#89323

1. Jacek-KP 2022-12-24 21:06:25

Co do kąta nachylenia, to przyznaję - "kopnąłem się " o dwa stopnie kątowe. Wojok - nie wiem jaką masz miarkę w oku, ale masz rację. Moje wstępne przymiarki nie były dokładne. Teraz już nie będę poprawiał. To niewielkie odchylenie.

1. Popeczek25 2022-12-24 23:03:27

Te 2 stopnie raczej nie będą widoczne ludzkim okiem :-) to nie apteka :-) moim zdaniem taki wznoś skrzydeł w zupełności wystarczy . Oglądam dalej , fajnie to wszystko zaczyna wyglądać 

1. Wojok 2022-12-25 03:19:23

Hejka. Jacek, nie wiem jakie Ci tam stopnie wyszły. Patrzę na fotki i wydaje mi się, że te skrzydła nie są wystarczająco "złamane". Ale może to kwestia fotek. Popatrz na rysunek, który dorzuciłem. Gdy patrzysz na samolot od przodu, to końcówki skrzydeł sięgają niemal do wysokości stateczników poziomych. Wydaje mi się, że u Ciebie są one zdecydowanie niżej. Weź sobie model, spójrz od przodu i porównaj z rysunkiem.

Jeśli jest ok, to sorki za zawracanie gitarki

1. Jacek-KP 2022-12-26 12:28:23

Hejka. Jacek, nie wiem jakie Ci tam stopnie wyszły. Patrzę na fotki i wydaje mi się, że te skrzydła nie są wystarczająco "złamane". Ale może to kwestia fotek. Popatrz na rysunek, który dorzuciłem. Gdy patrzysz na samolot od przodu, to końcówki skrzydeł sięgają niemal do wysokości stateczników poziomych. Wydaje mi się, że u Ciebie są one zdecydowanie niżej. Weź sobie model, spójrz od przodu i porównaj z rysunkiem.

Jeśli jest ok, to sorki za zawracanie gitarki

Wojok

Zgadzam się z Tobą. Na twoim zdjęciu kąt między płatem głównym a częścią środkową wynosi 155' a kąt płata głównego do podłoża to 15'. W opisie modelu jest napisane, aby zachować wewnętrzny kąt 160' i tak zrobiłem. Żałuję, że nie sprawdziłem w Internecie przed zmontowaniem skrzydeł. Widzę, że ich geometria jest nieprawidłowa. Teraz już pozamiatane. Zrobiłem co było zaplanowane. model już prawie gotowy.

1. Jacek-KP 2022-12-26 12:31:49

Gondole kół ukończone. Sporo z tym było przebojów. Nacięcia na obrzeżach nie dawały oczekiwanego profilu - zbyt gruba kreska na obwodzie części, nie wiedziałem jak ciąć. Zrobiłem pierwszą warstwę, potem doklejki kryjące czarną kreskę, a na koniec ponownie okleiłem wszystko kolorem skopiowanym wcześniej z oryginału (wydruk na cienkim papierze). Efekt końcowy może niezbyt idealny, ale zadowalający. Dodałem klosze na reflektory z opakowania po tabletkach.

1. Jacek-KP 2023-01-03 23:18:32

Wykonałem jarzmo dla bomby, aby się miała na czym zabujać zanim spadnie. W wycinance brakuje łączników między skrzydłem a klapami i lotkami. Trzeba sobie je dorobić. Łączniki mają jedynie syreny akustyczne. 

1. Jacek-KP 2023-01-06 19:29:17

Zostało już tylko oszklenie kabiny. Koszmarne, bo nie pasowała gotowa kabinka z FlyModel i robiłem ją z kawałków folii.

1. tulipan740i 2023-01-06 20:01:05

Środkowa sekcja owiewki nie powinna mieć też ramek na zewnątrz?

1. dzeja 2023-01-06 21:29:41

Kulka była w użyciu. Kupiłem niedawno porządną, sztywną matę do "kulkowania". W ogłoszeniach dałem informację, że mam kilka sztuk na sprzedaż.

Jacek-KP

Ja kulkowanie robię na gumce lub gumie szewskiej. Nie znam metody na sztywnej. Zanim spróbuję napisz o zaletach takiej  maty.

1. Jacek-KP 2023-01-06 21:39:20

Środkowa sekcja owiewki nie powinna mieć też ramek na zewnątrz?

tulipan740i
    Brzegi środkowej części chowają się pod sąsiednimi częściami owiewki. W wycinance nie ma ramek z przodu i z tyłu środkowej części. Mogłem je zrobić, ale i tak nie byłoby ich prawie widać. Pan Bohdan Wasiak nie przewidział, że jakiś maniak kartonu będzie chciał robić kabinę i oszklenie. Środkowa część zrobiona tylko z papieru miałaby schowane brzegi pod sąsiednie elementy i nie byłoby ich w ogóle widać.
    W gotowej owiewce robionej na gorąco, oszklenie to jedna całość. U mnie oszklenie składa się aż z 8 kawałków!

1. Jacek-KP 2023-01-06 21:41:38

Kulka była w użyciu. Kupiłem niedawno porządną, sztywną matę do "kulkowania". W ogłoszeniach dałem informację, że mam kilka sztuk na sprzedaż.

Jacek-KP

Ja kulkowanie robię na gumce lub gumie szewskiej. Nie znam metody na sztywnej. Zanim spróbuję napisz o zaletach takiej  maty.

dzeja

"Sztywną" to nie znaczy, że zupełnie twardą. Kupiona przeze mnie pianka ugina się ładnie pod stalową kulką, ale nie jest tak miękka jak inne tego typu pianki. Jest gęstsza od pianki mp. z karimaty i dlatego napisałem, że jest sztywna.

1. Jacek-KP 2023-01-15 10:09:24

Junkers gotowy. Nie miałem czasu na zrobienie zdjęć. Niedługo znajdzie się w galerii.

1. Kikol77 2023-01-15 10:25:20

Pieknie wyszedł z niecierpliwością czekam na galerie końcowa :) Myślę ze każdy kto porywa się na oryginały z MM z tamtych lat doceni kunszt, i ilość pracy włożonej w model. Gratuluje efektu :)

1. Jacek-KP 2023-01-16 09:08:36

Zapomniałem napisać na wstępie, że kleję ze skanu na papierze z bloku technicznego. Oryginalny stary papier jest za stary i kruchy.

Rezultaty 20 - 37 z 37 pozycji
Udostępnij temat: